ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Χορεύοντας με την τελευταία ταινία του Jonathan Demme

Θυμόμαστε το εκπληκτικό concert film με το οποίο αποχαιρέτησε το σινεμά ο σκηνοθέτης της 'Σιωπής των Αμνών'.

Χθες Τετάρτη 26/4 πέθανε στα 73 του ο σπουδαίος σκηνοθέτης Jonathan Demme, βραβευμένος με Όσκαρ για τη ‘Σιωπή των Αμνών’ και δημιουργών ταινιών σαν το ‘Philadelphia’, το ‘Rachel Getting Married’ και το μυθικό concert film ‘Stop Making Sense’.

Η τελευταία του ταινία ήταν, ταιριαστά, ένα concert film, το ‘Justin Timberlake + The Tennessee Kids’, το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο υπό διθυραμβικές κριτικές και κατόπιν έκανε πρεμιέρα στο Netflix. Αυτή ήταν η σύντομη, εκστατική μας κριτική από την εβδομάδα της πρεμιέρας του φιλμ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ JONATHAN DEMME

H μουσική κι ο ουμανισμός της φιλμογραφίας του Jonathan Demme

***

Ο Jonathan Demme (‘Silence of the Lambs’ αλλά, σημαντικότερα στην προκειμένη περίπτωση, ‘Stop Making Sense’) παραδίδει ένα από τα σπουδαία concert films όλων των εποχών, καταγράφοντας με απίστευτο τρόπο το τελευταίο live της 20/20 περιοδείας του JT και των Tennessee Kids.

Η κάμερα είτε ακολουθεί τον Timberlake σα να ήταν πάστορας και το stage η εκκλησία του, είτε απλώς τον ψάχνει σε σκοτάδια, σε σκιές, σε χρωματικές αποχρώσεις, ακόμα και στο βάθος, θολό. Τα πλάνα κοινού σχεδόν δεν υπάρχουν.

Ο Demme ακολουθεί τη δράση φτιάχνοντας κάδρα και tracking shots απίστευτα για τα δεδομένα concert film, την ώρα που ο Timberlake (ένας από τους αληθινά χαρισματικούς performers της εποχής μας) παίρνει πάνω του όλη τη λατρευτική ενέργεια (της κάμερας, του off-camera κοινού) και τη μετατρέπει σε χορό.

Τα τραγούδια βοηθάνε. Το περφόρμανς ακόμα περισσότερο. Μέχρι να φτάσει το ‘SexyΒack’ χορεύεις στο σαλόνι σου. Στο ‘Mirrors’ τραγουδάς με τα χέρια ψηλά, στον καναπέ σου.

Δόξα σοι.

***

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο JONATHAN DEMME ΚΙ Ο JUSTIN TIMBERLAKE ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Τορόντο, Σεπτέμβρης του 2016. Αυτές οι φωτογραφίες είναι τα πάντα.

(Chris Pizzello/Invision/AP)

(Chris Pizzello/Invision/AP)

(Chris Pizzello/Invision/AP)

(Chris Pizzello/Invision/AP)

(Chris Pizzello/Invision/AP)

(Chris Pizzello/Invision/AP)

(Chris Pizzello/Invision/AP)