ΛΙΣΤΕΣ

12 ταινίες που αξίζει να τσεκάρεις τον Νοέμβριο

Όταν ο Christian Bale συνάντησε τον Matt Damon, η εποποιία του Martin Scorsese και το πολυαναμενόμενο Frozen II.

Πολυσυλλεκτικός Νοέμβριος με φεστιβαλικά χιτ, κύκνεια άσματα, Scorsese, χριστουγεννιάτικες ρομ-κομ και Disney.

Κράτα σημειώσεις:

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (DONBASS/Донбас)

O Sergey Loznitsa, μετά τα συγκλονιστικά του ντοκιμαντέρ ‘Maidan’ και ‘Predstavlenie’, κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στις Κάννες για το ‘Donbass’ και κάνει ξανά τον γύρο της γης (η ταινία ήταν και η συμμετοχή της Ουκρανίας για τα φετινά Όσκαρ στην κατηγορία Ξενόγλωσσης, αλλά δεν προτάθηκε). Τα 13 τμήματα της ταινίας εξερευνούν τις εχθροπραξίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέσκ στην περιοχή του Donbass, ένα πολεμικό υβρίδιο από δολοφονικές συγκρούσεις και συμμορίες. Ο Loznitsa ως αγνός φορμαλιστής στρέφει συχνά την κάμερά του στο πλήθος κάνοντας τις σεκάνς του δημόσιες διαμαρτυρίες και, απολαμβάνοντας το παράλογο, στήνει ένα πορτραίτο της ανθρωπότητας πολύ πιο κοντά στο βάρβαρο παρελθόν της παρά στον μοντέρνο πολιτισμό.

Πρεμιέρα: 7 Νοεμβρίου

SORRY WE MISSED YOU

O Ricky και η οικογένειά του προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά την οικονομική κρίση του 2008 και πιάνουν αμέσως την ευκαιρία που τους δίνεται μέσω ενός καινούριου, γυαλιστερού βαν που μπορεί ίσως να τους εγγυηθεί την ανεξαρτησία. Ο Ricky γίνεται αυτοαπασχολούμενος οδηγός ντελίβερι, όμως οι διαφορετικές κατευθύνσεις όπου οδηγούνται με την γυναίκα του απειλούν την οικογένειά τους. Ο Ken Loach είναι πλέον ο ένας από τους 9 μόνο σκηνοθέτες (Michael Haneke και Francis Ford Coppola ανάμεσα σ΄αυτούς) που έχουν πάρει Χρυσό Φοίνικα δυο φορές – η προηγούμενη ήταν το 2006 με το ‘The Wind That Shakes the Barley’ και η πιο πρόσφατη το 2016 για το ‘I, Daniel Blake’ – και είναι σίγουρα κι ένας από τους δημιουργούς που τον απασχολούν τα ίδια ακριβώς πράγματα που τον απασχολούσαν και πριν από 50 χρόνια, όταν έφτιαξε το ‘Cathy Come Home’ για το BBC. Η καρδιά του Loach χτυπά και εδώ παθιασμένα για την εργατική τάξη και, παρότι συχνά διδακτικός, ξέρει πώς να μεταδίδει επιδραστικά τον θυμό του.

Πρεμιέρα: 7 Νοεμβρίου

LE MANS ‘66/FORD V FERRARI

Ο Matt Damon υποδύεται τον οραματιστή σχεδιαστή αυτοκινήτων Carroll Shelby και ο Christian Bale τον Βρετανό ατρόμητο οδηγό Ken Miles, στην πραγματική ιστορία δύο ανδρών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τα βάλουν με τις εταιρικές παρεμβάσεις, τους νόμους της φυσικής και τους προσωπικούς τους δαίμονες. Μαζί έφτιαξαν ένα επαναστατικό αγωνιστικό αυτοκίνητο για τη Ford και το έβαλαν αντιμέτωπο με τα αγωνιστικά της Ferrari στο 24 Hours of Le Mans στη Γαλλία το 1966. Ο James Mansgold, φρέσκος από την τεράστια επιτυχία του ‘Logan’, γυρίζει τους αγώνες με ζωντάνια και το δράμα με νεύρο.

