Margarita Nikitaki
ΣΙΝΕΜΑ

Τι μαγικό συμβαίνει σε ένα αχαρτογράφητο νησί κάπου στο Αιγαίο;

Παρουσιάζουμε τη νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, 'Σ' Αυτή τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει', μέσα από την ιστορία που διηγούνται 7 καρτ ποστάλ.

Ένας από τους μεγάλους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες επιστρέφει φέτος με νέα δουλειά που τον βρίσκει πιστό στην απεικόνιση του ελληνικού καλοκαιριού, της ραστώνης και της ανεμελιάς όπως μόνο εκείνος ξέρει να αιχμαλωτίζει στο φακό του, ταξιδεύοντας αυτή τη φορά ενός επινοημένου, ξεχασμένου νησιού στο Αιγαίο όπου -μπορεί και να- κρύβεται η ευτυχία.

Ο Γιώργος Πανουσόπουλος σκηνοθετεί το ‘Σ’ Αυτή τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει’ που θα δούμε στις 20 Σεπτεμβρίου σε διανομή Feelgood Entertainment, με τίτλο βγαλμένο από τους στίχους του ‘Ήτανε Λέει’ του Άκη Πάνου. Η ταινία, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα κάνει την πρεμιέρα της στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας (19-30 Σεπτεμβρίου) παράλληλα με μια ρετροσπεκτίβα σε όλο το έργο του σκηνοθέτη, από το ‘Ταξίδι του Μέλιτος’ και τους θρυλικούς ‘Απέναντι’ μέχρι την ‘Τεστοστερόνη’ και φυσικά τη ‘Χώρα’.

Για να πάρουμε μια πρώτη γεύση της ταινίας, που αφορά ένα περίεργο συμβάν σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι του Αιγαίου, το PopCode εξασφάλισε αποκλειστικά τις καρτ-ποστάλ που με τον τρόπο τους αφηγούνται την ιστορία που θα δούμε στην οθόνη.

Τι μαγικό συμβαίνει λοιπόν σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο; Δύο ανυποψίαστοι ξενομερίτες, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Serge Requet Barville) και μία νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα  Πανουσοπούλου), φτάνουν με καΐκι στο ειδυλλιακό Αρμενάκι και έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές ηθικές αξίες των κατοίκων του.

Τα λεφτά είναι ντεμοντέ και όχι μόνο. Ούτε τράπεζες, ούτε αμάξια, ούτε rooms to let. «Έκανα μια ονειροπαρμένη κωμωδία. Μια ταινία για το γέλιο, τη χαρά, το τραγούδι, τη μουσική, τον έρωτα, γιατί στη ζωή υπάρχουν κι’ άλλα πράγματα εκτός από τα οικονομικά», λέει ο Πανουσόπουλος στο σημείωμά του για την ταινία.

Εκεί οι δυο -ας τους πούμε- τουρίστες θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο δάσκαλο (Μπάμπης Χατζηδάκης) και την πληθωρική  χήρα του νησιού (Φωτεινή Τσακίρη), θα παραδοθούν στη δίνη του έρωτα και στον σαγηνευτικό αυτόν τόπο, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα. «Δεν προτείνω βέβαια σοβαρά αυτά που παρουσιάζονται στην ταινία, δεν αποτελούν λύσεις, είναι αστεία, για να γελάσουμε», εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Το απαντάει και στο ρεφρέν του τραγουδιού του ο Άκης Πάνου: “άστον να λέει του’χει σαλέψει το μυαλό”.»

Και πώς ζουν οι άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα; «Σαν σε ονειρική κατάσταση σε ένα μέλλον, όπου οι άνθρωποι έχουν σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Δεν καθορίζονται από το χρήμα. Ή καλύτερα ακόμα έχουν κάνει μια τρίπλα στο χρήμα. Αυτή ήταν η καταπληκτική ιδέα του Γιώργου να τριπλάρουμε το οικονομικό σύστημα στο νησί» εξηγεί Γιάννης Χατζηγιάννης που υποδύεται εξαιρετικά τον ανοιχτόκαρδο πότη καπετάνιο και ξεναγεί τους νεόφερτους στο Αρμενάκι.

Ο Μπάμπης Χατζηδάκης που υποδύεται τον Ιταλό δάσκαλο του νησιού με ένα μοναδικό όραμα για την εκπαίδευση λέει: «Η ταινία σχολιάζει τον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία μας, τον τρόπο με τον οποίο έχουμε μάθει να ζούμε και δείχνει ένα άλλο μοντέλο. Σαν να λέει ότι μήπως αν τα πράγματα λειτουργήσουν λίγο διαφορετικά, γίνουν καλύτερα. Το σύστημα που προτείνεται όσον αφορά το σχολείο, για παράδειγμα, είναι κάτι που γεννάται από τα ίδια τα παιδιά. Αυτό βέβαια μοιάζει λίγο αναρχικό, αλλά είναι και εξαιρετικά δημιουργικό».

Ακούγεται ουτοπικό; Μπορεί, αλλά η ταινία επιμένει ότι οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν, φτάνει να το δοκιμάσει κανείς. «Δεν ξέρω αν είναι πολύ ουτοπικό να πιστεύεις ότι μια μέρα, κάποιοι άνθρωποι θα αλλάξουν τον κόσμο και τους κανόνες. Δεν είναι εντελώς ουτοπικό. Μερικοί θέλουν να επιστρέψουν στα γνήσια πράγματα της ζωής, χωρίς χρήματα, αλλά με αυτά που προσφέρει η φύση», λέει ο  Γάλλος ηθοποιός Serge-Requet Barville, που παίζει έναν ευρωβουλευτή που επισκέπτεται το νησί για δουλειά.

«’Ητανε ένα γύρισμα αποχαιρετιστήριο», καταλήγει ο Πανουσόπουλος. «Τι αποχαιρετήσαμε όμως;», αναρωτιέται.

«Το σινεμά; Την Ικαρία; Τους Καριώτες και τις Καριωτίνες;

Για να δούμε.

Το γύρισμα πάντως θα μας μείνει αξέχαστο σίγουρα.

Άσε, “Δεν λέμε τίποτα”, που ‘λεγε και ο Άκης πριν κλείσουμε το τηλέφωνο.

Λοιπόν, δεν λέμε τίποτα.»

Margarita Nikitaki

*Το ‘Σ’ Αυτή τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει’ κυκλοφορεί στις αίθουσες 20 Σεπτεμβρίου από τη Feelgood Entertainment.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη: Ο Γιώργος Λάνθιμος δεν έχει τις απαντήσεις