AP IMAGES
REVIEWS

Οι Coldplay επέστρεψαν πιο ‘κρύοι’ από ποτέ

Το νέο άλμπουμ της βρετανικής μπάντας θέλει να πει πολλά, δεν λέει όμως τίποτα.

Τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο τους album, ‘A Head Full Of Dreams’, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015, οι Coldplay επέστρεψαν με ένα νέο διπλό album, που φέρει τον τίτλο ‘Everyday Life’.

Από τον προηγούμενο μήνα, το βρετανικό συγκρότημα που μετράει πλέον 19 χρόνια στη δισκογραφία, είχε τιζάρει τους φανς του με κάποια κομμάτια από το νέο τους album, το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα στις 22 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία στους θαυμαστές τους να ακούσουν τα κομμάτια της επερχόμενης δισκογραφικής δουλειάς, μέσα από μια συναυλία που πραγματοποιήθηκε σε δυο μέρη, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Το διπλό άλμπουμ, χωρίζεται σε δύο μέρη το ‘Sunrise’ (Ανατολή) και το ‘Sunset’ (Δύση), γι’ αυτό το λόγο και η συναυλία πραγματοποιήθηκε κι αυτή σε δύο κομμάτια, το πρώτο μισό της με την ανατολή του ηλίου και το δεύτερο κατά τη δύση του.

“Αυτές οι συναυλίες ήταν το όνειρό μας από τότε που ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε το άλμπουμ. Είναι λίγο απίθανο και τρομακτικό, όπως όλα τα καλύτερα όνειρα. Το Youtube είναι το καλύτερο σπίτι για τις συναυλίες”, ανέφερε το συγκρότημα στο Δελτίο Τύπου.

Στο κομμάτι των Coldplay, ‘Everyday Life’, το οποίο έδωσε και το όνομά του στο νέο album του συγκροτήματος, ο Chris Martin και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας προσπάθησαν να πουν πολλά, να ταυτιστούν με τον κόσμο, χρησιμοποιώντας εύκολο στίχο και τη γνωστή κλασσική συνταγή στη μελωδία τους.

Το κομμάτι ξεκινάει ατμοσφαιρικά, ενώ στη συνέχεια μπαίνει ο ήχος του πιάνου και η υπέροχη φωνή του Martin. Αυτό που προκαλεί μια αμηχανία, ωστόσο, είναι οι στίχοι του κομματιού, οι οποίοι είναι κακογραμμένοι και ενώ προσπαθούν να περάσουν μηνύματα, ουσιαστικά καταφέρνουν να μην λένε απολύτως τίποτα.

“Cause everyone hurts, everyone cries

Everyone tells each other all kinds of lies

Everyone falls, everybody dreams and doubts

Got to keep dancing when the lights go out”

Αυτό είναι το ρεφρέν του κομματιού, στο οποίο όλοι κλαίνε, όλοι πονάνε, όλοι λένε ψέμματα, όλοι πέφτουν, όλοι σηκώνονται και όλοι ονειρεύονται. Το κάπως κενό και ασαφές περιεχόμενο των στίχων τους ήδη έχει σχολιαστεί αρκετά, ακόμα και από τους φανς των Coldplay, οι οποίοι μετά από τέσσερα χρόνια αναμονής περίμεναν κάτι σαφώς καλύτερο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα υπόλοιπα τραγούδια του νέου άλμπουμ, όπως στο “Daddy”, ένα κομμάτι το οποίο όπως δήλωσε ο Chris Martin, το εμπνεύστηκε από τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα.

Είναι σαφές πως οι Coldplay θέλησαν να περάσουν μηνύματα. Αυτό που είναι εξαιρετικά ασαφές, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να το κάνουν. Στα τραγούδια τους μιλούν για πολέμους, αστυνομική βία, περιβαλλοντικά ζητήματα, αφού πρώτα καθησυχάσουν τον ακροατή τους.

Όπως και να ‘χει, όμως, μιλάμε για ένα συγκρότημα που κατάφερε να διαγράψει μια λαμπρή πορεία όλα αυτά τα χρόνια. Αν θες να ακούσεις τα κομμάτια τους, καθώς και πολλές ακόμα μεγάλες επιτυχίες άλλων διάσημων συγκροτημάτων, δεν έχεις παρά να συντονιστείς στον Legend 88.6.

* Κεντρική φωτογραφία: AP Images

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!