ΣΙΝΕΜΑ

Ο σκηνοθέτης του ‘Dark Tower’ μας μίλησε ελληνικά για τον Idris Elba

Το PopCode μίλησε τηλεφωνικά με τον ελληνικής καταγωγής Nikolaj Arcel για τα μυστικά του 'Μαύρου Πύργου', της πολυαναμενόμενης διασκευής του έπους του Stephen King.

To ‘Dark Tower’ (‘Μαύρος Πύργος’) δεν είναι μια απλή κινηματογραφική διασκευή λογοτεχνικής σειράς. Λόγω της φύσης του έργου ζωής του Stephen King (για το οποίο μας έχει γράψει πολύ περισσότερα εδώ ο Γιάννης Σαχανίδης στο σχετικό κεφάλαιο της Μεγάλης Βίβλου για τον King), μια απλή κινηματογραφική μεταφορά δεν ήταν πολύ εύκολη.

Το πρότζεκτ βρίσκεται σε διάφορα στάδια σχεδιασμού εδώ και χρόνια, με πολλούς υποψήφιους σκηνοθέτες να έχουν έρθει και φύγει (o Ron Howard τουλάχιστον έμεινε σε αυτό ως παραγωγός), με σενάρια να έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί, και με ένα υπερ-φιλόδοξο σχεδιασμό να κάνει τα πάντα να μοιάζουν τόσο δύσκολα όσο και συναρπαστικά: Σύμφωνα με το πλάνο, η ταινία αυτή πρόκειται να ξεκινήσει ένα franchise που θα απλωθεί τόσο στο σινεμά με επόμενες συνέχειες, όσο και στην τηλεόραση με μια αυτόνομη σειρά.

Ο ‘Μαύρος Πύργος’ (στις αίθουσες την Πέμπτη από τη Feelgood) χρονολογεί την επική, μυθικών διαστάσεων μάχη ενός gunslinger (πιστολέρο) ονόματι Roland (Idris Elba), απέναντι στη μεγάλη του νέμεση, έναν Μαυροντυμένο Άντρα (Matthew MacConaughey), ο οποίος θέλει να καταστρέψει τον Μαύρο Πύργο, ένα κατασκεύασμα που δίνει φως και ζωή σε όλο το σύμπαν. Αν ο Άντρας καταστρέψει τον Πύργο, το σύμπαν (όλα τα παράλληλα σύμπαντα!) θα είναι ευάλωτο στην εισβολή του σκότους. Ο Roland είναι το κλειδί για τη σωτηρία.

Η ταινία αυτή συνδυάζει στοιχεία από διάφορα βιβλία της σάγκα των 8 βιβλίων, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως σίκουελ στα γεγονότα αυτής. Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτή την ιδιότυπη προσέγγιση, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η σειρά, καθώς και για το πώς αποφασίστηκε οι Elba-McConaughey να είναι οι πρωταγωνιστές του φιλμ.

Βρήκαμε στο τηλέφωνο τον Δανό σκηνοθέτη της ταινίας Nikolaj Arcel (σκηνοθέτη του πολυβραβευμένου ‘A Royal Affair’, αλλά και σεναριογράφο του σουηδικού ‘Κοριτσιού με το Τατουάζ’), ο οποίος εκτός από τον Stephen King μας μίλησε και για τον, εχμ, Γιώργο Λάνθιμο. Ο Arcel είναι μισός Έλληνας, με καταγωγή από τη Λέσβο, κι έτσι στη διάρκεια της κουβέντας μας άρχισε από μόνος του να μιλά ελληνικά, και να εκφράζει και την επιθυμία του να σκηνοθετήσει κάποτε ταινία στην Ελλάδα.

ΟΛΟΣ Ο KING ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΣΤ

Η Μεγάλη Βίβλος του Stephen King σε 11 κεφάλαια

***

Ο Nikolaj Arcel με το πρωταγωνιστικό του δίδυμο, Idris Elba και Matthew McConaughey (Evan Agostini/Invision/AP).

