ΣΙΝΕΜΑ

H Susanna Fogel μας εξηγεί πώς άλλαξε τους κανόνες της κωμικής περιπέτειας

Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης της περιπέτειας ‘Ο Κατάσκοπος που με Παράτησε’ μας μίλησε για τον Michael Bay, το ‘Bridesmaids’ και τις γυναίκες ηρωίδες που μπορούν να είναι, απλά, φίλες.

Την Audrey την παράτησε το αγόρι της αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο, το χειρότερο είναι ότι το αγόρι της (το πρώην αγόρι της) είναι κατάσκοπος.

Συμβαίνουν αυτά.

Το θέμα σε μια τέτοια κρίση είναι πάνω απ’όλα η φιλία. Άμα έχεις φίλους όλα ξεπερνιούνται. Κι έτσι η Audrey με την κολλητή της, την Morgan, το ξεπερνάνε. Μπλέκοντας σε μια εξωφρενική κατασκοπική περιπέτεια στην Ανατολική Ευρώπη.

H ταινία είναι το ‘The Spy Who Dumped Me’ (‘Ο Κατάσκοπος που με Παράτησε’) το οποίο κυκλοφορεί στις αίθουσες και το οποίο αποτελεί έναν απολαυστικό συνδυασμό δράσης και χιούμορ. Συχνά σε αυτές τις μίξεις, ένα από τα δύο στοιχεία υποφέρει, αλλά η ταινία έχει αληθινά καλές σκηνές δράσης και αληθινά καλό χιούμορ- η Kate McKinnon είναι ως γνωστόν μια κωμική ιδιοφυία. Και η χημεία της με τη Mila Kunis είναι φωτιά.

Την ταινία έχει γράψει και σκηνοθετήσει η Susanna Fogel, που προηγουμένως είχε σκηνοθετήσει τη ρομαντική κομεντί ‘Life Partners’ και είχε γράψει μερικά φανταστικά κείμενα στο New Yorker πάνω σε καθημερινές παρατηρήσεις και συμπεριφορές. Πώς μεταπηδάς από ένα ανεξάρτητο, χαμηλών τόνων φιλμ κι από τη συγγραφή της παρατήρησης και του χιούμορ, σε μια μεγάλου μπάτζετ περιπέτεια;

Βρήκαμε τη Fogel στο τηλέφωνο για να μας τα πει η ίδια.

Jordan Strauss/Invision/AP / Jordan Strauss/Invision/AP

H Susanna Fogel στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Άντζελες (Jordan Strauss/Invision/AP)

***

Για την απόφαση να μεταπηδήσει από το ανεξάρτητο δράμα σε στουντιακή περιπέτεια

Είναι μεγάλη η διαφορά σε σχέση με τον κόσμο του ανεξάρτητου σινεμά. Πάντα μου άρεσε να πηγαίνω να βλέπω μεγαλύτερες ταινίες και να διασκεδάζω από ταινίες είδους. Ήθελα να φτιάξω κάτι πιο αδιαμφισβήτητα κινηματογραφικό, μεγαλύτερο, που να μην έχει περιορισμό στο κοινό. Ήθελα να φτιάξω κάτι με πολλή δράση, και με φοβερές και δυνατές γυναίκες σε αυτό επίσης.

Για την πρόκληση του να σκηνοθετήσει μια ταινία δράσης

Η δράση όσο κι αν φοβόμουν ότι θα ήταν το δύσκολο κομμάτι, στην πραγματικότητα ήταν απολαυστική. Μεγάλος μέρος της επιτυχίας ήταν να διαλέξουμε το σωστό συνεργείο, είχα έναν πολύ ταλαντούχο συντονιστή για τα stunts. Οπότε η δράση δεν ήταν το δύσκολο κομμάτι τελικά, ήταν ο συντονισμός όλων των επιμέρους πραγμάτων, το να κάνουμε γυρίσματα σε μια ξένη χώρα, το ότι είχαμε γύρισμα για πολλές μέρες, αυτό ήταν εξοντωτικό.

Η καταδίωξη με τα αυτοκίνητα ήταν το δυσκολότερο πράγματα που είχαμε να κάνουμε, ήταν μια καυτή μέρα στη Βουδαπέστη, είχαμε ηθοποιούς σε κινούμενα οχήματα, ζημιές, τα πάντα ήταν άβολα. Αλλά τελικά προέκυψε μια από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας. Η μαγεία του σινεμά!

