ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v57: Μία 13χρονη Πακιστανή διαβάζει ένα βιβλίο από κάθε χώρα

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Σεπτέμβριος και το Βιβλιοφαγικό mashup είναι πανέτοιμο για τη νέα εκδοτική σεζόν. Μέχρι όμως να αρχίσουμε να βλέπουμε νέες εκδόσεις στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, έχουμε να μιλήσουμε για βιβλία που χάνονται κάτω από έναν οδοστρωτήρα, μια σημαντική επέτειο για τον Χάρι Πότερ, ένα διαφορετικό Comic Con, μια εκδήλωση που συνδυάζει φαγητό και λογοτεχνία, μια πρόσκληση για να μοιραστούμε τα αγαπημένα μας βιβλία, 2 βιβλία από την Αμερική, πολλά links, φωτογραφίες από το #instavivlio, αλλά και μια νέα υποστήλη που θα ασχολείται με τα ελληνικά βιβλία speculative λογοτεχνίας.

AND NOW, THIS

Αυτή εδώ είναι η Aisha Arif Esbhani, ένα 13χρονο κορίτσι που μένει στο Καράτσι του Πακιστάν και έχει βάλει ένα μεγάλο στόχο: Να διαβάσει ένα βιβλίο από κάθε χώρα του πλανήτη.

Η Aisha καταγράφει την προσπάθεια της στη σελίδα της στο Facebook μει αρκετό κόσμος να τη βοηθά να ανακαλύψει τίτλους για να διαβάσει και να διαβάζει τα όσα γράφει για κάθε βιβλίο. Όπως φαίνεται και από τη λίστα της, το βιβλίο που έχει διαβάσει από τη χώρα μας είναι το ‘Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης’ της Λένας Διβάνη.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η τελευταία Τρίτη κάθε μήνα φέρνει παραδοσιακά λιγότερα νέα βιβλία από τις υπόλοιπες, αλλά έχουμε και πάλι κάτι για να μιλήσουμε εδώ. Ορίστε τα 2 μυθιστορήματα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα.

The Burning Girl‘ της Claire Messud, όπου η Julia και η Cassie μεγαλώνουν μαζί, φίλες από πολύ μικρές, σε μια μικρή πόλη της βορειοανατολικής Αμερικής, με τα μονοπάτια της καθεμιάς να ξεκινούν να μοιάζουν διαφορετικά και όλα πια να αλλάζουν, με τη συγγραφέα να εξερευνά τον τρόμο του να εξελίσσεται κανείς περνώντας μέσα από την εφηβεία.

The Resurrection of Joan Ashby‘ της Cherise Wolas, ένα βιβλίο που εξερευνά το τι σημαίνει να είσαι γονιός και την καλλιτεχνική φύση από την πλευρά μιας γυναίκας, με τη Joan να μένει απροσδόκητα έγκυος και να επιλέγει να μεγαλώσει τα 2 της αγόρια, θα χρειαστούν δεκαετίες για να ολοκληρώσει το αριστουργηματικό της μυθιστόρημα και να συνεχίσει τη ζωη που εγκατέλειψε χρόνια πριν.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ PRATCHETT ΣΤΟΝ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑ

Τον Μάρτιο του 2015 ο Terry Pratchett έχασε τη μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Λίγους μήνες αργότερα ο φίλος του Neil Gaiman είχε πει πως ο συγγραφέας πριν πεθάνει ζήτησε να καταστραφούν όλα όσα δούλευε μέχρι το τέλος αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ, μαζί με τους υπολογιστές του. Ήθελε όλα του τα ημιτελή έργα να τοποθετηθούν στη μέση ενός δρόμου και ένας οδοστρωτήρας να περάσει από πάνω τους. Και αυτό ταιριάζει πάρα πολύ στο χαρακτήρα και στο χιούμορ του σπουδαίου δημιουργού.

Πριν μερικές ημέρες η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα. Ο υπεύθυνος της περιουσίας του συγγραφέα πήρε τον σκληρό δίσκο και πήγε στο Great Dorset Steam Fair, μια τεράστια ετήσια έκθεση ατμοκινούμενων οχημάτων και μηχανών. Σε εντελώς Pratchett στυλ, ένας βιντάζ οδοστρωτήρας που ονομάζεται Lord Jericho (ναι, έχει και όνομα ο οδοστρωτήρας, γιατί;) κατέστρεψε το σκληρό δίσκο όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες. Μέσα του υποτίθεται πως βρισκόταν 10 ανολοκλήρωτα μυθιστορήματα.

