ΒΙΒΛΙΟ

Όταν ο Zerocalcare έκανε κόμικς τον πόλεμο στη Συρία

Το σπουδαίο κόμικ ‘Kobane Calling’ δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από τις σελίδες του Μπλε Κομήτη.

“Πρόσωπα, λόγια και ορνιθοσκαλίσματα από τη Ρεμπίμπια ως τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας” αναγράφεται στην πρώτη σελίδα του ‘Kobane Calling’ δίνοντας τον τόνο για το ύφος και το περιεχόμενο του κόμικ που πρόκειται να ακολουθήσει.

Ο Zerocalcare έγινε διάσημος στην κόμικ σκηνή της Ιταλίας μέσα από τις προσωπικές, συχνά αυτοβιογραφικές ιστορίες ενηλικίωσης που έγραφε και σχεδίαζε για χρόνια (μία εκ των οποίων, η ‘Προφητεία του Αρμαντίλο’, έγινε και ταινία που προβλήθηκε μάλιστα στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας), μέσα από συνέχειες είτε σε εφημερίδες είτε ακόμα και σε blog- ένα αληθινό παιδί του 21ου αιώνα.

Η απόσταση από τα προσωπικά δράματα για τον ίδιο ίσως να μην έχουν τόσο μεγάλη απόσταση από την ημερολογιακού τύπου καταγραφή ενός συνεχιζόμενου κοινωνικοπολιτικού δράματος. Μιλώντας για το ξεκίνημά του και την επιθυμία του να κάνει κόμικς για την πραγματικότητα, ο Zero εξηγεί πως «ήθελα να πω ιστορίες για ό,τι μου έχει συμβεί, με σκοπό το να προσπαθήσω να καταλάβω αν βγάζουν νόημα και για τους υπόλοιπους». Κόμικς, όπως λέει, «να με βοηθούν να θυμάμαι».

Η πραγματικότητα αυτή λοιπόν τον έφερε στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, στη Ρόζαβα, όπου έζησε από κοντά την πάλη του κουρδικού λαού εναντίον του ISIS. Η περίπλοκη κατάσταση των πολιτικών της περιοχής, η τραγωδία του πολέμου, έγινα ημερολόγιο ενός οδοιπορικού σε Τουρκία, Συρία και Ιράκ, πραγματικά ανεκτίμητου. Μια μαρτυρία από πρώτο χέρι σε μορφή κόμικ που προσφέρει μια ανάγνωση της κατάστασης στην περιοχή μακριά από την όποια εικόνα μεταδίδουν τα media, έγινε τεράστια επιτυχία στην το ‘16, βραβεύτηκε ως καλύτερο άλμπουμ στην Ιταλία, με πωλήσεις πάνω από 700,000, και έφερε τον Zero στο διεθνές προσκήνιο. (Το καλοκαίρι όταν επρόκειτο να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για το Comic Con του Σαν Ντιέγκο, υπήρξαν ‘προβλήματα’ και ‘καθυστερήσεις’ με την έκδοση της βίζα του.)

Το ‘Kobane Calling’ δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από τις σελίδες του Μπλε Κομήτη, σε συνέχειες. Πάρτε μια πρώτη γεύση από το περιεχόμενο και το μοναδικό στυλ του Zerocalcare, από τις σελίδες του πρώτου επεισοδίου:

Για τον Μπλε Κομήτη είχαμε μιλήσει και παλαιότερα, όταν είχε εκδοθεί το πρώτο τεύχος. Η περιοδική ανθολογία των εκδόσεων Polaris δίνει βήμα σε πολλούς νέους αλλά και αναγνωρισμένους δημιουργούς της ελληνικής σκηνής και τώρα με το 6ο τεύχος (Δεκεμβρίου, ήδη στα περίπτερα) εξελίσσεται. Ο Κομήτης πλέον γίνεται διμηνιαίος (αντί τριμηνιαίας έκδοσης που ήταν ως τώρα) και προσθέτει στο ρόστερ του δύο διεθνείς σειρές που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Εκτός από το ‘Kobane Calling’ ξεκινά από αυτό το τεύχος και η ‘Σατανία’, μια απίθανη σειρά τρόμου για έναν επιστήμονα που προσπαθεί με όρους δαρβίνειας εξελικτικής θεωρίας να αποδείξει πως υπάρχει Κόλαση(!) και για την αδερφή του που συμμετέχει σε μια αποστολή στα έγκατα της γης για να τον βρει όταν εκείνος αγνοείται.

