ΒΙΒΛΙΟ

6 λέσχες ανάγνωσης των celebrities που μπορείς όντως να ακολουθήσεις

Θα εκπλαγείς από το πόσο πραγματικά καλές είναι.

Καθώς τα τελευταία χρόνια τα social έχουν δώσει μια νέα ώθηση στην ανάγνωση και οδηγούν τη συζήτηση γύρω από το βιβλίο, ήταν λογικό να δούμε όλο και περισσότερες online λέσχες ανάγνωσης να γεμίζουν τα ίντερνετς και να μας προκαλούν να γίνουμε μέλη τους. Ενώνοντας ανθρώπους, που βρίσκονται πολλές φορές και δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, γύρω από την αγάπη για τα βιβλία, οι online λέσχες ανάγνωσης κάνουν ισχυρότερη τη βιβλιοφιλική κοινότητα παγκοσμίως και φέρνουν στα χέρια της βιβλία που είναι πολύ πιθανό να μην έπιαναν αλλιώς.

Το μεγαλύτερο σημείο συνάντησης αυτών των book clubs με τους αναγνώστες τους βρίσκεται στο Instagram, εκεί που οι bookstagrammers έχουν γυρίσει μια νέα σελίδα στα βιβλία και παίζουν πια το δικό τους ρόλο στην αναγνωστική κουλτούρα, αλλά το Facebook, το Goodreads και το Twitter ακολουθούν λίγο πιο πίσω.

Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για μια υποκατηγορία αυτών των online book clubs, αυτά που ανήκουν σε celebrities. Θα δούμε το πότε ξεκίνησαν τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά από αυτά, ποιοι διάσημοι τα δημιούργησαν, ποια διαδικασία ακολουθούν, ποια βιβλία διαβάζουν και θα σας προσκαλέσουμε να γίνετε “μέλος” σε κάποιο από αυτά, γιατί όχι, who forbids you δηλαδή;

OPRAH’S BOOK CLUB

Η μανούλα του celebrity marketing, η Oprah Winfrey, ξεκίνησε τη δική της λέσχη ανάγνωσης πίσω στο 1996, ως κομμάτι του ‘The Oprah Winfrey Show’ της. Η πιο γνωστή λέσχη ανάγνωσης του κόσμου, στην οποία πραγματικά θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ένα ξεχωριστό κείμενο, λειτούργησε για 15 χρόνια, μέχρι και το τέλος της εκπομπής της Oprah το 2011.

Η πρώτη επιλογή του ‘Oprah’s Book Club’ τον Σεπτέμβριο του 1996 ήταν το ‘The Deep End of the Ocean’ της Jacquelyn Mitchard (είχε κυκλοφορήσει και στα ελληνικά το 1997 από τις Εκδόσεις Λιβάνη με τίτλο ‘Η βαθιά άκρη του ωκεανού’) Τα 70 βιβλία που επέλεξε η διάσημη παρουσιάστρια βγήκαν σε ειδικές “Oprah Editions” κι έγιναν όλα bestsellers, αυξάνοντας τις πωλήσεις μερικών μέχρι και πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

Με την επιρροή της Oprah στο βιβλιόκοσμο της Αμερικής, η λέσχη ανάγνωσης επανήλθε 1 χρόνο αργότερα με το ‘Oprah’s Book Club 2.0’. Η προσπάθεια ξεκίνησε μέσα από το νέο κανάλι OWN: The Oprah Winfrey Network και το περιοδικό O: The Oprah Winfrey Magazine, αλλά επεκτάθηκε γρήγορα και στα social media, τα οποία έγιναν και το επίκεντρο της νέας λέσχης ανάγνωσης.

Για το καλοκαίρι (μιας και πλέον η λέσχη δε διαλέγει καινούριο βιβλίο κάθε μήνα) η Oprah και τα μέλη του book club της διαβάζουν το ‘The Sun Does Shine’ του Anthony Ray Hinton, όπου ο συγγραφέας μιλά για την καταδίκη και την επί 30 χρόνια φυλάκισή του για ένα έγκλημα που δε διέπραξε, μέχρι την αθώωση και την αποφυλάκισή του το 2015. Το βιβλίο έχει συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές και το σπρώξιμο της Oprah του εγγυάται και μια καλή πορεία στις λίστες των bestsellers. Ορίστε και το επίσημο γκρουπ της λέσχης στο Goodreads

BELLETRIST

Την περσινή άνοιξη ξεκίνησε να κατακτά τα ίντερνετς το νέο online book club ‘Belletrist’, που έστησε η ηθοποιός Emma Roberts μαζί με την κολλητή της, μη-διάσημη, Karah Preiss. Οι 2 φίλες θέλησαν να μοιραστούν την αγάπη τους για τα βιβλία, ξεκινώντας με το ‘South and West’ της σπουδαίας Joan Didion.