Ήσουν πάντα φαν των βιβλίων ‘Dark Tower’ και του Stephen King γενικότερα;

Πάντα ήμουν φαν, ναι, από όταν ήμουν έφηβος βασικά. Για πάνω από 20 χρόνια δηλαδή αγαπώ αυτά τα βιβλία. Αγαπημένα μου είναι μάλλον το πρώτο, το ‘Gunslinger’, και μετά το 4ο, δηλαδή το ‘Wizarding Glass’, που είναι το αγαπημένο μου όλης της σειράς. Το έχω διαβάσει πολλές φορές. Γενικά πάντα ήμουν φαν του King.

Τι είναι αυτό στα βιβλία του που σε έκαναν από μικρή ηλικία όπως λες, να τα αγαπήσεις τόσο;

Νομίζω είναι ένας πραγματικά, πραγματικά καλός συγγραφέας που απλά τυχαίνει να γράφει και πολύ διασκεδαστικές ιστορίες, τις οποίες βρίσκω ευχάριστες όπως και πολύς ακόμα κόσμος. Είναι πολύ δυνατός στο να φτιάχνεις χαρακτήρες και πολύ δυνατός στην πλοκή. Ως έφηβο αγόρι μπορούσα να απολαμβάνω σε ένα βασικό επίπεδο τον τρόμο και το σασπένς αλλά μετά καθώς μεγάλωνα άρχισα να απολαμβάνω, απλώς, τις ίδιες τις λέξεις. Τον τρόπο του με τις λέξεις και τους αξιομνημόνευτούς χαρακτήρες, τις ιδέες του, τις σκηνές που δημιουργεί.

Και όσο αφορά το ‘Dark Tower’ έχει να κάνει νομίζω με την αγάπη προς τους χαρακτήρες, το να θες να ακολουθείς τους χαρακτήρες σε όλα αυτά τα βιβλία, 8 στο σύνολο. Που σημαίνει πως πρέπει να είσαι αρκετά υπομονετικός, του πήρε 25 χρόνια να γράψει όλη τη σειρά μέχρι τέλους.

Και η ταινία δεν είναι μια απευθείας διασκευή των βιβλίων, σωστά; Είναι με κάποιο τρόπο και συνέχεια, δανειζόμενη στοιχεία από διάφορα βιβλία; Μπορείς να μας εξηγήσεις λίγο την προσέγγιση;

Όταν με προσέλαβαν υπήρχε ήδη σενάριο οπότε είχαν γίνει ήδη κάποιες επιλογές πάνω στο πώς θα γίνει η εισαγωγή στον κόσμο του ‘Dark Tower’ για το κοινό, όχι μόνο για τους φανς, αλλά και για ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει ποτέ τα βιβλία. Οπότε προσπαθήσαμε να το κάνουμε ώστε να στέκεται μόνο του.

Τα βιβλία έχουν ενός είδους βουδιστική φιλοσοφία μέσα τους, ως προς το ότι αυτοί οι χαρακτήρες, ο Roland δηλαδή, ο κεντρικός χαρακτήρας, πρέπει να περάσει μέσα από τον ίδιο κύκλο ξανά και ξανά ώσπου να μάθει αρκετά και να μπορέσει να φτάσει στο τέλος. Οπότε δεν είναι ακριβώς συνέχεια, είναι ότι αυτός είναι ο τελευταίος κύκλος, είναι εκεί όπου θα συγκεντρώσει αρκετή εμπειρία και αρκετή σοφία ώστε να φτάσει στο τέλος αυτού του πολλαπλού ταξιδιού.

