ΒΙΒΛΙΟ

Πέντε προτάσεις βιβλιοδώρων γι’ αυτά τα Χριστούγεννα

Δείξε μου ποιος είσαι, να σου πω ποιο βιβλίο θα αγοράσεις φέτος τα Χριστούγεννα.

Όλοι γνωρίζουν πως τα καλύτερα δώρα είναι τα βιβλία. Δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, είναι κοινή γνώση. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για έναν αναγνώστη από το να βρει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ένα δώρο τυλιγμένο σε πολύχρωμο, γιορτινό χαρτί, που όταν το ξετυλίξει θα ανακαλύψει ένα ολοκαίνουριο, φρέσκο μυθιστόρημα. Οι γιορτές γίνονται άμεσα περίπου 60% καλύτερες με κάθε βιβλίο που παίρνουμε δώρο από φίλους και συγγενείς.

Όμως τι θα πρέπει να επιλέξουμε ώστε να χαρίσουμε στους αγαπημένους μας ανθρώπους την περισσότερη δυνατή χαρά; Κάθε αναγνώστης είναι άλλωστε μοναδικός και θέλει σκέψη η επιλογή του κατάλληλου βιβλίου για τον καθένα. Αν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε αυτά τα Χριστούγεννα δώρο ιστορίες που θα θυμούνται για καιρό, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα τους ενθουσίαζε.

Κάθε αναγνώστης έχει το δικό του γούστο και τα δικά του ενδιαφέροντα και για να μη δυσκολευτείτε μπροστά στα γεμάτα με φρέσκα βιβλία ράφια του βιβλιοπωλείου της γειτονιάς σας, αποφάσισα να σας μιλήσω για 5 βιβλία που κυκλοφόρησαν το τελευταίο δίμηνο. Δεν θα μιλήσουμε απλώς για το θέμα και την υπόθεσή τους, αλλά θα δούμε και σε ποια προφίλ αναγνωστών ταιριάζουν. Ας βρούμε μαζί τα βιβλιοδώρα αυτών των Χριστουγέννων.

Για όσους αγάπησαν τον «Φύλακα στη σίκαλη», λατρεύουν το ροκενρόλ ή ονειρεύονται μια ζωή μακριά από την ελληνική επαρχία

Το ‘Ροκ Σταρ’ του Στέφανου Τσιτσόπουλου δεν είναι ένα απλό βιβλίο. Μέσα από ένα πυρετικό αυτοβιογραφικό βιβλίο, ο συγγραφέας μάς μιλά για τη γνωριμία του με το εμβληματικό έργο του Τζέι Ντι Σάλιντζερ σε ηλικία 14 ετών (ή όπως λέει ο ίδιος στο βιβλίο “τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη”) και μας παρουσιάζει μέσα από αυτό το σημείο εκκίνησης το χρονικό της ενηλικίωσής του στην Ξάνθη.

 

Τα όνειρά του για γνωριμία με τον Σάλιντζερ στη Νέα Υόρκη και για φυγή από την πόλη όπου μεγάλωσε, η ροκενρόλ μουσική που αγάπησε, οι σταθμοί της πορείας του στη συνέχεια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και εξωτερικό, η επαγγελματική επιτυχία που έκανε τα όνειρα πραγματικότητα, η ζωή του συγγραφέα μέσα από τις μουσικές και τις ιστορίες που αγαπά, όλα όσα του δώσανε ώθηση.

Το βιβλίο θα ήταν εξαιρετικό δώρο για όσους αγαπούν τη ροκ μουσική, ονειρεύονται την απόδραση από τη μικρή τους πόλη, θα ήθελαν να δουλέψουν ως δημοσιογράφοι, είναι γοητευμένοι από το ραδιόφωνο ή είναι απλά φανς του Στέφανου Τσιτσόπουλου. Το «Ροκ Σταρ» είναι σίγουρο πως θα τους μαγέψει.

Για όσους λατρεύουν ένα καλό page-turner, θέλουν να γνωρίσουν το νέο μεγάλο όνομα της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας ή ψάχνουν μια καλογραμμένη ηρωίδα ντετέκτιβ

Όλα ξεκινούν από τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας. Η οποία μοιάζει ακριβώς όπως η ντετέκτιβ Κάσι Μάντοξ. Και η οποία φέρει το όνομα που η Κάσι χρησιμοποιούσε πριν μερικά χρόνια, όταν δούλευε ως μυστική. Για να ανακαλύψει ποιο πραγματικά ήταν το θύμα, η Κάσι θα την υποδυθεί παίρνοντας τη θέση στη ζωή της κοπέλας και μπαίνοντας στο σπίτι στο οποίο κατοικούσε μαζί με τους τέσσερις φίλους της, την οικογένεια που εκείνη δημιούργησε από το μηδέν.

Αυτά συμβαίνουν στο ‘Ξένο δέρμα’ της Tana French, βασίλισσας της ιρλανδικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένα συγκλονιστικό θρίλερ που εμβαθύνει στον χαρακτήρα της Κάσι Μάντοξ, ενός κατεστραμμένου ανθρώπου που θέλει απεγνωσμένα κάπου να ανήκει. Το βιβλίο αυτό βασίζεται η τηλεοπτική σειρά Dublin Murders του BBC που προβάλλεται και στην Ελλάδα.

