ΛΙΣΤΕΣ

10 φορές που ο Christian Bale ισοπέδωσε την υγεία του για έναν ρόλο

Συγκεντρώσαμε τις απίστευτες ακρότητες που έχει κάνει ο Christian Bale για τους ρόλους του. Αυτές που έχει εδώ και χρόνια υποσχεθεί στον εαυτό του να σταματήσει.

Η πρώτη φορά που συμπεριλάβαμε την ερμηνεία του Christian Bale στο ‘Vice’ ως στοίχημα του φετινού award season ήταν τον περασμένο Μάρτιο. Το βραβευμένο πια με Χρυσή Σφαίρα ‘Vice’ ήταν τότε ακόμη στα γυρίσματα, αλλά είχε στη φαρέτρα του τον υποψήφιο για Όσκαρ και πολλά ακόμη βραβεία Adam McKay από την καρέκλα του σκηνοθέτη, την πάντοτε φανταστική Amy Adams και, φυσικά, άλλη μία μεταμόρφωση του Bale.

Ο Bale είναι από εκείνες τις σπουδαίες, σπάνιες περιπτώσεις ηθοποιού που φορούν τον ρόλο στο πρόσωπό τους από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Στην προηγούμενη ταινία που έκανε με τον McKay, το πολύ δυνατό ‘Big Short’, είχε – με εξαίρεση κάποια cameos – το λιγότερο μάλλον screentime από ολόκληρο το καστ. Ήξερες όμως ποιος ήταν ο χαρακτήρας του από τη στιγμή που παρουσιάστηκε στην οθόνη. Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς, ο Bale ίσως δεν χρειάζεται σ’ αυτό το σημείο της καριέρας του να μπαίνει στις επίπονες διαδικασίες που επιδίδεται για να υιοθετήσει τη φυσική κατάσταση ενός ρόλου. Κάπου το 2016 μάλιστα, φαινόταν πως είχε όντως αποφασίσει να απομακρυνθεί από αυτές, όταν απέρριψε τελικά τον ρόλο του Enzo Ferrari στην ομώνυμη ταινία που ετοίμαζε ο Michael Mann, γιατί δεν θα μπορούσε να βάλει εγκαίρως το βάρος που χρειαζόταν με υγιή τρόπο.

Τελικά δεν κατάφερε να αντισταθεί και στον Dick Cheney του ‘Vice’, αλλά έχει τουλάχιστον μια Χρυσή Σφαίρα Α΄ Ανδρικού Ρόλου να τον δικαιώνει. Παρακάτω θα βρεις και όλες τις υπόλοιπες ερμηνείες που τον δικαίωσαν εκ του αποτελέσματος, από την πιο πρόσφατη μέχρι τη ρίζα του κακού:

1. Vice

Σε σχέση με προηγούμενες μεταμορφώσεις του, ο Cheney δεν απαίτησε τρομακτικά πολλά από τον ηθοποιό. Για τον Bale δηλαδή, τα 20 κιλά που πήρε είναι ισοδύναμα με τη βόλτα μέχρι το περίπτερο. Έκανε ωστόσο εθελοντικά και κάποιες συγκεκριμένες ασκήσεις που διεύρυναν τον λαιμό του. Το πιο εντυπωσιακό στη διαμόρφωση της φυσικής του κατάστασης, είναι ότι επειδή χρειάστηκε να υποδυθεί τον Cheney σε δύο φάσεις της ζωής του, έπρεπε και το σώμα του να αλλάξει αντίστοιχα και να συμβαδίσει με τις διαφορετικές φάσεις των γυρισμάτων. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Bale επισκέφθηκε διατροφολόγο για να βάλει κιλά με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Το ‘Vice’, όπως και άλλες ταινίες που απέσπασαν βραβεία σε 11 από τις 14 κινηματογραφικές κατηγορίες των Χρυσών Σφαιρών, θα μπορείς να τις δεις στη Nova σε Α΄προβολή ή όποτε εσύ θες με Nova On Demand.

2. American Hustle

Όσο η Amy Adams την έβγαζε με ασπράδια αυγού και αβοκάντο για πρωινό, ο συμπρωταγωνιστής της διέλυε όλη μέρα cheeseburgers και donuts. Δεν ήταν μόνο τα 20 κιλά που έβαλε ο Bale το πρόβλημα. Ήταν τόσο εμφανής η κατάπτωσή του στο σετ, που ο David O. Russell του ζήτησε να κόψει μαχαίρι οτιδήποτε έκανε για να μπει στο πετσί του Irving Rosenfeld. Συμπεριλαμβανομένου και του καμπουριάσματος που τελικά του προκάλεσε κήλη. Το ‘American Hustle’ του έδωσε μία υποψηφιότητα Όσκαρ Α΄Ανδρικού.

