ΣΙΝΕΜΑ

10 τρίβια για το ‘Grease’ που σήμερα κλείνει τα 40

Ένα από τα πιο επιτυχημένα μιούζικαλ το 1978 έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες.

Κανονικά θα έπρεπε να γράψω 40 τρίβια για το ‘Grease’ που κλείνει σήμερα τα 40, αλλά έχουμε και δουλειές -που οι δουλειές αυτές είναι ακριβώς αυτό το κείμενο, άρα αυτό δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως δικαιολογία. Τώρα που το σκέφτομαι, η δύναμη είναι στα χέρια μου και θα μπορούσα να μην γράψω καν αυτή την εισαγωγή και απλά να εκθέσω τα δέκα τρίβια του ‘Grease’.

Το ‘Grease’ λοιπόν βασίστηκε στο ομώνυμο επιτυχημένο μιούζικαλ του 1971, έγινε ταινία το 1978 και σαν σήμερα πριν από 40 βγήκε για πρώτη φορά στις αίθουσες. Για να το γιορτάσουμε θυμόμαστε τα δέκα πιο ενδιαφέροντα ασήμαντα πράγματα που ξέρουμε για αυτό.

Ήταν η πιο εμπορικά επιτυχημένη ταινία του 1978.

Τα γεγονότα της ταινίας είναι τοποθετημένα το 1958.

Ο πρωταγωνιστής από το ‘Βαθύ Λαρύγγι’ Harry Reems ήταν να παίξει τον προπονητή. Τελικά όμως έπειτα από διαμαρτυρίες ο ρόλος δόθηκε στον Sid Caesar, γιατί το στούντιο φοβήθηκε ότι το παρελθόν του στην πορνογραφία θα πλήξει την επιτυχία της ταινίας.

Οι περισσότεροι κομπάρσοι κέρδισαν τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό.

Ο Τravolta ξεκίνησε γυρίσματα για το ‘Grease’ μόλις 4 μέρες αφού ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα για το ‘Saturday Night Fever’. Toν ρόλο για το ‘Grease’ όμως τον είχε πάρει πολύ πριν υπογράψει για τον ‘Πυρετό’.

Στις σκηνές μέσα στο ντάινερ Frosty Palace υπάρχουν έντονα θολωμένα σημεία με το σήμα της κόκα-κόλα. Λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας έγινε εμπορική συμφωνία με την Pepsi, η οποία με τη σειρά της ζήτησε -προφανώς- να αφαιρεθούν οι αναφορές στην κόκα-κόλα. Το να ξαναγυριστούν οι σκηνές ήταν κοστοβόρο έτσι θόλωσαν εκείνα τα σημεία με όχι τόσο καλό τρόπο. Σε έναν ψύκτη παραμένει όμως το logo της, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Ευτυχώς η Pepsi το δέχτηκε και όλα καλά.

Εξ αιτίας κάποιου λάθους στο μοντάζ μια τελευταία σκηνή που ο Danny και η Sandy φιλιούνται, χάθηκε για πάντα. Η σκηνή υπάρχει μόνο σε ασπρόμαυρη και προς το παρόν οι απόπειρες να τη χρωματίσουν δεν βγάζουν ικανοποιητικό αισθητικά αποτέλεσμα. Το 2028 που θα είναι η 50η επέτειος της ταινίας ο σκηνοθέτης Randal Kleiser έχει δηλώσει τον σκοπό του να κάνει μια ακόμα απόπειρα να τη χρωματίσει αν η τεχνολογία επιτρέπει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Το εμβληματικό τραγούδι ‘You’re the One That I Want’ γυρίστηκε σε ένα μόνο απόγευμα.

Το ‘Μόνο εσύ’ από την Μπέσσυ Αργυράκη και τον Πασχάλη είναι η ελληνική εκδοχή του ‘You ‘re the one that I want’ και προϋπήρξε της ταινίας. Συμπεριλήφθηκε στον δίσκο της Αργυράκη ‘Μπέσσυ’ του 1976. Δεν ξέρουμε πόση ώρα κράτησαν τα γυρίσματα του κλιπ.

Αρχικά υπήρχε η σκέψη να βγει δεύτερη ταινία με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι παντρεμένο, όμως το πρότζεκτ δεν προχώρησε. To ‘Grease 2’ κυκλοφόρησε 4 χρόνια μετά με εντελώς διαφορετικό καστ και πρωταγωνιστές τον Maxwell Caulfield και τη Michelle Pfeiffer. Η ταινία πήγε άπατη και εμπορικά και κριτικά, αλλά άνοιξε τον δρόμο της επιτυχίας για την άγνωστη ως τότε 23χρονη Pfeiffer.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.