Όπως φαίνεται κι αυτή την προσέγγιση, είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, πάντα ήταν, και μέχρι σχετικά πρόσφατα, μέχρι πριν 2 χρόνια, αυτό το πρότζεκτ έμοιαζε νεκρό. Τι ήταν αυτό που βοήθησε ώστε αυτή τη φορά να πάνε όλα καλά;

Νομίζω επειδή ήταν πολύ έξυπνο το σενάριο, επιτέλους υπήρχε ένα σενάριο που μπορούσε να πει την ιστορία με έναν καθαρό τρόπο. Είναι μια πολύπλοκη ιστορία, μια πολύ μεγάλη saga, αλλά εδώ βρέθηκε ένας τρόπος να γίνει εισαγωγή σε αυτό τον κόσμο, ένας τρόπος να πούμε το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας. Αυτό που επέλεγαν οι σεναριογράφοι ήταν να πουν αυτή την ιστορία μέσω του Jake, ενός νεαρού αγοριού, και ήταν μια έξυπνη επιλογή επειδή ταυτίζεσαι με αυτό το παιδί που βρίσκεται σε αυτό τον ξένο κόσμο, συναντά τον Gunslinger και ψάχνει τον Man in Black ώστε να σώσει τον κόσμο. Ήταν ένας καθαρός και άμεσος τρόπος να μπούμε την ιστορία.

Αυτό έγινε λοιπόν. Μια προσέγγιση κάπως πιο άμεση, όχι σαν ένα τεράστιο– δηλαδή φυσικά ήταν μεγάλου μπάτζετ παραγωγή, 60 εκατομμύρια δολάρια ήταν το μπάτζετ, αλλά οι περισσότερες μεγάλες παραγωγές σήμερα είναι στα 150. Αυτό ήταν μια πιο ασφαλής επιλογή ώστε να ξεκινήσουμε την περιπέτεια.

Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο;

Το να κρατήσουμε όλα τα κομμάτια της μυθολογίας εκεί μέσα, διατηρώντας το περίπλοκο και μυστηριώδες. Δε μπορούμε ποτέ να ξεχνάμε πώς πάνω από τους μισούς θεατές δε θα έχουν διαβάσει τα βιβλία, οπότε έπρεπε να απλοποιήσουμε, για αυτή την ταινία τουλάχιστον.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση. Όπως φυσικά και το να βρούμε τους σωστούς ηθοποιούς, το σωστό μέρος για τα γυρίσματα, η Νότιος Αφρική τελικά ήταν πανέμορφη, ήμουν τυχερός.

Μιλώντας για τους ηθοποιούς, μίλησέ μου για το πρωταγωνιστικό σου δίδυμο, γιατί τους διάλεξες;

Πάντα πίστευα πως ο Mattew έπρεπε να είναι ο Man in Black. Ακόμα κι όταν διάβαζα παλιά τα βιβλία. Πάντα πίστευα πως αν κάποιος έκανε ποτέ αυτά τα βιβλία ταινία, θα έπρεπε να είναι με αυτό τον τύπο. Ήταν κάτι προφανές για μένα. Και ήμουν αρκετά τυχερός ώστε κι εκείνος να νιώθει το ίδιο.

Κι ο Idris, υπήρχε μια μικρή λίστα υποψηφίων για τον ρόλο, εγώ αγαπώ τον Idris, τον είδα στο ‘Wire’ και ένιωσα πως είναι ένας καταπληκτικός ηθοποιός. Ήταν πολύ ψηλά στη λίστα, για μένα ήταν πρώτη επιλογή. Όταν ρώτησα τους υπόλοιπους του τιμ, όλοι συμφώνησαν πως θα ήταν τρομερά ενδιαφέρων και συναρπαστικός. Γιατί δεν είναι απλά ένας action star, είναι ηθοποιός που κάνει σπουδαία δουλειά στον χαρακτήρα, έχει ένα βάθος που μου αρέσει. Ήμουν πολύ τυχερός που οι πρώτες μας επιλογές μας είπαν το ναι.