3. The Dark Knight Rises

Το ‘Dark Knight Rises’ ήταν σκληρό για όλους τους πρωταγωνιστές του. Ο Tom Hardy έχει ομολογήσει ότι οι μύες του Bane κατέστρεψαν τις αρθρώσεις του, η Anne Hathaway έπρεπε να τρώει ακατάπαυστα πρωτεΐνη χωρίς να χαλάσει τη χορτοφαγική της διατροφή γιατί γυμναζόταν 6 μέρες την εβδομάδα, και ο Bale έπρεπε να χτίσει το σώμα που θα έπειθε ότι μπορούσε να τα βάλει με τον δύσκολό του αντίπαλό. Η πρόκληση για τον τελευταίο δεν ήταν τόσο η προπόνηση που είχε κάνει και στο παρελθόν, όσο η αφετηρία του που θα δεις αμέσως μετά.

4. The Fighter

Η πρώτη του συνεργασία με τον David O. Russell χάρισε στον Bale το πρώτο του Όσκαρ (Β΄Ανδρικός). Ως Dicky Eklund, ένας αληθινός πρώην πολλά υποσχόμενος μποξέρ που εθίστηκε στο κρακ και στη συνέχεια έγινε προπονητής, ο ηθοποιός έπρεπε να αποκτήσει το σώμα ενός ταλαιπωρημένου αθλητή ημιμεσαίων βαρών. Συνειδητοποιώντας ότι αν έφτανε τα κιλά ενός τέτοιου (60-65) θα φαινόταν πολύ αδύναμος για να πείσει ως προπονητής, αρκέστηκε στο να χάσει βάρος τρέχοντας και να αφήσει το τμήμα του make-up να αναλάβει τα υπόλοιπα.

5. The Dark Knight

Ο μοναδικός λόγος που ο Bale κατάφερε να είναι στον γνωστό όγκο του ως Batman, ήταν η ευγενής καλοσύνη του Werner Herzog. Διάβασε παρακάτω.

6. Rescue Dawn

Τρία ολόκληρα χρόνια απείχαν τυπικά οι πρεμιέρες του του βιογραφικού ‘Rescue Dawn’ και του νολανικού έπους, όμως μέσα σ’ αυτό το διάστημα έπρεπε να μεσολαβήσουν αφ’ ενός γυρίσματα, αφ’ ετέρου η εκ νέου προετοιμασία του Bale για τον προστάτη της Gotham. Στον ρόλο του πραγματικού Dieter Dengler, ο ηθοποιός έπρεπε στις τελευταίες σκηνές του έργου να μοιάζει με υποσιτισμένο αιχμάλωτο πολέμου, όμως σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό παραγωγής οι σκηνές αυτές θα έμεναν για το τέλος.

Ο Herzog όμως τελικά ανασχεδίασε το πλάνο ώστε να προηγηθούν, επιτρέποντας στον Bale να βάζει κιλά στη διάρκεια του μήνα που υπολειπόταν για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Ο ηθοποιός κατάφερε να επανέλθει στα κανονικά του κιλά και ξεκίνησε την προπόνησή του για τον Batman. Στο μεταξύ έφαγε πράγματι τα σκουλήκια που τρώει ο χαρακτήρας του. Όταν ο Herzog προσφέρθηκε να φάει κι εκείνος μερικά για να συμπαρασταθεί στο καστ, ο Bale του είπε, «για το όνομα του θεού, απλά άνοιξε την κάμερα κι άσε με να κάνω τη δουλειά μου».

7. Batman Begins

Ο πρώτος γύρος του Bale ως Bruce Wayne έβαλε στο πρόγραμμα 6 μήνες προπόνηση με διαφόρων ειδών όπλα, πολεμικές τέχνες όπως Wing Chun Kung Fu και η φρέσκια μέθοδος Keysi Fighting, και personal training με έμφαση στα βάρη, το bodybuilding. Ο ηθοποιός έτρωγε μικρά γεύματα κάθε 2-3 ώρες στη μεγαλύτερη διάρκεια των 5 μηνών που είχε στη διάθεσή του, αλλά τις έξι πρώτες εβδομάδες που τον χώριζαν από το screen test της ταινίας έπρεπε να βάλει τα 30 περίπου κιλά που είχε για τον προηγούμενο ρόλο του. Ολόκληρη η προετοιμασία τον φούσκωσε τόσο πολύ που, εκτός από τα προβλήματα στον μεταβολισμό του που τελικά χρειάστηκε να παρακολουθήσει με τη βοήθεια γιατρών, έπρεπε να χάσει 10 κιλά ακριβώς πριν την έναρξη των γυρισμάτων γιατί δεν έμπαινε πλέον στη στολή που είχε φτιάξει ο Nolan σύμφωνα με το όραμά του.