Για το αν δυσκολεύτηκε να πείσει το στούντιο ότι πρέπει να σκηνοθετήσει την ταινία η ίδια

Δεν είχαν σκεφτεί στην αρχή πως θα το σκηνοθετούσα εγώ μόνο και μόνο επειδή έμοιαζε τόσο εμπορικό. Δεν έχω εμπειρία από δράση, αλλά έγραψα το σενάριο και μετά η χολιγουντιανή μηχανή είχε πρόβλημα να μην φανταστεί κάποιον σαν τον Michael Bay να το σκηνοθετεί. “Μια γυναίκα;;” Έμαθα πώς να σκηνοθετώ μια σκηνή δράσης μαζί με τον συντονιστή. Αλλά ήταν θέμα ειλικρίνειας, απλά έπρεπε να το σκηνοθετήσω εγώ η ίδια, δεν είχα αμφιβολία. Η ερώτηση ήταν αν θα ήμουν έτοιμη. Ήταν μεγάλη η επένδυση, και ήξερα πως έπρεπε να αποδείξω τον εαυτό μου.

Για το αν αλλάζουν τα πράγματα στο Χόλιγουντ

Νομίζω πως υπάρχει οπωσδήποτε μια δίψα για περισσότερες γυναικείες φωνές. Αλλά ένα σημαντικό πράγμα για την πρόοδο είναι το αν υπάρχουν συναρπαστικές νέες οδοί, και το να ψάχνουμε συνεχώς νέους τρόπους για να είμαστε προοδευτικοί. Δεν πρέπει μόνο γυναίκες να λένε ιστορίες μόνο γυναικών, αλλά η πρόοδος είναι να ανοίγουμε την ιδέα του τι κάνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε.

Για τη συνεργασία με την Kate McKinnon

Η Kate ήταν στην πρώτη μου ταινία σε ένα μικρό ρόλο, την ήξερα. Ήταν το πρώτο άτομο που σκέφτηκα, συναντηθήκαμε και είχε μια επιθυμία να πάει στην Ανατολική Ευρώπη και να εξαφανιστεί. Οπότε δεν υπήρχε καν αμφιβολία μετά. Κι ύστερα έπρεπε να αποφασίσουμε με ποια… επειδή όταν κάνεις μια ταινία για τη φιλία θες να μοιάζει αληθινή, να μπορείς να την πουλήσεις, δεν θες διασημότητες που δεν ξέρουν ποιοι είναι, θες ένα άτομο που να σου φαίνεται αληθινό. Όταν γνώρισα τη Mila Kunis ένιωσα πολύ καθαρά πως οι δυο τους θα είχαν μια αληθινή φιλία.

Για την επιρροή και τη σημασία των ταινιών του Paul Feig

Νιώθω πως η ταινία μας είναι εντελώς διαφορετική από το ‘Spy’, το οποίο το αγαπώ, αλλά αναρωτιέμαι αν το συγκρίνουν όλοι απλώς επειδή πρωταγωνιστούν γυναίκες. Υπάρχουν πάρα πολλές κατασκοπικές περιπέτειες με χιούμορ με άντρες πρωταγωνιστές που μοιάζουν πολύ με τη δική μας ταινία αλλά οι συγκρίσεις πάντα καταλήγουν στο ‘Spy’ και αυτό νιώθω πως έχει να κάνει με το φύλο και μόνο.

Όμως ο Paul Feig βοήθησε να στρωθεί ο δρόμος. Και με το ‘Spy’, αλλά και με το ‘Bridesmaids’ το οποίο προσωπικά νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη επιρροή μου. Είναι μια ριζοσπαστική ταινία, μια ιστορική στιγμή. Όταν βγήκε το ‘Bridesmaids’ άλλαξαν πάρα πολλές προκαταλήψεις μες στην βιομηχανία πάνω στο τι είδους ταινίες μπορούν να είναι πετυχημένες. Είναι μια ταινία ριζωμένη στην πραγματικότητα αλλά και ταυτόχρονα μια εξωφρενική κωμωδία που όμως έχει πολύ συναίσθημα, πολλή ευαισθησία. Και μια ταινία που αφορούσε φιλίες και όχι έρωτες.

Για αυτό που φέρνει σε μια buddy comedy περιπέτεια

Νιώθω πως υπάρχει χιούμορ και μια παρατηρητικότητα που λείπει από το είδος για κάποιο καιρό τώρα. Και νιώθω πως οι buddy comedies αφορούν σχεδόν πάντα άντρες, και το πώς οι άντρες κατά κάποιο τρόπο κάνουν ο ένας τον άλλον καλύτερο. Μπορούμε να το έχουμε κι εμείς αυτό, ήθελα να γράψω γυναίκες που δεν έχουν απλώς εμμονή με κάποιον άντρα.

*Ο ‘Κατάσκοπος που με Παράτησε’ κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Spentzos Film.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Ο Paul Feig μιλάει για το χιούμορ, τη δράση και τις ‘Ghostbusters’