ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φτάνει με τον Johnny Depp

Σίγουρα η εμφάνισή του ως στερεοτυπικός Ινδιάνος στο "Lone Ranger" μπορεί να θεωρηθεί και σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Λοιπόν, δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ δεν αντέχω άλλο Johnny Depp. Ξέρω ότι προφανώς μια τέτοια γνώμη δεν έχει σημασία όταν μιλάμε για έναν ηθοποιό που έχει πρωταγωνιστήσει σε 3 από τις 14 πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών, αλλά δε φταίω εγώ που ο μισός πλανήτης πήγε σινεμά για να δει την “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων” που είναι μια από τις χειρότερες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας.

Οπότε κάποια στιγμή πρέπει το βγάλω από μέσα μου. Δεν αντέχω Johnny Depp. Είναι ένας από τους πιο έμπιστους δείκτες μου για το ποιόν μιας ταινίας, τουλάχιστον από το 2003 και μετά. Τι έγινε τότε; Ας θυμηθούμε εν τάχει:

1984-1995

Λίγα πράγματα αλλά σχεδόν όλα καλά. “Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες”, “Πλατούν”, “Cry-Baby”, “Ο Ψαλιδοχέρης”, “Εντ Γουντ”, “Ο Νεκρός”. Οι μισές του καλές ταινίες είναι εδώ και σχεδόν απουσιάζουν οι κακές.

1996-2002

Ακόμα κάνει καλές ταινίες (“Ντόνι Μπράσκο”, “Πριν Πέσει η Νύχτα”, “From Hell”, “Sleepy Hollow”, “Fear and Loathing in Las Vegas”) αλλά γαρνιρισμένες με άπειρη μετριότητα (“Chocolat”, “H Ένατη Πύλη”) και απλά φρικτές ταινίες που πρέπει να διαγραφούν από τη μνήμη (“Η Γυναίκα του Αστροναύτη”, “Ο Γενναίος”)

2003-για πάντα

Από τότε που ήρθε ο καταραμένος ο Τζακ Σπάροου και ο Depp έγινε σταρ πρώτου μεγέθους, νιώθω πως επαναλαμβάνει το ίδιο αυτό γραφικό ένα πράγμα που κάνει (έκτοτε), κάθε χρόνο, όπου και να παίζει. Έχει κάνει 378 “Πειρατές της Καραϊβικής” όπου η κάθε ταινία είναι χειρότερη από την προηγούμενη (και η πρώτη δεν ήταν και ΤΟΣΟ καλή πια), έχει παίξει στον “Τουρίστα” που είναι από τα πιο σαχλά πράγματα που έχουν εμφανιστεί σε μεγάλη οθόνη τελευταία, έχει ερμηνεύσει με επιτυχία τον ‘Johnny Depp’ σε καμιά τρακοσαριά (κακές) ταινίες του Tim Burton και τώρα, επειδή προφανώς όλοι εμείς το ζητήσαμε, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη παίζοντας έναν Ινδιάνο με τον ρατσιστικότερο δυνατό τρόπο. Καλωσήρθατε στο 1954!

(A, μισό, έχει παίξει και σε καλές ταινίες. Όπως το “Δημόσιος Κίνδυνος”, που εξακολουθεί να είναι η χειρότερη ταινία του Michael Mann.)

Λοιπόν, αρκετά. Όχι άλλο Johnny Depp.

Ας θυμηθούμε μερικές λατρεμένες στιγμές που εξηγούν γιατί δεν χρειαζόμαστε άλλο Depp στην ποπ κουλτούρα μας. Για κάποια χρόνια ρε παιδί μου. Να αναπνεύσουμε κι εμείς, να καθαρίσει κι εκείνος λίγο το κεφάλι του.

Ο Johnny Depp στον “Τουρίστα”

Λοιπόν, καταρχάς σοβαρέψου με αυτό το κλαμμένο υφάκι και με αυτό το goatee. Δεν χορεύεις φλαμένκο δίπλα σε φοιτητικά πηγαδάκια στη Γρανάδα, τι παριστάνεις; Άσε που η ταινία είναι απλά η χειρότερη.

Ο Johnny Depp στο “Dark Shadows”

Όχι.

Ο Johnny Depp και το καουμπόικο καπέλο

Βγάλε το καουμπόικο καπέλο.

Ο Johnny Depp και το καουμπόικο καπέλο κι ένα φτερό

Μάλιστα.

Ο Johnny Depp χιπ παγωτατζής

Όχι όχι άκυρο ΞΑΝΑΒΑΛΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ. Σόρι, δικό μου.

Ο Johnny Depp σε πόζα

ΟΚ, δεν καταλήγει πουθενά αυτό. Ας επιστρέψουμε στις ταινίες.

