2023/Vianney Le Caer/Invision/AP
PROFILE

Τo γοητευτικό coolness της Emma Stone

H ηθοποιός κλείνει τα 35 της χρόνια και εμείς κάνουμε ένα αφιέρωμα στη ζωή της.

Η Emma Stone γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1988 στο Σκοτςντέιλ της Αριζόνα. Ξεκίνησε να παίζει από την ηλικία των τεσσάρων και στα 11 έκανε το θεατρικό ντεμπούτο της στη σκηνή. Υπέφερε από κρίσεις πανικού από πολύ μικρή και παρόλο που έκανε ψυχοθεραπεία, χάρη στο θέατρο όπως έχει πει, κατάφερε να το ξεπεράσει.

Οι ταινίες Τhe Jerk, Annie Hall, Hocus Pocus, Beetlejuice όπως έχει πει, την έκαναν να θέλει να γίνει ηθοποιός.

Στα 14 της και μόλις ενώ μόλις είχε ξεκινήσει το Λύκειο, ούσα πολύ αποφασισμένη, έφτιαξε ένα powerpoint με τον τίτλο Hollywood και με μουσική υπόκρουση το Hollywood της Madonna, το έδειξε στους γονείς της προσπαθώντας να τους πείσει να κυνηγήσει το όνειρό της στο Λος Άντζελες.

Τους έπεισε και στα 15 μετακόμισε με τη μητέρα της σε ένα διαμέρισμα στο Λος Άντζελες. Ξεκίνησε να πηγαίνει σε αμέτρητες οντισιόν και την απέρριπταν από παντού. Ταυτόχρονα, γράφτηκε σε online μαθήματα για να τελειώσει το σχολείο.

Όταν πήγε να γραφτεί στο Σωματείο των Ηθοποιών (SAG),  έμαθε πως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το βαφτιστικό της Emily Stone, γιατί το είχε καταχωρήσει μια άλλη ηθοποιός. Έτσι, αποφάσισε να καταχωρήσει το Riley Stone. Για έξι μήνες χρησιμοποιούσε αυτό το όνομα, μέχρι που σε ένα γκεστ της στο Malcom in the middle τη φώναξαν στο σετ Riley, εκείνη δεν καταλάβαινε ότι απευθύνονταν σε εκείνη και συνειδητοποίησε ότι αυτό το όνομα δεν της ταιριάζει.

Το έκανε, λοιπόν, Emma που φέρνει στο Εmily. Μέχρι σήμερα όμως αναφέρει σχεδόν πάντα στις συνεντεύξεις της ότι το όνομά της είναι Emily, και έτσι προτιμά να τη φωνάζουν στις διαπροσωπικές της σχέσεις.

Σιγά-σιγά άρχισαν να έρχονται οι μικροί ρόλοι, οι οποίοι γίνονταν όλο και πιο σημαντικοί. Το 2007 έπαιξε τον ρόλο της Jules στο Superbad, το 2008 έπαιξε στο House Bunny και το 2009 στο Ghosts of Girlfriends Past, στο Zombieland και στο Paper Man.

Το μεγάλο break όμως ήρθε όταν πήρε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Easy A. Μια teen ταινία, που θεωρείται από τις καλύτερες και πιο έξυπνες του είδους, και που πήγε πολύ καλά στο box office. Η Stone υποδύεται την Olive, μια έξυπνη μαθήτρια Λυκείου που προσπαθώντας να βοηθήσει τους φίλους της, μπλέκεται σε ένα τεράστιο σχολικό ερωτικό σκάνδαλο χωρίς να φταίει.

Αυτός ο ρόλος της έδωσε μία υποψηφιότητα στα βραβεία BAFTA και μία στις Χρυσές Σφαίρες και την καθιέρωσε στον ρόλο της ευφυούς, πολλές φορές κυνική ατακαδόρισσας, που μας έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν τη σκεφτόμαστε.

Το μοναδικό της tattoo είναι στον καρπό της. Το έκανε μαζί με τη μητέρα της το 2010, η οποία μόλις είχε ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού. Το tattoo απεικονίζει δύο πατημασιές ενός πουλιού, αναφορά στο τραγούδι Blackbird τoυ Paul McCartney, που είναι το αγαπημένο και των δύο.

