ΛΙΣΤΕΣ

10 ταινίες φτιαγμένες για θερινό σινεμά

To ζεστό, καλοκαιρινό βράδυ θέλει μπίρα, ποπ κορν και ταινία, για να είσαι καλά.

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις στο βαθύ καλοκαίρι είναι να πας θερινό σινεμά. Το θερινό έχει αυτή την τέλεια διαφορά με το χειμερινό που συνδυάζεις δύο πράγματα μαζί. Και σινεμά και μπαρ. Αυτή η ανοιχτωσιά σου δίνει την αίσθηση εξόδου σε αντίθεση με το χειμερινό, που σου δίνει περισσότερο την αίσθηση του σαλονιού σου.

Το ιδανικό για μένα θερινό είναι με χαλίκι και να έχω πιάσει τραπεζάκι σε απόσταση βολής από το μπαρ για να κάνω refill στη μπίρα και το σνακ σε κάθε ευκαιρία. Η μπίρα Fischer αγαπάει το σινεμά. Από την άλλη, το σινεμά αγαπά τη Fischer, αφού δεν υπάρχει καλύτερο ποτό από την Pilsener με την ξεχωριστή γεύση και το έντονο άρωμά της για ένα καλοκαιρινό βράδυ.

Moonrise Kingdom

Όλες οι ταινίες του Wes Anderson έχουν ένα feeling καλοκαιρινό μόνο και μόνο από την παλέτα των χρωμάτων του. Για την ακρίβεια πιάνουν σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου αφού η ίδια παλέτα είναι και για τον καιρό που χρειάζεσαι το ζακετάκι. Το ‘Moonrise Kingdom’ όμως είναι εκείνο που θα έδινα και το βασίλειό μου για να δω σε θερινό.

Weekend at Bernie’s

Aν έπρεπε να διαλέξω μία ταινία για να τη δω με μπίρα στο ένα χέρι, ποπ κορν στο άλλο σε θερινό και μάλιστα σε εκείνες τις τυχερές θέσεις που έχεις δίπλα τραπεζάκι θα ήταν το ‘Weekend at Bernie’s’. Kαι για να εμπλουτίσω κι άλλο την εικόνα το σινεμά που με φαντάζομαι είναι και επαρχιακό.

Sin City

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει την εμπειρία του noir τόσο πιο δυνατή σε θερινό, αλλά όταν είδα το νεο-νουάρ αριστούργημα ‘Sin City’ -και ας ήταν το 2- σε θερινό, το θυμάμαι ως μία από τις καλύτερες φορές μου σε σινεμά. Θα ήθελα να δω και το πρώτο όμως σε σινεμά, αν με ακούει κάποιος υπεύθυνος ας επιληφθεί.

Incredibles 2

Περιμέναμε 14 χρόνια για το sequel του ‘Incredibles’ και λίγες ακόμα μέρες για να καταφέρουμε να το δούμε σε θερινό, αφού η έξοδός του στις αίθουσες συνέπεσε με τις καταρρακτώδεις βροχές.

Casablanca

Αυτόν τον εγκλωβισμό και το αδιέξοδο της Casablanca και σε κοινωνικοπολιτικό, αλλά και σε ερωτικό επίπεδο πολύ θα ήθελα να το ζήσω σε ένα θερινό της Αθήνας μέσα στον Δεκαπενταύγουστο πνίγοντας τον καημό στη μπίρα.

Φτηνά Τσιγάρα

Μια που αναφέραμε τον Δεκαπενταύγουστο, δεν μπορώ παρά να πω για μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες ever, τα ‘Φτηνά Τσιγάρα’. Τόσο φτιαγμένη για θερινό που είναι καθιερωμένο να παίζεται κάθε χρόνο. Ιδανική για πρώτο ραντεβού.

La la land

Το ‘La la land’ είναι μια ταινία από το σινεμά για το σινεμά, την τέχνη, την αγάπη και την αγάπη για την τέχνη ενδεχομένως. Ο ντόρος που έγινε γύρω από το όνομά του δεν δικαιολογήθηκε τόσο στο αποτέλεσμα. Πολλοί σκέφτηκαν και μεταξύ τους και εγώ “για αυτό έκαναν όλοι έτσι”; Ναι, για αυτό. Γιατί το ‘La la land’ έχει τη δύναμη της mainstream επιτυχίας με δόση νοσταλγίας. Έχει τη δύναμη που έχουν οι ταινίες της Disney ή οι ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Και εν τέλει σου αφήνει κάτι γλυκό που θες να ξαναζήσεις. Θυμάμαι το ‘La la land’ πολύ ωραία και πολύ θα ήθελα να το ξαναδώ ειδικά σε θερινό.

Mamma Mia

Είναι το ‘Mamma Mia’ η καλύτερη ταινία που θα δεις στη ζωή σου; Όχι, με τίποτα όχι. Θα είναι το ‘Mamma Mia 2’ η καλύτερη ταινία που θα έχεις δει στη ζωή σου; Απορώ γιατί κάνω καν την ερώτηση. Προφανώς και όχι. Είναι όμως ο ορισμός της feelgood ταινίας για όλη την οικογένεια, που θα παίζει φέτος το επαρχιακό θερινό σινεμά και θα περάσεις μαζί της ένα ωραίο ζεστό, καλοκαιρινό βράδυ φορώντας ακόμα το μαγιό από την παραλία.

Vertigo

Τι πιο παραδοσιακό για θερινό σινεμά από παλιό, καλό noir. Εναλλακτικά, διαλέξτε οποιαδήποτε του Χίτσκοκ και θα πήγαινα κατευθείαν.

It Follows

Κανονικά σε αυτή τη λίστα θα έβαζα τo ‘Under the Silver Lake’, που ήταν να βγει Ιούλη, αλλά μας τα χάλασε βγαίνει Δεκέμβρη. Θα βάλω όμως το ‘It Follows’ του ίδιου σκηνοθέτη, γιατί και αυτό θα ήταν το ίδιο ιδανικό να το δει κανείς κάτω από τον έναστρο ουρανό ή ακόμα καλύτερα σε drive-in.

***

Απόλαυσε κι εσύ μια παγωμένη μπύρα Fischer στο Cine Paris, το Cine Δεξαμενή, τη Μπομπονιέρα, το Σινέ Φιλοθέη, το Cine Φλοίσβος, το Αμαρυλλίς, το Cine Βοτσαλάκια και το άρτι αφιχθέν Αριάν. Τα θερινά σινεμά της πόλης σε περιμένουν.