AP Photo/Mark Lennihan
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v133: Δέκα βιβλία που περιμένουμε μέσα στο 2019

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Η μετεκλογική έκδοση του Βιβλιοφαγικού mashup είναι εδώ και έχει από όλα! Και audiobooks και προτάσεις αναγνωσμάτων και βραβεία εσωτερικού και εξωτερικού και βιβλία που έρχονται σύντομα και μπόλικα links για όλα τα γούστα. Καλωσορίσατε και καλή ανάγνωση!

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Για να ρίξουμε μια ματιά στα μεταφρασμένα βιβλία που πήραν ISBN μέσα στον Μάιο και περιμένουμε στα βιβλιοπωλεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες:

  • Zero K’ (2016) του Don DeLillo από τις Εκδόσεις Εστία

  • ‘Οι Αφανείς’ (‘The Unseen’, 2013) του Roy Jacobsen από τις Εκδόσεις Εστία

  • ‘Οι τελευταίες ημέρες της νύχτας’ (‘The Last Days of Night’, 2016) του Graham Moore από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

  • ‘Απρόσμενες αναταράξεις’ (‘Fight or Flight’, 2018) σε επιμέλεια των Stephen King και Bev Vincent από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

  • ‘Δεν θα κοιμηθείς ξανά’ (‘Sleep No More’, 2017) της P.D. James από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

ΤΑ AUDIOBOOKS ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Όπως έγινε σαφές και στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τα audiobooks αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του μέλλοντος της ανάγνωσης. Απλά μέχρι τώρα δεν ξέρουμε αν είναι και το μέλλον της ανάγνωσης στην Ελλάδα.

Καθώς ο επόμενος χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το αν και το πώς θα έρθουν τα audiobooks στη χώρα μας, την περασμένη εβδομάδα είδαμε την πρώτη σημαντική κίνηση από ελληνικό εκδοτικό. Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο προχώρησαν στην έκδοση 4 τίτλων του καταλόγου τους σε audiobook, που παραχώρησαν δωρεάν στους αναγνώστες.

Τα ‘Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο’ της Άλκη Ζέη, ‘Πανδαιμόνιο’ του Κώστα Ακρίβου, ‘Απόψε δεν έχουμε φίλους’ της Σοφίας Νικολαΐδου και ‘Η καλοσύνη των ξένων’ του Πέτρου Τατσόπουλου, όλα από τους διασημότερους και πολυβραβευμένους τίτλους ελληνικής λογοτεχνίας του εκδοτικού, είναι ελεύθερα προς άκουσμα μέσα από το site του Μεταιχμίου.

Η πλατφόρμα που επιλέχθηκε για τα audiobooks είναι το Soundcloud, μια υπηρεσία που δεν ενδείκνυται για το φορμά αλλά σίγουρα είναι μια καλή προσωρινή λύση ώστε να μετρήσει εύκολα ο εκδοτικός την κίνηση των βιβλίων. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα πρώτα κεφάλαια των 4 audiobooks έχουν παιχτεί περισσότερες από 2,600 φορές.

Είναι λοιπόν τα audiobooks έτοιμα για την ελληνική αγορά; Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθούμε την είσοδο του νέου φορμά στην Ελλάδα, για να δούμε.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Άννα ρωτά, “Το Game of Thrones τελείωσε και το επόμενο βιβλίο της σειράς από τον G.R.R. Martin αργεί ακόμα. Έχετε προτάσεις για να γεμίσει το κενό μέχρι τότε;

Φίλη Άννα, δεν ξέρω αν εννοείς προτάσεις βιβλίων, γιατί έχω και γενικές προτάσεις. Όπως ας πούμε να δείτε τα ‘Shrill’, ‘One Day at a Time’, ‘Please Like Me’, ‘My Mad Fat Diary’ και ‘Skam’ (το ορίτζιναλ το Νορβηγικό), να κατεβάσετε ξανά το Pokemon Go και να μου στείλετε να γίνουμε φίλοι, να ακούσετε κανένα true crime podcast όπως ας πούμε τα ‘When Angels Visit Armadillo’, ‘The Trail Went Cold’ και ‘Up and Vanished’ ή να κλείσετε ένα αεροπορικό εισιτήριο για το επόμενο ταξίδι σας. Αυτό το τελευταίο είναι πάντα μια καλή πρόταση.

Αλλά επειδή μάλλον εννοείς προτάσεις βιβλίων και, υποθέτω, βιβλίων φανταστικού, εδώ στο PopCode έχουμε ήδη προνοήσει με 2 σχετικές λίστες. Η πρώτη από αυτές έχει τίτλο 5 fantasy βιβλία για να διαβάσετε μέχρι να βγει (επιτέλους!) το 6o ‘Game of Thrones’ και η δεύτερη Τρόμος, φανταστικό και επιστημονική φαντασία: Η αναγέννηση της ελληνικής speculative λογοτεχνίας. Αν πάντως δε βρεις κάτι εκεί, ρίξε μια ματιά και σε αυτή τη λίστα του Guardian.