Από τότε έχουν διαβάσει, μαζί με το όλο και μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό που παρακολουθεί τη λέσχη ανάγνωσής τους, σημαντικά βιβλία νέων συγγραφέων και έχουν φτιάξει Spotify playlists με μουσικές που ταιριάζουν στα αναγνώσματά τους, πωλούν άλατα μπάνιου για να απολαύσετε καλύτερα το βιβλίο σας και η Roberts έχει μιλήσει για το ‘Belletrist’ σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές.

Για τον Ιούνιο έχουν επιλέξει 2 φρέσκα αναγνώσματα: Το ‘Visible Empire’ της Hannah Pittard, μια μυθιστορηματική περιγραφή των γεγονότων που ακολούθησαν τη συντριβή της πτήσης 007 της Air France και ο αντίκτυπος του γεγονότος στην Ατλάντα το καλοκαίρι του 1962, αλλά και την πρώτη YA επιλογή του book club, το ‘Neverworld Wake’ της Marisha Pessl, για το οποίο μιλήσαμε στο Βιβλιοφαγικό mashup. Ορίστε και το επίσημο γκρουπ της λέσχης στο Goodreads.

OUR SHARED SHELF

Κάθε 2 μήνες επιλέγει νέο βιβλίο η λέσχη που δημιούργησε στις αρχές του 2016 η Emma Watson. Η ηθοποιός αγαπά την ανάγνωση και αφιερώνει αρκετό από το χρόνο της στα βιβλία, άλλωστε την έχουμε δει αρκετές φορές να αφήνει βιβλία σε σταθμούς του μετρό για να τα βρουν αναγνώστες.

To ‘Our Shared Shelf’ δίνει έμφαση σε φεμινιστικά λογοτεχνικά έργα και ξεκίνησε με το ‘My Life On the Road’ της Gloria Steinem. Μέσα σε 2,5 χρόνια το book club της Watson είναι ίσως πιο μεγάλη και ενεργή λέσχη ανάγνωσης που υπάρχει στο Goodreads, με το γκρουπ εκεί να αριθμεί περισσότερα από 215,000 μέλη, μαζί με άλλους 295,000 followers στο Instagram.

Τα βιβλία της λέσχης για τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν το εξαιρετικά δημοφιλές ‘The Hate U Give’ της Angie Thomas, με τη δεκαεξάχρονη Starr Carter να γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του παιδικού της φίλου Khalil από τα χέρια ενός αστυνομικού, με το θάνατο του να γίνεται άμεσα είδηση σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το nonfiction ‘The Radium Girls: The Dark Story of America’s Shining Women’ της Kate Moore, που μιλά για τις γυναίκες που δούλεψαν τη δεκαετία του ‘20 σε εργοστάσια βάφοντας δείκτες ρολογιών με ραδιενεργή μπογιά.

REESE’S BOOK CLUB

Η κολλητή της Oprah και αγαπημένη όλων μας Reese Witherspoon ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο το δικό της book club. Ως κομμάτι του ‘Hello Sunshine’, μιας κοινότητας που ίδρυσε η ηθοποιός με σκοπό να τιμήσει τις ιστορίες που έχουν να πουν οι γυναίκες, το ‘Reese’s Book Club’ διαβάζει βιβλία σπουδαίων γυναικών συγγραφέων από πολλά διαφορετικά είδη.

“Hey y’all” μας λέει η Witherspoon, που για πρώτο βιβλίο της λέσχης είχε επιλέξει το ‘Eleanor Oliphant is Completely Fine’ της Gail Honeyman και αυτό το μήνα μας προσκαλεί να διαβάσουμε το ‘Something in the Water’ της Catherine Steadman, ένα αγωνιώδες θρίλερ για ένα ζευγάρι που κάνουν το μήνα του μέλιτος στα νησιά Bora Bora, ανακαλύπτουν κάτι στο βυθό της θάλασσας και θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα το κρατήσουν κρυφό ή θα πρέπει να μιλήσουν. Ορίστε και το επίσημο γκρουπ της λέσχης στο Goodreads.

