AP Photo
ΣΙΝΕΜΑ

Ο δειλός Kennedy που σκότωσε και την έβγαλε καθαρή

Το 'Chappaquiddick', που κυκλοφορεί προσεχώς στις αίθουσες, μας δείχνει την αληθινή ιστορία πίσω από το διαβόητο αυτοκινητιστικό ατύχημα του γερουσιαστή Ted Kennedy με θύμα την 29χρονη δασκάλα Mary Jo Kopechne.

Τo παραθαλάσσιο συγκρότημα των Kennedy (τρεις βίλες σε έξι στρέμματα) στο Hyannis Port της Μασαχουσέτης θύμιζε ανέκαθεν κάτι από ‘Dawson’s Creek’. Ή Κάμελοτ. Δεν σου πήγαινε στο μυαλό ότι οτιδήποτε το κακό θα μπορούσε να συμβεί εδώ.

Ή τριγύρω.

AP

Καρδιά του συγκροτήματος ήταν ο πατριάρχης της δυναστείας, ο διαβόητος Joseph P. Kennedy Sr., που είχε προλάβει να φτιάξει μια τεράστια περιουσία πουλώντας από αγροτεμάχια μέχρι καραβιές από Σκοτσέζικο ουίσκι (κατά κάποιους πριν καν λήξει η ποτοαπαγόρευση) και να δει ένα γιο του Πρόεδρο και έναν παραλίγο Πρόεδρο.

Αν και, τον Ιούλιο του 1969 που διαδραματίζεται η συγκεκριμένη ντροπιαστική ιστορία, ήταν απλώς ένας ‘τσακισμένος’ από την μοίρα 81χρονος που ήταν παράλυτος εδώ και μια δεκαετία και είχε κάνει την τελευταία του δημόσια εμφάνιση ένα χρόνο πριν, στην κηδεία του Bobby (σ.σ. πρόλαβε να πάει συνολικά στις κηδείες τριών από τους 4 γιους του και μιας από τις πέντε κόρες του).

Αυτό όμως, αυτή η επίδειξη απύθμενης δειλίας εκ μέρους του Ted, του μικρότερου γιου του (και της τελευταίας του ελπίδας να δει ένα ακόμη γιο πρόεδρο – κάτι που, εξαιτίας του συμβάντος, δεν έγινε ποτέ), ήταν το τελικό χτύπημα. Εκείνο που τον οδήγησε, μερικούς μήνες μετά, στο θάνατο. Αφού πρώτα πρόλαβε, το συγκεκριμένο πρωινό, να του πει ‘εμφατικά’ και ‘ανεξίτηλα’ πόσο απογοητευμένος είναι από τις πράξεις του και ότι θεωρεί ότι με αυτό που έκανε ντρόπιασε για πάντα την Αγία Οικογένεια που με τόσο κόπο είχε δημιουργήσει.

Κάτι που ο -μεγαλωμένος στα πούπουλα- Ted, που ήταν πάντοτε καλός ρήτορας και καλός στο Αμερικάνικο ποδόσφαιρο (βλέπε 1,88 ύψος και 92 κιλά) αλλά κακός μαθητής, είχε κάνει -σε μικρότερο βαθμό- ξανά και ξανά.

Όπως όταν τον πέταξαν για δυο χρόνια εκτός του Harvard (από όπου είχαν αποφοιτήσει με άριστα τα αδέλφια του) επειδή συνήθιζε να πληρώνει τους συμμαθητές του να γράφουν τα διαγωνίσματα στην θέση του.

AP

Όταν χρησιμοποίησε τον πατέρα του για να μην πάει -τα δυο χρόνια που ήταν στο στρατό- στον πόλεμο της Κορέας και να καταλήξει φρουρός στο αρχηγείο του NATO στο Παρίσι.

Kαι, τέλος, όταν -όσο ήταν φοιτητής στη Νομική Σχολή- είχε φάει 4 πρόστιμα για απρόσεκτη οδήγηση, συμπεριλαμβανομένου μιας περίπτωσης όπου οδηγούσε με 150 χλμ σε μια κατοικημένη περιοχή με τα φώτα του κλειστά. Χωρίς κανείς, φυσικά, να τολμήσει να του πάρει το δίπλωμα.