Πρεμιέρα: 14 Νοεμβρίου

LAST CHRISTMAS

Σε έναν ιδανικό κόσμο, η ρομαντική κομεντί επιστρέφει δυναμικά έξω από το Netflix και το poster child της είναι η Emilia Clarke. Σε σκηνοθεσία του Paul Feig (Bridesmaids, Spy) και από την οσκαρική πένα της Emma Thompson (Sense and Sensibility) που πρωταγωνιστήσει ως μητέρα της Clarke, η πρώτη φετινή χριστουγεννιάτικη ρομ-κομ εμπνέεται από το ομώνυμο μουσικό κομμάτι του George Michael και ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα στα όρια της πλήρους κατάρρευσης. Όταν όμως η Kate γνωρίζει τον Tom – έναν Henry Golding που φέρνει αέρα Old Hollywood στις ταινίες του – μπορεί κάτι να αλλάξει.

Πρεμιέρα: 14 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ξέρεις πόσα βγάζουν κάθε χρόνο οι Wham από το Last Christmas;

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ (LES MISERABLES)

Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών, Βραβείου Κοινού και Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Νυχτών Πρεμιέρας. Το δράμα που γράφει και σκηνοθετεί ο Ladj Ly του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ ‘Speak Up’ (A Voix Haute) μας μεταφέρει τη Μονφερμέιγ στα προάστια του Παρισιού, εκεί όπου εκτυλίχθηκαν οι ‘Άθλιοι’ του Βίκτορος Ουγκώ και τώρα δρα μια ομάδα της αστυνομίας κατά του εγκλήματος. Όταν ένα drone καταγράφει ένα σκηνικό που θα μπορούσε να εκθέσει την ομάδα και τις μεθόδους της, τα πράγματα ξεφεύγουν και κορυφώνονται σε μία εκρηκτική τρίτη πράξη.

Πρεμιέρα: 14 Νοεμβρίου

THE IRISHMAN

Η εποποιία του Martin Scorsese έχει Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, μεταπολεμική Αμερική και οργανωμένο έγκλημα που διατρέχει δεκαετίες, γύρω από την εξαφάνιση του Jimmy Hoffa. Η αφήγηση του έπους γίνεται από έναν βετεράνο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, συνδεδεμένου με διαβόητες προσωπικότητες της εποχής, και κόστισε μεταξύ $160 και $200 εκατομμυρίων στο Netflix. Πολλά έχουν ήδη ειπωθεί για το CGI που έχει χρησιμοποιηθεί για να κάνει τον De Niro να μοιάζει νεότερο, δίκαια βρίσκω, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα το δείξει η νεκροψία.

Πρεμιέρα: 21 Νοεμβρίου

CHARLIE’S ANGELS

Μετά από τρεις υποψηφιότητες για Emmy και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο ‘Pitch Perfect 2’, η κωμικός Elizabeth Banks καταπιάνεται με τρεις εμβληματικούς πράκτορες γένους θηλυκού. Οι ‘Άγγελοι του Τσάρλι” μεταμόρφωσαν τη Farrah Fawcett – και τη λιονταρίσια χαίτη της – σε megastar και τις Cameron Diaz, Lucy Liu και Drew Barrymore σε iconic trio. Τώρα παίρνει τη σκυτάλη η Kristen Stewart που εγκαταλείπει το ληθαργικό της προφίλ για σκηνές δράσεις, η Naomi Scott σε ρόλο προγραμματίστριας που μόλις είδαμε και θαυμάσαμε στο ‘Aladdin’, και η Ella Balinska, το πιο σκληροτράχηλο μάλλον μέλος της ομάδας προστασίας. Όσο για τον ίδιο τον Τσάρλι, εκείνος παραμένει απροσπέλαστος πίσω από την ασφάλεια του Townsend Agency. Μπορείς να περιμένεις μεταμφιέσεις, θανατηφόρες λαβές, μια συγκλονιστική γκαρνταρόμπα, την απαραίτητη πια συντονισμένη χορογραφία στο κλαμπ και, φυσικά, τη γυναικεία αλληλεγγύη που κρατά πάντα ζωντανούς τους ‘Αγγέλους’.

