ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v151: 10 απαραίτητα βιβλία τρόμου για το Halloween

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Με ένα μικρό αφιέρωμα στο Χάλογουιν επιστρέφει μετά από ένα μικρό διάλειμμα στις οθόνες σας αυτή την Τετάρτη το Βιβλιοφαγικό mashup, για να σας κάνει βιβλιοφιλική παρέα, να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα επόμενα αναγνώσματά σας και να σας μεταδώσει ειδήσεις από το χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Παναγιώτα ρωτά, “Ναι, είχα και στο χωριό μου Χάλογουιν! Καθώς μου αρέσει πολύ η συγκεκριμένη γιορτή και θα ήθελα να τη συνδυάσω φέτος με κάποιο βιβλίο, έχεις να μου προτείνεις κάποιο τρομακτικό μυθιστόρημα; Ευχαριστώ!

Φίλη Παναγιώτα, εξαιρετική ερώτηση για αυτή την εβδομάδα. Βεβαίως και έχω προτάσεις, για να δούμε μια χούφτα βιβλία κατάλληλα για το Χάλογουιν εδώ παρακάτω.

Από τις πιο δημοφιλείς επιλογές την εποχή του Χάλογουιν είναι δύο βιβλία του Ray Bradbury. Το ‘Something Wicked This Way Comes’ (είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα δω’) και το ‘The Halloween Tree’ (είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Το δένδρο των Αγίων Πάντων’) θεωρούνται κλασικά αναγνώσματα για τη γιορτή και είναι αρκετά πιθανό να τα έχει διαβάσει όποιος αγαπά το Χάλογουιν. Είναι και τα δύο σύντομες, γοτθικές ιστορίες με ήρωες παιδιά.

Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο γοτθικό τρόμο; Καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στη Shirley Jackson και το ‘The Haunting of Hill House’ (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Θύραθεν με τον τίτλο ‘Οι δαίμονες του Χιλ Χάους’) για μια κλασική ιστορία στοιχειωμένου σπιτιού ή στη Susan Hill και το ‘The Woman in Black’ για μια κλασική ιστορία φαντασμάτων.

Ίσως κάτι πιο παιδικό ή εφηβικό; Ο Roald Dahl με το ‘The Witches’ (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο ‘Μάγισσες’) και ο Neil Gaiman με το ‘The Graveyard Book’ (είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Το βιβλίο του νεκροταφείου’) είναι εδώ για εμάς.

Ίσως λίγος Stephen King για καθαρό τρόμο με το κακό που παραμονεύει στο ‘Salem’s Lot’ (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος με τον τίτλο ‘Σάλεμς Λοτ’) ή λίγος Terry Pratchett για κάτι πιο φανταστικό και αστείο με τις μάγισσες του ‘Wyrd Sisters’;

Ή μάλλον κάτι σε πιο σύγχρονο τρόμο; Ο ψυχολογικός τρόμος του ‘A Head Full of Ghosts’ του Paul Tremblay και η Λαβκραφτιανή ιστορία του ‘The Ballad of Black Tom’ του Victor LaValle σίγουρα αξίζουν μια ευκαιρία από όσους ψάχνουν για κάτι τέτοιο.

Δε μας αρκούν όλα αυτά; Ορίστε άλλα τέσσερα βιβλία που είχαμε προτείνει μαζί με το ‘The Haunting of Hill House’ για το Χάλογουιν το 2016 και άλλα πέντε βιβλία ελληνικού τρόμου που είχαμε προτείνει το 2017. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να διαβάσετε το μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Stephen King, που θα βρείτε καλύτερη εποχή για κάτι τέτοιο;

Καλό Χάλογουιν!

