PLISSKEN FESTIVAL

Μιλήσαμε για άλλες διαστάσεις με τη μαγική Dednewb

Θα την δούμε σήμερα στις 21.00 στο Gagarin όπου θα ανοίξει το live της Princess Nokia.

* Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 θα δούμε live την Dednewb στις 20:30 στο Plisskën. Εμείς είχαμε μιλήσει μαζί της λίγο καιρό πριν, όταν θα άνοιγε το live της Princess Nokia.

Η Dednewb θα ανοίξει σήμερα το βράδυ το live της Princess Nokia. Για αυτή διαβάζουμε στη σελίδα του event:

“Η Dednewb είναι ένας αγγελικός εξωγήινος από τον Κρόνο. Συνδυάζοντας τις αναμνήσεις της από το σπίτι της στο διάστημα και τις γήινες εμπειρίες της, κατέληξε να εκφράζεται μέσα από ένα είδος που το ονομάζει ‘dreamdeath witch-hop’. Είναι εμπνευσμένη από J-Pop κομμάτια που τραγουδούσε όταν ήταν μικρή, witch house, rap και electronica και τις αρέσουν οι βόλτες στην παραλία, το να πασπαλίζει το θάνατο με χρωματιστή τρούφα και να ταξιδεύει με το διαστημόπλοιό της”.

Θα έλεγες ότι σου κινεί την περιέργεια.

Τη ρωτήσαμε λοιπόν για το όνομά της, τη μουσική της και τον χωροχρόνο.

*Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Έχεις αυτή την εξωγήινη εικόνα και την περιγραφή που με κάνει να το σκέφτομαι για να σε ρωτήσω απομυθοποιητικά πράγματα. Εσένα σε πειράζει να τα απαντάς;

Xαχαχα, καθόλου! Όλα την πλάκα τους έχουν!

Διάβασα ότι γεννήθηκες στην Κούβα και μεγάλωσες στη Γερμανία (αυτά σίγουρα δεν είναι απομυθοποιητικά). Πώς συνέβη αυτό και πώς κατέληξες Ελλάδα;

Γενικά στη ζωή μου έτυχε να ταξιδεύω πολύ σε διαφορετικά μέρη και να μετακομίζω συχνά κυρίως λόγω της δουλειάς της μητέρας μου. Οι βάσεις μου βρίσκονται Ελλάδα όμως. Ειδικά πλέον που η οικογένεια μου δε ταξιδεύει τόσο. Βέβαια αυτή τη στιγμή η μητέρα μου μένει στην Αίγυπτο με τον αδερφό μου. Δεν την έχω επισκεφθεί ακόμα, αλλά ανυπομονώ να το κάνω.

Πότε και πώς σκέφτηκες το όνομα ‘Dednewb’;

Το όνομα dednewb μου ήρθε στο μυαλό κατά τα τέλη του 2014. Περνούσα μια περίεργη φάση… Ένιωθα σα να σκότωσα έναν εαυτό μου και θρηνούσα. Και όπως συμβαίνει με κάθε θάνατο και γέννηση, άρχισα να προσθέτω και να αφαιρώ πράγματα από τη ζωή μου. Έτσι άλλαξα και nickname πρακτικά σε blogs κλπ και μου ήρθε το ‘dednewb’. Παλιά με τους φίλους μου είχαμε κάτι σαν inside joke να προφέρουμε αστεία λέξεις. Άρχισε από ένα απλό ‘kewl’ (cool) και κάποια στιγμή επεκτάθηκε σε άπειρες λέξεις, ανάμεσα στις οποίες βρισκόταν και το όνομα μου ‘Νιόβη’, το οποίο μεταμορφώθηκε σε newbie. Όπως είπα παραπάνω, λόγω του ότι ένιωθα πως πέθανε ένας εαυτός μου, προστέθηκε το ‘ded’. Και έτσι γεννήθηκε η dednewb. Όλως περιέργως μια βδομάδα μετά από αυτό, άρχισα να πατάω κομμάτια και ηχογράφησα τα πρώτα 2 tracks, τα οποία όμως δημοσίευσα ένα χρόνο αργότερα.