BETWEEN TWO BOOKS

Η Florence, ξέρετε, των and the Machine, είναι η πρώτη διάσημη μουσικός που έφτιαξε τη δική της λέσχη ανάγνωσης. Ξεκίνησε μάλιστα αρκετά πριν από τους περισσότερους της λίστας μας, πίσω στο 2012 και τα μέλη της έχουν διαβάσει μια μεγάλη γκάμα βιβλίων, από κλασικά όπως το ‘The Great Gatsby’ του F. Scott Fitzgerald ή το ‘Little Women’ της Louisa May Alcott, μέχρι σπουδαία genre αναγνώσματα όπως το ‘

‘The Lathe of Heaven’ της Ursula K. Le Guin ή το ‘The Day of the Triffids’ του John Wyndham.

H λέσχη διαβάζει ένα βιβλίο ανά 3 μήνες και αρκετές φορές για το ‘Between Two Books’ επιλέγουν οι (διάσημοι) φίλοι της Florence. Τον Νοέμβριο, το ‘The Argonauts’ της Maggie Nelson ξεχώρισε η Greta Gerwig, ενώ το βιβλίο που διαβάζει τώρα το book club, το ‘On Boxing’, μια συλλογή κειμένων της Joyce Carol-Oates, επέλεξε η Fiona Apple.

Η Florence εκτός από νέο δίσκο που έρχεται στο τέλος του μήνα, θα δει να εκδίδεται στις αρχές του Ιουλίου και το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο ‘Useless Magic’. Ευτυχώς που η λέσχη διαλέγει ένα βιβλίο κάθε τρίμηνο, αλλιώς δε νομίζω πως θα προλάβαινε να τα διαβάσει.

ANDREW LUCK BOOK CLUB

Κοιτάξτε, μπορεί να μην ξέρετε ακριβώς ποιος είναι ο Andrew Luck, αλλά σας υπόσχομαι πως είναι γνωστός, πάρτε το λόγο μου. Ο quarterback των Indianapolis Colts έχει δημιουργήσει το πιο γνωστό celebrity book club από αθλητή και από το 2016 δίνει κάθε μήνα 2 βιβλία στους αναγνώστες.

Το πρώτο είναι για “rookies”, δηλαδή παιδιά, με το ‘Maniac Magee’ του Jerry Spinelli να είναι η πρώτη επιλογή και ‘The Lion, the Witch, and the Wardrobe’ του C.S. Lewis, ‘A Wrinkle in Time’ της Madeleine L’Engle και ‘The Autobiography of Santa Claus’ του Jeff Guinn να ακολουθούν.

Το δεύτερο βιβλίο του ‘Andrew Luck Book Club’ είναι για “veterans”, δηλαδή για ενήλικες. Τον πρώτο μήνα ξεκίνησε με το ‘The Boys in the Boat’ του Daniel James Brown και ακολούθησαν τα ‘The Martian’ του Andy Weir, ‘When Breath Becomes Air’ του Paul Kalanithi, ‘Dune’ του Frank Herbert αλλά και ο ‘Ζορμπάς’ του Νίκου Καζαντζάκη.

Φυσικά η λέσχη διαβάζει που και που και κανένα βιβλίο που να έχει σχέση με τον αθλητισμό, αλλά αφορά όλα τα λογοτεχνικά είδη. Για τον Ιούνιο έχουμε τα ‘The Original Adventures of Hank The Cowdog’ του John R. Erickson για τους rookies και ‘A Girl Named Zippy’ της Haven Kimmel για τους veterans.

ΚΑΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

Μπορεί τεχνικά να μην είναι λέσχες βιβλίου, αλλά πολλοί φίλοι μας διάσημοι προτείνουν σε τακτική βάση μέσα από το Instagram τους βιβλία, βοηθώντας στην άνοδο της βιβλιοφιλίας στα social. Η Halle Berry, για παράδειγμα, έχει εδώ και περισσότερα από 2 χρόνια ξεκινήσει το ινσταγραμικό χάσταγκ #HBbooksfrombed, μέσα από το οποίο προτείνει βιβλία στους followers της κυριολεκτικά από το κρεβάτι της.

Ή η Sarah Jessica Parker και η Lena Dunham, που πλέον έχουν και τα δικά τους imprints που εκδίδουν βιβλία που επιλέγουν οι ίδιες.

Ή και η Kate Hudson, η Mandy Moore και η Brie Larson που απλά φωτογραφίζουν τα βιβλία που τις ενθουσιάζουν, κάνοντας με το δικό τους τρόπο τις βιβλιοπροτάσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

13 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν το τέλος του κόσμου