ΚΙ ΑΛΛΟ HALLOWEEN

5 μακάβρια κοκτέιλ για να γιορτάσεις σωστά το Halloween
9 στοιχειωμένα σπίτια που μπορείς να νοικιάσεις
Halloween χωρίς ουρλιαχτά: 30 ταινίες για φοβιτσιάρηδες

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μετά το διάλειμμα της προηγούμενης εβδομάδας, το Βιβλιοφαγικό mashup επιστρέφει σήμερα με 9 ολοκαίνουρια βιβλία. Βρισκόμαστε άλλωστε στην καρδιά της νέας εκδοτικής σεζόν και προχωράμε σταθερά προς την κορύφωση της προ-Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

 

Από τις Εκδόσεις Πόλις μας έρχεται το ‘Ένα άλλο Μπρούκλιν’ (‘Another Brooklyn’, 2016) της Jacqueline Woodson, σε μετάφραση Άννας Μαραγκάκη. Το μυθιστόρημα της Woodson, που βρέθηκε υποψήφιο για αρκετά βραβεία όπως το Andrew Carnegie Medal και το National Book Award, αφηγείται τις μνήμες της Όγκοστ από το Brooklyn των 70s και την παρέα της, της Σύλβια, της Άντζελα και της Τζίτζι, όπου τα τέσσερα κορίτσια έρχονται αντιμέτωπα με τους περιορισμούς της φιλίας μπροστά στη σκοτεινή πραγματικότητα της ενηλικίωσής τους.

Μια δυνατή τριάδα νέων κυκλοφοριών προσθέτουν και οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος στις επιλογές μας από ιστορικά μυθιστορήματα και βιβλία που μιλούν για τα βιβλία. Πρώτο ανάμεσα σε αυτά είναι το μυθιστόρημα ‘Η κυνηγός του Χίτλερ’ (‘The Huntress’, 2019) της Kate Quinn, σε μετάφραση Γωγώς Αρβανίτη. Το βιβλίο μιλά για έναν Βρετανό δημοσιογράφο που έχει καλύψει τη φρίκη του πολέμου και για μια Ρωσίδα πιλότο βομβαρδιστικού αεροπλάνου που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εντοπίσουν την Κυνηγό, μια περιβόητη Ναζί εγκληματία πολέμου που έχει αποδράσει στην Αμερική.

Στο ‘Οι τελευταίες μέρες της νύχτας’ (‘The Last Days of Night’, 2016), του Graham Moore, σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά, πρωταγωνιστές είναι οι Τόμας Έντισον, Νίκολα Τέσλα και Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, οι πατέρες του ηλεκτρισμού. Στο μυθιστόρημα που μας γυρίζει στη Νέα Υόρκη του 1888 ζωντανεύει η ιστορία της μετάβασης της Αμερικής στον ηλεκτρισμό, με ήρωες τους εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο.

Αν αυτό που αναζητάτε είναι να γίνετε καλύτεροι αναγνώστες, τότε το έργο του Thomas C. Foster με τίτλο ‘Τα μυστικά της λογοτεχνίας’ (‘How to Read Literature Like a Professor’, 2003) είναι μια καλή αρχή. Το βιβλίο εξερευνά διάφορα λογοτεχνικά είδη, συγγραφείς και έργα, με σκοπό να βοηθήσει τους αναγνώστες προς μια βαθύτερη ανάλυση των αγαπημένων τους αναγνωσμάτων.

Από τις Εκδόσεις Gutenberg μας έρχεται το ‘Νυχτοδάσος’ της Djuna Barnes, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου. Στη σκιά του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, την εποχή του μεσοπολέμου, η ιστορία της Barnes ακολουθεί τη Ρόμπιν, μια Αμερικανίδα παντρεύεται τον αριστοκράτη Φέλιξ. Στη συνέχεια τον εγκαταλείπει μαζί και το παιδί τους και ξεκινά μια σειρά ερωτικών σχέσεων με τη Νόρα και τη Τζένι. Όμως στη Ρόμπιν αρέσει να περιπλανιέται μοναχικά κάθε βράδυ, κάτι που αναστατώνει κάθε της σχέση.

