ΒΙΒΛΙΟ

Τα 16 καλύτερα εξώφυλλα του μήνα

Μια ματιά στα ωραιότερα εξώφυλλα που είδαμε τον Νοέμβριο, από τον Kanye ως τους Beatles κι από τα αυγά μάτια ως τα μπέργκερ σε (απο)σύνθεση.

Στο ΟΝΕΜΑΝ αγαπάμε τα περιοδικά, και η ταυτότητα ενός περιοδικού είναι πρώτα και κύρια το εξώφυλλό του. Ευχάριστο λοιπόν το ότι πλέον βλέπουμε πιο ωραία εξώφυλλα από ποτέ, και είναι και ευκολότερο από ποτέ να φτάσουν σε εμάς ακόμα κι από τις πιο μακρινές χώρες. Μια φορά το μήνα, μαζεύουμε λοιπόν μερικά από τα ωραιότερα εξώφυλλα των περασμένων 4 εβδομάδων και τα ποστάρουμε εδώ για λίγο χάζεμα.

Αυτά είναι τα πιο εντυπωσιακά εξώφυλλα του Ιανουαρίου, ξεκίνημα με Μπόουι και πολλή ανατομία, για κάποιο λόγο.

Tapas

Αλλά ας ξεκινήσουμε με τον φίλο μας τον Moby στο Ισπανικό ‘nam nam magazine’ από την Ισπανία. Το ‘nam nam’ είναι η καλύτερη αυτοτοποθέτηση περιοδικού σε genre από εκείνο το τευχάκι Fantastic Four που είχα σχεδιάσει όταν ήμουν 6 χρονών και απ’έξω έγραφα ‘πίου πίου δράση’. Κατά τα άλλα αυτό το εξώφυλλο περιγράφει τη σχέση πολλών από εμάς με τη μουσική, οπότε καλή όρεξη ή/και ακρόαση.

The New York Times Magazine

Αυτό το εξώφυλλο το έβαλα μόνο και μόνο για έχω αφορμή να μοιραστώ αυτό το μνημείο της Washington Post για το ταξίδι των προσφύγων προς τη Λέσβο. Από τις φορές που δε νιώθεις χαραμισμένο το άπειρο του ίντερνετ.

Peer

Και τώρα ένα καλλιτεχνικό περιοδικό φτιαγμένο στο Red Lights District του Άμστερνταμ.

Hypebeast

Περιοδικό αντρικού lifestyle και μόδας χωρίς ημίγυμνη γυναίκα στο εξώφυλλο, what sorcery is this

Monitor

Από την Πολωνία. Λατρεύω τα εξώφυλλα που δε μοιάζουν με εξώφυλλα.

Lucky Peach

Επιστρέφουμε στην κατηγορία ‘νιαμ νιαμ’ για ένα φανταστικό καρτούν εξώφυλλο που θα σκέφτομαι στο εξής κάθε φορά που μαζευόμαστε και κάποιος ρωτάει αν θα πάρουμε πίτσα ή σουβλάκι.

Variety

Το Variety αντιμετωπίζει με έναν πομπώδη αλλά απαραίτητο τρόπο το #OscarsSoWhite φιάσκο. Το βασικό επιχείρημα του εξωφύλλου, εξ ου και εύστοχο, είναι το γενικευμένο ‘us’ του τίτλου, που κάνει τη συζήτηση ευρύτερη. Δεν φταίνε τα Όσκαρ (μόνο), φταίει όλη η βιομηχανία.

ESPN Magazine

Το ESPN Magazine (το οποίο είναι κάτι που υπάρχει) είχε ετοιμάσει μπόλικα εξώφυλλα για να είναι έτοιμα ενόψει Super Bowl, ώστε να επιλέξει βάσει των αποτελεσμάτων της προηγούμενης βδομάδας. Αυτό είναι ένα από όλα που κόπηκαν τελικά, αλλά είναι τέλειο. Σε μια βδομάδα από σήμερα ο χειρότερος Μάνινγκ που έχουμε δει θα κερδίζει το Super Bowl, γλέντι.

Metropoli

Σοβαρά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βάζουν τους γραφίστες του Metropoli να κάνουν αφίσες ταινιών.

Esquire, το Ισπανικό

Δεν ξέρω ποια είναι η αφορμή για αυτό, αλλά το Ισπανικό Esquire σταθερά αφήνει τα αγγλόφωνα να τρώνε τις σκόνες του. Μόνο ενέργεια και ομορφιά: Έτσι κάνεις το σωστό ρετρό.

Sport

Αθλητικό περιοδικό από την Αγγλία, πολύ όμορφο.

Billboard

Νομίζω το πιο ωραίο από τα πολλά Μπόουι εξώφυλλα του μήνα. Σε αυτό το σημείο να κάνουμε ένα shoot out στην Εφημερίδα των Συντακτών, τη μόνη Ελληνική εφημερίδα με το στοιχειώδες πολιτιστικό ένστικτο να βάλει τον Μπόουι στο εξώφυλλο την επόμενη του θανάτου του.

San Francisco Magazine

Υποθέτω σε κάθε μεγάλη πόλη συμβαίνει αυτός ακριβώς ο διχασμός μέρας και νύχτας. Σας έχει τύχει να βγαίνετε σε μια συγκεκριμένη περιοχή τα βράδια και να περάσετε κάποιο πρωί και να μην την αναγνωρίζετε; Θυμάμαι όταν βγαίναμε στο Pop μέρα παρά μέρα κι ένα πρωί είχα περάσει για μια δουλειά και σοκαρισμένος διαπίστωσα πως ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ εκεί γύρω. Τέλειο, κάθε φορά που συμβαίνει.

Berlingske

Από τη Δανία αυτό. Είναι μάλλον το πιο εκλεπτυσμένο πράγμα που μας έχει έρθει τελευταία από τη Δανία.

a priori

Η Αυστρία απαντάει με αυτό.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Metropoli

Για το “Big Short” είναι αυτό αλλά θα μπορούσε να είναι και η αφίσα για τη δεκαετία που διανύουμε. (Γι’αυτό θα πάρει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το “Big Short” κιόλας.)

(Για περισσότερα φανταστικά εξώφυλλα περιοδικών, όρμα στο coverjunkie.)