Η Emma Stone μάλιστα κατάφερε να της το σχεδιάσει ο ίδιος ο McCartney, γράφοντάς του ένα γράμμα που του ζητούσε να το σχεδιάσει. Και εκείνος το έκανε.

Το 2010 παρουσίασε για πρώτη φορά το SNL -το οποίο θα ξαναπαρουσιάσει το 2011, το 2014 και το 2015. Το 2011 έπαιξε στο Crazy, Stupid Love μια ακόμα πολύ αγαπημένη στο κοινό ταινία, και η πρώτη φορά που συμπρωταγωνιστεί με τον Ryan Gosling.

Φοβούμενη ότι θα τις δίνονται μονίμως ρόλοι της σαρκαστικής κοπέλας του πρωταγωνιστή, η Emma Stone συμπρωταγωνίστησε στο The Help, που αφορούσε στην πρακτική που συνηθιζόταν στα πλούσια σπίτια στα 60s, να έχουν Aφροαμερικανές οικιακές βοηθούς και στη μεταχείρισή τους.

Συμπρωταγωνίστησε το 2012 και το 2014 με τον Andrew Garfield στο Spiderman και το 2013 ξαναέπαιξε με τον Gosling στο Gangster Squad. Το 2014 έπαιξε στο Magic in the Moonlight του Woody Allen, σε ταινία του οποίου ξανάπαιξε και την επόμενη χρονιά, επαινέθηκε το υποκριτικό της ταλέντο χάρη στον ρόλο της στο Birdman και έπαιξε τον ρόλο της Sally Bowles στο μιούζικαλ Cabaret στο Broadway.

Το 2015 ήρθε η μοναδική έως σήμερα ατυχή στιγμή της καριέρας της, αφού δέχτηκε τον ρόλο της Allison στο Aloha. Ο χαρακτήρας υποτίθεται ότι είχε καταγωγή από την Κίνα και τη Χαβάη και η ταινία κατηγορήθηκε για whitewashing.

Η Emma Stone ζήτησε αργότερα συγγνώμη για την ατυχή επιλογή της, που συνέβαλε στο whitewashing του Hollywood, και το ίδιο έκανε και ο σκηνοθέτης Cameron Crow.

Κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών στο Cabaret γνώρισε τον Damien Chazelle, o οποίος εντυπωσιάστηκε μαζί της και της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο La La Land. Ένας ρόλος που της έδωσε βραβείο BAFTA, Χρυσή Σφαίρα, SAG, και φυσικά το πρώτο της (και πιθανότατα όχι το μοναδικό) Όσκαρ.

Το 2017 έπαιξε στο Battle of the Sexes και το 2018 φυσικά στο The Favourite του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου. Την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε και στο Maniac, μια από τις πολύ ωραίες πρωτότυπες σειρές του Netflix, που δεν πήρε την αναγνώριση που της αξίζει.

Αργότερα, ακολούθησε το σίκουελ του Zombieland, Double Tap, η ταινία Love May Fail και ο ρόλος της Κρουέλα στην ομώνυμη ταινία και το 2021, η συμμετοχή της στη Βληχή, τη μικρού μήκους ταινία του Λάνθιμου που προβλήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και την ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα, αλλά και τον Πειραιά – ποιος μπορεί να την ξεχάσει στις κερκίδες του ΣΕΦ μαζί με τον Λάνθιμο να βλέπουν Ολυμπιακό.

Προσεχώς, θα τη δούμε σε μία ακόμα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη στο πολυαναμενόμενο Poor Τhings. Να κρατά τον ρόλο της Bella Baxter, μιας νεαρής γυναίκας που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Willem Dafoe) και να ανυπομονεί να μάθει τι εστί αληθινή, ανθρώπινη ζωή.

H Emma Stone ήρθε στο Χόλιγουντ για να μείνει, κυριολεκτικά, αφού αυτό ήξερε από τα 14 της, όταν είχε φτιάξει εκείνο το powerpoint. Όπως έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή της, οι γονείς της ήταν αρκετά αφελείς για να την πιστέψουν τότε. Το Όσκαρ όμως που κοσμεί σήμερα το σπίτι της μητέρας της επιβεβαιώνει ότι δεν έκανε λάθος.