Ο Terry Pratchett δε θα ήθελε τίποτα λιγότερο.

19 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 ο Χάρι Πότερ με τη Τζίνι Γουίσλι και τα 3 τους παιδιά, τον James Sirius, τον Albus Severus και τη Lily Luna, κατεβαίνουν στο σταθμό του King’s Cross. Αυτή είναι η μέρα που η επικά μαγική ιστορία της J.K.Rowling φτάνει στο τέλος της, με έναν επίλογο που έρχεται 19 χρόνια μετά τη Μάχη του Χόγκουαρτς.

Για να γιορτάσουν τη μέρα, εκατοντάδες αναγνώστες του Χάρι Πότερ βρέθηκαν στο σταθμό του Λονδίνου και στην αποβάθρα 9¾. Οι Potterheads γέμισαν το King’s Cross για να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους ήρωες. Στο παρακάτω memory του Twitter θα δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη συγκέντρωση που σημαδεύει το τέλος του ‘Deathly Hallows’ και την αρχή του ‘Cursed Child’.

ΕΝΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟ COMIC CON

I shall go to the ball! #doxaconprime

A post shared by Anna Cory (@annahistorian) on

Ακούστε λιγάκι, ανακάλυψα κάτι υπέροχο. Η Αγία Σοφία, μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην Ουάσινγκτον, διοργανώνει το δικό της Comic Con!

Και πως το λένε το comic con; Θέλετε να μαντέψετε; Ελάτε, περιμένω.

Αχ δεν μπορώ να περιμένω, πρέπει να σας πω, είναι φανταστικό, ακούστε ακούστε: Το λένε Doxacon! 😀

Χειροκροτάω όρθιος το όνομα, όσο και το γεγονός. Το Doxacon έγινε φέτος για 4η φορά και εξερευνά την επιστημονική φαντασία και το φανταστικό μέσα από το πρίσμα της πίστης. Στη φετινή διοργάνωση αναπτύχθηκαν θέματα όπως η θνητότητα μέσα στον Doctor Who, η θέση της πίστης και των ανθρώπων στο περιθώριο των ταινιών τρόμου και η αγάπη για τον εχθρό σε ιστορίες όπως η Πεντάμορφη και το Τέρας. Λογοτεχνία, τηλεόραση και κινηματογράφος γεμάτα ποπ κουλτούρα, τώρα και στην εκκλησία δηλαδή, τρομερά πράγματα.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Στο #instavivlio αυτή την εβδομάδα οι φωτογραφίες παραλίας έχουν μειωθεί αισθητά, καθώς προχωράμε αργά αλλά σταθερά προς το φθινόπωρο. Ας δούμε όμως τις 3 που αγαπήσαμε περισσότερο κι ας πιάσουμε έτσι τον παλμό των Ελλήνων bookstagrammers.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ SPECULATIVE ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τα είδη του φανταστικού, της επιστημονικής φαντασίας και του τρόμου κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα, που ξεκινά να ψάχνει όλο και περισσότερο τους Έλληνες συγγραφείς που ασχολούνται με αυτά τα λογοτεχνικά είδη. Τα έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές στο παρελθόν εδώ στο PopCode. Μέσα στο καλοκαίρι αφιερώσαμε μια λίστα στην ελληνική speculative σκηνή και το τελευταίο μας review αφορά βιβλίο του είδους.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι ακόμα για να ανοίξουμε τις νέες speculative εκδόσεις σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό: Στο πρώτο Βιβλιοφαγικό mashup κάθε μήνα θα βλέπετε τα εξώφυλλα των νέων βιβλίων που κυκλοφόρησαν μέσα στον προηγούμενο και θα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτά. Για πάμε λοιπόν να δούμε τι φρέσκο κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία μέσα στον Αύγουστο.

Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς‘ – Συλλογικό, από τις Εκδόσεις Πηγή: Ανθολογία διηγημάτων φανταστικού.

