AP IMAGES
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

H Anna Karina δεν ήταν απλά μια όμορφη μούσα

Mερικά αποσπάσματα από συνεντεύξεις που έδωσε η γυναίκα-σύμβολο του Γαλλικού Νέου Κύματος.

Η γεννημένη το 1940 Hanne Karin Bayer, η οποία έγινε γνωστή στον κινηματογραφικό κόσμο ως Anna Karina έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.  Υπήρξε ηθοποιός, σκηνοθέτρια, συγγραφέας και τραγουδίστρια και έγινε γνωστή κατά βάση ως το πρόσωπο που συνδέθηκε με το Γαλλικό Νέο Κύμα μέσω της συνεργασίας της με τον Jean-Luc Godard σε ταινίες όπως το ‘Τhe Little Soldier’ (1960), ‘A Woman Is a Woman’ (1961), ‘Pierrot le Fou’ (1965) και ‘Alphaville (1965).

Ψάχνοντας τις συνεντεύξεις της θα βρεις τη μια μετά την άλλη τις ερωτήσεις να αφορούν τη σχέση της με τον άντρα σκηνοθέτη και σύζυγό της, το πώς ήταν αυτός και πώς γνωρίστηκαν. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Anna Karina υπήρξε πολλά πράγματα παραπάνω από την όμορφη μούσα και γυναίκα ενός σπουδαίου δημιουργού.

Οι ερμηνείες της με το αυτό το καταθλιπτικό βλέμμα που σημάδεψε μια ολόκληρη κινηματογραφική περίοδο ήταν εκπληκτικές, ενώ η ίδια είχε μια πραγματικά γοητευτική προσωπικότητα. Την προσωπικότητα που έχει εκείνος ο άνθρωπος που σε μαγνητίζει, όταν μιλάει, χωρίς καν να προσπαθεί.

Παρακάτω μαζέψαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια των συνεντεύξεων της στα οποία μιλάει για το Γαλλικό Νέο Κύμα, για τη συγγραφή και για τον γάμο της με τον Godard.

Για το Γαλλικό Νέο Κύμα

“Δεν το καταλαβαίναμε τότε. Μπορούσαμε να αλλάζουμε ρούχα στον δρόμο, πίσω από ένα δέντρο αν ήταν απαραίτητο. Δεν ζητούσαμε τρέιλερ και όλα όσα ζητάνε οι σύγχρονοι ηθοποιοί. Δεν είμαστε δύσκολοι αλλά πολύ χαρούμενοι που κάναμε ταινία. Ήταν ένας άλλος κόσμος”.

Για τη συγγραφή

“Έγραφα διηγήματα από όταν ήμουν μικρό κορίτσι. Άφησα το σχολείο στα 14 μου αλλά πάντα μου άρεσε να γράφω. Και αυτό ήταν που με έκανε να γράψω το πρώτο μου βιβλίο ‘Xρυσή Πόλη’. Για πλάκα, ξέρεις. Ήταν 500 σελίδες αλλά το έκοψαν γιατί έλεγαν ότι παραείναι μεγάλο”.

Για τον έρωτα με τον Jean-Luc Godard

“Όλα ξεκίνησαν στην Ελβετία στο ‘Le Petit Soldat’. Ερωτευτήκαμε. Ήταν πολύ παράξενο, γιατί κανείς από τους δύο δεν μπορούσε να κάνει το πρώτο βήμα. Κοιτάγαμε ο ένας τον άλλο σαν κάτι παράξενο και φανταστικό να συνέβαινε. Πήρε πολύ χρόνο να γίνει κάτι. Δουλεύαμε μαζί όλη την ημέρα. Και τελικά, έγινε. Μετά από λίγο παντρευτήκαμε. Μου έμαθε πολύ. Με έμαθε γιατί ξέρει τα πάντα για τα εικαστικά, τη συγγραφή και τους μεγάλου σκηνοθέτες”.

AP Photos

“Μπορούσε να μου γράψει πανέμορφα γράμματα αλλά μετά δεν τον έβλεπα για τρεις βδομάδες, επειδή μπορεί να έλεγε ότι πάει για τσιγάρα και δεν επέστρεφε. Ήταν πραγματικά πολύ παράξενο”.

Για την ομορφιά της

“Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου με τη πορεία του χρόνου. Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι ήμουν άσχημη, ότι τα μάτια μου ήταν πολύ μεγάλα. Το ίδιο και το μέτωπό μου. Με ήθελε να μοιάζω με τη Shirley Temple και, όταν ήμουν παιδί δοκίμαζε να μου κάνει σγουρά τα μαλλιά μου. Στην οικογένειά μου δεν λένε ποτέ τέτοια πράγματα (σ.σ. ότι είναι όμορφη)”.

Για την σκηνοθεσία της

“Βίωσα μεγάλο αντίσταση. Οι άνθρωποι πραγματικά δεν απολάμβαναν αυτό που έβλεπαν. Αναρωτιόνταν τι έκανα εκεί. Έλεγαν ότι δεν είναι η δουλειά μου αυτή, ότι έπρεπε να μείνω ηθοποιός. Εγώ όμως ήθελα απλά να δω αν μπορούσα να το κάνω. Απλά αυτό”.

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Στο 2ο επεισόδιο, αναλύουμε τις standalone ταινίες του franchise, Rogue One και Solo: A Star Wars Story: