TARANTINO

17 πράγματα που μάλλον δεν ξέρεις για τον Quentin Tarantino

Αν δεν έχεις δει τον Tarantino να υποδύεται τον Elvis Presley, αυτή είναι η λίστα για σένα.

Ως κολάζ από ποπ, βία και Americana, η οπτική ταυτότητα των αιματηρών crime thriller του Quentin Tarantino έγινε τόσο άμεση αναγνωρίσιμη στις αρχές των ’90s, όσο είχαν γίνει των Alfred Hitchcock και Steven Spielberg ως τότε. Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος άρχισε να χτίζει γρήγορα τον μύθο του, δεν άφηνε ποτέ απορίες στις συνεντεύξεις του, έγινε τελικά πιο διάσημος κι από τη φιλμογραφία του και έτσι το μυστήριο απλά περιορίστηκε στο αν έχει όντως κάποιο τρομερό φετίχ με τις πατούσες του κόσμου (hint: έχει).

Με αφορμή ωστόσο το αφιέρωμά μας στον ίδιο και στο ‘Once Upon a Time in Hollywood’, βρήκαμε κάποιες λεπτομέρειες της ζωής του που μπορεί να σου έχουν ξεφύγει:

1. Έχει αδυναμία στις αναφορές στην Ολλανδία. Στο ‘Reservoir Dogs’, το κομμάτι ‘Little Green Bag’ που ακούγεται στην εισαγωγή είναι της ολλανδικής μπάντας George Bakker Selection. Στο ‘Pulp Fiction’, ο Vincent και ο Jules συζητούν για το Άμστερνταμ και ο Vincent καπνίζει ολλανδικό καπνό, τον Drum. Στο ‘Jackie Brown’, ο Ordell αναφέρει τον Ολλανδό ηθοποιό Rutger Hauer, στο σενάριό του για το ‘True Romance’ αναφέρει δύο φορές ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» και στο ‘Kill Bill’ η Νύφη ονομάζεται Beatrix, το όνομα της πρώην Βασίλισσας της Ολλανδίας.

2. Το φανταστικό brand φαγητού Acuna Boys Tex-Mex Food που εμφανίζεται στις ταινίες του εμπνέεται από το όνομα της συμμορίας στην ταινία του 1977 ‘Rolling Thunder’. Acuna Boys ονομάζονται και οι συμμορίτες του Esteban Vihaio στο ‘Kill Bill: Vol. 2’. Το ‘Rolling Thunder’ είναι αγαπημένη ταινία του Tarantino και είχε δώσει τον τίτλο της στην κλειστή πια εταιρεία διανομής DVD του σκηνοθέτη, Rolling Thunder Pictures. Σε γενικές γραμμές, σιχαίνεται τα πραγματικά brands σε ταινίες, οπότε φτιάχνει δικά του. Το Kauna Burger, τα Red Apple Cigarettes, τα Jack Rabbit Slims και τα Teriyaki Donuts είναι μερικά από αυτά.

3. Έχει υπογεγραμμένο το άλμπουμ Erotica της Madonna. Η τραγουδίστρια είχε αγαπήσει το ‘Reservoir Dogs’, αλλά διαφωνούσε με την ερμηνεία του ‘Like a Virgin’ που αναφέρεται στον αρχικό διάλογο της ταινίας. Υπέγραψε το άλμπουμ γράφοντας, «Στον Quentin. Δεν είναι για πού**α. Είναι για την αγάπη. Madonna».

4. Σταμάτησε το σχολείο στα 16 για να φοιτήσει στο James Best Theatre Company, όπου τον δίδαξε ο ίδιος ο Best. Βαρέθηκε όμως και στα δύο χρόνια τη σταμάτησε κι αυτή.

5. Αφήνει, όπως λέει, το 20% περίπου των ταινιών του κρυφό – το περιεχόμενο της βαλίτσας στο ‘Pulp Fiction’ για παράδειγμα – για να νιώθει το κοινό ότι η ταινία πραγματικά του ανήκει.

6. Το Pussy Wagon του ‘Kill Bill’ είναι δικό του και το έχει στο σπίτι του στο Malibu. Το αυτοκίνητο έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στο κλιπ ‘I’m Really Hot’ της Missy Elliott και στο ‘Telephone’ της Lady Gaga.

7. Το Chavelle Malibu του 1964 του Vincent από το ‘Pulp Fiction’ ανήκε επίσης στον ίδιο, αλλά είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Βρέθηκε ξανά το 2013 και του επεστράφη.

8. Έπαιξε έναν μιμητή του Elvis στο ‘Golden Girls’. Δες τον να τραγουδά το ‘Hawaiian Wedding Song’ στο 5.25.

