ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

“Αυτοί οι νέοι σήμερα”: To αιώνιο κουλ του Brat Pack

To brat pack ήταν η απόλυτα in παρέα των '80s. Κι αυτά ήταν τα μέλη της.

Brat Pack, δηλαδή οι ηθοποιοί που έπαιζαν συνεχώς στα teen movies των ’80s.

Oνομάστηκε έτσι ως αναφορά στην ορίτζιναλ Rat Pack. Στα ’50s και τα ’60s μια ομάδα ηθοποιών με πρωτεργάτες τον Humphrey Bogart και την τελευταία συζυγό του Lauren Bacall, αλλά και άλλα μεταγενέστερα πασίγνωστα ονόματα όπως ο Sinatra, κάναν παρέα, ζούσαν έντονα τη χολιγουντιανή ζωή και εμφανίζονταν μαζί σε ταινίες.

Το Brat Pack εμφανίστηκε πρώτη φορά ως λογοπαίγνιο σε ένα αφιέρωμα στους επιτυχημένους εικοσάρηδες πρωταγωνιστές της εποχής στο New York Μagazine. Το άρθρο ήταν αρκετά πικρόχολο, τους συνέκρινε δυσανάλογα με το Rat Pack και με το γεγονός ότι οι περισσότεροι μπήκαν στο χώρο από πολύ μικρή ηλικία και χωρίς να έχουν σπουδές. Αυτή δεν είναι εξάλλου όλη η ιστορία του κόσμου; Νέοι που χαράζουν μια νέα, δική τους διαδρομή, για να δουν το establishment να τους συγκρίνει (συνήθως απαξιωτικά) με το ό,τι ιερό είχε έρθει πριν.

“Κανείς από το Brat Pack δεν έχει αποφοιτήσει από το κολλέγιο—οι περισσότεροι πέρασαν απευθείας από το λύκειο στην ηθοποιία,” σημειώνει στο άρθρο του ο David Blum, εξηγώντας:

Αυτό που διαχωρίζει αυτούς τους νέους ηθοποιούς από τις προηγούμενες γενιές είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν προσπεράσει το ένα βήμα προς την επιτυχία που ήταν προαπαιτούμενο για τη γενιά του Marlon Brando και του James Dean, και ακόμα και για εκείνη του Robert DeNiro και του Al Pacino: χρόνια ερμηνευτικών σπουδών. Οι νέοι ηθοποιοί κάποτε ξόδευαν χρόνια στα πόδια αξιοσέβαστων δασκάλων σαν τον Lee Strasberg και τη Stella Adler, πριν τολμήσουν να κάνουν το βήμα προς το σανίδι, πόσο μάλλον στις ταινίες. Σήμερα, αυτό το βήμα δεν θεωρείται τόσο απαραίτητο.

Για πολλά χρόνια όσο το να ήσουν μέλος του Rat Pack ήταν κουλ, τόσο το να θεωρούσουν μέλος του Brat Pack ήταν στίγμα. Eίχε τόσο αρνητικό φορτίο όσο κατ’αντιστοιχία σήμερα κάτι σαν το ‘Twilight’. Με τα χρόνια όμως το λογοπαίγνιο έχασε την αρνητική του χροιά και πλέον όλοι θυμούνται το Brat Pack γλυκά. Τα βασικά του μέλη ήταν ο Emilio Estevez, ο Anthony Michael Hall, ο Rob Lowe, ο Andrew McCarthy, η Demi Moore, ο Judd Nelson, η Molly Ringwald και η Ally Sheedy.

Ποιοι ήταν τότε, ποιοι είναι σήμερα; Ας ρίξουμε μια ματιά.

