AP Photo/Lois Bernstein
ΛΙΣΤΕΣ

5 πράγματα που θυμάται ο Tom Hanks από το φαινόμενο του ‘Forrest Gump’

Σαν σήμερα πριν 25 χρόνια, ο Tom Hanks μετουσιωνόταν σε παγκόσμιο θησαυρό.

Το καλοκαίρι του 1994, το mainstream σινεμά δεν είχε έρθει για να παίξει. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οι θεατές είχαν ήδη τιμήσει στις αίθουσες τους ‘Flintstones’, το ‘Speed’ και, φυσικά, το έπος του ‘Lion King’. Εκτός από το ‘The Mask’ όμως που ακολούθησε λίγο αργότερα, ήταν ένα από όλα αυτά τα χιτ που επανερχόταν πεισματικά στο Νο.1 του box office.

Το ‘Forrest Gump’, ένα δράμα που είχε κοστίσει στην Paramount το ασυνήθιστο για το είδος του ποσό των 50 εκατομμυρίων, μάζεψε 330 εκατομμύρια στα ταμεία και έγινε ένα πολιτισμικό φαινόμενο φτιαγμένο από διαχρονικές ατάκες, μια αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων για γαρίδες και έναν νεαρό έφηβο να τρέχει ηρωικά για να αποφύγει τους bullies του.

Όπως και ο κεντρικός του χαρακτήρας, το ‘Forrest Gump’ έτρεξε ξανά και ξανά προς την κορυφή και μάλιστα απροσδόκητα. Σύμφωνα με τον Tom Hanks και την πρόσφατη συνέντευξή του στο USA Today, η ταινία «ήταν απόλυτο ρίσκο. Είναι μια πραγματικά τρελή, μοναδική ταινία χωρίς αμφιβολία. Και είναι μια ταινία όπου οι μεγάλες στιγμές που θα σε αγγίξουν αλλάζουν ανάλογα με το πότε τη βλέπεις».

Το οσκαρικό φιλμ του Robert Zemeckis ήταν η μεγαλύτερη ταινία το σαββατοκύριακο που κυκλοφόρησε αντικαθιστώντας τα σαιξπηρικά βάσανα του Simba, επανήλθε στο Νο.1 στο τέλος του Ιουλίου, προέκυψε ξανά για μία εβδομάδα του Αυγούστου, και ολοκλήρωσε τη θητεία της με δύο ακόμη εβδομάδες τον Σεπτέμβριο στην κορυφή, πριν παραδώσει το στέμμα της. Μοιάζει αδύνατο για τη σημερινή πραγματικότητα της αγοράς, αλλά μιλάμε για μία ταινία, ένα δράμα τονίζω ξανά, που εν μέσω μπλοκμπαστερικής περιόδου κατάφερε να είναι επί τρεις μήνες το μεγαλύτερο χιτ στην Αμερική.

Ο Tom Hanks που πήρε το δεύτερο Όσκαρ Α΄Ανδρικού για την ταινία, μία μόλις χρονιά μετά τη βράβευσή του για το ‘Philadelphia’, μοιράστηκε με το USA Today τις πιο ισχυρές του αναμνήσεις από τη χρυσή εκείνη χρονιά:

1. ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΕ ΤΗΝ PARAMOUNT

Ο Hanks και ο Zemeckis είχαν διαμάχη με την Paramount Pictures για το κόστος του επικού ταξιδιού του Forrest από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο και τελικά έγραφαν κάποιες επιταγές και οι ίδιοι. «Υπήρχαν διάφορα ζητήματα, όπως αν θα μπορούσαμε καν να τον ονομάσουμε Forrest Gump εκείνη την εποχή».

Ο χαρακτήρας είχε πάρει το όνομά του από τον πρόγονό του, Nathan Bedford Forrest, αξιωματικό στον Εμφύλιο Πόλεμο και πρώτο Grand Wizard της Ku Klux Klan. Η μητέρα του τον ονόμασε έτσι για να του θυμίζει ότι «όλοι μας κάποιες φορές κάνουμε πράγματα που δεν βγάζουν νόημα». Το επίθετό του ‘Gump’ πάλι, είναι μία ακόμη λέξη που στα Αγγλικά σημαίνει ‘ηλίθιος’.

2. Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΨΥΧΗ

Photo by John Shearer/Invision/AP Images

Με τον Robert Zemeckis, Palm Springs International Festival, 2013

Καθώς έκαναν χαρακτηριστικά και γεμάτα διαλόγους γυρίσματα στη στάση λεωφορείου στη Savannah της Georgia, ο Hanks θυμάται να ρωτά τον Zemeckis, «Θα ενδιαφέρουν κανέναν όλα αυτά;». O Zemeckis ήταν πάντα εκεί για τις απορίες και τις αναζητήσεις του Hanks.

«Μου έλεγε, ‘Δεν γίνεται να μην είναι αδελφές ψυχές ο σκηνοθέτης και ο σταρ της ταινίας. Πρέπει να μου λες τα πάντα και χρειάζομαι να νιώθω άνετα να σου πω κι εγώ τα πάντα. Αν γίνει αυτό, θα ανοίξω κάθε καρέ της ταινίας για σένα».

3. Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ

«Ο Bob [Zemeckis] με ρωτούσε πάντα, ‘Τι πιστεύεις θα έκανε ο Forrest εδώ;’ και εγώ τα περνούσα όλα από κόσκινο. Δεν έγινε αυτός ο μοναδικός τρόπος που θα προσέγγιζα τις ταινίες μου αργότερα, αλλά ήταν η αρχή μιας αλλαγής μέσα μου ως ηθοποιός. Σκεφτόμουν ότι η δουλειά μου ήταν να συμπεριφέρομαι και όχι να πουλάω κάτι».

4. Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ FORREST

“From that day on we was always together, Jenny and me was like peas and carrots!”

Όταν ο Hanks ηχογραφούσε την αφήγηση του Forrest, δεν βρήκε μονάχα τη φωνή του χαρακτήρα αλλά και τη δική του αίσθηση κοινής λογικής. «Αντί να πω, ‘Μετά από αυτή τη στιγμή ήμασταν παρέα σαν peas in a pod [σημείωση: μπιζέλια σε ένα κέλυφος, δηλαδή το δικό μας ‘σαν δυο σταγόνες νερό’], σκέφτηκα ότι ο Forrest δεν καταλαβαίνει τέτοιου τύπου κλισέ. Αυτό που ξέρει είναι ότι η μητέρα του τού φτιάχνει τα μπιζέλια με καρότα. Οπότε η φράση έγινε, ‘Ήμασταν μαζί σαν μπιζέλια με καρότα’».

5. ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΕΣ

Οι σκηνές που άγγιξαν περισσότερο τον Hanks όταν τις είδε στη μεγάλη οθόνη, ήταν αυτές με τις εμπειρίες του ήρωα στο Βιετνάμ και αυτές της σχέσης του με τον Υπολοχαγό Dan. Υποστηρίζει όμως πως ο καθένας αναπτύσσει τον δικό του προσωπικό δεσμό με την ταινία. «Αν το καλοσκεφτείς, αναλόγως με όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, θα πεις, ‘Ω, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η στιγμή ήταν τόσο σημαντική όταν το πρωτοείδα’».

Διστάζει ωστόσο να φανταστεί το ‘Forrest Gump’ ως παντός καιρού παυσίπονο για τους δύσκολους καιρούς. «Θα υποπτευόμουν οποιονδήποτε θα έλεγε, ‘Χρειαζόμαστε πολύ αυτή την ταινία τώρα’. Ακούγεται σαν δασκάλεμα από το στούντιο. Δεν πιστεύω κάτι τέτοιο».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 10 ρόλοι που έσκισε ο Tom Hanks
21 στάνταρ ταινίες που έδειχνε η TV Κυριακή μεσημέρι
Αυτοί είναι οι 25 πιο δημοφιλείς ηθοποιοί στην ιστορία του Χόλιγουντ