GAMES

Ένα ταξίδι στον χρόνο πριν πιάσουμε το ΝΒΑ 2Κ19

Πήγαμε στην Νέα Υόρκη, παίξαμε πρώτοι το 2Κ19 που κυκλοφορεί σήμερα, σου εξηγούμε τι θα συναντήσεις πίσω από το εξώφυλλο του Γιάννη Αντετοκούνμπο και σου προσφέρουμε ένα ρομαντικό ταξίδι πίσω στον χρόνο (PHOTOS).

Κάποιοι μεγάλωσαν με το ΝΒΑ JAM, κάποιοι με το NBA LIVE, κάποιοι δέθηκαν με τίτλους, κάποιοι με συγκεκριμένες εκδόσεις. Ελάτε να γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω, κάπου στο 2000.

Φανταστείτε κάποιον να σας λέει, τότε, πως “σε 15-20 χρόνια από τώρα θα υπάρχει επίσημη Λίγκα eSports και ένας Έλληνας στο εξώφυλλο του 2K“. Φανταστείτε την αντίδρασή σας. Ίσως χαμογελούσατε, ίσως απαντούσατε ένα “μακάρι“, σίγουρα θα λέγατε “τι είναι eSports“, ίσως πάλι να μην μπορούσατε να μετατρέψετε αυτή την υποθετική συζήτηση σε εικόνες στο μυαλό σας.

Δείτε λεπτομέρειες για το 2K19 και την κυκλοφορία του, εδώ

 

Και όμως, φτάσαμε στο 2018 και έχουν συμβεί και τα δύο! Η 2K δημιούργησε επαγγελματική Λίγκα στην οποία έπαιξαν φέτος 17 ομάδες, όλες συνδεδεμένες με τα franchises του ΝΒΑ, ενώ στο εξώφυλλο του 2K19 που κυκλοφορεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, φιγουράρει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Και τώρα που γλυκαθήκατε, προσπαθήστε να φανταστείτε τι θα συμβεί σε δύο δεκαετίες από σήμερα. Λογικά, κάπου γύρω στο 2035, θα μπαίνουμε σε ένα εικονικό περιβάλλον και θα βλέπουμε τους αστέρες εκείνης της εποχής να μας μοιράζουν τη μία τάπα μετά την άλλη. Δε μπορεί, κάπως έτσι θα είναι.

Από το πρώτο παιχνίδι της σειράς 2K, από το 1999 μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά όχι μόνο στο πραγματικό μπάσκετ, αλλά και στα video games. Οι κονσόλες εξελίχθηκαν, τα γραφικά έφτασαν στο σημείο να θυμίζουν κανονικούς αγώνες, ο κρυστάλλινος ήχος, οι αντιδράσεις, τα πρόσωπα των αθλητών, τα soundtracks βρίσκονται πλέον σε ένα επίπεδο που μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος σοκαριστικό, εξωπραγματικά ρεαλιστικό. Και το 2Κ19 είναι ό,τι καλύτερο θα έχεις πιάσει στα χέρια σου, αυτό σου το λέμε με πάσα ειλικρίνεια.

ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΠΑΙΞΑΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟ 2Κ19

Ταξιδέψαμε τις προηγούμενες μέρες στη Νέα Υόρκη, καλεσμένοι της 2K στο “Private Launch Party” για το 2Κ19. Το event έγινε στο Greenpoint Loft του Brooklyn και εκεί είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πρώτοι το νέο παιχνίδι σε κονσόλες Xbox One S που κατέβηκαν από την οροφή με έναν φαντασμαγορικό τρόπο. Εντάξει, δεν χρειάζεται να μας ρωτήσετε ποια ομάδα πήραμε, δεν γινόταν να επιλέξουμε κάποια άλλη πέρα από τους Milwaukee Bucks, δεν γινόταν να μη διαχειριστούμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που με overall 94 έχει την πέμπτη καλύτερη αξιολόγηση στο φετινό παιχνίδι. Το gameplay είναι εκπληκτικό, η ακρίβεια στις κινήσεις, τις πάσες, την ταχύτητα είναι τόσο ρεαλιστικά που ανεβάζουν επικίνδυνα τον βαθμό δυσκολίας (μην τρομάζετε, αυτό είναι ΠΑΝΤΑ θετικό), τα γραφικά βγαλμένα από τα καλύτερά μας όνειρα.

