REVIEWS

Το ‘Bone Tomahawk’ είναι ήδη το cult classic που πρέπει να δεις

Ο Kurt Russell επιμένει western και χτυπάει ξανά φλέβα χρυσού.

Σκέψου τον ‘Αιχμάλωτο της Ερήμου’ στα χέρια του Hannibal. Σου ακούγεται περίεργο; Αυτό είναι το ‘Bone Tomahawk’.

Κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Άγρια Δύση που επισκέπτεται ξανά ο Kurt Russell μετά το ‘Hateful Eight’, μία μυστηριώδης φυλή μη-Ινδιάνων δολοφονεί ένα παιδί που δουλεύει στους στάβλους κι έχει απαγάγει έναν περιπλανώμενο κλέφτη και τη γυναίκα του Καλού Παιδιού του Χωριού κι έναν βοηθό του Σερίφη.

Κινάει τότε λοιπόν ο Σεριφο-Kurt για τη διάσωση και παίρνει μαζί του το Καλό Παιδί με το σπασμένο πόδι που παίζει ο Patrick Wilson, τον γυναικά-ψωνάρα με αδυναμία στο κυνήγι Ινδιάνων Matthew Fox και τον εξουθενωμένο του αναπληρωτή Richard Jenkins, που ανάθεμα κι αν θέλει τη ζωή του γενικώς.

Το παρεάκι δεν είναι και το πιο πολλά υποσχόμενο για να τα βάλει με τους “Τρωγλοδύτες” όπως αποκαλείται η φυλή στην ταινία, αλλά θα το προσπαθήσουν ακόμα κι όταν φτάσουν στα μέρη τους και αντικρίσουν κάτι που δεν περιμένουν ούτε αυτοί, ούτε κι εσύ.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας S. Craig Zahler είναι πολυγραφότατος συγγραφέας αστυνομικών, western και sci-fi βιβλίων και σεναρίων, αλλά για να του εγκριθεί σενάριο από στούντιο και να φτάσει τελικά στο στάδιο της παραγωγής – ενδεικτικά ένα τηλεοπτικό του κόνσεπτ πήγε από το FX στο Starz και μετά στο AMC για να μη γίνει τελικά ποτέ – ο άμοιρος είχε γράψει τουλάχιστον 21.

Τελικά πέτυχε διάνα με το ‘Bone Tomahawk’, γιατί παρά το limited release του, έχει όλα όσα χρειάζονται για να τραβήξει την προσοχή των στούντιο. Έχει σίγουρα όλα όσα χρειάζονται για γίνει cult classic σ’ ένα κοινό που θα εκτιμήσει το μπλέξιμο των ειδών western και slasher, ένα καστ με εξαιρετική χημεία και τον ζωντανό, φρέσκο διάλογο που έχει γράψει.

Αυτά όλα είναι που θα κάνουν τον χρόνο σου να περάσει νεράκι σε μια δεύτερη πράξη που σε άλλα χέρια θα φαινόταν ανισόρροπα μεγάλη, με την κομπανία να ψάχνει για θύματα και κρυψώνες. Εδώ η βάση δίνεται στους χαρακτήρες που είναι κάτι παραπάνω από τους αρχέτυπους ρόλους που έχουν επίτηδες αρχικά και δημιουργούν σταδιακά μία διστακτική φιλία, παρά τις ατελείωτες μπηχτές και τα κλωθογυρίσματά τους.

Όλοι οι ηθοποιοί είναι σε φόρμα και ο Zahler φαίνεται να είχε πραγματική όρεξη να τους αφήσει τον χώρο να βγάλουν δουλίτσα ο ένας απ’ τον άλλον, αλλά πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον Jenkins, γιατί καταφέρνει να κάνει καλά μέχρι και μια σκηνή-διατριβή που αφορά τσίρκα με ψύλλους. Όχι, αλήθεια.

Αυτά όλα πριν περάσουμε στην τρίτη πράξη που μετατρέπεται γρήγορα σε ένα Γκραν Γκινιόλ σκηνικό από τα λίγα. Χωρίς να πούμε περισσότερα, κάποιες σκηνές θα τις δεις ανάμεσα από τα δάχτυλά σου.

Μη ρωτήσεις πολλά παραπάνω, απλά δες το.

* Το ‘Bone Tomahawk’ κυκλοφορεί στις 21 Ιουλίου στους κινηματογράφους από τη Weird Wave.