Κι από το Παρίσι του Μεσοπολέμου στο Λονδίνο του 1939, εκεί που μας ταξιδεύουν οι Εκδόσεις Στερέωμα με την ‘Πλατεία Χανγκόβερ’ του Patrick Hamilton, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά. Ο αθώος Τζορτζ είναι απελπισμένα ερωτευμένος με την ψυχρή Νέττα. Κάθε βράδυ μεθά στην προσπάθειά του να την κάνει να τον προσέξει. Μέχρι που κάτι κάνει κλικ στο μυαλό του και αντιλαμβάνεται χωρίς καμία αμφιβολία πως πρέπει να την σκοτώσει.

Δύο νέα βιβλία έχουμε και από τις Εκδόσεις Διόπτρα, που συνεχίζουν να μας χαρίζουν τις μεταφράσεις του Sebastian Fitzek. Στην επανέκδοση στα ελληνικά του μυθιστορήματος ‘Το πείραμα’ (‘Der Seelenbrecher’, 2008), σε μετάφραση Δέσποινας Κανελλοπούλου, τρεις γυναίκες εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος στα χέρια ενός ψυχοπαθή με το όνομα Ψυχοθραύστη. Κανείς δε γνωρίζει πώς αλλά μέσα σε μια εβδομάδα οι γυναίκες αυτές είναι ψυχολογικά νεκρές στα χέρια του. Τώρα, παραμονές Χριστουγέννων σε μια πολυτελή ψυχιατρική κλινική έξω από το Βερολίνο, γιατροί και ασθενείς ανακαλύπτουν πως ο Ψυχοθραύστης βρίσκεται ανάμεσά τους και πως μπροστά τους βρίσκεται μια παρανοϊκή νύχτα τρόμου.

Ο συγγραφέας Guillaume Musso είναι από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς της Γαλλίας σήμερα και το μυθιστόρημα ‘Το κορίτσι και η νύχτα’ (‘The Reunion, 2018), σε μετάφραση Εύης Γεροκώστα, ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του. 25 χρόνια πριν ένα 19χρονο κορίτσι φεύγει από την πανεπιστημιούπολη μαζί με τον καθηγητή φιλοσοφίας, με τον οποίο έχει συνάψει μια κρυφή σχέση. Δε θα την ξαναδεί ποτέ κανείς. Σήμερα οι τρεις καλύτεροι φίλοι του κοριτσιού, που δεν έχουν μιλήσει από την αποφοίτηση, δέχονται πρόσκληση για το reunion της τάξης τους. Ξέρουν πως πρέπει να γυρίσουν πίσω για ακόμη μια φορά, μιας και υπάρχει ένα πτώμα στους τοίχους του γυμναστηρίου και οι τρεις τους ήταν εκείνοι που το έβαλαν εκεί.

Το σημαντικό έργο ‘Η ιστορία’ (‘History’, 1974) της Elsa Morante, σε μετάφραση Άμπυς Ραΐκου, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη. Στο μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια τη δασκάλα Ίντα, αφηγείται τη φρίκη του πολέμου και τοποθετείται κατά τη διάρκεια και λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο έφηβος γιος της Νίνο κατατάσσεται στην αντίσταση και η Ίντα παλεύει για την επιβίωση μαζί με τον Ουζέπε, το παιδί που γεννήθηκε από το βιασμό της από έναν Γερμανό στρατιώτη. Ο Ουζέπε είναι αυτός που θα δώσει νόημα στη ζωή της Ίντα, σε μια αφιλόξενη, γεμάτη τρόμο και καταπίεση Ρώμη.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ένα από τα πολυαναμενόμενα βιβλία του 2019 και άλλα τέσσερα μυθιστορήματα μας έρχονται από την Αμερική, για να δούμε λοιπόν τι θα προσθέσουμε σήμερα στις wishlists μας.