Ήταν κάποτε µια γιαγιά, που δεν άφηνε τη φωτιά της ποτέ να σβήνει. Μα σαν έσβησε η ζωή της, η φωτιά έφυγε απ’ την εστία να περιπλανηθεί, κοιτάζοντας µε το µάτι ενός γάτου, ακούγοντας µε το αυτί ενός σκύλου και πετώντας µε τα φτερά µιας κουκουβάγιας. Κάποτε, έφτασε η φωτίτσα, αποκαµένη πια, στη ρίζα µιας Ιτιάς. Εκείνη, για να την παρηγορήσει, άρχισε να της λέει ιστορίες.

Οι ‘Ιστορίες της Γιαγιάς Ιτιάς’ είναι µια ανθολογία διηγηµάτων, µε τις ρίζες τους στις αφηγήσεις των µανάδων, των γιαγιάδων, κι ενίοτε των φίλων. Ιστορίες µε αερικά, κυράδες του δάσους, δαιµόνια, φεγγαροπαρµένους και νεκραναστηµένους, όπως τις άκουσαν οι συγγραφείς της οµάδας Will o’ Wisps, ή τις εµπνεύστηκαν από την πλούσια λαογραφική παράδοση του τόπου µας.

Αυτές είναι οι αφηγήσεις του βιβλίου, µε µια άλλη να τις αγκαλιάζει –ιστορίες φωτεινές και σκοτεινές, ίσες στον αριθµό, ιστορίες που είπε η Γιαγιά Ιτιά στη Φλόγα…

Η αρχόντισσα του δάσους‘ – Χρήστος Λάμπρος, από τις Εκδόσεις Οσελότος: Μυθιστόρημα φανταστικού.

Μια φανταστική χώρα που ονομάζεται Ρωμανία, λίγους αιώνες μετά την εμφάνιση του χριστιανισμού, έχει χωριστεί σε δύο αντιμαχόμενα μέρη. Στο ένα που έχει πρωτεύουσα την Ρώμη κυριαρχεί ο χριστιανισμός και στο άλλο που ονομάζεται Αθαμανία κυριαρχεί ακόμα η ειδωλολατρία. Οι Αθαμάνες πληρώνουν φόρο υποτέλειας στον βασιλιά της Ρώμης αλλά διατηρούν την αυτονομία τους και αντιδρούν στην επέκταση του χριστιανισμού στην περιοχή τους. Ο βασιλιάς στέλνει τον έναν από τους δύο δούκες και πιθανούς διαδόχους του στην Αθαμανία να διαπραγματευτεί με τους άρχοντές της και να βρουν λύση στα προβλήματα. Μια απρόβλεπτη όμως εξέλιξη κατά την αποστολή αυτή δημιουργεί ραγδαίες εξελίξεις και αποτελεί την αρχή για μια σειρά από ίντριγκες που εμπλέκουν τόσο τους δύο δούκες της Ρώμης όσο και τους άρχοντες της Αθαμανίας σε ένα θανάσιμο παιχνίδι εξουσίας. Καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι αυτό παίζει η νύμφη του μεγάλου δάσους της Αθαμανίας, μια μυστηριώδης και απόκοσμη θεότητα στην οποία πιστεύουν οι Αθαμάνες και αποφασίζει να εμπλακεί για πρώτη φορά στις υποθέσεις των ανθρώπων. Μην αντέχοντας την απομόνωσή της τόσα χρόνια στο δάσος ανατρέπει όλα τα μέχρι τότε δεδομένα και σπάει όλες τις θρησκευτικές προκαταλήψεις, ακόμα και τις δικές της.

Ίσος Ιησούς‘ – Γιώργος Παναγιωτίδης, από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη: Μυθιστόρημα δυστοπίας.