Πρεμιέρα: 21 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Πώς γυρίστηκαν οι ‘Άγγελοι του Τσάρλι’ και γιατί ήταν η ώρα τους να επιστρέψουν

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ

Μετά την ‘Έκρηξη’ και τη ‘Χώρα Προέλευσης’ (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στις Νύχτες Πρεμιέρας) όπου τον μάθαμε ως σκηνοθέτη, αλλά και το ‘Suntan’ όπου συνέγραψε και έπαιξε, ο Σύλλας Τζουμέρκας έρχεται με την τρίτη του ταινία. Το ‘Λιντσεϊκό ψυχόδραμα στον ήλιο’ όπως το χαρακτήρισε ο Guardian, το ‘Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών’ παρακολουθεί δύο γυναίκες, μια αστυνομικό πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής και μία εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών, σε μια επαρχιακή πόλη στη Δυτική Ελλάδα. Όταν μια μυστηριώδης αυτοκτονία θα φέρει τα πάνω-κάτω στη μικρή πόλη, θα πυροδοτηθεί ένας άγριος κύκλος βίας που θα φέρει κοντά τις δύο άγνωστες μέχρι χθες γυναίκες. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και έφυγε με πολύ καλές κριτικές.

Πρεμιέρα: 21 Νοεμβρίου

MOTHERLESS BROOKLYN

Ο Edward Norton σκηνοθετεί τον εαυτό του ως Lionel Essrog, έναν μοναχικό ιδιωτικό ντετέκτιβ που ζει με σύνδρομο Τουρέτ. Με background τη Νέα Υόρκη των ‘50s, ο Lionel προσπαθεί να ερευνήσει τον φόνο του μέντορα και μοναδικού του φίλου Frank (Bruce Willis) και σιγά-σιγά οδηγείται από τα σκοτεινά τζαζ κλαμπ του Χάρλεμ, στους χρηματιστές του Μανχάταν. Το νεο-νουάρ έργο που γράφει και σκηνοθετεί ο Norton βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Jonathan Lethem από το 1999 και συμπληρώνει το καστ του με τους Gugu Mbatha-Raw, Bobby Cannavale, Alec Baldwin και Willem Dafoe.

Πρεμιέρα: 28 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Εξομολογήσεις ενός ανθρώπου που ζει 30 χρόνια με σύνδρομο Τουρέτ

KNIVES OUT

Ως πιστή απολογήτρια του ‘Last Jedi’ και φαν του ντεμπούτου του Rian Johnson ‘Brick’, προβλέπω ότι η επιστροφή του σκηνοθέτη στα πάτρια θα είναι επιτυχημένη. Το ‘Knives Out’ είναι ο φόρος τιμής του Johnson στην Agatha Christie. Ένα μοντέρνο μυστήριο φόνου όπου όλοι είναι ύποπτοι. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε τους: Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Don Johnson, Michael Shannon, Katherine Langford, Ana de Armas, LaKeith Stanfield και Jaeden Martell. Α, έχουμε και τον Christopher Plummer, αλλά εκείνος είναι ο διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που βρίσκεται νεκρός. Ο δικός τους Πουαρό είναι ο ντετέκτιβ Benoit Blanc που υποδύεται ο Daniel Craig, διορισμένος στην υπόθεση υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Πρεμιέρα: 28 Νοεμβρίου

Η ΑΝΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΝΤΑ (VARDA PAR AGNES)

Η Agnès Varda γελάει τελευταία και γελάει με την καρδιά της. Μία από τις μεγαλύτερες δημιουργικές δυνάμεις πίσω από το Γαλλικό Νέο Κύμα, η Varda αναπολεί το παρελθόν και την καριέρα της σε ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο από την ίδια. Must για τους φαν ως κύκνειο άσμα, υπέροχη εισαγωγή για όσους θέλουν να μυηθούν στην τέχνη της. Το φιλμ είναι τόσο γενναιόδωρο, όσο και η δημιουργός του.

Πρεμιέρα: 7 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα Πρόσωπα κι οι Ιστορίες της Ανιές Βαρντά θα ζουν για πάντα

FROZEN II

Τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της ταινίας που κυριολεκτικά σάρωσε το 2013, η Elsa αρχίζει να ακούει έναν μυστηριώδη ήχο από τον Βορρά να την καλεί. Μαζί με την Anna, τον Kristoff, τον Olaf και τον Sven, ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι για να ανακαλύψουν την προέλευση των δυνάμεων της Elsa και να σώσουν το βασίλειο της Arendelle. Ο Chris Buck και η Jennifer Lee επιστρέφουν στην ιστορία που τους χάρισε το Όσκαρ Καλύτερου Animation και αυτή τη φορά περιλαμβάνουν και χαρακτήρες άλλου χρώματος.

Πρεμιέρα: 28 Νοεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

11 Disney αλήθειες που θα καταστρέψουν τα παιδικά σου χρόνια