Find Me’ του André Aciman, δεκαετίες μετά τη συνάντηση του Oliver και του Elio στο ‘Call Me by Your Name’, το μυθιστόρημα ακολουθεί τον πατέρα του Elio που καθώς ταξιδεύει για να συναντήσει το γιο του στη Ρώμη συναντά μια νεαρή γυναίκα που θα του αλλάξει τη ζωή, τον Elio, κλασικό πιανίστα που μετακομίζει στο Παρίσι και τον Oliver, καθηγητή πανεπιστημίου και οικογενειάρχη που λαχταρά να επιστρέψει στην Ιταλία.

All This Could Be Yours’ της Jami Attenberg, όπου τα μέλη μιας δυσλειτουργικής οικογένειας προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστικά της προσωπικότητας και της ιστορίας του βίαιου, εγκληματία και κακού συζύγου πατέρα. Ο Victor βρίσκεται πλέον στο τέλος της ζωής του και κάθε μέλος της οικογένειας παλεύει με την κληρονομιά του με διαφορετικό και, αρκετές φορές, καταστρεπτικό τρόπο.

Twice in a Blue Moon’ της Christina Lauren, που μιλά για την πρώτη αγάπη της Tate, της χαμένης κόρης ενός από τους μεγαλύτερους αστέρες του Χόλιγουντ, την προδοσία που τη χώρισε από τον Sam και την επανένωσή της μαζί του 14 χρόνια αργότερα.

Supernova Era’ του Liu Cixin, το νέο μυθιστόρημα του Κινέζου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας που παρακολουθεί ένα μέλλον στο οποίο όλοι οι ενήλικοι της Γης έχουν πεθάνει μετά από ένα κοσμικό γεγονός που γέμισε τον πλανήτη με θανατηφόρα επίπεδα ραδιενέργειας και τα παιδιά που έχουν επιβιώσει θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον ή θα καταστρέψουν το ένα το άλλο όπως οι γονείς τους.

Nothing to See Here’ του Kevin Wilson, όπου μια γυναίκα τρέχει να βοηθήσει την εδώ και χρόνια χαμένη καλύτερη φίλη της που αναζητά απελπισμένα μια βοηθό για τα δίδυμα θετά της παιδιά και τα πράγματα περιπλέκονται όταν αποκαλύπτεται πως τα μικρά έχουν μερικές πολύ ιδιαίτερες και φλογερές δυνάμεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ AUDIOBOOKS ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Όσο εμείς λείπαμε, στη Φρανκφούρτη διοργανώθηκε για άλλη μια χρονιά η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο. Περισσότεροι από 7,500 εκθέτες, 10,000 δημοσιογράφοι και 285,000 επισκέπτες βρέθηκαν στη Frankfurter Buchmesse που έγινε από τις 16 μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου.

Στο ελληνικό περίπτερο φιλοξενήθηκαν φέτος 20 εκδότες και περίπου 1,000 ελληνικά βιβλία όλων των ειδών, ενώ παρουσία στην έκθεση είχαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και τα δύο ελληνικά πρακτορεία πνευματικών δικαιωμάτων Iris και Ersilia, μαζί με εκδοτικούς που επέλεξαν την αυτόνομη παρουσία.

(Nα και το βασιλικό ζεύγος της Νορβηγίας)

Η 71η Έκθεση Βιβλίο Φρανκφούρτης είχε τιμώμενη χώρα τη Νορβηγία, κεντρικό θέμα της το “Δημιούργησε την επανάστασή σου” και καλεσμένος της ελληνικής αποστολής ήταν ο συγγραφέας Νίκος Χρυσός, πρόσφατα βραβευμένος με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μυθιστόρημά του ‘Καινούρια μέρα’ των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Στο περίπτερο της Ελλάδας ξεχώρισε η ηχογράφηση διηγημάτων και ποιημάτων Ελλήνων συγγραφέων στα αγγλικά και τα γερμανικά. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τα audiobooks μέσα από τους QR κωδικούς που υπήρχαν τοιχοκολλημένα στο ελληνικό περίπτερο. Μπορείτε να βρείτε και να ακούσετε κι εσείς στο Soundcloud τη συλλογή σύγχρονων διηγημάτων, την ποιητική συλλογή ‘Μέτρα λιτότητας’ και τη συλλογή ποιημάτων βραβευμένων με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και ηχογράφησαν στα αγγλικά και γερμανικά απαγγελίες επιλεγμένων διηγημάτων Ελλήνων λογοτεχνών αλλά και ποιημάτων βραβευμένων με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