Θυμόμαστε ακόμη τις πρώτες εκδόσεις του 2Κ, για να είμαστε ειλικρινείς τις θυμόμαστε περισσότερο χάρη στον Allen Iverson που ήταν το μόνιμο πρόσωπο της σειράς στα πρώτα της χρόνια. Από εκείνες τις εποχές, μέχρι σήμερα, μοιάζει να έχει περάσει ένας αιώνας και όμως, πρόκειται για κάτι λιγότερο από δύο δεκαετίες. Τη δουλειά που γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια δεν μπορεί να την φανταστεί ο κοινός νους, εμείς είχαμε την ευκαιρία και πέρυσι και φέτος να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για να φτάσει στα χέρια σας ένα παιχνίδι που θα προσφέρει όσα προσφέρει η Λίγκα σε έναν αθλητή της και ήταν εύκολο να αντιληφθούμε το άγχος και την δημιουργική πίεση που αισθάνονται για να κάνουν συνεχώς βήματα προς τα εμπρός.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Τι θα δούμε στο φετινό παιχνίδι; Τον LeBron James στην επετειακή έκδοση και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στον standard, ένα τρομερά βελτιωμένο gameplay που έχει ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα και στην επίθεση.

Αν, για παράδειγμα, υπάρχει στην ομάδα σας ένας πολύ καλός αμυντικός, τότε η λειτουργία του συνόλου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχατε συνηθίσει στο 2Κ18. Θα πρέπει να “δουλέψετε” σκληρά για να συνηθίσετε το στυλ με το οποίο σουτάρει κάθε αθλητής, επί της ουσίας θα πρέπει να γνωρίσετε βήμα-βήμα το παιχνίδι κάθε ομάδας και κάθε μπασκετμπολίστα. Οι κάμερες και οι λήψεις είναι επίσης βελτιωμένες, τα γραφικά το ίδιο, το φως πολύ καλύτερο σε σχέση με το 2K18, μπορούμε να σας πούμε πως αυτή η μισή ώρα που περάσαμε με το παιχνίδι μέχρι να συναντήσουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο πέρασε πολύ ευχάριστα, χωρίς παράπονο για bugs, για δυσκολίες στον χειρισμό, ίσως έπρεπε απλά να κάνουμε πιο σωστή διαχείριση στις δυνάμεις των παικτών μας. Κυρίως του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον οποίο είχαμε στο turbo για να βάλει τους 19 πρώτους πόντους των Bucks.

Μέχρι να πιάσετε το 2K19 στα χέρια σας, ελάτε να “βουτήξουμε” παρέα σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο για να δούμε από που ξεκίνησε και που έφτασε αυτή η σειρά που προσφέρει το καλύτερο μπασκετικό video game. Κάποιοι από εσάς θα τα θυμηθείτε όλα, σίγουρα όμως την πρώτη έκδοση με Έλληνα στο εξώφυλλο, θα την βάλετε/βάλουμε σε περίοπτη θέση στις συλλογές σας/μας:

NBA 2K, το “πρώτο αίμα”. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1999 αποκλειστικά για το Dreamcast, με τον Allen Iverson στο εξώφυλλο. Δεν υπήρχε εκείνη την εποχή μορφή που ταίριαζε περισσότερο με έναν τίτλο που προσπαθούσε να μπει δυναμικά στην αγορά.

ΝΒΑ 2Κ1, η δεύτερη έκδοση. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2000, ξανά για το Dreamcast, ξανά με τον Allen Iverson στο εξώφυλλο. Είχε street basketball που έκανε τη διαφορά, με το Cage, το Rucker και το Franklin Park να “ντύνονται” με τη μουσική του rapper Redman.

ΝΒΑ 2Κ2, ήρθε στα τέλη του 2001, αυτή τη φορά όμως όχι μόνο για το Dreamcast, αλλά και για τις κονσόλες Playstation 2, Xbox, GameCube. Ο Allen Iverson ήταν ξανά στο εξώφυλλο, όμως στην τρίτη έκδοση του παιχνιδιού υπήρχαν και παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες όπως ο Larry Bird, o Magic Johnson, o Julius Erving και ο Bill Russell μαζί φυσικά με τις ομάδες τους.

ΝΒΑ 2Κ3, ξανά με τον Allen Iverson στο εξώφυλλο, αλλά τρεις ημερομηνίες κυκλοφορίας. 7/10/2002 για το GameCube, 8/10/2002 για το PlayStation 2 και 9/10/2002 για το Xbox. Ήταν η πρώτη από τις τρεις διαδοχικές εκδόσεις που είχε την άδεια του ESPN.

ΝΒΑ2Κ4, ή αλλιώς, ESPN NBA Basketball. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2003 και ήταν το μοναδικό που δεν έφερε το “2K” στον τίτλο του. Για πέμπτη, αλλά και για τελευταία φορά, στο εξώφυλλο ήταν ο Allen Iverson. Αυτή ήταν η προτελευταία έκδοση υπό την αιγίδα της Sega, πριν δημιουργηθεί η 2k Sports.

ESPN NBA 2K5, το πρώτο παιχνίδι της σειράς που ΔΕΝ είχε τον Allen Iverson στο εξώφυλλο, αλλά τον θηριώδη center των Detroit Pistons, Ben Wallace. Πιο ρεαλιστικό από ποτέ, δέχθηκε εντυπωσιακές κριτικές για τις λεπτομέρειές του.