9. Ο φίλος του Robert Rodriguez έγραψε το σάουντρακ του ‘Kill Bill’ για ένα δολάριο. Ο Tarantino σκηνοθέτησε μία σκηνή του ‘Sin City’ του Rodriguez για το ίδιο αντίτιμο.

10. Έχει περισσότερα credits ως ηθοποιός από ότι ως σκηνοθέτης. Αλλά Quentin, δεν είσαι ηθοποιός, τα έχουμε πει αυτά.

11. Μεταξύ του Jimmie και του Lance, των δύο ρόλων που σκεφτόταν να παίξει στο ‘Pulp Fiction’, διάλεξε τον Jimmie γιατί ήθελε να είναι πίσω από την κάμερα στην υπερβολική δόση της Mia.

12. Όταν ήταν 12 έγραψε ένα σενάριο που θα θέλαμε όντως να δούμε. Στο ‘Captain Peachfuzz and the Anchovy Bandit’, ένας τύπος κλέβει πίτσες από πιτσαρίες. Λίγο αργότερα το κάνει με τη γυναίκα που ερωτεύεται αλλά ο πατέρας της, ανήμπορος να πιστέψει ότι η κόρη του θέλει έναν κλεφτοπιτσά, στέλνει πίσω τους την αστυνομία με την αφορμή της απαγωγής. Μήπως να το κάνει την τελευταία του, 10η ταινία;

13. Κάνει συλλογή από παλιά επιτραπέζια που σχετίζονται με τηλεοπτικές σειρές, όπως ‘I Dream of Jeannie’, ‘The Dukes of Hazzard’ και ‘The A-Team’.

14. Ο δημιουργός σκηνοθέτησε το επεισόδιο ‘Motherhood’ της ‘Εντατικής’ το 1994 και αποφάσισε να ντυθεί όπως και οι υπόλοιποι στο σετ για να νιώθει μέρος της ομάδας. Στις σκηνές της εντατικής φόρεσε τα πράσινα σκραμπ, μετά πέρασε στα μπλε των χειρούργων και στο τελος πέρασε στα ροζ των νοσοκόμων. Τότε έγινε ο ήρωας των γυρισμάτων γιατί οι νοσοκόμες δεν πίστευαν πως θα φορούσε και τα δικά τους. Όταν τα έβαλε στις δύο τελευταίες μέρες των γυρισμάτων, χειροκροτήθηκε.

15. Είχε σκοπό να σκηνοθετήσει και ένα επεισόδιο των ‘X-Files’, αλλά δεν ήθελε να μπει στο Σωματείο Σκηνοθετών (Director’s Guild of America) όπως είχε συμφωνήσει μαζί τους ότι θα έκανε μετά την ‘Εντατική’. Έτσι το Σωματείο μπλόκαρε τη σκηνοθεσία του ‘Never Again’ (S04E13).

16. Υπάρχουν μία-δύο θεωρίες για το τι μπορεί να σημαίνει το ‘Reservoir Dogs’, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που πίτσαρε την ταινία ο Tarantino σε πιθανούς επενδυτές του. Τους είπε ότι είναι ένας γκάνγκστερ όρος από γαλλικές ταινίες όπως το ‘Breathless’ ή το ‘Bande à Parte’ που σημαίνει ‘αρουραίος’. Ένα ψέμα ήταν όλο αυτό, αλλά ο σκηνοθέτης ήξερε ότι θα ήθελαν εξήγηση για τον τίτλο. Διάλεξε ταινίες, λοιπόν, που μάλλον δεν θα είχαν δει για να μη μπορούν να τον αντικρούσουν. Ούτε για αυτόν τον τίτλο θα απαντήσει ποτέ, ούτε για την ανορθογραφία του ‘Inglourious Basterds’ πάντως, οπότε ας μην τον ρωτάμε άλλο.

17. Παραλίγο να χάσει τη μία του θηλή σε τσακωμό με ταξιντζή. Ο οδηγός σχολίασε την κοπέλα του Tarantino με τρόπο που τσάντισε τον σκηνοθέτη και γρήγορα πιάστηκαν στα χέρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ταξιτζής τον δάγκωσε στην περιοχή ακριβώς δίπλα από τη θηλή του και ο μόνος λόγος που δεν την έκοψε κι αυτήν ήταν επειδή «ήταν άπληστος […] Αν είχε κόψει μικρότερη δαγκωνιά, μπορεί να μην είχα θηλή τώρα. Με το ζόρι με έγδαρε γιατί είχε πολλή σάρκα μέσα στο στόμα του».