AND NOW, THIS

Για την προώθηση της αυτοβιογραφίας του που βγήκε πρόσφατα στα βιβλιοπωλεία ο Elton John έδωσε μια βιβλιοφιλική συνέντευξη στους New York Times. Μίλησε για το ποιους συγγραφείς θα καλούσε για φαγητό (την Margaret Atwood), ποια βιβλία έχει στο κομοδίνο του (το καινούριο του Salman Rushdie) και πώς οργανώνει τα βιβλία στις βιβλιοθήκες του (“πολύ καλά!”). Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη.

Στη φωτογραφία βλέπετε τις βιβλιοθήκες του που βρίσκονται στο σπίτι του Elton John στην Atlanta.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Χάλογουιν και στις φωτογραφίες του ελληνικού bookstagram γιατί ο καλός βιβλιόφιλος ξέρει και από fun γιορτές. Για πάμε να δούμε τις τρεις επιλογές μας από την περασμένη εβδομάδα.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ STEPHEN KING

Μιας και μιλάμε σήμερα για Χάλογουιν και Stephen King, να μια ωραία είδηση: Το σπίτι του συγγραφέα στο Bangor της πολιτείας Maine, της πόλης όπου έζησε για χρόνια μαζί με τη σύζυγό του Tabitha, θα μετατραπεί σε στέγη του αρχείου του King και ησυχαστήριο για συγγραφείς.

Το Bangor είναι το μέρος που ενέπνευσε τη δημιουργία του Derry, της πόλης που υπήρξε η τοποθεσία για μερικά από τα δημοφιλέστερα έργα του King, με κορυφαίο από αυτά το ‘It’. Εκεί ο συγγραφέας αγόρασε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 το William Arnold House, μια έπαυλη χτισμένη το 1856.

Στη συνέχεια ο King άλλαξε την είσοδο του σπιτιού. Μια διπλή σιδερένια πόρτα με ιστούς αράχνης και νυχτερίδες είναι πλέον αυτή που χωρίζει το δρόμο από την έπαυλη και εκεί όπου έχουν φωτογραφηθεί χιλιάδες φανς του συγγραφέα.

Τώρα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έκανε δεκτό το αίτημα του King για τη μετατροπή του οικίσματος σε μη-κερδοσκοπικό, ώστε να στεγαστεί εκεί το αρχείο του King και να δημιουργηθούν χώροι ώστε να μπορεί να στεγάζει καθημερινά μέχρι και 5 συγγραφείς που θα θελήσουν να μείνουν στην έπαυλη και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες τρόμου ή να χρησιμοποιήσουν το αρχείο για κάποια έρευνα.

Πείτε τώρα, δε θα ήταν φανταστικό να βρίσκεστε σε αυτό το χώρο; Νομίζω πως ο τρόμος θα σας βρει σε όποιο δωμάτιο της κατοικίας του West Broadway 47 κι αν βρίσκεστε.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ

Δείτε κάτι φανταστικό τώρα, ένα χάρτη ολόκληρης της λογοτεχνίας.

Ο χάρτης είναι μια πελώρια οπτικοποίηση 5,000 χρόνων λογοτεχνίας. Στα σημεία του βρίσκονται περισσότεροι από 7,000 συγγραφείς, ποιητές και δραματουργοί, αλλά και τα έργα τους, μυθιστορήματα, ποιήματα και θεατρικά έργα.