Ποιο κομμάτι σου θα έβαζες πρώτο να ακούσει κάποιος που δεν σε ξέρει;

Πάντα έχω μια δυσκολία στο να περιγράψω σε κόσμο το είδος της μουσικής μου, καθώς γενικά μ’ αρέσουν κι εμένα πολλά είδη και δε μπορώ να συγκεντρώνομαι μόνο προς μια πλευρά. Παρ’ όλα αυτά, θα διάλεγα μάλλον το ‘Lycopolis’, γιατί θεωρώ εκφράζει πιο πολύ απ’ όλα το mood μου και τον ήχο μου, τουλάχιστον όπως το έχω εγώ στο μυαλό μου, χαχα.

Ποιες είναι οι επιρροές σου από τη μουσική, από τη μόδα, από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και από τα βιβλία;

Γενικά θα έλεγα πως είτε έχω επηρεαστεί από τίποτα στη ζωή μου, είτε απ’ τα πάντα. Κυρίως με’ χει επηρεάσει ο εαυτός μου με κάθε παραμικρή εμπειρία, την οποία με έχει βάλει στη διαδικασία να βιώσω. Στους τομείς της τέχνης μπορώ όμως συγκεκριμένα να αναφέρω ίσως κάποιες αισθητικές και μουσικές που μου έμειναν με τα χρόνια κ αγάπησα ιδιαίτερα και είναι μπόλικα μάλιστα, διότι όπως προανέφερα, δεν μπορώ να επικεντρωθώ σε ένα πράγμα, μ’ αρέσουν πολλά.  Όσον αφορά πάντως μόδα/μουσική αγαπώ 90’s και κυρίως τη rave όπως την εξέφραζαν στη περιοχή που μεγάλωσα στη Γερμανία σε εκείνη τη φάση. Πέραν αυτού αξίζει να αναφέρω ως honorable mentions τους Slipknot, Aäkon Këëtrëh, Gvcci Hvcci και 25indica, που νιώθω ότι εκφράζουν κατά κάποιο τρόπο το ψυχικό μου κόσμο.

Βιβλία πάντα προτιμούσα δοκιμιακού/φιλοσοφικού χαρακτήρα. Σίγουρα όμως τρέφω μεγάλη αγάπη προς τον Herman Hesse. Σημαντικές για μένα σχετικά με κινηματογράφο πάντως είναι και οι δουλειές του Tim Burton και όλες οι ταινίες που παίζει ο Schwarzenegger,αν και στο τελευταίο δεν έχουν τόσο σημασία οι ταινίες όσο ο ηθοποιός. Αυτό που αγαπώ πιο πολύ απ’ οτιδήποτε όμως είναι η τριλογία ‘Matrix’. Αν μπορούσα να εξηγήσω πώς δουλεύει το κεφάλι μου, θα ήταν μόνο μέσω αυτής της τριλογίας.

Αν ήσουν χαρακτήρας καρτούν ή/και άνιμε ποιος θα ήσουν;

Α! Αυτό το ‘χω σκεφτεί αρκετές φορές! Ταυτίζομαι πολύ με τη Lenore, την Ichigo από Tokyo MewMew, Sheik από Zelda και τον Peter Pan.

Δύσκολο να διαλέξω ένα, αν και τα πρώτα τρία έχουν παρόμοιο pattern. O Peter Pan υπάρχει στο όλο mix απλά γιατί πιστεύω στη χώρα του ποτέ και στο ότι όλοι μπορούμε να πετάξουμε.

Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μια οποιαδήποτε στιγμή στο χρόνο είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον, πού θα πήγαινες και τι θα έκανες;

Ξέρω αν πω, πως δεν αποδέχομαι την έννοια του χρόνου θα ακουστώ πολύ edgy αν και κάπως καρφώθηκα όταν ανέφερα τον Peter Pan νομίζω… Μέχρι και με το να λέω αυτό ακούγομαι αντιφατική, καθώς λόγω μιας κοινής απόφασης ανθρώπων αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ την έννοια του χρόνου μέχρι και σε ρήματα, ξέρεις, χάριν συνεννόησης.

Μάλιστα θεωρώ πώς η έννοια του χρόνου υπάρχει μόνο λόγω του ότι ζούμε με βαρύτητα.

Γενικά σα να έχουμε κανόνες για τα μικρά μας πραγματάκια, για τα γλυκά μας μυαλουδάκια για να μη μπερδευόμαστε και πολύ. Αλλιώς μετά χανόμαστε στο άπειρο και άντε εξήγησε το αυτό στο φθαρτό μας σώμα.

Δεν έχω καθόλου γνώσεις φυσικής, αντιθέτως ήταν το μόνο μάθημα που έπαιρνα 12-14 στο σχολείο. Αλλά το μόνο που με κάνει να σκέφτομαι αυτή η ερώτηση, είναι άλλες διαστάσεις, όχι άλλες εποχές. Θα ήθελα να δω οι άλλες μας μορφές πώς χειρίζονται τις καταστάσεις κι αν ο κόσμος τους είναι εξίσου παράλογος με τον δικό μας εδώ, όποιο και να’ ναι αυτό το “εδώ”.

Πώς νιώθεις που ανοίγεις την Princess Nokia; Έχεις άγχος για το live;

Θεωρώ πως τα είδη μας συνορεύουν αρκετά, κι ας το εκφράζει καθεμία με τον τρόπο της.

Άλλωστε βρίσκω θετικό το ότι πλέον προωθούνται γυναίκες artists και σε παρακλάδια της ραπ ακόμα περισσότερο απ’ ότι παλιά. Στη γυναικεία ποπ πάντα όλα για τον κόσμο ήταν πιο αρεστά και επιτρεπτά, ενώ στη ραπ έχω παρατηρήσει να μένουν κοπέλες στην αφάνεια, σώνει και ντε επειδή η ραπ γίνεται αντιληπτή ως πιο ‘butch’ και αντρική υπόθεση. Μπορούμε και να είμαστε θηλυκές και να βρίζουμε. Δε χρειάζεται να πιάσουμε το καβάλο μας για να δείξουμε τη δύναμη μας. ΝΕ, κι όμως!!!

Όσο δυναμική και να είμαι όμως και εξωστρεφής πάντως, μέσα μου νιώθω και ντροπαλή. Δεν γλιτώνω το άγχος, εννοείται! Και δε πιστεύω πως το γλιτώνει και κανείς. Το άγχος άλλωστε μπορεί να αποδειχθεί και παραγωγικό. Τι να το κάνω αν βγω με φουλ ηθικό και κάνω κοτσάνες απ’ την υπερβολική σιγουριά; Πάντα να είμαστε σκεπτικοί, και να μην είμαστε παράλληλα. Ευτυχώς ξέρω ότι θα έχω τους φίλους μου και το αγόρι μου δίπλα μου. Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς αυτούς. Η σωστή στήριξη και αγάπη είναι το καλύτερο φάρμακο!

Α! Και τα σκυλάκια είναι, μη ξεχνιόμαστε!

*Η Dednewb θα ανοίξει σήμερα το βράδυ στις 21.00 το live της Princess Nokia στο Gagarin205.

Λιοσίων 205, Αθήνα. Tηλ: 2114112500

Εισητήρια: 15 ευρώ

To event στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλες οι φορές που δεν μάσησε η Princess Nokia
Tosin Martyns: Το μυστικό της μουσικής βρίσκεται στην κουλτούρα σου