ΒΙΒΛΙΟ

Quinn Margot’s Tale: Πώς φτάσαμε στην εμβληματική εμφάνιση της Margot Robbie ως Harley Quinn

H Harley Quinn κατάφερε με την αξία της ό,τι δεν είχε καταφέρει άλλος κινούμενος τηλεοπτικός χαρακτήρας. Αυτή είναι η ιστορία της.

Τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε παγκόσμια να παραδεχόμαστε ότι δεν υπάρχει ιδανική ζωή, δεν υπάρχει ιδανικός άνθρωπος, δεν υπάρχει μόνο καλό ή μόνο κακό, η Disney δεν βγάζει πια μονοδιάστατες πριγκίπισες και κανείς δεν συμπαθεί τον Superman, κανείς δε μπορεί πια να γράψει αυτούς τους αψεγάδιαστους χαρακτήρες, γιατί κανείς πια δεν σκέφτεται έτσι όσο και να το νοσταλγούμε. Έτσι εξηγείται και η ισχυρότερη τάση των τελευταίων χρόνων: του γιατί πια προτιμάμε αντιήρωες από ήρωες. Γιατί είναι πιο αληθινοί. Και γιατί λένε πάντα τις καλύτερες ατάκες.

Η Harley Quinn αντίθετα με τους περισσότερους γνωστούς και αγαπημένους ήρωες αντί να ξεκινήσει από τα κόμιξ ξεκίνησε από τηλεοπτικό κινούμενο σχέδιο, έγινε πολύ αγαπητή κι έτσι μπήκε στα κόμιξ, στα games και επιτέλους ενσαρκώνεται κινηματογραφικά από τη Margot Robbie. Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν βγει το ‘Suicide Squad’ στις αίθουσες και ήδη έχουμε μπροστά μας μία από τις πιο δημοφιλείς απεικονίσεις ήρωα. Ναι, από τα τρέιλερς κι από τα αμέτρητα art pieces που θα βρεις ψαχουλεύοντας τυχαίες γωνίες του ίντερνετ.

Υπό μία έννοια η ταινία θα έρθει απλά να επιβεβαιώσει το ότι η Margot Robbie θα αφήσει το στίγμα της ως Harley Quinn και πως θα περάσει καιρός μέχρι να βρεθεί κάποια άλλη να fill her boots.

Αλλά πώς φτάσαμε ως εδώ;

ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Το 1992 οι Paul Dini και Bruce Timm, παραγωγοί στη σειρά ‘Batman: The Animated Series’, θέλοντας να βάλουν ένα χαρακτήρα για βοηθό του Joker σε ένα επεισόδιο, εμπνεύστηκαν από τη φίλη τους, ηθοποιό Arleen Sorkin και συγκεκριμένα από μια εμφάνισή της στη σαπουνόπερα ‘Days of our lives’ όπου ήταν ντυμένη σε κοστούμι αρλεκίνου. H Arleen Sorkin μάλιστα ήταν η πρώτη που έδωσε και τη φωνή της στη Harley. Το όνομα της Harley Quinn είναι παράγωγο της λέξης για τον αρλεκίνο «harlequin».

 

ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η Harley Quinn έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1992 στο 22ο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, το ‘Joker’s favor’.  Αρχικά προοριζόταν να είναι μόνο σε αυτό το επεισόδιο, αγαπήθηκε όμως πολύ από το κοινό και αποφάσισαν να την ξαναβάλουν. The rest is history. Η Harley στο κινούμενο ήταν μια συνεργός του Joker ο οποίος συχνά της μιλούσε άσχημα και την υποτιμούσε, εκείνη όμως τον θαύμαζε και τον αγαπούσε. Η στολή μες στην οποία τη γνωρίσαμε είναι σχεδόν ίδια με την παραδοσιακή στολή του αρλεκίνου, αλλά κι η ίδια της η συμπεριφορά και η ομιλία είναι πολύ καρικατούρ.

 

WHO IS WHO

Δύο χρόνια αργότερα, το 1994, δύο από τους παραγωγούς της σειράς γράφουν και σχεδιάζουν το graphic novel ‘The Batman Adventures: Mad Love’ το οποίο πέντε χρόνια αργότερα γίνεται και κινούμενο στη σειρά ‘The New Batman Adventures’ (συνέχεια της προηγούμενης) και σε αυτό μαθαίνουμε την ιστορία της Harley και της γνωριμίας της με τον Joker. Κι εκεί που η Harley είχε γίνει ήδη αρκετά συμπαθής αλλά παρουσιαζόταν ως μια καρικατούρα, το κοινό μαθαίνει για το πώς κατέληξε να ανέχεται την συμπεριφορά του Joker και την αγαπά ακόμη περισσότερο.

