ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

Δέκα πράγματα από την άφιξή μας στις Κάννες

Μία πρώτη ημερολογιακή ανάρτηση από την άφιξή μας στον βασιλιά των φεστιβάλ.

Το PopCode θα γράφει καθημερινά από το Φεστιβάλ Καννών όταν βρίσκει ίντερνετ ή/και χρόνο ανάμεσα στις προβολές.

***

1. Η πτήση μας ήταν 6.30 το πρωί που έτσι κι αλλιώς ήταν κάτι βίαιο, αλλά λόγω της απεργίας δεν είχε ούτε λεωφορεία ως τις 9 το πρωί. Η λύση που σκεφτήκαμε εν μέσω πανικού; Θα πάμε στο αεροδρόμιο από το προηγούμενο βράδυ. Φτάσαμε εκεί κατά τη 1, και το πήγαμε σερί μέχρι το την πτήση.

Hot tip: Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις σε ένα από τα πιο χαοτικά και busy μέρη του σύμπαντος και ξέρεις πως ήδη από την πρώτη σου μέρα εκεί θα έχεις τρέξιμο και κανονίσματα και προβολές, φρόντισε να μην φτάσεις εκεί όντας κυριολεκτικά άυπνος. Ακόμα δεν έχω συνέλθει. Πού είναι παππούδες του Λίντο με τα ποδηλατάκια τους και το άπερόλ τους. Εδώ φτάνοντας αντικρύζεις αυτό:

2. Διάσημους ακόμα δεν έχω πετύχει στο Φεστιβάλ, κυρίως επειδή τρέχω σαν τρελός, αλλά στην πτήση ήμουν δυο σειρές πίσω από τη Hailey Baldwin. Εγώ δυο ώρες μετά λιωμένος από τη ζέστη ήμουν μεταξύ πούλμαν και πανικόβλητης αναζήτησης καφέ και διαμερίσματος ώστε να πάρω μια ανάσα (χτες είχε αναίτια ζέστη και ήλιο) κι αυτή δυο ώρες μετά έκανε αυτό:

Hailey and Bella Hadid out in Cannes, France. (05.17.2017) #haileybaldwin #bellahadid

A post shared by Hailey Baldwin News (@hlybaldwin) on

Hailey and Bella Hadid having a lunch in Cannes, France. (05.17.2017) #haileybaldwin #bellahadid

A post shared by Hailey Baldwin News (@hlybaldwin) on

Τι τα θες.

Δίπλα της εντωμεταξύ ήταν ένας κύριος που έπαιρνε φωτό του πλήθους, της κουβάλαγε τις βαλίτσες κλπ. Νομίζω είδα για πρώτη φορά έναν από τους αφανείς εκείνους ήρωες που παίρνουν τις φωτογραφίες των #ινφλουενσιαλς στο Instagram. Κανένας Zvyagintsev, αυτή ήταν η σημαντικότερη στιγμή μου στην πρώτη μέρα των Καννών, και δεν είχα καν ακόμα πατήσει γαλλικό έδαφος. Peaked too soon.

3. Φτάνοντας στις Κάννες

και στην Κρουαζέτ:

ναι παιδιά δε ξέρω εγώ ταινίες ήρθα να δω

A post shared by tyler (@dark_tyler) on

 

 

Γενικά πάρα πολύς ήλιος (ακόμα και στις 8 το απόγευμα), πάρα πολλοί φοίνικες, πάρα πολλά μαγαζιά των οποίων τις βιτρίνες θα φωτογραφίσω σύντομα, και πάρα πολύς κόσμος ειδικά το απόγευμα που έχει παράλληλα επίσημη πρεμιέρα και κόκκινο χαλί. Δεν περπατάς σαν άνθρωπος.

Ή περπατάς και πατάς όπου βρεις. Αχέμ.

 

4. Κεφάλαιο ‘ΟΥΡΕΣ’. Σήμερα περιμέναμε μόνο 1.15 για να μπούμε στο ‘Loveless’ του Zvyagintsev για το οποίο θα τα πούμε σε άλλο ποστ, για ταινίες θα μιλάμε τώρα; Τελοσπάντων, από ό,τι με ενημέρωσαν αυτή η αναμονή ήταν μόνο μια ωρίτσα επειδή ήταν πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, το απόγευμα με τον Haneke θα ξεπεράσει το δίωρο. Στις ουρές λέω να βλέπω Netflix.

5. Δεν πιστεύω να πιστεύατε πως δε θα έγραφα για τον συνεχιζόμενο Netflix Πόλεμο. Οι δηλώσεις της μέρας:

Bong Joon-ho, σκηνοθέτης του ‘Okja’: “Όλες οι ταινίες εν τέλει αρχειοθετούνται σε DVD, blu-ray και ψηφιακά μέσα μετά τις προβολές. Αναλογιζόμενοι πως αυτός είναι ο κύκλος ζωής μιας ταινίας, δε νομίζω πως το να στηρίζεται μια ταινία από το Netflix κάνει μεγάλη διαφορά για μένα ως σκηνοθέτη.”