 

Τα βιβλία της Tana French είναι εγγύηση για κάθε αναγνώστη της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά το νέο της μυθιστόρημα μιλά για θέματα που ενδιαφέρουν όλους μας. Η φιλία, η ανεξαρτησία, η ανάγκη τού να ανήκεις κάπου, του να βρίσκεις φως μέσα στο σκοτάδι. Οι χαρακτήρες της French ζωντανεύουν στο χαρτί και θα κρατήσουν παρέα σε κάθε έναν που θα γυρίσει τις σελίδες του βιβλίου. Ίσως κάποιος από τους φίλους ή συγγενείς σας να είναι ένας από αυτούς.

Για όσους λατρεύουν τα χουχουλιάρικα χειμωνιάτικα βράδια, θέλουν να ταξιδέψουν στην Ισλανδία ή ασχολούνται με την παιδοψυχολογία

Από τη λίστα μας για βιβλιοδώρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά και τα αστυνομικά βιβλία, με την καθηλωτική «Λύτρωση» της Yrsa Sigurðardóttir να είναι το πρώτο τέτοιο βιβλίο που μου ήρθε στο μυαλό.

 

Ένα έγκλημα γίνεται γνωστό μέσω Snapchat, όταν ένα βίντεο δείχνει μια έφηβη κοπέλα να ζητά συγχώρεση. Η Στέλλα βρίσκεται δολοφονημένη σε έναν κινηματογράφο του Ρέικιαβικ από έναν άγνωστο δολοφόνο που φορά μια μάσκα του Νταρθ Βέιντερ. Ο επιθεωρητής Χούλνταρ αναλαμβάνει την έρευνα του εγκλήματος και μαζί με την παιδοψυχολόγο Φρέιγια ξεκινούν την ανάκριση των φίλων του θύματος, για να ανακαλύψουν πως η Στέλλα δεν ήταν ακριβώς το χαρούμενο, καλοπροαίρετο κορίτσι που όλοι νόμιζαν και πως η υπόθεση έχει να κάνει με σχολικό εκφοβισμό.

Το βιβλίο ασχολείται με τις επιπτώσεις του bullying και είναι αρκετά σκοτεινό, αλλά αποτελεί ένα από τα αναγνώσματα που σίγουρα θα λατρέψουν οι φανς της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένα μυθιστόρημα που δεν θα αφήσουν από τα χέρια τους όσοι βρίσκουν την Ισλανδία συναρπαστική, όσοι ενδιαφέρονται για το κοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή απλώς όσοι αναζητούν ένα ανάγνωσμα για εκείνες τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, παρέα με ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Για όσους ενδιαφέρονται για την επιστήμη της βιολογίας ή ψάχνουν ένα αστείο βιβλίο που να εμπλουτίζει τις γνώσεις τους ή και για εφήβους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το σώμα τους

Ο Bill Bryson μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό όνομα στην Ελλάδα αλλά τα βιβλία του, που ασχολούνται με ταξιδιωτικά και επιστημονικά θέματα, έχουν γίνει best sellers σε πολλές χώρες.

Τώρα ρίχνει το βλέμμα του στο ανθρώπινο σώμα και μέσα από το πολύ αστείο νέο βιβλίο του «Το σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός» μας προσφέρει έναν απαράμιλλο όγκο πληροφοριών. Ο συγγραφέας καταρρίπτει μύθους γύρω από το σώμα, μιλά για το δέρμα και τα όργανα, τις εκκρίσεις και τις λειτουργίες του, τις φοβίες, τις αρρώστιες και τα φάρμακα που παίρνουμε για να γιατρευτούμε, όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά κι όλα όσα μοιάζουν με μικρά θαύματα, συγκεντρωμένα πάνω σε κάθε ανθρώπινο ον.

 

Κι ενώ η ποσότητα των πληροφοριών στο βιβλίο θα έκανε την ανάγνωση κουραστική ή βαρετή σε κάθε άλλη περίπτωση, ο Bryson καταφέρνει με μπόλικο χιούμορ και εξαιρετικό ρυθμό να κάνει την αφήγηση συναρπαστική. Ένα απολαυστικό βιβλίο που ταιριάζει σε ανθρώπους με φοβίες που αφορούν το σώμα μας και την υγεία μας, αλλά και σε κάθε έναν που θέλει να μάθει λίγα περισσότερα πράγματα για τον εαυτό του.

Για όσους ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της ανθρωπότητας ή όσους χρειάζονται ένα γερό χαστούκι για να ανησυχήσουν για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της ανθρωπότητας

Το βιβλίο του David Wallace-Wells δεν είναι σαν άλλα βιβλία που μιλούν για την κλιματική αλλαγή. Δεν βλέπει το φως στο τούνελ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και δεν στρογγυλεύει τις γωνίες του προσφέροντας εύκολη παρηγοριά για τα όσα έρχονται. Ακριβώς για αυτό τον λόγο όμως είναι ένα βιβλίο αξιόλογο και απαραίτητο.

Το «Ακατοίκητη Γη» μιλά, με στοιχεία από πρόσφατες έρευνες, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εδώ. Όλα αυτά που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, όλα όσα ζούμε κι όλα όσα θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Περιγράφει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και αναλύει την κάθε πλευρά του θέματος δείχνοντας τις άμεσες συνέπειες. Εξηγεί πλήρως τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζούμε, μιλά για τον ρόλο της τεχνολογίας, αφηγείται τα πιθανά σενάρια για το μέλλον.

 

Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται για το θέμα της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και περισσότεροι, έτσι το συγκεκριμένο βιβλίο γίνεται ένα απολύτως απαραίτητο ανάγνωσμα για την εποχή όπου ζούμε. Το μέλλον είναι εδώ και ο Wallace-Wells θα σας προετοιμάσει, μιλώντας έξω απ’ τα δόντια, ακριβώς για αυτό.

Καλά Χριστούγεννα!