ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To αστέρι που ξαναγεννιέται κάθε φορά σε διαφορετικό γαλαξία

To βραβευμένo με Χρυσή Σφαίρα 'Α star is born' έρχεται στο σαλόνι σου.

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες φέτος, με πέντε υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, φαβορί και για τα Όσκαρ, σκηνοθετικό ντεμπούτο του Bradley Cooper, μια αξέχαστη ερμηνεία από τη Lady Gaga και ένα ακόμα πιο αξέχαστο soundtrack, είναι το ‘A star is born’, το οποίο κάνει θα κάνει τηλεοπτική πρεμιέρα, όπως και ακόμα 10 βραβευμένες με Χρυσή Σφαίρα ταινίες, στη Nova.

To ‘Α star is born’ είναι μια γνώριμη επιτυχία όμως για το Hollywood, αφού αυτή δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη, αλλά η τέταρτη φορά που γυρίζεται. Κάθε φορά το σενάριο προσαρμόζεται στην εποχή, ο σκελετός όμως παραμένει ο ίδιος. Ένας διάσημος, πετυχημένος στον χώρο του θεάματος άνδρας ανακαλύπτει τυχαία το ταλέντο μιας φτωχής, άγνωστης κοπέλας. Την ερωτεύεται και τη βοηθάει να πετύχει, όμως η εξάρτησή του από το αλκοόλ και η απρόσμενη επιτυχία της αγαπημένης του, μετατρέπουν το παραμύθι σε εφιάλτη.

1936

Στη πρώτη εκδοχή του 1936, η φτωχή κοπέλα προσπαθεί να γίνει ηθοποιός και γνωρίζει τον Norman Maine σε ένα χολιγουντιανό πάρτι, που εργάζεται ως σερβιτόρα για να βγάλει τα προς το ζειν. Η πρωταγωνίστρια λέγεται Esther, όνομα που θα κρατήσει σε όλες τις ταινίες εκτός από του 2018, που το όνομα έχει γίνει πια απαρχαιωμένο.

1954

Η Esther του 1954 θέλει να γίνει τραγουδίστρια και η ταινία είναι πλέον μιούζικαλ. Η Judy Garland, που υποδύεται την Esther θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην πραγματική ζωή είναι εκείνη ο Norman Maine, αφού είχε πρόβλημα με τις εξαρτήσεις.

1976

Η εκδοχή του 1976 είναι αρκετά διαφορετική από τις άλλες δύο, γιατί καταρχήν υπάρχει η ροκ. Ο Norman σε αυτή τη βερσιόν είναι ροκστάρ και η Esther, που υποδύεται η Barbra Streisard, είναι πλέον μια δυναμική γυναίκα.

2018

Και έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Ο Norman Μaine λέγεται Jackson Maine και πια έχει backstory. Καταλαβαίνουμε λίγο περισσότερο γιατί συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, και ας μην τον δικαιολογούμε,  ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημά του δεν είναι τόσο η επιτυχία της γυναίκας του όσο οι καταχρήσεις. Η ταινία

Βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας για να γεννηθεί ένα ακόμη αστέρι και ας μην το πήραν χαμπάρι παραέξω. ‘Το πιο λαμπρό αστέρι’ του 1967 και ακόμη περισσότερο ‘Η αγάπη μας’ του 1968 είναι μια παραλλαγή του ‘A star is born’. Και σίγουρα θα έχει γίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Ξέρουμε πάντως ότι έγινε και ένα μπολιγουντιανό το 2013!

Απόλαυσε στη Nova, τις ταινίες που φέτος κέρδισαν στις Χρυσές Σφαίρες. Δες όλες τις ταινίες σε Α’ προβολή ή όποτε θες με Nova On Demand.