Διάβασε επίσης: Το ιστορικό άρθρο του 1985 στο New York Magazine

Emilio Estevez

Είναι ο αρχηγός του Brat Pack. Χάρη σε αυτόν ονομάστηκε έτσι, γιατί αν ο Estevez δεν είχε προσκαλέσει τον συντάκτη του άρθρου σε ένα night out με τον Rob Lowe και τον Judd Nelson, μπορεί αυτό να μην είχε γραφτεί ποτέ. Ο Estevez θύμωσε και πιο πολύ από όλους με το άρθρο, αφού στην αρχή υποτίθεται πως θα γραφόταν ένα αφιέρωμα μόνο για αυτόν και έτσι προσκάλεσε τον δημοσιογράφο να βγει μαζί τους. Ένιωσε προδομένος και γελοιοποιημένος και η φιλία του με τους άλλους δύο ηθοποιούς σταδιακά χάλασε στον απόηχο αυτ’ης της δημοσίευσης. Η θητεία του στο Pack περιλαμβάνει ταινίες όπως το ‘Outsiders’, το ‘St Elmo’s Fire’ και φυσικά το ‘Breakfast Club’. Η καριέρα του ακολούθησε πτωτική πορεία, το έριξε και λίγο στη σκηνοθεσία, αλλά στις καρδιές μας είναι ακόμη brat packer. Στις καρδιές μας είναι επίσης και ως ο μεγαλύτερος αδερφός του Charlie Sheen.

Rob Lowe

O Rob Lowe είναι μαζί με τον Estevez τα δύο πιο βασικά μέλη του Pack. Έπαιξε στους ‘Outsiders’, στο ‘Class’, στο ‘St Elmo’s Fire’ και στο ‘About Last Night’. Ήταν ο από τους πιο ωραίους του Brat Pack. Με τα χρόνια η πορεία του στο σινεμά δεν ακολούθησε την ίδια ανοδική πορεία με την οποία ξεκίνησε, αλλά απέκτησε μια αξιόλογη πορεία στην τηλεόραση. Με ρόλους στο ‘West Wing’, στο ‘Brothers and Sisters’, στο ‘Parks and Recreation’ και στο ‘Californication’ δεν τα λες κι άσχημα.

Judd Nelson

Στο ‘Breakfast Club’ και στο ‘St. Elmo’s Fire’ έπαιξε κι ο Judd Nelson και είναι επίσης ένα από τα βασικά μέλη του Brat Pack. Ήταν και ο Nelson εκείνο το βράδυ στο Hard Rock Café όπου έγινε και η σύλληψη του άρθρου από τον συντάκτη του New York Mag. O Nelson ακολούθησε μια μέτρια πορεία μετά την επιτυχία των χαρακτήρων που έπαιξε στα ’80s, παρόλα αυτά, αυτοί οι δύο ρόλοι του έχουν μείνει στην ιστορία του σινεμά και παραμένει ως σήμερα μια αγαπητή και συμπαθής φιγούρα. Είναι εξάλλου εκείνος στον οποίον ανήκει το εμβληματικό ύψωμα της γροθιάς στο τέλος του ‘Breakfast Club’ κι αυτό κανείς δε θα του το πάρει ποτέ.

Anthony Michael Hall

O Hall ήταν το νεαρότερο μέλος του Brat Pack. Μέχρι τα 16 του χρόνια είχε παίξει στο ‘Sixteen Candles’, φυσικά στο ‘Breakfast Club’ και στο ‘Weird Science’ και είχε προλάβει και να κάνει ένα σύντομο fling με την fellow bratpacker Molly Ringwald. Συνέχεια του έδιναν τον ρόλο του μικρού νέρντουλα και χάρη σε αυτόν αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, ενώ ταυτόχρονα θεωρούνταν από τους πιο ταλαντούχους του Pack, των οποίων το ταλέντο όπως είπαμε συχνά αμφισβητούνταν. Επειδή δεν ήθελε να καθιερωθεί με αυτό το συγκεκριμένο είδος χαρακτήρα όμως, απέρριψε και τον ρόλο του κολλητού του Ferris Bueller και τον ρόλο του Ducky στο ‘Pretty in Pink’ (o οποίος πήγε στον Jon Cryer, τον Alan Harper του ‘Two and a Half Men’). Παρά τις προσπάθειές του, ο Anthony Michael Hall δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον νεανία εαυτό του στη συνείδηση του κόσμου. Οπότε μάλλον θα μετανιώνει που απέρριψε αυτούς τους δυο ρόλους. Still, είναι βασικό και αδιαμφισβήτητο μέλος του Brat Pack.

Andrew McCarthy

Αρχίζουμε το μέτρημα; Ο Andrew McCarthy έπαιξε στο ‘St. Elmo’s Fire’, στο ‘Mannequin’, στο ‘Weekend at Bernie’s’, στο ‘Pretty in Pink’ και στο ‘Less Than Zero;. Ήταν κουλ, ήταν ωραίος, ήταν νέος, το ήξερε. O McCarthy ήταν το it boy των ’80s. Και σήμερα είναι κουλ και ωραίος αλλά δεν τον ξέρουμε εμείς. Πέρα από κάποιες σποραδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση και κάτι σκηνοθετικές απόπειρες, ο McCarthy θα μείνει από ότι φαίνεται για πάντα ως το καλτ γκομενάκι των ’80s στην ιστορία του σινεμά.