Σε αυτή την ιστορία λοιπόν, η μαθητευόμενη ψυχίατρος Harleen Frances Quinzel πήγε να κάνει την πρακτική της στο ψυχιατρικό άσυλο Arkham και γοητεύτηκε από τον Joker από την πρώτη στιγμή που τον είδε. Εκείνος μάλιστα της έκοψε το όνομα σε “Harley Quinn” λέγοντάς της ότι ακούγεται καλύτερα. Στις κοινές τους συνεδρίες τον ερωτεύτηκε παράφορα καταλήγοντας ότι είναι μια τραυματισμένη ψυχή και για να γίνει καλά πρέπει να πεθάνει ο Μπάτμαν, χωρίς να καταλαβαίνει ότι ο Joker της λέει ψέμματα και την χρησιμοποιεί.

Τότε γίνεται η αποκάλυψη μέσα της, κλέβει και φοράει για πρώτη φορά τη στολή της και πηγαίνει στο ίδρυμα. Βοηθά τον Joker να αποδράσει, μετά παγιδεύει τον Μπάτμαν και ετοιμάζεται να τον σκοτώσει για να του κάνει έκπληξη. Ο Joker όμως νευριάζει γιατί ήθελε να το κάνει ο ίδιος, και την πετάει απ’το παράθυρο. Eκείνη ορκίζεται στον εαυτό της ότι δεν θα τον ξαναπιστέψει, μα ένα βάζο με λουλούδια από τον Joker της αλλάζει πάλι γνώμη.

Αυτή η ιστορία είναι χαρακτηριστική για την πρώτη φάση του χαρακτήρα: H Harley είναι κωμική, πολλές φορές αδέξια και χαζούλα, ανέχεται τη βίαιη συμπεριφορά του Joker, συχνά επαναστατεί αλλά πάντα γυρνά σε αυτόν. Τις πρώτες εξωπραγματικές της δυνάμεις τις αποκτά όταν, μια φορά που εγκαταλείπει τον Joker, πιάνει φιλίες με την Poison Ivy. H Ivy δίνει τότε στη Harley ένα φίλτρο που ενισχύει τις δυνάμεις της και την κάνει άνοση στις τοξικές ουσίες.

Η HARLEY KAI TA ΚΟΜΙΚΣ

Στην πραγματικότητα η πρώτη εμφάνιση της Harley στο χαρτί ήταν το 1997 στο κόμικ της Elseworlds, εκδόσεις της DC που περιείχαν φανταστικές ιστορίες που ήταν όμως έξω από το κυρίως σύμπαν της εταιρείας. Σε αυτό το παράλληλο σύμπαν η Harley είναι μια μαθήτρια Λυκείου που τα φτιάχνει με τον Joker, ο οποίος εδώ είναι γυναίκα.

Στο επίσημο σύμπαν της DC και αφού για χρόνια πια ήταν αγαπημένος χαρακτήρας στα animation, την παραδέχτηκαν επιτέλους ως μέλος και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1999 στη σειρά κόμικς ‘No Man’s Land’, ένα πραγματικό κατόρθωμα για έναν ήρωα που ξεκίνησε ως sidekick σε καρτούν και μάλιστα στα ’90s.

Μέχρι το 2003 η πορεία της Harley είναι μόνο ανοδική. Το 2001 απέκτησε το δικό της μηνιαίο κόμικ με τίτλο το όνομά της. O χαρακτήρας κράτησε την ίδια εμφάνιση στο λίγο πιο σέξυ και στο λίγο πιο σκοτεινό όπως συνηθίζεται στα απανταχού κόμικς σε σχέση με την TV. Το 2003 όμως το κόμικ της κόπηκε και για αρκετό καιρό μετά σταμάτησε να εμφανίζεται στις mainstream κυκλοφορίες, την ώρα που ο ενθουσιασμός του κοινού προς αυτή άρχισε να ξεθωριάζει.