Ο Αίμων είναι ο πρόεδρος του τεράστιου ομίλου τεχνολογικών εταιρειών ‘Δίας’. Το όνειρό του είναι μία παράτολμη μορφή αθανασίας. Πειραματίζεται με την εγγραφή του μυαλού του στη μνήμη ενός πρώιμου κβαντικού υπολογιστή. Στην προσπάθειά του αυτή συμπαρασύρει τη γυναίκα του, Αντιγόνη, ή συμπαρασύρεται από αυτήν. Όταν ο Αίμων πεθαίνει, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο κβαντικός υπολογιστής, όπου έχει φορτωθεί η μνήμη του, παραμένει σιωπηλός. Την προεδρία του ομίλου αναλαμβάνει ο γιος του, ο Φοίβος, ομοφυλόφιλος και νάρκισσος. Ο γιος του Φοίβου, ο Ίσος, γεννιέται από δύο μητέρες χωρίς να έχει καμία και μεγαλώνει με τον Ιησού μέσα στο μυαλό του. Οι επιλογές του νεκρού Αίμονος καθορίζουν την τύχη του Φοίβου και του Ίσου. Ποιος ή τι μπορεί να τον σκότωσε; Ποιος είναι ο ρόλος της Αντιγόνης, ταυτόχρονα μητέρας και γιαγιάς του Ίσου, σε όλα αυτά; Πώς βρέθηκε ο Ιησούς μέσα στο μυαλό του μικρού Ίσου; Αυτό που επιδίωκε ο Αίμων, όσο ζούσε, είναι, τελικά, αυτό που συμβαίνει μετά το θάνατό του; Μπορεί ο άνθρωπος με τη βοήθεια της τεχνολογίας να κερδίσει την αθανασία; Τα ερωτήματα μένουν να απαντηθούν από τους αναγνώστες σε ένα δυστοπικό μυθιστόρημα: ‘Ίσος Ιησούς’, το πρώτο ακαδημαϊκό μυθιστόρημα που αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής στη Δημιουργική Γραφή στην Ελλάδα.

Μαύρη πεταλούδα‘ – Μαρία Ζαχαράκη, από τις Εκδόσεις Πηγή: Μυθιστόρημα φανταστικού.

Δουβλίνο, κολέγιο Τρίνιτι, παραμονή Πρωτομαγιάς. Μία κβαντική φυσικός, ένας ιατρός και ένας καθηγητής αρχαίων ελληνικών πιστεύουν στη διαφορετική σκέψη, τολμούν να αλλάξουν τα δεδομένα και ξεκλειδώνουν την Ιερογλυφική μονάδα του Τζον Ντι. Αποτέλεσμα, μια Μαύρη πεταλούδα ξεγλιστρά από τον θάνατο και από τότε ο θάνατος την κυνηγά σ’ ένα ανελέητο ερωτικό παιχνίδι. Ένα κβαντικό πείραμα, μια αρχαία τελετή ιερογαμίας, ένα θανάσιμο μυστικό, ενώνουν με συμπαγείς δεσμούς δύο ετερόκλητες κοπέλες. Η Λορέλ εξαναγκάζει την τύχη της Δάφνης και η Δάφνη σφραγίζει το πεπρωμένο της Λορέλ, ακολουθώντας τον μυστηριώδη νόμο ‘της κυριαρχίας των πρώτων’, μια νύχτα με τέτοια γεωμετρία στον ουρανό ικανή να καταρρίψει οποιαδήποτε λογική, να ανατρέψει οτιδήποτε γνωρίζουν για τον κόσμο και να δημιουργήσει μαγεία. Τρεις επιστήμονες πιστεύουν στο ένστικτό τους, στη γνώση και τη δύναμή της και απλά συμβαίνει να προκαλέσουν έναν αθάνατο, καταραμένο έρωτα.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Αγαπάμε τα βιβλία. Αγαπάμε και το φαγητό. Οπότε σίγουρα μας ενδιαφέρουν όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν και τις 2 αυτές αγάπες μας.

Στο εστιατόριο Egg, που βρίσκεται στο Μπρούκλιν, διοργανώνουν μια διαφορετική μηνιαία λέσχη ανάγνωσης. Οι άνθρωποι του Egg καλούν έναν συγγραφέα, ο οποίος διαβάζει στους παρευρισκομένους ένα απόσπασμα από κάποιο βιβλίο του, καθώς ο κόσμος τρώει ένα γεύμα εμπνευσμένο από αυτό ακριβώς που ακούν.

Ο σεφ φτιάχνει τα φαγητά που πιθανά να αναφέρονται στο κείμενο ή εμπνέεται από το ύφος και τον τόνο του αποσπάσματος και παρουσιάζει στους αναγνώστες-καλεσμένους ένα γεύμα που πιάνει τον παλμό του βιβλίου. Στο βίντεο θα δείτε τον σεφ και 3 από τους συγγραφείς που έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα στο event, αν και η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσαμε να δοκιμάσουμε τα πιάτα από κοντά, αφού διαβάσουμε τα βιβλία των Adam Gopnik, Victor LaValle και Sarah Gerard.

ΚΡΥΨΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Θυμάστε που έχουμε πει πως η Emma Watson αφήνει συχνά βιβλία σε δημόσιους χώρους για να τα βρουν νέοι αναγνώστες; Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για αυτό, όταν άφησε αντίτυπα του ‘Mom & Me & Mom’ της Maya Angelou και αργότερα αντίτυπα του ‘The Handmaid’s Tale’ της Margaret Atwood.

Η Watson είναι μέλος ενός site που ονομάζεται The Book Fairies, μια ιδέα εμπνευσμένη από το BookCrossing και προσπάθειες όπως το Books on the Underground. Σκοπός του είναι να βρεθούν όσο γίνεται περισσότερα βιβλία κρυμμένα σε δημόσιους χώρους από αναγνώστες που βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το site μετράει μόλις 6 μήνες λειτουργίας και ήδη περισσότεροι από 5,000 άνθρωποι έχουν κρύψει τα δικά τους βιβλία, σε αναζήτηση νέων αναγνωστών, σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου.

Τώρα το Book Fairies συνεργάζεται με το Goodreads, που γιορτάζει τα 10 του χρόνια. Μαζί, μας προσκαλούν/προκαλούν να κρύψουμε τα δικά μας αγαπημένα βιβλία, ώστε άλλοι αναγνώστες να έχουν την ευκαιρία να τα διαβάσουν. Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου είναι λοιπόν η Hide a Book Day και είστε όλοι καλεσμένοι. Περισσότερες πληροφορίες στο Goodreads.

RANDOM LINKS

Μπορούν άραγε οι καλύτεροι σου φίλοι να είναι τα βιβλίαοι 50 μεγαλύτεροι εκδότες του κόσμου, μια ματιά στην κληρονομιά του Jack Kirby12 πρόσφατα coming-of-age μυθιστορήματα που πρέπει να διαβάσετε, τα παιδικά βιβλία με ανθρώπους έχουν μεγαλύτερο ηθικό αντίκτυπο από ό,τι τα βιβλία με ζώα, 10 βιβλία φαντασίας που (μάλλον) δεν ξέρετε και αξίζει να μάθετε, 18 κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων που θα δούμε ακόμα μέσα στο 2017, για τον πρώτο Νομπελίστα συνθέτη πριν τον Bob Dylan και το σβήσιμο της Ινδικής λογοτεχνίαςο ρόλος των νέων τεχνολογιών στη μυθοπλασία, μια δικαστής στην Αμερικήχαρίζει βιβλία στους ανήλικους που καταδικάζει, 10 από τα καλύτερα βιβλία με εξωγήινους, για τη λογοτεχνικό μας άγχοςαπέναντι στις μηχανές, μερικοί συγγραφείς και τα αγαπημένα τους σάντουιτς, ένα κείμενο που ασχολείται με το νοσταλγικό κόσμο του ‘Dragonlance’, οι ιστορίες πίσω από τα ψευδώνυμα 10 γυναικών συγγραφέων της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού, 7 πολύ μικρά βιβλία από τη συλλογή πολύ μικρών βιβλίων του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μερικές συμβουλές για να οργανώσετε τις συλλογές βιβλίων σας, 100 ταξιδιωτικά βιβλία συγγραφέων από όλο τον κόσμο, για την υπόσχεση και τις προοπτικές του fan fiction6 ρεκόρ Γκίνες που έχουν σχέση με βιβλία, 5 βιβλία speculative λογοτεχνίας που διαδραματίζονται σε καταπληκτικά σκηνικά, υπάρχει ένα video game που δείχνει τι θα μπορούσαν να έχουν γίνει τα ebooks, το The Millions μιλά για το τι χάνεται στη μετάφραση και πως αυτή μεταμορφώνει ένα κείμενο, το τελευταίο έργο του Fernando Pessoa, αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι goths στην ιστορία της λογοτεχνίας, 8 βιβλία για το τένις και άλλα 13 βιβλία για το τένις.

Η στήλη θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα ακόμα και θα επιστρέψει τη Δευτέρα 18/9.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλο το αρχείο του Βιβλιοφαγικού Mashup