Τι ακριβώς, όμως, είχε συμβεί το προηγούμενο βράδυ; Μετά από ένα πάρτι στο Chappaquiddick Island, ο 37χρονος γερουσιαστής (παντρεμένος επί μια δεκαετία σε έναν γάμο που έγινε μετά από επιμονή του πατέρα του), δανείστηκε από τον σοφέρ του τα κλειδιά της Oldmobile Delta 88 λιμουζίνας της μαμάς του και προσφέρθηκε να πάει στο φέρι μποτ την Mary Jo Kopechne.

AP

Την 29χρονη δασκάλα που δούλευε επί χρόνια στην καμπάνια του νεκρού αδελφού του Bobby. (Αν και, παραδόξως, εκείνη ούτε είπε στις φίλες της ότι φεύγει, ούτε πήρε μαζί της την τσάντα και τα κλειδιά της).

Περνώντας πάνω από μια γέφυρα χωρίς φώτα και χωρίς κιγκλιδώματα (που επίσης δεν ήταν στο δρόμο για το φέρι μποτ) η λιμουζίνα βγήκε από το δρόμο, αναποδογύρισε και έπεσε μέσα στην λίμνη. Ο Ted κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο. Η Mary Jo, μοναχοκόρη και πιστή καθολική, όχι. Και εδώ είναι που τα πράγματα αποκτούν ενδιαφέρον. Τέτοιο ενδιαφέρον που, από τότε, έχουν γραφτεί πάνω από 15 βιβλία επί του θέματος.

Ο ίδιος ο Ted ισχυρίζεται ότι -παρότι ήταν σε κατάσταση σοκ- βούτηξε κάτω από την επιφάνεια του νερού τουλάχιστον 7 ή 8 φορές προκειμένου να σώσει την Mary Jo. Αλλά ότι δεν τα κατάφερε, οπότε την άφησε παγιδευμένη μέσα. Επίσης ότι ποτέ δεν είχε προσωπική σχέση μαζί της.

Ένα ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει το ‘Chappaquiddick’, μια ταινία δια χειρός John Curran με bonus ένα βαρβάτο cast που περιλαμβάνει τον Jason Clarke ως Ted Kennedy και την Kate Mara ως Mary Jo.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ted, μετά τα αποτυχημένα ‘μακροβούτια’ του, επέλεξε να περπατήσει πίσω στο πάρτι. Περνώντας μάλιστα μπροστά από αρκετά σπίτια και έναν σταθμό της πυροσβεστικής, όπου, αν ήθελε θα μπορούσε να είχε ζητήσει βοήθεια.

Αντίθετα είπε τι συνέβη σε δυο φίλους του (ένα ξάδελφο και έναν πρώην εισαγγελέα), και επέστρεψε μαζί τους στον τόπο του ατυχήματος (σ.σ. εκείνοι βούτηξαν ανεπιτυχώς για να την σώσουν). Μετά πήρε επιτέλους τηλέφωνο την αστυνομία. Σωστά;

Λάθος.

Σταμάτα να σκέφτεσαι ως πληβείος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με άρχοντα. Το μυαλό του σκέφτεται αλλιώς. Ο Ted προτίμησε να πάει κολυμπώντας στο ξενοδοχείο του και μετά να πέσει για ύπνο. Ελπίζοντας ότι όταν θα ξυπνήσει το πρωί όλα θα είναι καλά και η ζωή του θα παραμείνει χαρισάμενη.

AP

Αλλά να ξέρεις ότι, με το που ξύπνησε, πριν καν φάει πρωινό και μετά από μια συζήτηση με τον νικητή ενός ιστιοπλοϊκού αγώνα που πέτυχε στο λόμπι, πήρε επιτέλους την αστυνομία (αφού ήρθαν οι φίλοι του και του έβαλαν ξανά χέρι για το γεγονός ότι δεν το είχε κάνει ως τότε) που με τη σειρά της πήγε στα συντρίμμια και ανακάλυψε το πτώμα της Mary Jo.