Όσο αφορά τον Idris υπήρξε κάποιο debate ανάμεσα στους φανς σχετικά με το κάστινγκ, εσύ πώς το είδες αυτό;

Νομίζω το ντιμπέιτ είναι ΟΚ. Στα βιβλία προφανώς περιγράφεται ως λευκός, όμως για μένα το βασικότερο είναι ότι ενσωματώνει τον Roland, πραγματικά είναι ο gunslinger των βιβλίων στο μυαλό μου. Και στην πραγματικότητα διαπίστωσα πως όταν οι φανς βλέπουν όντως την ταινία, νιώθουν το ίδιο, κάπως “ναι, είναι μαύρος αλλά είναι ο Roland”. Δεν με ενόχλησε πολύ. Νιώθω πως πάντα θα υπάρχει ντιμπέιτ όταν κάνεις κάστ που πάει κόντρα σε αυτό που όλοι νιώθουν πως πρέπει να γίνει, πάντα θα υπάρχει ντειμπέιτ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό.

O Nikolaj Arcel με τον Idris Elba (Evan Agostini/Invision/AP).

Έχεις στο μυαλό σου ποιοι θα μπορούσαν να είναι ο Eddie και η Susannah;

Όχι. Δηλαδή έχω κάποιες ιδέες αλλά θέλω να κρατήσω το μυαλό μου ανοιχτό.

Το όλο πρότζεκτ περιλαμβάνει και μια προτεινόμενη τηλεοπτική σειρά, ποιο είναι το στάτους αυτή τη στιγμή;

Δουλεύω στο σενάριο της σειράς. Η ιδέα είναι πως θα πάμε πίσω στο παρελθόν, στα νεανικά χρόνια του Roland, θα αντλήσουμε και από το 4ο βιβλίο που κοιτάει το παρελθόν του Roland, όπως και το 1ο που έχει κάποια πράγματα από το παρελθόν. Θέλουμε να εξερευνήσουμε ποιος ήταν ο Roland πριν γίνει gunslinger. Ήταν συναρπαστικό το να πηγαίνουμε πίσω και να εξερευνούμε το παρελθόν του χαρακτήρα ενώ την ίδια ώρα δουλεύαμε το παρόν του. Είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, αν και προφανώς υπάρχουν παράλληλοι και κάποιες ιδέες που φέραμε τελικά στην ταινία ή σε επόμενες ταινίες, αν υπάρξουν. Αλλά η σειρά θα στέκει και μόνη της.

Οπότε ακούγεται σα να έχει γίνει πρόοδος στο θέμα της σειράς.

Ω, ναι. Έχουμε γράψει πολλά σενάρια. Θα συμβεί. Δεν ξέρω σε ποιο δίκτυο, αυτό είναι θέμα του στούντιο. Αλλά ήμουν στην ομάδα που δούλεψε τα σενάρια.

Συνήθως γράφεις εσύ τα σενάρια των ταινιών σου κι εδώ σκηνοθέτησες μία που τη βρήκες ήδη γραμμένη–

Κάπως έτσι, ναι.

Και τώρα δουλεύεις εξαρχής το γράψιμο των επόμενων κεφαλαίων. Πώς σου φάνηκε ως σεναριογράφος το να έρχεσαι σε κάτι που ήδη υπήρχε;

Διαφορετική εμπειρία, γιατί πάντα έγραφα τις ταινίας μου. Διαφορετικό. Ενδιαφέρον. Και στην πραγματικότητα κάναμε λίγο re-writing για να βρούμε κάπως τον τόνο, αλλά γενικά το να γράψει κάποιος ένα σενάριο ‘Dark Tower’ είναι πολύ πολύ δύσκολο. Οπότε εκτίμησα το γεγονός ότι υπήρχαν εκεί άνθρωποι που δούλευαν 5-6 χρόνια προσπαθώντας να βρουν τρόπο να γίνει αυτό το σενάριο. Αν έμπαινα εγώ κι άρχιζα να γράφω ξανά το σενάριο από την αρχή νομίζω ακόμα εκεί θα ήμασταν, δε θα τελείωνε η ταινία.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα για σένα, στο να κάνετε αυτή την ταινία αυτή τη στιγμή;