Pedro Almodovar, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής: “Οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι ένας νέος τρόπος να προσφέρεις λόγια και εικόνες, το οποίο από μόνο του εμπλουτίζει [το σινεμά]. Αλλά αυτές οι πλατφόρμες δεν πρέπει να πάρουν τη θέση των μορφών που ήδη υπάρχουν, όπως οι αίθουσες.”

Bong Joon-ho, συνεχίζει να είναι ο σκηνοθέτης του ‘Okja’: “Ως δημιουργός, καλωσορίζω το Netflix. Φαίνεται πως δουλεύουν με σκηνοθέτες που είναι περιπετειώδεις και λένε δυνατές ιστορίες. Τους αρέσουν οι προκλήσεις εκεί που παλαιότερα, πιο συντηρητικά στούντιο θα έκαναν πιο στέρεες επιλογές.”

Will Smith, Πρίγκιπας του Μπελ Αιρ: “[Στο Netflix] τα παιδιά μου βλέπουν ταινίες που αλλιώς δε θα είχαν δει. Τους έχει επεκτείνει την παγκόσμια κινηματογραφική κατανόηση.”

6. Θα είμαι ειλικρινής, έχω δει δύο ταινίες του Διαγωνιστικού ως τώρα και η κυρίαρχη σκέψη μου στη διάρκειά τους ήταν να κάθομαι να αναρωτιέμαι τι σκέφτεται ο Will Smith ενώ τις βλέπει.

7.

Περνάω καταπλητικά με τις εισαγωγικές φωνές (ή/και πανηγύρια) στο ξεκίνημα των ταινιών. Άλλοι φωνάζουν ό,τι τους έρθει, κάποιοι χειροκροτούν στο logo του Φεστιβάλ(!), ενώ όταν στην προβολή του ‘Wonderstruck’ εμφανίστηκε το logo του amazon ακούστηκαν μετρημένα τρία παλαμάκια και ένα γιουχάισμα. Θα περάσουμε τέλεια στο ‘Okja’.

8. Αγαπημένη καθημερινή συνήθεια: Να ξεφυλλίζω κάθε μέρα τα dailies (Variety, Holloywood Reporter, Screen) και να χαζεύω τις αφίσες των ταινιών που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, αλλά αναζητούν αγοραστές.

Να μερικά που αγάπησα ήδη:

 

 

 

9. Ε, και ναι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ:

Τα ωραιότερα πόστερ των φετινών Καννών

10.

Από το Hollywood Reporter, το καλύτερο περιστατικό για το οποίο διάβασα στα dailies της πρώτης μέρας. Στις Κάννες του ‘97 παίχτηκε το ‘Πέμπτο Στοιχείο’. Αυτό θα αρκούσε βέβαια για μένα, γιατί τη λατρεύω αυτή την ταινία, αλλά το καλό δεν είναι καν αυτό. Το κείμενο, του οποίου η κεντρική φωτογραφία είναι αυτή η ‘χαθήκαμε ρε παιδιά’ μαγεία με δύο πρωτοκλασάτα πρώην ζευγάρια, αναφέρει ένα περιστατικό κατά το οποίο η Milla Jovovich είδε το αξέχαστο εκείνο Galliano της (“καταλάβαινα ότι το φόρεμα ήταν αποκαλυπτικό – αλλά ήμουν 20 κι ένιωθα πως αυτή θα ήταν η μοναδική φορά που θα μπορούσα να φορέσω ένα τέτοιο κομμάτι-δήλωση”) να αρχίζει να αποσυντίθεται καθώς έφτανε στο κόκκινο χαλί. Δε ξέρω αν αυτό θα ήταν πιο άβολο για την ίδια ή για τον Galliano, ούτε στο ‘Project Runway’ δε γίνονται αυτά.

Τελοσπάντων, το κλου είναι ότι το πήρε χαμπάρι η Demi Moore η οποία έβγαλε ένα τσαντάκι με σύνεργα ραπτικής που είχε πάνω της(!), έβαλε τον Bruce Willis και τον Luc Besson να φτιάξουν έναν κλοιό για να μπορεί να δουλέψει πάνω στη Milla, και το έφτιαξε. Παιδιά. Φεστιβαλικό γκλάμουρ, έρωτες και χωρισμοί, αποκαλυπτικά φορέματα, παρολίγον καταστροφές, αφήστε λίγο τα πρεστίζ δράματα, μια ταινία για την πρεμιέρα του ‘Πέμπτου Στοιχείου’ στις Κάννες μπορεί να κάνει κάποιος;

Από αύριο πρώτες ήρεμες εντυπώσεις από τις πρώτες ταινίες που είδαμε, Todd Haynes, Takashi Miiike, Zvyagintsev– και το πρωί έχουμε και το πολυαναμενόμενο ‘Okja’ φυσικά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Η καθημερινή ανταπόκρισή μας από τις Κάννες
Όσοι είδαμε στο κόκκινο χαλί της 1ης μέρας των Καννών
Τα ωραιότερα πόστερ των φετινών Καννών
Yes we Cannes! Ο Λάνθιμος, ο Lynch και ο πόλεμος με το Netflix
Λάνθιμος, ‘Twin Peaks’ και τετραπλή Nicole Kidman στις φετινές Κάννες