Molly Ringwald

Και πάμε στα κορίτσια της παρέας. Και ποιο είναι το πιο κορίτσι από τα κορίτσια της παρέας; Μα φυσικά η Molly Ringwald. ‘Sixteen Candles’, φυσικά ‘Breakfast Club’, φυσικά μα φυσικά ‘Pretty in Pink’, ‘Pick-up Artist’ και ‘Mine for Keeps’. Η Molly Ringwald έχει τόσο χαρακτηριστική εμφάνιση με το πυρόξανθο μαλλί και τα ρομαντικά ρούχα που θα μπορούσε να είναι χαρακτήρας καρτούν. Είναι η Μπάρμπι, η Σίντι και η Μπιμπι Μπο μαζί. Είναι η Σοφία Αλιμπέρτη και η Έφη Πίκουλα μαζί. Είναι η Molly Ringwald και μπορεί η post-’80s πορεία της να μην ήταν κάτι το αξιοσημείωτο (με μοναδικό highlight την εμφάνισή της στο ‘Not Αnother Τeen Μovie’), όμως θα είναι πάντα στις καρδιές μας, το όμορφο σαν ζωγραφιά σε λεύκωμα, κορίτσι του σινεμά.

Demi Moore

Με το ‘Blame Ιt on Rio’, το ‘St. Elmo’s Fire’ και το ‘About Last Night’ κατέχει και η Demi τον τίτλο του brat packer. Είναι και η μόνη από το Brat Pack που παραμένει έως σήμερα διάσημη περσόνα. Στα early ’90s η καριέρα της συνέχισε την επιτυχημένη πορεία των ’80s και διακόπηκε απότομα όσο πλησιάζαμε στο νέο μιλλένιο. Με μια σειρά αποτυχημένων ταινιών και σχέσεων ίσως να γίνεται δύσκολο να θυμηθεί κανείς τι ταινία έχει κάνει η Demi μετά το δεύτερο ‘Charlie’s Angels’ -που ήταν και πολύ κακό- όλοι ξέρουν όμως ποια είναι.

Ally Sheedy

Στα ’80s διέπρεψε και ένα ακόμη κορίτσι που χάθηκε μετά, η Ally Sheedy. To ‘Bad Boys’, το ‘Breakfast Club’ και το ‘St. Elmo’s Fire. είναι οι συμμετοχές που την έβαλαν στο pack. Είχε όμως ρόλους και σε άλλες μπλοκμπαστεριές των ’80s. Fun fact: Παρολίγον να είχε παίξει και στο ‘Sixteen Candles’, έχασε όμως το ρόλο από τη fellow bratpacker Molly. Στην οντισιόν είχε πάει όμως με μαυρισμένο μάτι εξ αιτίας ενός ατυχήματος, και μπορεί εν τέλει να έχασε το ρόλο εκεί, αλλά έκανε εντύπωση και κέρδισε το ρόλο της γκοθούς του ‘Breakfast Club’.

Συν ένας: John Hughes

Αν ο David Blum, ο συντάκτης του άρθρου που έβαλε όλους τους teen ηθοποιούς των ’80s σε έναν πάκο, ευθύνεται για την ονομασία και την καθιέρωση του “Brat Pack”, o σκηνοθέτης και σεναριογράφος John Hughes ευθύνεται για την ίδια του την ύπαρξη. Για την ύπαρξη των ’80s και των ’90s γενικότερα δηλαδή. Ντάξει το παρακάναμε. Έστω, των των εφηβικοπαιδικών ’80s και ’90s. ‘National Lampoon’s Vacation’, ‘Sixteen Candles’, ‘Breakfast Club’, ‘Weird Science’, ‘Ferris Bueller’s Day Off’, ‘Pretty in Pink’, ‘Home Alone’, ‘Curly Sue’. Oh my god. Τι θα ήμασταν χωρίς αυτόν;

Κι όχι τίποτα άλλο, μα την ιστορία του Brat Pack ποιος θα την κάνει ταινία;