Ένα πτώμα που, επίσης παραδόξως, δεν φορούσε εσώρουχο.

Και όχι μόνο τους πήρε τηλέφωνο, αλλά πήγε και από το αστυνομικό τμήμα. Όχι για να παραδοθεί, αλλά για να διαβάσει μια έτοιμη δήλωση και μετά να πάει να δει τον πατέρα του και τους δικηγόρους του.

Εκείνοι φρόντισαν πρώτα να επιστρέψει το πτώμα της Mary Jo στους γονείς της – στους οποίους ο ίδιος ο Ted ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη – χωρίς να γίνει καμία αυτοψία. Μάλιστα οι Kennedy φρόντισαν να πληρώσουν τα έξοδα των δικηγόρων τους για να διασφαλίσουν ότι η αυτοψία δεν θα λάβει χώρα).

Μετά τον έστειλαν στην κηδεία της Mary Jo με ένα κολάρο (ότι και καλά τραυματίστηκε ο ίδιος). Μια κίνηση για την οποία έφαγε πολύ δούλεμα. Μια κίνηση που επίσης του στοίχισε ένα παιδί καθώς στο πλευρό του βρέθηκε η έγκυος γυναίκα του Joan που απέβαλε αμέσως μετά.

Μια εβδομάδα μετά το ατύχημα, που από τότε και για τα υπόλοιπα 40 χρόνια θητείας του στην Γερουσία τον έκανε γνωστό ως τον ‘ντροπιασμένο’ γερουσιαστή από την Chappaquiddick’, ο Ted Kennedy δήλωσε ένοχος για το γεγονός ότι έφυγε από τη σκηνή του ατυχήματος και έφαγε την τρομερή ποινή των δυο μηνών με αναστολή.

Το ίδιο βράδυ βγήκε στην τηλεόραση και δήλωσε πως δεν ήταν μεθυσμένος (κάτι που όλοι πίστευαν) και πως δεν είχε ερωτική σχέση με την Mary Jo. Μετά ζήτησε από το κοινό να του πουν αν θέλουν να παραιτηθεί. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

AP

Η οικογένεια της Mary Jo έλαβε μια μικρή αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία των Kennedy και δεν του έκανε ποτέ μήνυση. Και όλο αυτό μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τι μένει για το τέλος; Οι γρατζουνιές λυσσασμένης γάτας στην ταπετσαρία της αναποδογυρισμένης λιμουζίνας που αποδεικνύουν ότι, με την τελευταία της ανάσα, η Mary Jo πάλευε να σωθεί.

AP

Και οι μαρτυρίες δυτών ότι η 29χρονη – που πέθανε από ασφυξία και όχι από πνιγμό – ήταν ζωντανή για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το ατύχημα. Κάτι που σημαίνει ότι αν ο Ted δεν ‘υπέφερε’ από σοκ (ή, κατά κάποιους, hangover) και είχε ζητήσει εγκαίρως βοήθεια, θα είχε σωθεί.

Εκτός και αν η αλήθεια είναι αυτή που κατέγραψε σε ένα ντοκιμαντέρ του το BBC. Ότι δηλαδή ο Ted, όταν πριν το ατύχημα πήγε να τους σταματήσει ένα περιπολικό επειδή ήταν παρκαρισμένοι σε ένα χωράφι, βγήκε από το αυτοκίνητο για να αποφύγει το σκάνδαλο. Και η Mary Jo τράκαρε το αμάξι μόνη της. Κάτι που θα εξηγούσε την παντελή αδιαφορία του για την τύχη της μέχρι το επόμενο πρωί. Μια ακόμη από τις υπόλοιπες θεωρίες που κυκλοφορούν είναι πως το ατύχημα ήταν εντελώς σκηνοθετημένο.

Γιατί η αλήθεια, όσον αφορά τους Kennedy, δεν είναι τελικά ποτέ απλή.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

7 ταινίες + 1 σειρά για τον Kennedy που πρέπει να δεις
Το βιογραφικό σινεμά πειραματίζεται με το εξαιρετικό ‘Jackie’