8. The Machinist

Τα 30+ κιλά που έχασε για το ‘Machinist’ είναι μακράν η πιο διαβόητη από τις μεταμορφώσεις του ηθοποιού. Αυτά έπρεπε να βάλει πίσω για το ‘Batman Begins’, πριν καν αρχίσει την προπόνηση. Η έμπνευσή του για την εξαϋλωμένη εμφάνιση του ανισόρροπου Trevor Reznik ήταν μια φωτογραφία ενός εξαθλιωμένου από το αλκοόλ και την κατάχρηση φαρμάκων Hank Williams, του τραγουδιστή της country που εθίστηκε στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τους χρόνιους πόνους του στην πλάτη. Ο Bale είχε κολλήσει τη φωτογραφία πάνω στο σενάριο – ένα σενάριο που περιέγραφε τα κιλά του Trevor με το ύψος του ίδιου του σεναριογράφου Scott Kosar ως σημείο αναφοράς και όχι του ηθοποιού. Πριν προλάβουν να προσαρμοστούν τα στοιχεία, ο Bale είχε ήδη αποφασίσει να αντιμετωπίσει τα εγγεγραμμένα κιλά ως πρόκληση. Το πέτυχε με ατελείωτο μαύρο καφέ, ένα μήλο την ημέρα και μία κονσέρβα τόνου. Ενίοτε και ένα ποτηράκι whisky.

9. American Psycho

Με εξαίρεση τις άγριες νηστείες του ‘Fighter’ και του ‘Machinist’, η διατροφή που έπρεπε να ακολουθήσει ο Bale για το ‘American Psycho’ ήταν κατά δική του ομολογία η πιο περιοριστική. Κανένα cheat meal, καθόλου ζάχαρη. Η εμφάνιση του Patrick Bateman έπρεπε να αντικατοπτρίζει την επιφανειακή του, ναρκισσιστική ψυχοσύνθεση. Εκτός από το απολλώνιο σώμα, ο Bale έχτισε και τα δόντια του παρότι δεν ήταν κάποια σκηνοθετική επιταγή. Του φαινόταν αδιανόητο ένας χαρακτήρας σαν τον Bateman να κυκλοφορούσε με τα δικά του, βαμπιρικά δόντια. Απ’ τα οποία μάλιστα είχε φτιάξει κι ένα καλούπι που κοσμούσε κάποτε κάποιο ράφι του.

Η εξοργιστική λεπτομέρεια της συγκεκριμένης παραγωγής ήταν ότι ενώ ο Bale είχε τον ρόλο και προετοιμαζόταν για πάνω από έξι μήνες, τον έδωσαν στον Leonardo DiCaprio. Εκείνος τελικά τον αρνήθηκε για να κάνει το ‘The Beach’ και η σκυτάλη πέρασε στον Ewan McGregor (που επίσης έφαγε άκυρο ενώ ήξερε ότι ήταν η πρώτη επιλογή του Danny Boyle για το ‘Beach). Χωρίς καμία ντροπή γιατί και τι είχε να χάσει στο κάτω-κάτω, ο Bale έριξε τον McGregor στο φιλότιμο. Οι δυο τους είχαν νωρίτερα συνεργαστεί στο ‘Velvet Goldmine’ και ο McGregor πείστηκε ότι ο συνάδελφός του ήταν ο ιδανικός για τον ρόλο.

Το σατιρικό ‘American Psycho’ ήταν το φιλμ που ανέδειξε το εύρος του Bale και τον έβαλε σε άλλο επίπεδο από αυτό του ταλαντούχου pretty boy.

10. Velvet Goldmine

Η αρχή του κακού για τον Bale έγινε με το ‘Velvet Goldmine’ και τον ρόλο ενός αρθρογράφου μουσικής που, ερευνώντας την απομάκρυνση ενός διάσημου μουσικού από τη δημόσια ζωή, θυμάται τη δική του ενηλικίωση στα βρετανικά ‘70s. Και μπορεί το make-up και τα κοστούμια να έδωσαν πνοή στον χαρακτήρα, αλλά η ψηλόλιγνη, glam rock αισθητική της εποχής πρόσταζε και λιγότερα κιλά για τον ηθοποιό. Στην αρχή ξεκίνησε με σούπες και τρέξιμο κάθε μέρα στις 6 το πρωί, μέχρι που η μητέρα του τον συμβούλευσε να το κάνει όπως το έκαναν τότε. Λιγοστό φαγητό και ανθυγιεινή ζωή. Μπράβο στη μαμά;

***

Σε απόλυτο πρωταγωνιστή αναδείχτηκε η Nova στην 76η Τελετή Απον”ομής των Βραβείων Χρυσής Σφαίρας, καθώς απέσπασε βραβεία σε 11 από τις 14 κινηματογραφικές κατηγορίες και που θα προβληθούν σε Α’ προβολή αποκλειστικά.