PLISSKEN FESTIVAL

Peter Bjorn and John: To ‘Υoung Folks’ δεν γράφτηκε για νέους, αλλά για 30άρηδες

O Peter Morén μας απαντά κάποιες ερωτήσεις με αφορμή την εμφάνιση της μπάντας στις 27 Ιουνίου στο Plissken.

Έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που άκουσα για πρώτη φορά το ‘Young Folks’ των Peter Bjorn and John. Tότε συγκατοικούσα με μία φίλη μου, άκουσε που το έπαιζα στο μέσα δωμάτιο και με ρώτησε ποιο είναι. Από τότε το βάζαμε συνέχεια. Εκτός από εμάς το ‘Young Folks’ ακούστηκε στο ‘How I met your mother’, στο ‘Gossip Girl’, στο ‘Grey’s Anatomy’, στο ‘FIFA 08’ και γενικά σημάδεψε τη νέα χίπστερ γενιά της εποχής.

Την Πέμπτη στις 27 Ιουνίου οι τρεις φίλοι που πριν 20 χρόνια σχημάτισαν τους Peter Bjorn and John, χρησιμοποιώντας τα μικρά τους ονόματα, εμφανίζονται στην Τεχνόπολη στα πλαίσια του Plissken και εμείς μιλήσαμε με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα της μπάντας, Peter.

Έχετε ξανάρθει στην Ελλάδα;

Όχι ποτέ. Μακάρι να μπορούσα να κάτσω και περισσότερο. Πάντα ήθελα να έρθω. Την επόμενη φορά!

Πώς γνωριστήκατε μεταξύ σας;

Εγώ και ο Bjorn γνωριστήκαμε στο Λύκειο σαν παιδιά και είχαμε τις μπάντες μας πριν μετακομίσουμε στη Στοκχόλμη και γνωρίσουμε τον John το 1999. Κάναμε το πρώτο μας live ως Peter Bjorn and John το 2000. Σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Πώς αποφασίσατε να κρατήσετε τα ονόματά σας αντί για κάποιο ψευδώνυμο για την μπάντα;

Δυσκολευτήκαμε πολύ να σκεφτούμε κάποιο καλό όνομα και ένας φίλος πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας. Mας άρεσε η απλότητά του και το ότι είχε κάτι προσωπικό. Έτσι μας έμεινε.

Ποια είναι η ιστορία του πιο γνωστού σας τραγουδιού, του ‘Young Folks’;

Ξεκίνησε σαν ένα τζαζ instrumental κομμάτι, αλλά μεταμορφώθηκε σε αυτό το funky τέρας. Γράψαμε τους στίχους ώστε να είναι ντουέτο, για ένα ζευγάρι που γνωρίζεται σε ένα μπαρ ή κλαμπ κάπου, που ο ένας ελκύει τον άλλον, αλλά είναι κάπως καμένοι από προηγούμενες σχέσεις και δεν είναι σίγουροι αν θέλου να ξανακάνουν αυτό το βήμα. Οπότε δεν είναι τόσο για νέους, αλλά εκείνους που τριανταρίζουν. Σχετικά νέοι δηλαδή.

Έχετε κουραστεί να το παίζετε;

Παλαιότερα ναι, αλλά πια το διασκεδάζω.

Συγχαρητήρια για το καινούριο σας EP. Πόσο καιρό δουλεύατε πάνω σε αυτό;

Ευχαριστούμε! Όλα τα τραγούδια του EP ήταν γραμμένα πριν αρχίσουμε να ηχογραφούμε το ”Darker days”, αλλά για κάποιο λόγο δεν τα ηχογραφήσαμε τότε. Και πάλι όμως όλα έδεσαν με το ύφος του LP. Είναι σαν να γυρίσαμε για το encore!!

Για ποια ταινία ή σειρά θα θέλατε να γράψετε μουσική;

Διαφωνούμε σε πολλά σε αυτή τη μπάντα, αλλά νομίζω όλοι θα συμφωνούσαμε στο ότι θα θέλαμε να γράψουμε μουσική για το ‘Curb your enthusiasm’ του Larry David.

ΙΝΦΟ

Plissken 2019

26 & 27 Ιουνίου 2019

Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100 118 54 Γκάζι

Εισιτήρια: 33€ μονοήμερο στο viva.gr