STRANGER THINGS

O ‘Stranger Things’ pop item οδηγός σας για τα ‘80s

Δέκα απολύτως essential αναφορές από την ποπ κουλτούρα των ‘80s που επιβιώνουν ακόμα και σήμερα.

Φανταστείτε πώς μας ήρθε κι εμάς: Ετοιμάζαμε αφιέρωμα στα ‘80s κι έξαφνα έρχεται και σκάει το ‘Stranger Things’, που είναι βασικά σαν κάποιος να έκανε ένα πολύ μεγαλύτερο αφιέρωμα στα ‘80s σε μορφή video essay 8 ωρών και με τη Winona Ryder μέσα, για κάποιο λόγο. Κάποιος έριξε και την ιδέα αντί αφιερώματος να βάλουμε ένα player που να παίζει απλώς αυτή τη σειρά.

Είναι φυσικά όλα εκεί. Οι ράγες του τρένου, οι φακοί των παιδιών, η μεγάλη εφηβική περιπέτεια, το κορίτσι με τις δυνάμεις, η επικοινωνία με έναν άλλον, κρυφό κόσμο, τα απειλητικά authority figures, οι σχολικοί διάδρομοι, τελοσπάντων τα ξέρεις όλα. Κι αν δεν τα ξέρεις ή αν κάτι σου ξέφυγε, εδώ ο μέγας Scott Tobias έχει κάνει μια εγκυκλοπαιδικής πληρότητας καταγραφή κάθε ταινίας που βρίσκεται στο DNA της σειράς των αδερφών Duffer.

Επίσης τσέκαρε και αυτό το εξαιρετικό βίντεο, σαν συνοδεία του παραπάνω άρθρου.

 

Εκτός όμως από αυτού του είδους τις αναπαραστατικές αναφορές, δε λείπουν φυσικά κι οι πιο παραδοσιακές ποπ αναφορές, μέσω διαλόγου, μέσω οθονών, μέσω ήχου, δηλαδή χαρακτηριστικά στοιχεία της ποπ κουλτούρας των ‘80s που βρίσκουν κεντρική θέση μέσα στην ιστορία του ‘Stranger Things’- και είναι όλα τους, στοιχεία που όχι μόνο έχουν επηρεάσει το σχηματισμό αυτής της σειράς, μα επιβιώνουν και ως σήμερα με έναν τρόπο συχνά πολύ βασικό.

Περιττό να πούμε πως η σειρά μας άρεσε πολύ εδώ στα κεντρικά του PopCode.

Γι’αυτό και, ερχόμενο να ταιριάξει με αυτή τη γενικευμένη βουτιά στα ‘80s (που υποπτευόμαστε θα γίνει ακόμα βαθύτερη προσεχώς), ξεχωρίσαμε εκείνα τα pop culture αντικείμενα που κάνουν την εμφάνισή τους μες στην, διαδραματιζόμενη το 1983, ιστορία, αφήνοντας το στίγμα τους. Όπως το αφήνουν κατ’εξακολούθηση εδώ και δεκαετίες.

Χ-ΜΕΝ #134

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς το συγκεκριμένο τεύχος αναφέρεται πάνω από μία φορά, ως αντικείμενο ισχύος ανάμεσα στα παιδιά της παρέας. Είναι το τεύχος όπου ο Mastermind καταφέρνει να απελευθερώσει τη δύναμη της Phoenix μέσα στην Jean Grey μετατρέποντάς τη σε Dark Phoenix, ίσως την πιο εμβληματικά πανίσχυρη οντότητα στην ιστορία των υπερηρωικών κόμικς.

Θεματικά μιλώντας, ο παραλληλισμός είναι εμφανής, καθώς στο τέλος του ίδιου επεισοδίου τα πιτσιρίκια συναντούν την El, μια κοπέλα που για αρκετό διάστημα δεν είναι απόλυτα σίγουροι αν και πόσο μπορούν να εμπιστευθούν ή τι σκοπούς έχει, μα που το βέβαιο είναι πως κατέχει τρομερές δυνάμεις τηλεκίνησης, κάνοντάς την ένα κάποιο Phoenix ανάλογο. Το επόμενο τεύχος είναι που φέρνει τη Dark Phoenix στο προσκήνιο αλλά και πέραν της διάσημης ιστορίας του Chris Claremont, το συγκεκριμένο μοτίβο είναι ένα από τα ισχυρότερα και πιο διαχρονικά στο sci-fi, με μεγάλη δύναμη που διαφθείρει έναν ήρωα ή μια ηρωίδα.