Το πιο σημαντικό για μένα είναι πως πρόκειται για μια ιστορία για την οικογένεια, για ανθρώπους που συντάσσονται μαζί ώστε να ξεπεράσουν φόβους και να ξεπεράσουν κάποιο τραύμα, κάθε μεγάλο εμπόδιο. Οι χαρακτήρες επίσης, της σειράς βιβλίων είναι πολύ σημαντικοί για μένα. Και φυσικά η ιδέα ενός σπουδαίου, μεγάλου πύργου που απλώνει φως σε όλο το σύμπαν και το προστατεύει ενώ κάποιοι προσπαθούν να τον καταστρέψουν. Αλλά αυτή δεν είναι καμιά πρωτότυπη σκέψη, είναι μια κλασική ιστορία μεταξύ καλού και κακού, φωτός εναντίον σκοταδιού, και πάντα μου άρεσαν αυτές οι ιστορίες. Μα το πιο σημαντικό για μένα ήταν οι χαρακτήρες. Το να μπορούμε να συστήσουμε στον κόσμο τον Roland.

Μισός Δανός, μισός Έλληνας

O Nikolaj Arcel με την Alicia Vikander και τον Mads Mikkelsen στην παρουσίαση του ‘A Royal Affair’ στο Φεστιβάλ Βερολίονου το 2012 (AP Photo/Markus Schreiber).

Το ξέρεις ότι είμαι μισός Έλληνας; [αρχίζει να μιλάει ελληνικά] Μιλάω και ελληνικά κιόλας! Η μαμά μου είναι από τη Λέσβο, μισός Δανός μισός Έλληνας, αλλά δεν είμαι τόσο καλός στα ελληνικά για να κάνουμε έτσι τη συνέντευξη.

Έρχεσαι συχνά;

Ναι ναι, φυσικά έρχομαι κάθε καλοκαίρι, πηγαίνω στη Λέσβο, συναντώ την οικογένειά μου, έχω μεγάλη οικογένεια, κάθομαι με τη μητέρα και τις αδερφές μου στη Λέσβο μέχρι κι ένα μήνα κάποιες φορές. Όταν ήμουν παιδί είχα μείνει στην Αθήνα για ένα χρόνο, είχα πάει και σχολείο εκεί. Τότε μιλούσα καλύτερα Ελληνικά. Ακόμα τα μιλά, απλά ξεχνάω τις μεγάλες λέξεις. Μπορώ ας πούμε να πω… ο Idris είναι καλός, ο Matthew είναι… [γελάει] Αλλά θα ήταν πολύ απλές οι εκφράσεις.

Παρακολουθείς καθόλου το ελληνικό σινεμά;

Ναι, φυσικά!

Τον Λάνθιμο…

Ναι, ναι, τα ακολουθώ όλα αυτά. Είμαι πολύ περήφανος. Αυτό το σουρεαλιστικό κίνημα που έρχεται από την Ελλάδα, πάντα λέω στους Δανούς φίλους μου να πάμε να δούμε ό,τι ελληνικές ταινίες βγαίνουν. Ο Λάνθιμος είναι πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης. Όλο αυτό το κίνημα, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι άλλες ταινίες θα έρθουν από την Ελλάδα τώρα. Το πρόβλημα είναι τα χρήματα φυσικά, δεν είναι αρκετά.

Κυριολεκτικά μόλις ήρθα από την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη! Ήμουν εκεί για βδομάδες και μόλις ήρθα από τη Λέσβο, τώρα, για την έξοδο της ταινίας. Είναι πολύ καλύτερα στη Λέσβο!

Κρίμα που δεν προλάβαινες να μείνεις για την πρεμιέρα της ταινίας σε σινεμά της Λέσβου.

Θα ήταν τέλειο. Αλλά θα ήθελα πολύ να γυρίσω μια ταινία στην Ελλάδα. Θα ήταν υπέροχο αυτό.

*Ο ‘Μαύρος Πύργος’ κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 3 Αυγούστου από την Feelgood.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Τα πάντα για το έπος του ‘Μαύρου Πύργου’