REVIEWS

Ο αλλόκοτος εφιάλτης του ‘Bad Dream: Fever’

Το ιδιοσυγκρασιακό click adventure της Desert Fox είναι το πιο παράξενο ψυχολογικό θρίλερ που θα παίξεις αυτές τις μέρες.

Παρελθόν. Μας συντροφεύει ως ανάμνηση, μας εκπαιδεύει για το μέλλον, μας στιγματίζει, καλώς ή κακώς μας χαρακτηρίζει. Με μια λέξη: μας στοιχειώνει. Στην περίπτωση της developer Desert Fox, την άνοιξη του 2017 και μετά από μία σειρά mini games, η εταιρία κάνει το “μπαμ” με το Bad Dream: Coma. Η επιτυχία της έφερε- κυριολεκτικά και μεταφορικά- τον πνευματικό διάδοχο Bad Dream: Fever, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 15 Νοέμβριου, στο Steam.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου point and click Adventure έγκειται στο ότι είναι εμπνευσμένο από μία πολύ προσωπική εμπειρία του δημιουργού. Για την ακρίβεια, από τον τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο που είχε αυτή η επιτυχία στη μικρή, low budget, εταιρία του. Εξού και το παραπάνω “μεταφορικά”. Σας μεταφράζουμε αυτούσιο απόσπασμα από τα λεγόμενα του ίδιου, στην επίσημη σελίδα του Bad Dream: Series στο Facebook: “[…] Ήμουν διαλυμένος ψυχολογικά και σωματικά.[…] Όταν κυκλοφορήσαμε το Coma ήμουν τρομοκρατημένος. Ήξερα πως δε μπορούσαμε να κάνουμε παρόμοιο παιχνίδι καθώς ήμουν άφραγκος και εξουθενωμένος. Δεν υπήρχε καν η περίπτωση να σκεφτούμε για “Coma 2”. Έτσι στο Fever αποφάσισα να σας δείξω πόσο φοβισμένος και κουρασμένος ήμουν να σχεδιάσω ένα νέο παιχνίδι που να ακολουθήσει την επιτυχία του Coma, χωρίς λεφτά για να κάνω κάτι τέτοιο. […]”. Αναφορές στην πρότερη δημιουργία θα βρείτε πολλές- άλλες περισσότερο και άλλες πολύ λιγότερο διακριτικές- δείχνοντας έτσι πόσο τον “στοίχειωσε” η ίδια του η διάκριση.

Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν κλειδί στην απόλαυση του τίτλου. Δεν πρέπει να μπείτε στο τριπάκι να περιμένετε ένα δεύτερο Bad Dream: Coma (όσοι το έχετε παίξει) αλλά να δείτε την οπτική του δημιουργού, μπαίνοντας, κατά κάποιον τρόπο, στη θέση του. Να νιώσετε ό,τι και εκείνος, που το παρομοιάζει με αυτή την περίεργη αίσθηση εμπύρετου εφιάλτη. Που όλα τα παράλογα φαίνονται φυσιολογικά αλλά ξέρετε ότι δεν είναι, αφού πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε και οι ίδιοι ότι πρόκειται για όνειρο. Εν προκειμένω ένα κακό όνειρο όπου ο σουρεάλ κόσμος του είναι αφόρητα κενός αλλά ζητάει τόσα από εσάς, τους πρωταγωνιστές του και που είναι διάχυτος με μοναξιά, ασάφεια, ανησυχία, απόγνωση και φόβο.

Η αποτύπωση αυτού του κλίματος καθιστά, από μόνη της, ενδιαφέρουσα την εμπειρία. Όχι ότι και η πλοκή δε θα σας κινήσει την περιέργεια, απλά ακολουθεί ένα δικό της ρυθμό και ουσιαστικά μέχρι τα μισά περίπου του (θεωρητικά) πεντάωρου playthrough, θα έχετε παρά μόνο μία αόριστη αίσθηση του σκοπού σας. Δεδομένου αυτού, θεωρούμε προτιμότερο να σταθούμε στην υπέροχα μουντή ατμόσφαιρα του Bad Dream: Fever και το σενάριο να σας αφήσουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Καθοριστική συμβολή στην ανάδειξη της εν λόγω ατμόσφαιρας βέβαια, έχει το art direction. Ο συνδυασμός των αψεγάδιαστων hand drawn ασπρόμαυρων γραφικών και η χρήση φίλτρου sepia, δίνουν την εντύπωση ότι διαβάζετε ένα παμπάλαιο, κιτρινισμένο από το χρόνο, μπλοκ σχεδίου. Από κοντά και η μουσική υπόκρουση, τόσο-όσο υποβόσκουσα ώστε να “δένει” και να τονίζει το creepy κλίμα. Οι minimum απαιτήσεις που πρέπει να πληροί το σύστημά σας για να “τρέξετε” αυτό το υπέροχα ταιριαστό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα είναι ελάχιστες, σύμφωνα με το Steam: Windows XP, επεξεργαστή 2 GHz, 1 Gb RAM και 500 Mb χώρο στο σκληρό δίσκο. Λίγο χαμηλότερες και θα έπαιζε σε… DOS με 486!! Φανταστείτε ότι εμείς, κατά το ήμισυ, το δοκιμάσαμε σε laptop δεκαετίας (Acer 7738G), με Intel Core 2 duo T6400 και τη GT130M της Nvidia, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Όσον αφορά στο gameplay αυτό καθαυτό, μιλάμε για ένα, αντιπροσωπευτικό του genre, point and click (οπότε κατά 99% θα χρησιμοποιείτε το mouse) με μπόλικες έξυπνες, 4th wall breaking, ατάκες. Το κατά πόσο challenging θα σας φανούν κάποιοι γρίφοι ή το τί πρέπει να κάνετε θα εξαρτηθεί, όχι από την ευφυΐα σας, αλλά από το πόσο αντισυμβατικά μπορεί να σκεφτείτε, την προσοχή στις λεπτομέρειες και τη μνήμη σας. Ξεχάστε τη συλλογή άπειρων items και τα combinations μεταξύ αυτών και του περιβάλλοντος. Εδώ, κατά κύριο λόγο, πρώτα αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και μετά ψάχνουμε το σωστό αντικείμενο. Οπότε να αναμένετε μπόλικο backtracking, κοινώς πέρα-δώθε. Μία συμβουλή που έχουμε να σας δώσουμε; Να πειράζετε τα πάντα…

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την PlayWay.

THE VERDICT

Ένα ιδιαίτερο point and click Adventure με έντονα στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ και αντισυμβατικής σκέψης, εμπνευσμένο από την προσωπική απόγνωση που βίωσε ο δημιουργός του μετά την επιτυχία του προηγούμενου installment της σειράς. Βασική προϋπόθεση για να το απολαύσετε είναι να μην περιμένετε ένα “ίδιο- αλλά- διαφορετικό” Bad Dream: Coma, αλλά να αφεθείτε σε αυτόν τον εκπληκτικά εικονογραφημένο εμπύρετο εφιάλτη, που εκμυστηρεύεται, με τον τρόπο του, τα συναισθήματα ενός ψυχοσωματικά εξαντλημένου ατόμου.

Πηγή: IGN Greece

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:

Το Diablo 4 είναι στα σκαριά
To Fortnite ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον βαρύ χειμώνα
Blizzard: Τα χρονικά μιας φάρσας
Review: The Bard’s Tale IV: Barrows Deep