The Evil Dead

“Take that down, it’s inappropriate,” είναι η αντίδραση της μητέρας μπροστά στη θέα του πόστερ της καλτ ταινίας του Sam Raimi.

Το ‘Evil Dead’ επιβιώνει πρακτικά αυτούσια μέχρι σήμερα, μέσω της πολύς καλής σίκουελ σειράς ‘Ash vs Evil Dead’, αλλά και γενικότερα χάρη στο πώς βοήθησε να μετατρέψει κάθε απομονωμένο σκηνικό δάσους σε πάρκο μεταφυσικού γλεντιού.

Should I Stay or Should I Go – The Clash

Ο Will τραγουδά το ρεφρέν του κομματιού όσο είναι παγιδευμένος στον άλλο κόσμο, μια υπέροχη μικρή λεπτομέρεια που εξηγεί γιατί μερικά επεισόδια νωρίτερα ο αδερφός του το ακούει, ταράζεται, τον θυμάται.

Lando Calrissian

Παιδιά πρέπει κάποιος να το πει, είναι εντελώς άδικο που τρώει τόσο hate o Lando, έχοντας γίνει το nerd αντίστοιχο του προδότη. Ο Vader τον απειλούσε! Τι να έκανε ο άνθρωπος, να άφηνε τους ανθρώπους του να πεθάνουν;; Υπέκυψε και μετά ηρωικά βοήθησε να διορθωθούν όλα. Συγγνώμη κιόλας ε! Όταν έκανε τα ίδια και χειρότερα ο Jack Bauer δε λέγατε τίποτα όμως.

Τελοσπάντων, τα πιτσιρίκια αναφέρουν τον Lando μπόλικες φορές σε σχέση με την El επειδή υπάρχει αυτή η ανεβαιότητα σχετικά με το αν υπηρετεί μια κρυφή ατζέντα, αν θα τους προδώσει κλπ. Φυσικά τα αγοράκια είναι ανόητα, η El είναι φίλη τους:

O αληθινός Lando της υπόθεσης (να, το κάνω κι εγώ τώρα, τι σου είναι η δύναμη της ευκολίας, Lando συγγνώμη που σε πρόδωσα, ως άλλος Lando) είναι φυσικά ο chief, που τους προσέφερε βοήθεια και στήριξη και προστασία πριν τα κάνει πλακάκια με την Αυτοκρατορία. Φέρτε μας τη 2η σεζόν;;;;

The Dark Crystal

Η αφίσα της ταινίας εμφανίζεται στο δωμάτιο του Mike ενώ ετοιμάζονται να αρχίσουν να ψάχνουν τον φίλο τους, όπως και στην ίδια την ταινία των Jim Henson και Frank Oz ένα ηρωικό πλάσμα ξεκινά ένα επικό ταξίδι αναζήτησης ενός κομματιού του κρυστάλλου που αγνοείται.

Δεδομένου πως η ταινία βγήκε ένα χρόνο πριν τη χρονιά που διαδραματίζεται η σειρά, μάλλον τα πιτσιρίκια αυτά είχαν αρκετά προχωρημένο γούστο σε ποπ κουλτούρα της εποχής.

Σίγουρα θα διάβαζαν PopCode <3

He-Man and the Masters of the Universe

Φυσικά από όλα τα καρτούν η El θα έβλεπε αυτό στην τηλεόραση, ακούγοντας τη διάσημη ατάκα “I have the power”. Κανένας He-Man, μόνο Eleven.

Alpha Calc Chrono

Το Wired έκανε σοβαρό ρεπορτάζ και εντόπισε με σχετική βεβαιότητα το μοντέλο του ρολογιού-claculator που φοράει ο Mike, που είναι φυσικά ένα από τα κατεξοχήν δημοφιλή itemάκια των ’80s και των πρώιμων ’90s. Ακόμα και τότε προσπαθούσαν να βάλουν ένα κάρο πράματα πάνω στο ρολόι για να το κάνουν πιο ενδιαφέρον ως concept, πολύ πριν το Apple Watch.

