OSCARS

‘1917’: Το πολεμικό έπος που μπήκε ξαφνικά στα φαβορί των Όσκαρ

Γυρίστηκε μόλις τον Απρίλιο και είναι η υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας που δεν ξέραμε ότι θα είχαμε.

Το ‘1917’, η πρώτη ταινία του Sam Mendes μετά το ‘Spectre’ του 2015, είχε δύο απανωτά screenings στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες το σαββατοκύριακο που μας πέρασε και το συμπέρασμα είναι ομόφωνο: Ο Mendes, ο διευθυντής φωτογραφίας Roger Deakins και ο συνθέτης Thomas Newman θα πάνε στα Όσκαρ.

Το πολεμικό έπος αφορά δύο στρατιώτες (George MacKay, Dean-Charles Chapman) στον Α΄Παγκόσμιο που πρέπει πάση θυσία να μεταφέρουν ένα επείγον μήνυμα στην άλλη πλευρά της ουδέτερης ζώνης. Εάν πετύχει η αποστολή τους θα σωθούν έως και 1.600 ζωές.

Εάν πετύχαινε ο αδιανόητος στόχος του Mendes πάλι, το φιλμ θα έμοιαζε με μονοπλάνο. Δες μέρος της δύσκολης διαδικασίας στο παρακάτω βίντεο:

Στη χώρα μας δεν έχουν γίνει δημοσιογραφικές προβολές ακόμα, αλλά αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις της Αμερικής, ο σκηνοθέτης έπραξε το αδύνατο βάζοντάς μας απευθείας στα χαρακώματα.

Στην περίπτωση που ο σκηνοθέτης φτάσει όντως μέχρι τη μεγάλη τελετή τον Φεβρουάριο, θα έχουν περάσει 20 ακριβώς χρόνια από το Όσκαρ Σκηνοθεσίας του Mendes με το ντεμπούτο του ‘American Beauty’.

Όσο για τους άλλους δύο συντελεστές που αναδεικνύονται ως MVP της ταινίας, ο Deakins ίσως λάβει τη 15η υποψηφιότητά του για Καλύτερη Φωτογραφία – το 1ο του Όσκαρ άργησε αλλά ήρθε επιτέλους με το ‘Blade Runner 2049’ – ενώ άλλες τόσες θα έχουν μαζευτεί και για τον Newman που ως τώρα έχει μείνει με άδεια χέρια.

Το καστ που πλαισιώνει τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές περιλαμβάνει τους Andrew Scott, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Colin Firth και Richard Madden, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα ξεκίνησαν μόλις τον Απρίλιο που μας πέρασε.

Το ‘1917’ θα βγει στις αμερικανικές αίθουσες στις 25 Δεκεμβρίου.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!