ΣΙΝΕΜΑ

Christian Bale και Oscar Isaac ζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων στο ‘The Promise’

Ιστορικό δράμα με φόντο την Κωνσταντινούπολη και ένα θέμα ειδικού ενδιαφέροντος για τις μειονότητες της Ανατολίας.

Ο σκηνοθέτης του ‘The Promise’, Terry George, δεν καταπιάνεται για πρώτη φορά με γενοκτονίες. To ‘Hotel Rwanda’ που είχε γυρίσει το 2004 με θέμα τους χίλιους και παραπάνω πρόσφυγες Tutsi που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις δυνάμεις των Hutu, είχε τραβήξει την προσοχή και των Όσκαρ με μία υποψηφιότητα Α΄Ανδρικού για τον Don Cheadle, μία για Β΄Γυναικείο για την Sophie Okonedo και μία για Καλύτερο Σενάριο για τον ίδιο τον George και τον συνεργάτη του, Keir Pearson. Τώρα σειρά έχει το δράμα των Αρμενίων, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία του 1914 να καταστρέφεται και να παίρνει μαζί της όσους περισσότερους μπορεί πριν εκπνεύσει τελείως.

Πρωταγωνιστές του δράματος είναι ο Christian Bale και ο Oscar Isaac, ο πρώτος σε ρόλο φωτογράφου από την Αμερική και ο δεύτερος σε ρόλο ενός Αρμένιου φοιτητή Ιατρικής που επιστρέφει στο χωριό του Siroun με σκοπό να μεταδώσει τη μοντέρνα ιατρική, και μαζί θα γίνουν μέρη ενός ερωτικού τριγώνου με κέντρο την αιθέρια Charlotte le Bon.

Οι προσωπικές τους περιπέτειες όμως φαίνεται ότι θα μπουν σε δεύτερη μοίρα, όταν η πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη θα αλλάξει για πάντα και η μειονότητα των Αρμενίων που μέχρι τότε ζούσε σε ειρηνικά πλαίσια με τους Οθωμανούς πολίτες, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ενδεχόμενο αφανισμό της.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς η ταινία θα χειριστεί αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, μιας και δεν το βλέπουμε συχνά στον κινηματογράφο με τέτοιους συντελεστές.

“Η εκδίκησή μας θα είναι να επιβιώσουμε”, λοιπόν.