Μαζί με τις δύο ξένες σειρές, ξεκινούν και 4 ελληνικές:

ΛΗΣΤΕΣ – Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΘΥΜΙΟΥ ΝΤΟΒΑ, των Γιώργο Γούση και Γιάννη Ράγκου

Οι αδελφοί Ντόβα είναι από τους τελευταίους λήσταρχους στην ελληνική επικράτεια, άγριοι και τραγικοί εκπρόσωποι ενός κόσμου που χάνεται με την έλευση του καινούργιου. Εμπνευσμένοι από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, οι δυο δημιουργοί, μετά την μεγάλη επιτυχία του Ερωτόκριτου, μας προσφέρουν ένα βαλκανικό γουέστερν με στοιχεία νουάρ, ένα έπος με φόντο την Ήπειρο και τα Βαλκάνια των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

ΑΡΠΗ, των Έλενα Γώγου και Ηλία Κυριαζή

Στα μέσα του 21ου αιώνα οι ξεχασμένοι θεοί της αρχαιότητας επέστρεψαν για να διεκδικήσουν τη Γη. Εξαφάνισαν τις υπάρχουσες θρησκείες, κατέστρεψαν πόλεις και γύρισαν την ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια πίσω. Τώρα, 100 χρόνια μετά, κυριαρχούν επί της Γης χωρίς να ξεφεύγει τίποτα από το βλέμμα τους ενώ οι θνητοί και οι ζωές τους είναι το παιχνίδι τους. Ωστόσο, σ’ ένα φαράγγι στα βάθη της ερήμου, στο σημείο που έπεσε το πτώμα του Ενός θεού που λατρευόταν πριν από αυτούς, δεν φτάνει η επιρροή τους. Εκεί, πρόσφυγες και δραπέτες από κάθε γωνιά του κόσμου έχτισαν τη Θεοκτονία, την μοναδική ελεύθερη πόλη στον πλανήτη. Μια εντυπωσιακή μετα-αποκαλυπτική περιπέτεια μόλις αρχίζει.

ΜΕΡΕΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ, των Παναγιώτη Πανταζή και Στρατή Ρέλλου

Ο έφηβος Τίτος περνά το τυπικό Πάσχα-στο-χωριό του πατέρα του και μαζί με την Κορίνα, τη Μάγδα και τον Γιώργο αποφασίζουν να μην επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους. Ο Παναγιώτης Πανταζής μετά τον Ερωτόκριτο και το πρόσφατο μπεστ σέλερ Στα Μυστικά του Βάλτου σε συνεργασία με τον πρωτοεμφανιζόμενο Στρατή Ρέλλο, μας δίνουν μια γλυκόπικρη αλλά και γεμάτη χιούμορ και αληθινούς χαρακτήρες ιστορία που μας βουτάει στα νερά των πρώτων εφηβικών ερώτων – εκείνων που ζεις μόνο για μία φορά.

ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ, του Αντώνη Βαβαγιάννη

Μετά από πολύμηνες διεξοδικές έρευνες σε αρχεία και βιβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο, ο Αντώνης Βαβαγιάννης παρουσιάζει μια σειρά βασισμένη σε πραγματικές αλλά απίστευτες ιστορίες με το ιδιαίτερό του χιούμορ.

*Το 6ο τεύχος του ανανεωμένου Μπλε Κομήτη κυκλοφορεί ήδη στα περίπτερα.

OI ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ POPCODE

Το commentary του ‘Ερωτόκριτου’ από τον Γιώργο Γούση
Ο Ηλίας Κυριαζής μιλάει για τα αμερικάνικα κόμικς (του)
O Παναγιώτης Πανταζής μας ξεναγεί στα ‘Μυστικά του Βάλτου’
Τι έχει στο μυαλό του ο άνθρωπος που φτιάχνει τα Κουραφέλκυθρα