ΛΙΣΤΕΣ

5 ράπερ και ένα συγκρότημα που άλλαξαν το ελληνικό ραπ

Ξέχνα το ραπ που ήξερες, η νέα γενιά είναι εδώ.

Το ελληνικό ραπ έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, με νέα ονόματα να προστίθενται διαρκώς στην λίστα του, αλλάζοντας κάθε εκδοχή του είδους όπως το ξέραμε. Αυτοί είναι 6 από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του νέου στιλ που αντιπροσωπεύουν.

YUNG LIGHT

Ένας από τους πιο γνωστούς ράπερς της Capital Music είναι ο 23χρόνος  Ελληνοαφρικανός Χρήστος Ιωαννίδης, γνωστός και ως ‘Light’. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2012 με τα κομμάτια ‘Τόσο’, ‘Μπροστά’, ‘Οράματα’ και ‘Σκουπίδια’ και στην συνέχεια  κυκλοφόρησε το single ‘Άποψη’ και 3 ακόμα τραγούδια ως ‘Yung Light’. Ο δίσκος που τον έκανε γνωστό ονομαζόταν ‘Nero Greco’ και μερικές επιτυχίες σε αυτόν ήταν τα τραγούδια ‘Θέλω να πιω’, ‘Ζούγλα’,’Οι φίλοι μου είναι λίγοι’, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το ‘Ποιος Είμαι’ το οποίο ξεπέρασε τις 12 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Συνεργάστηκε  με τον Snik στα τραγούδια ‘Gucci Mane’ και ‘Tony Montana’ και στο ‘Yayo’ με τον Mad Clip. Στις 12 Απριλίου του 2017 κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του με όνομα ‘Peru’ σε συνεργασία με τον Υποχθόνιο και ακριβώς 2 εβδομάδες μετά έβγαλε το ‘Dealer’ σε συνεργασία με τον Mad Clip. Στις 27 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε ο πολυαναμενόμενος δίσκος με το όνομα ‘Primo’, στα οποία περιλαμβάνονται τα κομμάτια ‘Primo’, ‘Cinco De Mayo’, ‘Παρ’ το Αλλιώς’, ‘Πέτα τα’, ‘Stan’, ‘Flex’, ‘Xannie’, ‘Χριστός’, ‘Free Mike’. Στη συνέχεια, ακολούθησαν και τα επίσημα release των κομματιών ’23’, ‘Τάληρο’ και ‘Όλα τα Chains’.

ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ

Ο γνωστός σε όλους μας ‘Ύπο’, εκτός από ιδρυτής του Label της Capital, έχει κυκλοφορήσει το 2012 το mixtape ‘Βρέχει Φράγκα’. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε τα κομμάτια ‘Pacman’ και ‘Colombiano’ τα οποία έγιναν hit χωρίς καμία προώθηση. Το 2016 κυκλοφόρησε το τραγούδι ‘Maradona’ το οποίο είχε τεράστια επιτυχία καθώς ξεπέρασε τα 13 εκατομμύρια views. Έπειτα, ακολούθησαν τα κομμάτια ‘Dab’ και ‘Panda’ με τον SNIK αλλά και το κομμάτι ‘Peru’ με τον Yung Light. Το τελευταίο κομμάτι του ονομάζεται ‘Sauce’ με συμμετοχή του FY.

SNIK

Ο SNIK έκανε την πρώτη του συνεργασία με την Capital Music τον Οκτώβριο του 2015, βγάζοντας το κομμάτι ‘Tony Montana’ σε συνεργασία με τον Yung Light, το οποίο μέχρι σήμερα έχει φτάσει τις 9 εκατομμύρια προβολές. Τον Μάρτιο του 2016 συμμετείχε στο κομμάτι του Light ‘Gucci Mane’ που έφτασε τις 5 εκατομμύρια προβολές. Από τότε ο Snik δεν κυκλοφόρησε ξανά κομμάτι με την Capital αλλά έχει συμμετάσχει σε πολλά live της, τα λεγόμενα ‘Capital Tuesday’.    

MAD CLIP

Ο ‘Αμερικάνος’ ήταν μέλος του label ‘Outkast Exellence’ μαζί με τους Ν.Ο.Ε, Constantine The G και Tarek. Ακολούθησε ένα ταξίδι του στην Αμερική καθώς προσεγγίστηκε από τον Jojo Simmons, ιδρυτή του γνωστού συγκροτήματος RUN DMC. Μετά την πορεία του στην Αμερική επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε το δικό του κανάλι στο YouTube, αποκτώντας έτσι γρήγορα κοινό που τον ακολουθεί και μερικά hit όπως το ‘Είμαι Τρελός’ στο οποίο συμμετέχει ο Τάκι Τσαν και το ‘Αμερικάνος’. Έτσι, δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή του Ύπο και του Skive,  οι οποίοι του έκαναn πρόταση να ενταχθεί στο label της Capital. Μέχρι στιγμής, στην Capital έχει συμμετάσχει στα τραγούδια ‘Υayo’ και  ‘Dealer’ σε συνεργασία με τον Yung Light. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του με το όνομα ‘O Amerikanos LP’, ο οποίος αποτελείται από hits όπως τα ‘Φέρε’, ‘Χειμώνα Καλοκαίρι’, ‘Studio 24 High’ και  ‘Grill’. 

ΝΟΕ

Ο ΕνΝΟΕίται συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Capital στο ‘Colombiano Remix’ και στη συνέχεια στο ‘MMWX’ (Mix Molly With Xanie). Τον Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του single στην Capital με τίτλο ‘Η νύχτα μας’, το οποίο έφτασε τις 800 χιλιάδες προβολές. Διατηρεί  επίσης πολύ στενή σχέση με τον Υποχθόνιο, το όνομα του οποίου έχει αναφέρει σε μερικά κομμάτια του όπως στο ‘mini’ DissTrack προς τον Κανών.

RNS

Ελληνικό hip-hop συγκρότημα από την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1999 -με το όνομα ‘Υπόγειες Δονήσεις’ τότε – και τα πρώτα singles του group κυκλοφόρησαν το 2003 στο hiphop.gr. Στην σημερινή σύνθεσή του αποτελείται από τους Supreme, Buffalo Bill, DJ Cutbrawl, Zaralee, Αδέσποτο, Θύτη, Pero και Κανών. Με πάνω από 15 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία, το RNS θεωρείται σήμερα το συγκρότημα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην νεολαία των ’00s καθώς έχει καταφέρει να περάσει τον δικό του αθηναϊκό ήχο στο ραπ, μεγαλώνοντας το fan base του από δίσκο σε δίσκο.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Μιλήσαμε με την πιο κουλ παρέα του ελληνικού YouTube
Τα πάντα για το Fortnite
Ο Kendrick Lamar και η αναγέννηση της hip-hop
To ‘Black Panther’ και οι άλλες 12 καλύτερες ταινίες του ’18 ως τώρα
Συνέντευξη: Η Tommy Genesis πριν ανάψει τη σκηνή του six d.o.g.s
Τα τραγούδια της εβδομάδας
Τα αγαπημένα μας τραγούδια του 2017