ΝΒΑ 2Κ6, το πρώτο παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε από την 2K Sports, με τον ασταμάτητο εκείνη την εποχή Shaquille O’ Neal στο εξώφυλλο, αλλά και στην δουλειά που έγινε μέχρι να βγει το αποτέλεσμα στα καταστήματα. Και είχε και τον Craig Sager στο ρεπορτάζ πάγκου…

ΝΒΑ2Κ7, με τον Shaq για δεύτερη φορά στο εξώφυλλο. Ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε για το PlayStation 3, αλλά και το τελευταίο για το πρώτο Xbox. Αδειοδοτημένο soundtrack, καλύτερη προσομοίωση από ποτέ, gameplay που άρχισε να ξεφεύγει από όσα γνωρίζαμε μέχρι τότε.

ΝΒΑ2Κ8, με τον Chris Paul να παίρνει τη σκυτάλη από τον Shaquille O’ Neal και την έκδοση να θεωρείται σταθμός στην σειρά καθώς είχε και διαγωνισμό καρφωμάτων! Το soundtrack των 23 τραγουδιών και το team των Harlan – Smith – Sager που “ζωγράφιζαν” με τη μετάδοσή τους, παραμένουν θρυλικά.

ΝΒΑ 2Κ9, Kevin Garnett και… απογείωση. Ρεαλισμός, HD γραφικά και τρομερό soundtrack 24 τραγουδιών. Ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε για ηλεκτρονικό υπολογιστή.

ΝΒΑ2Κ10, η επετειακή δέκατη έκδοση και ο Kobe Bryant στο εξώφυλλο. Σε αυτήν εμφανίστηκε το “MyPlayer Mode”, με αποτέλεσμα ο μπασκετικός πλανήτης να φτιάχνει τον… εαυτό του και να μπαίνει ακόμη πιο βαθιά στο παιχνίδι.

ΝΒΑ 2Κ11, με τον απόλυτο στο εξώφυλλο. Ο Michael Jordan μπήκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι, μαζί με κλασικές ομάδες του ΝΒΑ (18 για την ακρίβεια), ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 5.500.000 κομμάτια παγκοσμίως!

ΝΒΑ 2Κ12, με τρία διαφορετικά εξώφυλλα και τους Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson σε αυτά. Το “ΝΒΑ’s Greatest” μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, ιστορικές ομάδες και παίκτες-θρύλοι έδωσαν έναν ακόμη πιο εντυπωσιακό χαρακτήρα στο παιχνίδι, ενώ το soundtrack έφτασε τα 28 κομμάτια!

ΝΒΑ 2Κ13, ξανά με τριπλό εξώφυλλο και τους Blake Griffin, Kevin Durant, Derrick Rose να πρωταγωνιστούν μαζί με τον Jay-Z που ανέλαβε την μουσική επιμέλεια του παιχνιδιού.

ΝΒΑ 2Κ14, με τον LeBron James στο εξώφυλλο. Ο “KING” επιμελήθηκε τη μουσική του παιχνιδιού, στο οποίο υπήρχαν για πρώτη φορά και ομάδες της EuroLeague! Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2013.

ΝΒΑ 2Κ15, με τον Kevin Durant να επιστρέφει αλλά να είναι το αποκλειστικό πρόσωπο του εξωφύλλου. Σε αυτό το παιχνίδι ο χρήστης μπορούσε να σκανάρει το πρόσωπό του και να φτιάξει ουσιαστικά τον εαυτό του, ενώ στο “MyPlayer” μιλούσε ο Doc Rivers!

NBA 2K16, με τρία διαφορετικά εξώφυλλα και τους Stephen Curry, Anthony Davis, James Harden σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Tony Parker στη γαλλική έκδοση, Dennis Schroder στη γερμανική και οι αδελφοί Gasol στην ισπανική, έκαναν τη διαφορά επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ο Spike Lee επιμελήθηκε το “MyCareer” mode και οι DJs Khaled, Premier, Mustard το soundtrack.

NBA2K17, Paul George στην κανονική έκδοση, Kobe Bryant στην “Legend Edition”, Danilo Gallinari στην ιταλική και Pau Gasol στην ισπανική.

ΝΒΑ2Κ18, η πρώτη έκδοση για το Nintendo Switch και ο Kyrie Irving στο εξώφυλλο της παγκόσμιας έκδοσης με τον DeMar DeRozan σε εκείνη του Καναδά. Kobe Bryant και Kevin Garnett έκαναν τα περάσματά τους ως σχολιαστές, ενώ προστέθηκαν ακόμη 17 κλασικές ομάδες, όπως και μία “All-Time” για κάθε μία από τις 30 της Λίγκας.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το 2K19 και την κυκλοφορία του, εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το video game που είχα λιώσει μικρός
10 παιχνίδια για να λιώσεις στο κινητό
”Το ‘Detroit: Become Human’ είναι μια αρχαία ελληνική τραγωδία”
Μιλήσαμε με έναν από τους καλύτερους παίκτες Fortnite στην Ελλάδα