VENICE VIDI VICI

Μετά το ‘La La Land’: Οι 8 ταινίες για τις οποίες θα σας γράψουμε οπωσδήποτε από τη φετινή Βενετία

Η φάση είναι Βενετία, είναι καιρό τώρα. Το PopCode βρίσκεται και φέτος εκεί και θα γράφει καθημερινά από το Λίντο για ταινίες, σταρς, και άπερολ.

Εξηγούσα πέρσι αναλυτικά γιατί το PopCode είχε επιλέξει το Φεστιβάλ Βενετίας για την πρώτη του εξόρμηση, και οι ίδιοι λόγοι παραμένουν και φέτος που γυρνάμε στον τόπο του εγκλήματος. Στη Βενετία το κλίμα είναι ωραίο και οι ταινίες είναι πρώτης γραμμής, με το Φεστιβάλ να εξελίσσεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο στην απόλυτη οσκαρική πλατφόρμα.

Το PopCode θα γράφει καθημερινά από τη Βενετία μέχρι και το τέλος του Φεστιβάλ, στις 9 Σεπτεμβρίου. Θα μιλάμε για καλές ταινίες, για κακές ταινίες, για βιαστικές συναντήσεις με σταρς, για ό,τι σωστό και λάθος ειπωθεί σε συνεντεύξεις τύπου, για αγουροξυπνημένες δημοσιογραφικές, για κόκκινα χαλιά, και για ό,τι άλλο μας έρθει πίνοντας άπερολ στην ουρά.

Τις 4 τελευταίες χρονιές το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ή το Σκηνοθεσίας (ή και τα δύο!) έχουν ξεπηδήσει από εδώ, με ένα εκπληκτικό σερί ‘Gravity’, ‘Birdman’, ‘Spotlight’ και ‘La La Land’. Τρεις από αυτές τις ταινίες άνοιξαν τη Βενετία και κέρδισαν το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η άλλη ήταν σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό και πήρε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Στο περσινό πρόγραμμα είδαμε (και γράψαμε πρώτοι για) ‘La La Land’, ‘Arrival’, ‘Hacksaw Ridge’ και ‘Jackie’.

Δεν είναι λοιπόν παράλογο που οι μεγαλύτερες ταινίες του φθινοπώρου, με οσκαρικές και μη βλέψεις, θέλουν να στριμωχτούν σε ένα βαπορέτο για το Λίντο, παρά το γεγονός πως, ως γνωστόν, η Βενετία είναι ένας ζωντανός εφιάλτης. Και την ίδια στιγμή, το Φεστιβάλ έχει πάντα το βλέμμα προς πιο καλτ ή πειραματικές εκφράσεις. Για να το πω αλλιώς, και τα οσκαρικά μας θα δούμε, και την καινούρια ταινία του John Woo θα δούμε, και ένα διαγωνιστικό τμήμα από virtual reality ταινίες θα δούμε. (Πέρσι είχαμε τον virtual reality χριστούλη.)

ΚΙ ΑΛΛΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Όλη η ανταπόριση του PopCode

Χωρίς λοιπόν σε καμία περίπτωση να περιορίζονται στις παρακάτω οι ταινίες που θέλουμε να δούμε και να γράψουμε για αυτές (όπως κάναμε πέρσι, και εννοώ πραγματικά για ΟΛΕΣ), αυτές είναι απλά 8 πολύ δυνατές πρεμιέρες της φετινής Βενετίας που όλα δείχνουν πως θα μας απασχολήσουν για τους επόμενους μήνες.

mother!

H επιστροφή του Darren Aronofsky στα λημέρια του ψυχολογικού τρόμου βάζει την Jennifer Lawrence (φίλη του σάιτ) να υποδέχεται μπελάδες στο ήρεμο εξοχικό της σπίτι. Εκεί που χαλαρώνει με τον άντρα της, έρχεται ένα μυστηριώδες ζευγάρι που τους τα αναστατώνει όλα. Παίζουν Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer. Υποθέτω το επίπεδο αναμονής του καθενός έχει άμεση σχέση με το πόσο τους άρεσε το ‘Black Swan’.

Downsizing

Νορβηγοί επιστήμονες λύνουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού καταφέρνοντας να σμικρύνουν ανθρώπους σε μέγεθος 5 ιντσών, και προτείνοντας ένα 200ετές πλάνος πλήρους σμίκνρυνσης. Όχι σε κάποια ταινία του Gondry αυτό, ο νέος Alexander Payne είναι, ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός ευαίσθητων χαμηλών τόνων δραμάτων σαν το ‘Nebraska’ και το ‘Sideways’. Με Matt Damon και Kristen Wiig και, δεν ξέρω, 7 Όσκαρ.

The Shape of Water

O Guillermo del Toro, υπέροχος είτε σκηνοθετεί σπαρακτικά παραμύθια φαντασίας και ιστορικής αλληγορίας είτε σκηνοθετεί ταινίες καταστροφής με τεράστια τέρατα να δέρνουν τεράστια ρομπότ, επιστρέφει με ένα παραμύθι τρόμου και έρωτα, το μόνο ‘Beauty and the Beast’ που έχουμε αληθινή ανάγκη φέτος.

Suburbicon

Ειρηνική κοινότητα κρύβει κάτι πολύ βίαιο στα έγκατά της, πάντα ψοφάω για κάτι τέτοια. Σκηνοθετεί ο George Clooney, γράφουν οι αδερφοί Coen, πρωταγωνιστεί -αλλά αυτό θα το μάντεψες ήδη- ο Matt Damon.

Brawl in Cell Block 99

O σκηνοθέτης του γουέστερν τρόμου ‘Bone Tomahawk’ γυρίζει μια ταινία που έχει να κάνει με σύρραξη σε φυλακή, δηλαδή ναι, πού υπογράφω. Ο Vince Vaughn συνεχίζει να το κάνει σωστά.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Σπουδαίος τίτλος. Επίσης παίζει να είναι και σπουδαία ταινία, σηματοδοτώντας την επιστροφή του σπουδαίου Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Martin McDonagh, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει το λατρεμένο ‘In Bruges’. Εδώ μια μητέρα οργισμένη που η αστυνομία δεν βρίσκει τον δολοφόνο της κόρης της, ξεκινά αγώνα εναντίον τους μέσα από τρία μεγάλα billboard. Έξω από το Έμπινγκ. Μιζούρι.

Woodshock

Μια γυναίκα συνταραγμένη. Πρωταγωνιστεί η Kirsten Dunst και ο Euron Greyjoy, ναι ο Euron Greyjoy.

Manhunt

To βλέπετε αυτό το περιστέρι στην αφίσα; ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ; Ο John Woo επιστρέφει σύμφωνα με δηλώσεις του, στο στυλ παλιότερων ταινιών του “όπως το ‘The Killer’,” ναι, τρελαίνομαι, ο John Woo επιστρέφει και κανονικά μετά από αυτό πρέπει να λήξει το κείμενο, έτσι δεν είναι;

Να έρχεστε καθημερινά στην Βενετιοενότητα του PopCode όπου θα μιλάμε για ταινίες, για σταρς του σινεμά και για την καλύτερη σαμπάνια του Λίντο ως τις 9 Σεπτεμβρίου.

ΠΕΡΣΙΝΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Και οι 50(!) ταινίες που είδαμε στο Φεστιβάλ, σε κατάταξη