Κάθε κουκίδα είναι ένας συγγραφέας και κάθε ρόμβος ένα λογοτεχνικό έργο, με τους γνωστότερους από αυτούς για κάθε είδος να έχουν τη δική τους χώρα και με τα πιο σημαντικά έργα τους να είναι οι πόλεις της.

Ξεκινώντας από το κέντρο του χάρτη και τη λογοτεχνία των αρχαίων Σουμέριων και Αιγυπτίων και φτάνοντας μέχρι τα άκρα της στα οποία εκπροσωπούνται τα πιο σύγχρονα είδη, ο χάρτης καταφέρνει να χωρέσει αιώνες λογοτεχνίας μέσα στο μοναδικό του μοτίβο. Από τον ρεαλισμό, την αναγέννηση και τα κόμικς, στον Salman Rushdie, τον Σοφοκλή και τον Pablo Neruda, όλα και όλοι βρίσκονται εκεί.

Τον Χάρτη της Λογοτεχνίας μπορείτε και να τον αγοράσετε για τον τοίχο σας, αλλά εμείς δεν είμαστε εδώ για να σας πουλήσουμε χάρτες αλλά για να σας τους δείξουμε σε high resolution ανάλυση για να τους εκτιμήσετε σωστά. Δοκιμάστε το και χαθείτε στους τόπους της λογοτεχνικής ιστορίας.

RANDOM LINKS

Ποιος αποφασίζει ποια βιβλία είναι “σπουδαία”, για την ατελείωτη μάχη μεταξύ των ειδών της λογοτεχνίας, κάθε παιδί μπορεί να αγαπήσει τα βιβλία, θα έπρεπε να πληρώνουμε για την είσοδο σε ένα βιβλιοπωλείο, πώς το Brexit δημιούργησε το δικό του λογοτεχνικό υποείδος, η Σουηδική Ακαδημία υπερασπίζεται τη βράβευση του Peter Handke, για το σκοτάδι και τη χαρά των παιδικών βιβλίων, η γοητεία του γοτθικού τρόμου, το πρόβλημα του Philip Pullman με το Θεό, η εξέλιξη των δράκων στη λογοτεχνία του δυτικού κόσμου, οι Αμερικανοί που θέλουν να ζήσουν όπως η Jane Austen, γιατί το φετινό Booker Prize με έκανε να χάσω την πίστη μου στα λογοτεχνικά βραβεία, τι συμβαίνει με το κακό σεξ στον Haruki Murakami, για το σάπισμα των βιβλίων μας, προς υπεράσπιση του υπερφυσικού στην αστυνομική λογοτεχνία, για τη σημαντικότητα των βιβλιοθηκών στις σύγχρονες κοινωνίες, για την Ευρωπαϊκή βιβλιομανία και τις βιβλιοθήκες του 18ου και 19ου αιώνα, στο κυνήγι της βιβλιοθήκης του William Shakespeare, η τέχνη του συνδυασμού εγκλημάτων και χιούμορ, για το σωματικό τρόμο και το γυναικείο τερατούργημα, διαφωτίζοντας το φόβο της αποτυχίας του συγγραφέα, στον Colson Whitehead το Kirkus Prize και στον Ismail Kadare το Neustadt International Prize for Literature, για τη βία της πειραματικής λογοτεχνίας, η απιθανότητα του να απαθανατίσεις την αλήθεια σε μια βιογραφία, η τέχνη του να γράφεις για το οργανωμένο έγκλημα, ήρθε ο καιρός τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία να στηρίξουν τα ερωτικά μυθιστορήματα, η ανθεκτική γοητεία του Jack Reacher, πώς να γράψεις αστυνομική λογοτεχνία για το κοντινό μέλλον, για το χτίσιμο του κόσμου του ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’, ένα τρικ για να γράφετε καλές πλοκές μυστηρίου, ανακαλύπτοντας τον μισογυνισμό στις πλοκές του ‘Lord of the Flies’.