REVIEWS

Το ‘Solo’ είναι ένα δώρο για τους φαν των Star Wars

Όταν το απόλυτο fan service λειτουργεί.

Οι σταρ του ‘Solo: A Star Wars Story’ βρέθηκαν στην Κρουαζέτ, και σύντομα θα βρεθούν και στο PopCode με αποκλειστικές συνεντεύξεις.

Ο Donald Glover μπήκε στο beach party της ταινίας και τα ηχεία έπαιζαν το ‘This Is America’. Ο Ron Howard αφηγείται τη νέα σεζόν ‘Arrested Development’. Η Phoebe Waller-Bridge γράφει το ‘Killing Eve’. Το μισό talent της ταινίας κάνει ενδιαφέροντα πράγματα εκτός ντισνεϊκής αγκαλιάς, το οποίο έχει αν μη τι άλλο πολύ ενδιαφέρον. Αλλά πώς στέκεται το αποτέλεσμα ετούτης της -αρκετά βασανισμένης στην πορεία παραγωγής της, θα έλεγε κανείς- ταινίας;

Το ‘Solo’ διηγείται την Πρώτη Ιστορία του Han Solo. Πρώτη με την έννοια πως μαθαίνουμε τα πάντα για αυτόν, όλα όσα είχαμε σκεφτεί (ή και δεν είχαμε καν σκεφτεί) να ρωτήσουμε. Πώς γνωρίστηκε με τον έναν, πώς απέκτησε το άλλο, πώς πέτυχε το παράλλο. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες γιατί η όλη χαρά της ταινίας είναι αυτό το γέμισμα των κενών που κάνει. Είναι fan service σε απόλυτο βαθμό, και το λέω για καλό- η ταινία ξέρει απολύτως τι είναι.

Το οποίο είναι περίεργο, επειδή υπήρχε το όλο δράμα με την αντικατάσταση των σκηνοθετών τελευταία στιγμή- οι Lord & Miller είναι γνωστοί για το meta χιούμορ που φέρνουν σε ταινίες που δεν έχουν δικαίωμα να λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά (‘LEGO Movie’, ‘21 Jump Street’) – και περιμέναμε με ενδιαφέρον να δούμε ένα εξίσου ανίερο take πάνω στην ιστορία προέλευσης του Han Solo.

Αυτό που παίρνουμε εδώ, από τα πάντα σταθερά, πάντα ασφαλή, χέρια του Ron “τρία αστεράκια” Howard είναι μια αυτοτελής περιπέτεια που χωρίς άνισο τόνο (αν και σε μερικά σημεία μπορείς να δεις ηθοποιούς να αντιδρούν σε κάτι σαφώς πιο αστείο από αυτό που βλέπουμε στη οθόνη) παραδίδει ένα φαν δίωρο-δώρο για τους φαν.

Δεν είναι σπουδαία ταινία, σε καμία περίπτωση. Και ερχόμενη αμέσως μετά το σχεδόν ριζοσπαστικό ‘The Last Jedi’ φαίνεται σαν απλό παραμυθάκι που θα έλεγε κάποιος χαρακτήρας αυτού του κόσμου στα παιδιά του. Όμως αυτή είναι τελικά και η γοητεία του: Ούτε βαρύνουσα μυθολογία, ούτε Δύναμη, ούτε Τζεντάι, ούτε περίπλοκα politics. Είναι μια μικρού βεληνεκούς περιπέτεια για έναν χαρακτήρα του οποίου η μαγεία πάντα βασιζόταν στο πόσο έξω από ‘όλα αυτά’ έμοιαζε να είναι – και να το απολαμβάνει.

Κι εξάλλου, υπάρχει πάντα ο Donald Glover.

Το να πούμε πως ο ηθοποιός/τραγουδιστής/σκηνοθέτης/σεναριογράφος/μελλοντικός νομπελίστας κλέβει την παράσταση στην ταινία δεν είναι καν απαραίτητο, την είχε ήδη κλέψει από τις πρώτες εικόνες. Την είχε κλέψει οριακά πριν ξεκινήσει να γυρίζεται. Ο Glover ως Lando περιφέρεται με χάρη και με άνεση σαν να έχει διαρκώς επίγνωση του ότι βρίσκεται σε μια ανάλαφρη περιπέτεια όπου τίποτα κακό δε μπορεί να του συμβεί, αλλά χωρίς να είναι εξυπνάκιας κιόλας. Το απολαμβάνει, και το απολαμβάνουμε κι εμείς μαζί του.

Σηκώνει το φρύδι αλλά όχι μετα-ειρωνικά όπως θα έκανε κάποιος αγχωμένος παραπολύκουλ σταρ, σηκώνει το φρύδι και χαμογελάει, σα να λέει στον συμπρωταγωνιστή του, «κοίτα που είμαστε, κοίτα τι μας συμβαίνει, απόλαυσέ το». Ο Glover σηκώνει πάνω του όλο το στιλιστικό (και όχι μόνο) κουλ της ταινίας, φοράει κάπα πάνω σε άλλη κάπα, έχει τρελή χημεία με ένα ρομπότ, και ζωντανεύει κάθε ίντσα κάδρου το οποίο καταλαμβάνει. Ανυπομονώ για το spin-off του.

* Το ‘Solo: A Star Wars Story’ θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 24 Μαΐου από τη Feelgood.

Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Φιλιούνται, αγκαλιάζονται στην πρεμιέρα του ‘Solo: A Star Wars Story
Quiz: Πόσο καλά ξέρεις τα Star Wars;
Ξέρουμε τον λιγότερο δημοφιλή χαρακτήρα του Star Wars και δεν είναι ο Jar Jar Binks
Στη σειρά: Και οι ταινίες 9 ‘Star Wars’, από τη χειρότερη στην καλύτερη