(Δεν φοράω ρολόι.)

The Thing

Εδώ στην υπόγα ενώ παίζουν τα παιδιά υπάρχει κι αυτό το πόστερ.

Που επίσης ήταν οριακή ψαγμενιά ως περσινή τότε ταινία. Ο φοβερός της υπόθεσης βέβαια είναι ο καθηγητής τους, ο οποίος βλέπει την ίδια ταινία το βράδυ σπίτι του με το ραντεβού του. Να υποθέσω το είχε κατεβάσει από τορεντάδικο. Τελοσπάντων, σε κάθε περίπτωση όλοι εδώ είναι φανς της ταινίας του John Carpenter για μια εξωγήινη οντότητα που φτάνει σε μια βάση προσπαθώντας να αφομοιωθεί στον εκεί πληθυσμό, προκαλώντας αμφιβολίες στους πάντες σχετικά με το ποιος είναι ποιος. Αντίστοιχες δηλαδή αμφιβολίες με αυτές που έχουν οι φίλοι του Mike για το ποιόν της -εξωγήινης, υπό μία έννοια- El.

ITC Benguiat

Η γραμματοσειρά των τίτλων αρχής έχει γίνει, περιέργως, κάτι σαν viral από μόνη της, με κόσμο να γράφει μέχρι και εντελώς πεζά πράγματα (τι τρώει ας πούμε) χρησιμοποιώντας αυτή τη γραμματοσειρά. Η ITC Benguiat δημιουργήθηκε το 1978 κι έχει μακρά σύνδεση με το sci-fi (‘Star Trek’, τα βιβλία του Stephen King), εξ ου και ο λόγος που, όπως αναλύει αυτό το εξαιρετικό άρθρο, η οθόνη του τίτλου της σειράς από μόνη της δημιούργησε μια αίσθηση σιγουριάς και ζεστασιάς για όλους τους sci-fi fans.

Μέχρι κι αυτή η κλασική VHS εικόνα με αυτά τα γράμματα είναι φτιαγμένη, οπότε η αίσθηση νοσταλγίας φτάνει πολύ βαθιά μέσα μας, κι εντελώς ασυναίσθητα. Λίγα χρόνια μετά, ο δημιουργός της εν λόγω γραμματοσειράς έφτιαξε και τους τίτλους του ‘Twin Peaks’, οπότε γενικά καταλαβαίνετε, έχουμε χτυπήσει φλέβα χρυσού εδώ.

Dungeons & Dragons

Επίσης στο πρώτο επεισόδιο, η ιστορία των παιδιών ξεκινά παίζοντας D&D, το οποίο φυσικά και δεν δημιουργήθηκε στα ’80s όμως συνάντησε τότε τεράστια έκρηξη δημοφιλίας παραμένοντας επιδραστικό έως και σήμερα. Το παιχνίδι επανέρχεται στο προσκήνιο της αφήγησης λίγα επεισόδια πριν το τέλος, όταν ανασύρεται ώστε τα πιτσιρίκια να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα την ιδέα του ‘από κάτω’ κόσμου στον οποίο είναι παγιδευμένος ο Will.

Φυσικά στην post-LOTR εποχή απόλυτης κυριαρχίας του ‘Game of Thrones’ που ζούμε καταλαβαίνει κανείς εύκολα πώς στοιχεία από αυτό το παιχνίδι επιβιώνουν σήμερα εντελώς μέσα στην καρδιά του mainstream. Όσο για τη σειρά, μια άλλη λεπτομέρεια της εμφάνισης του Dungeons & Dragons στη σειρά δίνει πάτημα σε κόσμο να πλάθει θεωρίες. Όπως αυτή, που αναρωτιέται αν το τέρας του τέλους είναι το αντίστοιχο του Demogorgon, και αν ναι, τότε αναρωτιέται ποιος ή ποια ή τι μπορεί να είναι το δεύτερο κεφάλι του. Το ‘Stranger Things’ ξεκινά με τον Will να επιτίθεται στο Demogorgon και τελειώνει τον 1ο κύκλο με την El να το εξαφανίζει. ΟΚ, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο session.