Ο Johnny Depp στην “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”

*κουτουλάει κεφάλι στον τοίχο*

Αυτή η ταινία είναι πραγματικά ασυγχώρητη. O George Clooney γυρίζει κανά “Ocean’s” ανάμεσα στα “Gravity” και στα διάφορα πολιτικά φιλμ που κάνει, και μαγκιά του επειδή: α) Οι εμπορικές του ταινίες είναι από αξιοπρεπέστατες ως απολαυστικότατες και β) Οι πιο ‘δύσκολες’ ταινίες του είναι, ξέρεις, υπαρκτές. Ο Depp πλέον κάνει ντροπιαστικές εμπορικές ταινίες ανάμεσα στις ντροπιαστικές εμπορικές ταινίες του. Δεν ξέρω πού πάει όλο αυτό.

Ο Johnny Depp στο “Sweeney Todd”

Είναι παβλοφικό πλέον, κάθε καρέ που έχει μέσα τον Depp και την Bonham-Carter με κάνει να θέλω να πάρω φόρα και να βουτήξω με αεροκλωτσιά μέσα στην οθόνη. Για να είμαι δίκαιος βέβαια, σε αυτή την ταινία ο Johnny Depp έπαιξε τον ‘Johnny Depp’ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά την τελευταία δεκαετία. Όμως τι να κάνω; Αεροκλωτσιά.

Ο Johnny Depp στο “Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας”

Ό,τι πιο άβολο.  Σε φάση ότι το κοιτάω και ανατριχιάζω. Έτσι γεννιούνται οι παιδικοί εφιάλτες.

Ο Johnny Depp στο “Secret Window”

ΧΤΕΝΙΣΟΥ.

Τα πράγματα είναι ζόρικα όταν η ‘ποιοτική ταινία’ σου σε μια δεκαετία μέσα είναι μία που στην πραγματικότητα κανείς δε θυμάται αλλά όλοι προσποιούνται πως είναι ‘awww γλυκιά κλπ’ όταν αναφέρει κάποιος τον τίτλο.

Ο Johnny Depp στο “Finding Neverland”

Φυσικά το μόνο πράγμα που έχει αφήσει πίσω του αυτό το φιλμ είναι το παραπάνω meme.

Γενικά θυμάστε μια εποχή που ο Depp ήταν cool; Επειδή κάτω από τους παραπάνω τόνους lameness είναι κάπως δύσκολο να το βρεις. Να ποια ήταν η τελευταία φορά που ο Depp ήταν cool:

O Johnny Depp στους πρώτους “Πειρατές της Καραϊβικής”

Γαμάτο; Ναι. Σε μια ταινία βασισμένη σε τρενάκι της Disneyland, o Depp κατάφερε να είναι υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Amazing. Τι ακολούθησε;

O Johnny Depp στους δεύτερους “Πειρατές της Καραϊβικής”

Τα ίδια αλλά πιο καρτουνίστικα.

O Johnny Depp στους τρίτους “Πειρατές της Καραϊβικής”

Κι ακόμα πιο καρτουνίστικα.

O Johnny Depp στους τέταρτους “Πειρατές της Καραϊβικής”

Και ξανά.

(Θα γυριστεί και 5ο φιλμ του χρόνου, και φυσικά θα κάνει ένα απιθανικομμύριο δολλάρια εισπράξεις.)

Ο Johnny Depp στο “Lone Ranger”

Από τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη των “Πειρατών”, έρχεται τώρα μία ακόμα περιπέτεια με τον Johnny Depp στο ρόλο του Τζακ Σπάροου, μόνο που αυτή τη φορά ο Τζακ Σπάροου είναι Ινδιάνος και το όλο περιτύλιγμα είναι μάλλον άκομψο για κάτι που γυρίστηκε τον 21ο αιώνα. Είμαι σίγουρος πως κάθε μειονότητα θα αισθανθεί φανταστικά βλέποντας τον πιο ακριβοπληρωμένο ηθοποιό του πλανήτη να παίζει έναν Ινδιάνο σα να ήταν κάποιο από τα συνήθη σλάπστικ αστεία της περσόνας ‘Johnny Depp’ όλης αυτής της τελευταίας δεκαετίας.

Σε μια πιο επιστημονική εξερεύνηση της πτώσης του Johnny Depp, ανασύρεται ένα προπέρσινο προφίλ του Vanity Fair όπου ο Depp λέει πως όλα τα “χαζά λεφτά” είναι για τα παιδιά που έκανε με την πρώην του, Vanessa Paradis. (Άλλες σπουδαίες δηλώσεις του Depp: “Μισώ τη φήμη, κάνω ό,τι μπορώ για να την αποφύγω.”) Όπως γράφει ο αρθρογράφος στο παραπάνω λινκ, “μια δήλωση που εκτός από χυδαία είναι και ανειλικρινής, καθώς οι επόμενες 10 γενιές των Depp μπορούν απλά να κάθονται ακόμα κι αν οι ‘Πειρατές’ τελείωναν αύριο κιόλας.”

Μάλλον λοιπόν δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Αυτή θα είναι η φάση στο εξής. Εγώ απλά είχα ανάγκη να το βγάλω από μέσα μου. Αρκετά με τον Johnny Depp.