ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Τι Νύχτες Πρεμιέρας να δεις σήμερα: Σάββατο 30/9

Μένουν λίγες ακόμα Νύχτες Πρεμιέρας κι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Κάθε μέρα το PopCode θα ξεχωρίζει 5 ταινίες από το πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας.

***

Πάμε να δούμε τα SOS της ημέρας:

DID YOU WONDER WHO FIRED THE GUN?

Σκηνοθεσία: Τράβις Γουίλκερσον

Έχοντας την υποψία πως ο προπάππος του δολοφόνησε αναίτια έναν μαύρο στην Αλαμπάμα του 1946, ο Τράβις Γουίλκερσον ξεκινά μια έρευνα που σκαλίζει το σκιώδες οικογενειακό του παρελθόν, το οποίο συνδέεται με την Ιστορία μιας ολόκληρης χώρας και μιας ρατσιστικής κληρονομιάς που παραμένει ανθεκτική. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

TOIVON TUOLLA PUOLEN (Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ)

Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι

Ένας Σύρος μετανάστης δραπετεύει από το κέντρο “φιλοξενίας” όπου κρατείται. Ένας Φινλανδός έμπορος αφήνει πίσω την παλιά του ζωή για να ανοίξει ένα εστιατόριο. Δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, συναντιούνται και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα. Ο Άκι Καουρισμάκι περνάει στην ‘Άλλη Όψη της Ελπίδας’ προσεγγίζοντας με αναπάντεχα ευφορικό τρόπο το πιο καυτό πολιτικό θέμα των καιρών μας και φέρνει στο επίκεντρο όλα όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα: την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

POP AYE

Σκηνοθεσία: Κίρστεν Ταν

Το πιο τρυφερό road movie της χρονιάς έχει ως πρωταγωνιστές έναν μεσήλικα αρχιτέκτονα, έναν ελέφαντα και μερικές από τις πιο εκκεντρικές φιγούρες που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς στην εξωτική Ταϋλάνδη. Μα πάνω απ’ όλα, κρατά φυλαγμένη μέσα του τη νοσταλγία μιας χαμένης παιδικής αθωότητας. Βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

AALA KAF IFRIT (Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ Η ΑΓΕΛΗ)

Σκηνοθεσία: Κάουτερ Μπεν Χάνια

Μια βραδιά που ξεκινά σε ένα ανέμελο πάρτι παρέα με φίλους, εξελίσσεται για τη Μαριάμ σε καφκικό εφιάλτη, καθώς η 21χρονη κοπέλα προσπαθεί να πείσει τις Αρχές της Τυνησίας ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από μια ομάδα αστυνομικών. Πολιτικά και συναισθηματικά φορτισμένη, βασισμένη σε αληθινά συμβάντα, η έκκληση της ηρωίδας για δικαιοσύνη και αλήθεια παίρνει τις διαστάσεις μιας διαρκούς πάλης που μία γυναίκα, οποιαδήποτε γυναίκα, οφείλει να δίνει ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού.

PRINCESS CYD

Σκηνοθεσία: Στίβεν Κόουν

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, μια όμορφη έφηβη προσγειώνεται απότομα στο Σικάγο και στη μποέμικη ζωή της συγγραφέως θείας της. Καθώς το κορίτσι βιώνει τα πρώτα ερωτικά του σκιρτήματα και έρχεται σε επαφή σε έναν άγνωστο κόσμο ανακαλύψεων και ερεθισμάτων, η σχέση των δυο γυναικών θα περάσει από τη συμπάθεια στη βαθιά αγάπη. Τρυφερό οδοιπορικό ενηλικίωσης, το γενναιόδωρο αυτό φιλμ μιλάει από καρδιάς για δυο ηρωίδες χαριτωμένες, αντιφατικές, απρόβλεπτες. Με άλλα λόγια, αληθινές.