ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Στέλιος Τσουκιάς δίνει άλλον ήχο στο ‘Άστα τα μαλλάκια σου’

Το πρώτο single του νεαρού τραγουδιστή έχει συνταγή από τα παλιά, αλλά και τη Μαρία Αλιφέρη σε πρώτο πλάνο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Σε μια καλλιτεχνική γειτονιά, από φιλόμουσους γονείς. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην αγαπήσει κι εκείνος τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Βέβαια, τα μαθηματικά και η στατιστική ήταν αυτά που τον ‘κέρδισαν’ για λίγο.  Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σάμου, όπου και αρίστευσε, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά στην ΑΣΣΟΕ. Η μουσική, όμως, δεν έφυγε ποτέ από μέσα του.

Στα 18 του, ως φοιτητής πια, έβγαλε τα πρώτα του χρήματα παίζοντας παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα στο Καρλόβασι της Σάμου και κάποια χρόνια αργότερα συμμετείχε στο πολιτιστικό Φεστιβάλ ‘Γιάννης Ρίτσος’ με την μπάντα του παίζοντας ροκ και έντεχνα τραγούδια. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, έκανε αρκετές live εμφανίσεις με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως Data Scientist σε μεγάλη εταιρεία.

Η μακρόχρονη παραμονή του εκτός Ελλάδας και οι εμπειρίες που απέκτησε ταξιδεύοντας σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, τον έκαναν να νιώσει την ανάγκη να έρθει πιο κοντά στον πολιτισμό της χώρας του, να γράψει και να τραγουδήσει στην γλώσσα του αλλά και να εμπλουτίσει την μουσική του με ήχους απ’ όλο τον κόσμο.

 

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το πρώτο του single ‘Άστα τα μαλλάκια σου’ μια ανασύνθεση/διασκευή του γνωστού τραγουδιού των Αλέκου Σακελλάριου και Μιχάλη Σουγιούλ, με το video clip του κομματιού να έχει προκαλέσει ήδη αίσθηση. Κι αυτό γιατί εκτός από την εξαιρετική μουσική εκτέλεση του Στέλιου, αλλά και τη σκηνοθεσία του Δήμου Παυλόπουλου, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του video clip είδαμε και την Μαρία Αλιφέρη, η οποία είχε αρκετό καιρό να εμφανιστεί μπροστά από τις κάμερες.

Εμείς συναντήσαμε τον Στέλιο Τσουκιά και μιλήσαμε μαζί του για το μουσικό ντεμπούτο του, αλλά και τους στόχους του για το μέλλον.

Πότε, αλλά και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;

“Με τη μουσική αποφάσισα να ασχοληθώ από αρκετά μικρή ηλικία. Ξεκίνησα να μαθαίνω αρμόνιο όταν ήμουν εννέα χρονών, αλλά επειδή ήθελα να παίζω τους ήχους που είχα στο κεφάλι μου και όχι κλασσική μουσική, το παράτησα μετά από λίγο. Όλη μου η οικογένεια ήταν μέσα στη μουσική: η μητέρα μου τραγουδούσε, η γιαγιά μου επίσης, ο θείος μου έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε, τα ξαδέρφια μου έπαιζαν σαξόφωνο. Έτσι μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να ασχοληθώ με τη μουσική και από εκεί και πέρα κόλλησα με την κιθάρα και το τραγούδι. Πάντα από μικρός ένιωθα την ανάγκη να εκφράζω αυτό που έχω μέσα μου μέσω της μουσικής. Ήταν κάτι που με χαλάρωνε και με βοηθούσε να εκτονωθώ”. 

(Φωτογραφίες: Παναγής Χρυσοβέργης, Αrtwork: Παναγιώτης Ανδριανός)

Γιατί επέλεξες το ‘Άστα τα μαλλάκια σου’ ως πρώτο σου single;

“Θυμάμαι ήταν μια μέρα βροχερή ενός Φλεβάρη στο Λονδίνο. Ήμασταν στο σπίτι μου μαζί με τον Κώστα Γεωργιάδη, τον κολλητό φίλο και συνεργάτη μου στην παραγωγή του δίσκου που τώρα ετοιμάζουμε. Όπως ‘γρατζουνούσαμε’ τις κιθάρες μας, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μία μελωδία που παίζαμε για αρκετή ώρα. Για κάποιο λόγο εκείνη τη στιγμή μου βγήκε να τραγουδήσω το ‘Άστα τα μαλλάκια σου’ με τον τρόπο που ακούγεται τώρα, όπως το ανασυνθέσαμε. Σκέφτηκα λοιπόν πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να ξεκινήσω αυτόν τον δίσκο με ένα κομμάτι που είναι χαραγμένο στη μνήμη όλων μας, ένα τραγούδι που, εγώ τουλάχιστον, άκουγα από όταν ήμουν μικρός σε μια νέα απόδοση, με έναν πιο σύγχρονο ήχο”.

