FESTIVALS

Ο έρωτας θα γεννηθεί σ’ ένα σφαγείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δύο γυναίκες, επτά ταινίες, ένα φεστιβάλ που κλείνει τα 58 με υπέροχα αφιερώματα.

Γεννιέται ο έρωτας σε ένα σφαγείο; Ναι, στο παράδοξο, ρομαντικό ‘Η ψυχή και το σώμα’ (‘On Body and Soul’), την ταινία έναρξης του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ζωώδες και ανθρώπινο, ομορφιά και γκροτέσκ δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια και δυο μοναχικές ψυχές που συναντιούνται κάθε βράδυ κυριολεκτικά στα όνειρά τους.

Η απρόβλεπτη, καθηλωτική ερωτική ιστορία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου κι έφυγε παρέα με τη Χρυσή Άρκτο για τη δημιουργό του Ίλντικο Ενιέντι, την πολυβραβευμένη Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα που χτίζει έναν ακόμη ευαίσθητο, αινιγματικό κόσμο από αυτούς που δε σε αφήνουν μόλις βγεις από την αίθουσα.

Το ‘On Body and Soul’ θα ανοίξει δυνατά το Φεστιβάλ και στη συνέχεια θα δώσει τη σειρά του σε ένα αφιέρωμα στο εκρηκτικό σινεμά που μας έχει συνηθίσει. Η πλήρης λίστα ακόμη διαμορφώνεται, αλλά άλλες ταινίες της Ενιέντι θα είναι:

SIMON THE MAGICIAN

Ένας σύγχρονος μάγος που φλερτάρει με το θάνατο, αποδέχεται την πρόκληση να κοιμηθεί τρεις μέρες κάτω από τη γη και έπειτα να αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια. Εμπνευσμένη από τον Σίμωνα τον Μάγο –μια αινιγματική προσωπικότητα που έζησε τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια και ενέπνευσε την τέχνη και τη λαϊκή κουλτούρα. Mια ιστορία γεμάτη μυστήριο που κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη το 1999 στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

MAGIC HUNTER

Με την υπογραφή του David Bowie στην εκτέλεση παραγωγής, το ‘Magic Hunter’ ζωντανεύει έναν φολκλόρ θρύλο. Ένας αστυνομικός παίρνει επτά μαγικές σφαίρες από τον διάβολο. Μόνο που σε μια τέτοια σκοτεινή συμφωνία το τίμημα είναι μεγάλο: Η τελευταία σφαίρα θα καρφωθεί σε αυτόν θα που θα επιλέξει ο ίδιος ο διάβολος.

MY TWENTIETH CENTURY

Δυο δίδυμες αδελφές, η μια πόρνη πολυτελείας και η άλλη επαναστάτρια, ξανασυναντιούνται ύστερα από πολλά χρόνια. Αιτία ένας άντρας που θα τις ερωτευθεί. Το ασπρόμαυρο ντεμπούτο της Ενιέντι, ‘My Twentieth Century’, θα σε ταξιδέψει στις αρχές του 20ου αιώνα (παρέα με το βραβείο Camera d’ Or που είχε κερδίσει στο Φεστιβάλ Καννών).

***

Το ΦΚΘ δε θα περιοριστεί σε μία σπουδαία γυναίκα δημιουργό. Παράλληλα θα τιμηθεί και η δουλειά της Άιντα Λουπίνο, της αγαπημένης σκηνοθέτιδας του Μάρτιν Σκορσέζε που τόλμησε πρώτη να σπάσει τα ταμπού στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50. Οι τρεις ταινίες της που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ είναι οι:

NEVER FEAR

Στο ευαίσθητο και προσωπικό δράμα ‘Never Fear’ αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής χορεύτριας που παλεύει να αναρρώσει από πολιομυελίτιδα, όπως έκανε και η ίδια στο παρελθόν.

THE HITCHHIKER

Το εξαιρετικής έντασης ‘The Hitchhiker’, ένα από τα πρώτα φιλμ νουάρ σκηνοθετημένα από γυναίκα, είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία κι ακολουθεί τα χνάρια ενός κατά συρροή δολοφόνου που περιπλανιέται στην έρημο της Καλιφόρνια έχοντας ως ομήρους δύο άνδρες.

THE BIGAMIST

Η Λουπίνο προσεγγίζει ψύχραιμα ένα αμφιλεγόμενο κοινωνικό θέμα, τη διγαμία, και υποδύεται έναν από τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι καλύτερες ταινίες που είδαμε στο Φεστιβάλ Βερολίνου