ΒΙΒΛΙΟ

‘Discworld’: Το PopCode χάνεται στον φανταστικό κόσμο του Terry Pratchett

To PopCode διαβάζει όλο το έπος του 'Discworld' από την αρχή, κάθε μήνα κι ένα βιβλίο.

41: Τόσα είναι τα μυθιστορήματα που συνθέτουν τον Discworld, τον μαγικό κόσμο του φανταστικού που μας άφησε κληρονομιά ο Terry Pratchett.

1983: Η χρονιά που το πρώτο από τα βιβλία του Discworld βγαίνει στα βιβλιοπωλεία. Ο Pratchett είναι μόλις 35 χρονών.

2015: Η χρονιά που ο συγγραφέας πεθαίνει, μετά από 8ετή μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Pratchett διαγνώστηκε με την αρρώστια μόλις στα 58 του χρόνια. Ταυτόχρονα, η χρονιά που εκδίδεται το 41ο και τελευταίο μυθιστόρημα του Discworld, ελάχιστους μήνες μετά το θάνατο του.

Η γνωριμία μου με τον Pratchett έγινε το 2006. Ψάχνοντας τα βιβλία που έτυχε να αποτελούν τη δανειστική βιβλιοθήκη ενός καφέ ενώ εγώ περίμενα την Κρέμα Ομορφιάς μου, περιβόητο και πεντανόστιμο γλυκό του μαγαζιού, πέτυχα τα όμορφα σχεδιασμένα εξώφυλλα 2 μεταφρασμένων βιβλίων ενός συγγραφέα που δεν είχα ξανακούσει.

Το πρώτο λεγόταν ‘Το χρώμα της μαγείας’ και το δεύτερο ‘Το φως της φαντασίας’. Μιας και δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να συνδυάζει το γλυκό και τον καφέ σου με ένα βιβλίο, διάβασα τις πρώτες σελίδες και πήρα και τα 2 μαζί μου για να τα συνεχίσω άμεσα.

Χαρακτήρες των βιβλίων ήταν ο μάγος Ανεμοβρόχης και ο τουρίστας Δίανθος (παράξενα και κάπως παιδικά ονόματα σκεφτόμουν τότε) και αφού πέρασα μερικές ωραίες ημέρες μαζί τους, επέστρεψα τα βιβλία στο ράφι από όπου τα πήρα. Η σχέση μου με τον Δισκόκοσμο θα έμενε για λίγο καιρό εκεί.

(InfinityWave)

Περισσότερο από 1 χρόνο αργότερα ξανασυνάντησα τον Terry Pratchett, αυτή τη φορά στη δική του γλώσσα και όχι στη δική μου. Τώρα, στο ‘Mort’, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο κόσμος του Discworld ήταν πιο αστείος και λιγότερο άβολος, με διαφορετικούς χαρακτήρες, τεράστιος σε μέγεθος και βαθύτερος από ό,τι είχα φανταστεί ποτέ για ένα αστείο fantasy μυθιστόρημα. Ένας κόσμος που θα επισκεφθώ ξανά και ξανά μέσα στη δεκαετία που μεσολαβεί μέχρι σήμερα. Όσο για το Mort, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία.

Ο Discworld ξεκίνησε σαν μια παρωδία της παραδοσιακής λογοτεχνίας του φανταστικού, αυτής με τη μαγεία και τα σπαθιά και τα κάστρα και τους ήρωες. Εξελίχθηκε με την πορεία του χρόνου σε σάτιρα ενός φανταστικού κόσμου που ο Pratchett έστησε από το 0, με το ιδιαίτερο χιούμορ του συγγραφέα του να ακονίζεται όλο και πιο καλά.

(JessKat-art)

Πέρα όμως από την πλακίτσα (και μην έχετε καμία αμφιβολία, τα βιβλία του Discworld ανήκουν στα πιο αστεία πράγματα που έχουν γραφτεί στη λογοτεχνία), η σάτιρα του Pratchett έχει στόχο στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και φύσης και τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία. Ο Discworld είναι ένα σπουδαίο ουμανιστικό έργο της λογοτεχνίας και σε μεγάλο μέρος του η κριτική σκέψη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες θεματικές του.

Περισσότερα από 80,000,000 αντίτυπα των βιβλίων έχουν πωληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και τα μυθιστορήματα του Pratchett γίνονταν συνεχώς bestsellers στο Ηνωμένο Βασίλειο. 4 από αυτά βρέθηκαν ανάμεσα στα πρώτα 100 αγαπημένα βιβλία της χώρας, στην Big Read ψηφοφορία που οργάνωσε το BBC το 2003 (με πρώτο από αυτά; το ‘Mort’).

Τα 41 βιβλία της σειράς είναι αυτοτελή. Δεν υπάρχει σαφής αρχή ή σαφής πορεία που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να πιάσει την ιστορία “σωστά”. Δε θα βρείτε εδώ cliffhangers ή πλοκές to be continued. Μπορείτε να διαλέξετε ένα οποιοδήποτε μυθιστόρημα και να βυθιστείτε στο περίεργο κόσμο του Pratchett.

Υπάρχουν πολλές απόψεις εκεί έξω για το πως είναι καλύτερο να διαβαστούν τα βιβλία, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τα διαβάσει όλα κι όχι απλά να βουτήξει τα δάχτυλα του στον μαγικό κόσμο. Μερικοί ακολουθούν τη χρονολογική σειρά της έκδοσης των βιβλίων. Άλλοι, οι περισσότεροι, ακολουθούν τις θεματικές υποσειρές που βρίσκονται μέσα στον Discworld που έχουν κοινούς πρωταγωνιστές. Ο ίδιος ο συγγραφέας λέει πως είναι λάθος να ξεκινήσει κάποιος από την αρχή, με τα 2 πρώτα βιβλία δηλαδή.

Εδώ και καιρό θέλω να ξαναδιαβάσω τα βιβλία του Discworld που είχα πιάσει στο παρελθόν και εκείνα που δεν έχω προλάβει ακόμα. Να τα πάρω με τη σειρά. Αποφασίσαμε λοιπόν να το κάνω εδώ, στο PopCode, και να γράφω για αυτά. Θα είναι μια μεγάλη βόλτα στις ιστορίες του Pratchett, αφού 41 βιβλία είναι αυτά, θα μας πάρει καιρός. Αλλά θα περάσουμε εξαιρετικά, εξερευνώντας το γιατί αυτά τα βιβλία έχουν αγαπηθεί τόσο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ποια σειρά θα ακολουθήσουμε εμείς; Θα αγνοήσουμε πλήρως τον συγγραφέα και θα το πάμε χρονολογικά, ξεκινώντας δηλαδή από το The Colour of Magic του 1983 και καταλήγοντας στο The Shepherd’s Crown του 2015. Πάμε να διαβάσουμε τον Discworld από την αρχή.

ΟΛΟ ΤΟ DISCWORLD

1, ‘The Colour of Magic’ (1983)
2, ‘The Light Fantastic’ (1986)
3, ‘Equal Rites’ (1987)
4, ‘Mort’ (1987)

(Κεντρική εικόνα: fyterrypratchett)