Μίλησέ μας για την ιδέα του video clip, αλλά και την επιλογή της Μαρίας Αλιφέρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

“Για το συγκεκριμένο video-clip, αρχικά είχα στο μυαλό μου να κάνω κάτι το οποίο να ενώνει το παλιό και το νέο, όπως ακριβώς είναι και η μουσική λογική του κομματιού. Το αρχικό concept ήταν στηριγμένο στη ‘Σονάτα του Σεληνόφωτος’ και πρώτη μου σκέψη ήταν να το κάνει η δική μου γιαγιά, αλλά τελικά αποφάσισα να μην την ταλαιπωρήσω, αν και είμαι σίγουρος πως θα το ήθελε πολύ. Στη συνέχεια εμφανίστηκε η ιδέα της Μαρίας Αλιφέρη, μίας τόσο γνωστής και αγαπημένης ηθοποιού, και νομίζω ιδανικής πρωταγωνίστριας για το video-clip αυτό. Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε με τη Μαρία στα γυρίσματα, στο Θέατρο Λαμπέτη, υπήρξε ιδιαίτερη χημεία. Μόνο χαρά και τιμή ένιωσα για τη συμμετοχή της, αλλά και για όλη την υποστήριξή της μέχρι τώρα”.

Έχεις συνεργαστεί με αρκετά γνωστά ονόματα της μουσικής μέχρι στιγμής. Ποιες συνεργασίες και συμβουλές κρατάς;

“Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω καταφέρει να γνωρίσω έμπειρους μουσικούς και καλλιτέχνες με σημαντική πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή. Έχω βρεθεί στη σκηνή με τον Λεωνίδα Μπαλάφα, την Ηρώ και πρόσφατα τον Φοίβο Δεληβοριά, σε εμφανίσεις τους στο Λονδίνο. Αυτό που μου έχει μείνει περισσότερο είναι πως όταν είσαι αληθινός και ειλικρινής με αυτό που κάνεις, όταν διατηρείς το πείσμα και την πίστη στη μουσική μας, τότε έχεις τα στοιχεία που σε πάνε μπροστά. Αυτή είναι και η συμβουλή που κρατώ από όλους αυτούς τους ανθρώπους”.

Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι πιο εύκολο για έναν τραγουδιστή να κάνει καριέρα;

“Δύσκολη ερώτηση και σίγουρα δεν έχω μία συγκεκριμένη απάντηση. Σίγουρα, το να γράφω στη γλώσσα μας και να νιώθω βαθιά συνδεδεμένος με ό,τι βγαίνει στο χαρτί έχει μεγάλη σημασία, αλλά σαφώς το εξωτερικό με έχει βοηθήσει να σκεφτώ διαφορετικά, τόσο μουσικά όσο και σαν άνθρωπος. Ζω στο εξωτερικό και σε μία ζωντανή και συνεχώς εναλλασσόμενη μεγαλούπολη όπως το Λονδίνο, αλλά αισθάνομαι τεράστια νοσταλγία για την Ελλάδα. Αν λοιπόν με ρωτήσεις ποια είναι η αγαπημένη μου πόλη, χωρίς δισταγμό θα σου πω η Αθήνα”.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

“Η συνάρτηση της ζωής μου έχει ως βασικό συντελεστή τη μουσική και με αυτό πορεύομαι. Θέλω να εξελιχθώ μέσα από αυτήν την τέχνη σαν άνθρωπος, σα μουσικός και τραγουδοποιός, και κυρίως να με ευχαριστεί το τελικό υλικό. Να περνάω την κάθε μου μέρα με χαρά, όχι μόνο μέσα από τη μουσική αλλά και από τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα στη ζωή. Τα τελευταία δύο χρόνια που δουλεύω τον πρώτο μου δίσκο είναι από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και ανυπομονώ για τα επόμενα. Θα έλεγα λοιπόν μουσική, καλή ενέργεια και πάλι, μουσική. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα όταν ο άνθρωπος έρχεται κοντά στην αλήθεια του, κοντά σε αυτό που τον ευχαριστεί και του προκαλεί ευφορία. Αυτός είναι ο στόχος μου.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω πως είμαι χαρούμενος και με τιμά να συνεργάζομαι με ανθρώπους που με εμπιστεύονται και δείχνουν πίστη στα πρώτα μου βήματα – τον Κώστα Γεωργιάδη, στενό φίλο και μουσικό παραγωγό μου, τον Παναγιώτη Ανδριανό, τον Ανδρέα Σκούρτη και τέλος, την Ark4Art και τον Δημήτρη Κρανιώτη που ανέλαβαν και την παραγωγή του πρώτου μου video-clip για το ‘Άστα τα μαλλάκια σου'”.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαντώ δεν έχει κανένα μουσικό απωθημένο
Η ιστορία πίσω από την πιο θλιμμένη ιστορία που είπε ποτέ η Μποφίλιου
Τα αξέχαστα τηλεφωνήματα του Κώστα Μαρτάκη