Το 2009 ήρθε η αναγέννηση της Harley ξανά από μικρότερου πρεστίζ (για κάποιους, όχι για μας) πηγή. Το videogame ‘Batman: Arkham Asylum’ έστρεψε εκ νέου τα φώτα πάνω στο κορίτσι μας. Με τελείως ανανεωμένη εμφάνιση η Harley επιστρέφει πιο βίαιη και πιο προκλητική από ποτέ. Αυτό διχάζει τους φαν αλλά την τοποθετεί και πάλι στο κέντρο της προσοχής και (αφού εκτός από τις animated σειρές η Harley δεν είχε συμμετάσχει σε καμία μπατμανική ταινία) η εμφάνισή της στο πετυχημένο αυτό game είχε μεγάλη σημασία για την εξέλιξή της. Το 2011 ένα ακόμη βιντεοπαιχνίδι -prequel αυτή τη φορά- χαρίζει και πάλι δόξα στη Harley αλλά αυτά ήταν μόνο η αρχή.

Γιατί την ίδια χρονιά η DC κάνει reboot πολλών χαρακτήρων της με το New 52. H Harley ξαναμπαίνει σε έντυπο, ως μέλος πια της Suicide Squad, της υπερ-ομάδας εγκληματιών. Το 2013 αποκτά πάλι δικό της κόμικ. Η Harley των ’10s είναι έξυπνη, δυνατή αλλά και σκοτεινή και διαταραγμένη. Χειραγωγεί και δεν την χειραγωγούν. Η αφοσοίωσή της στον Joker δεν είναι ούτε συνεχής ούτε μονόπλευρη.

Η ιστορία της, ξαναγράφεται.

Μέσα στα 24 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση, ο χαρακτήρας της Harley μετεξελίσσεται εμφανισιακά, ιδιοσυγκρασιακά και γενεαλογικά. Η ιστορία της γνωριμίας της με τον Joker παραλάσσεται. H Harley δεν έχει την αφέλεια και την αδεξιότητα με την οποία τη γνωρίσαμε. Αυτό που μένει ίδιο σε όλες τις εκδοχές είναι ότι η Harley είναι ασκούμενη ψυχίατρος και ότι η γνωριμία και ο έρωτας της με τον Joker, ακόμη κι όταν παραμένει δύσπιστη μαζί του, είναι που πυροδοτεί την μετάβασή της από Harleen σε Harley.

Αυτά όμως που μαθαίνουμε επιπλέον είναι ότι είχε περίεργη παιδική ηλικία, την απασχολούσαν σκοτεινά θέματα που δεν απασχολούσαν άλλα παιδιά και ότι ο νεανικός της έρωτας αυτοκτόνησε, κάτι που την διατάραξε πολύ. Τις δυνάμεις της οφείλει στην ενόργανη που έκανε μικρή- όσο και στον Joker που την έριξε στα ίδια χημικά που είχε πέσει και ο ίδιος.

 

Αξιοσημείωτη κι η ταινία ‘Batman: Assault on Arkham’ του 2014, που τοποθετείται στο σύμπαν του videogame.

 

MARGOT YOU ‘RE OUR QUINN

Πριν την Margot Robbie, η Harley είχε ενσαρκωθεί από τη Mia Sara (του ‘Ferris Bueller’) στη σειρά ‘Birds of Prey’ που έπαιξε για 13 μόνο επεισόδια και μετά κόπηκε. Στον πιλότο είχε παιχτεί από τη Sherily Fenn (‘Twin Peaks’), αλλά δεν υπάρχει footage. H σειρά ήταν αμυδρά βασισμένη στο ομότιτλο κόμικ και γενικά πήγε άπατη. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις το γιατί.

 

Μια ακόμη συντομη εμφάνιση της Harley ήταν στη σειρά ‘Arrow’, οπου την υποδύθηκε η πλάτη της Cassidy Alexa με τη φωνή της Tara Strong (που έχει δώσει τη φωνή της σε ό,τι κινούμενο υπάρχει).

Και μετά μας ήρθε αυτό. Και όλοι παραμιλάμε το όνομα της Harley/Margot.

 

To 2016, μετά την επιτυχία του λουκ της Margot Robbie ακόμα και ανεξαρτήτως της επιτυχίας της επερχόμενης ταινίας, η εμφάνισή της στο κόμικ αλλάζει για μια ακόμα φορά. Δεν τους αδικούμε.

Yasss Quinn!

Art κεντρικής εικόνας: mehdic