Είμαι σίγουρος πως και οι 3 θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το επόμενο ανάγνωσμά σου. Άλλωστε κι εγώ το ίδιο ακριβώς έκανα. Αυτές τις μέρες διαβάζω (ξανά) το ‘Gardens of the Moon’ του Steven Erikson κι έχω σκοπό να συνεχίσω με την υπόλοιπα βιβλία της σειράς ‘Malazan Book of the Fallen’. Τώρα που δεν υπάρχει Martin στον ορίζοντα, έφτασε η ώρα για τον Erikson.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ 2019

Για μια ακόμη χρονιά τα Βραβεία του Αναγνώστη, τα πιο σημαντικά ανεξάρτητα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας, μας έδωσαν τις λίστες των υποψηφίων προς βράβευση. Με 6 κατηγορίες στη λογοτεχνία ενηλίκων και άλλες 4 στο παιδικό και το εφηβικό βιβλίο, τα ΒτΑ προχωρούν προς την απονομή της 10ης Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι για τη “μεγάλη” κατηγορία του Καλύτερου Μυθιστορήματος είναι:

  • ‘Γάλα μαγνησίας’ του Κώστα Ακρίβου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

  • ‘Κόκκινος σταυρός’ της Μαρίας Γαβαλά από τις Εκδόσεις Πόλις

  • ‘Σελάνα’ του Τάκη Θεοδωρόπουλου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

  • ‘Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά’ του Κώστα Κατσουλάρη από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

  • ‘Μπαρόκ’ της Αμάντας Μιχαλοπούλου από τις Εκδόσεις Καστανιώτης

  • ‘Το πλέγμα’ του Μιχάλη Μοδινού από τις Εκδόσεις Καστανιώτης

  • ‘Ελαφρά ελληνικά τραγούδια’ του Αλέξη Πανσέληνου από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

  • ‘Ο άνδρας  που γεννήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο’ του Γιάννη Παπαγιάννη από τις Εκδόσεις Διάπλαση

  • ‘Το δέντρο της υπακοής’ της Βασιλικής Πέτσα από τις Εκδόσεις Πόλις

  • ‘Αδέλφια’ του Γιώργου Συμπάρδη από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μπορείτε να δείτε τις υποψηφιότητες για όλες τις κατηγορίες στο site του Αναγνώστη, αλλά να μερικά πράγματα που θέλω να επισημάνω εγώ για τις φετινές λίστες:

  1. Συνολικά 32 εκδοτικοί είδαν ένα ή περισσότερα από τα βιβλία τους στις 10 λίστες των υποψηφιοτήτων.

  2. Οι Εκδόσεις Πατάκη πήραν για ακόμη μια χρονιά την πρώτη θέση με 14 υποψηφιότητες. Ακολούθησαν η Εκδόσεις Κίχλη με 6 και οι Εκδόσεις Κέδρος και Μεταίχμιο με 5 (όλες στην κατηγορία του Καλύτερου Μυθιστορήματος για το Μεταίχμιο).

  3. Δυστυχώς όπως φαίνεται η περσινή κατηγορία Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού δεν επαναλήφθηκε και φέτος. Κρίμα, μιας και ήταν άνετα το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της περσινής απονομής.

  4. Δεν έχουμε κάποια υποψηφιότητα που να ξεχωρίζει, όπως τα περσινά ‘Γρα-Γρου’ στην κατηγορία Καλύτερου Μυθιστορήματος και την αυτοέκδοση ‘Take the A Train’ στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενου στην Πεζογραφία.

  5. Οι Αχιλλέας Κυριακίδης και Γιώργος Σκαμπαρδώνης μάλλον για όσο γράφουν σε μικρή φόρμα θα έχουν κάθε χρόνο υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερου Διηγήματος-Νουβέλας. Ήταν πέρυσι εκεί για τα ‘Σώμα’ και ‘Ντεπό’, είναι φέτος πάλι εδώ για τα ‘Το μουσείο των τύψεων’ και ‘Λεωφορείο 19 στάσεις’ αντίστοιχα.

  6. Οι νέα κριτική επιτροπή για τα παιδικά και εφηβικά βιβλία μείωσε αισθητά τον αριθμό των υποψήφιων βιβλίων στις σχετικές κατηγορίες, πράγμα που δεν είμαι σίγουρος γιατί συνέβη.

  7. Πάντως οι Αντώνης Παπαθεοδούλου και Ίρις Σαμαρτζή είδαν 2 από τα βιβλία τους υποψήφια σε 2 ξεχωριστές κατηγορίες, τις Παιδικού Βιβλίου με εικονογράφηση και Βιβλίου Γνώσεων.

AND NOW, THIS

Για όσους χάσατε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ετοίμασε σύντομα βίντεο για κάθε μια από τις τέσσερις ημέρες της φετινής διοργάνωσης.

 

Εδώ θα δείτε το βίντεο της πρώτης ημέρας, αλλά μπορείτε να δείτε εύκολα τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη, ώστε να πάρετε μια καλή ιδέα όλων όσων συνέβησαν εκεί. Οι αναγνώστες και τα βιβλία πρωταγωνιστούν, με καλεσμένους συγγραφείς και ανθρώπους του βιβλίου να κάνουν το γρήγορο πέρασμά τους από τις οθόνες σας. Τα λέμε ξανά του χρόνου!

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Σπασμένα γυαλιά, λογοτεχνικοί χάρτες και βιβλία του πεζοδρομίου είναι μόνο μερικά πράγματα από αυτά που θα δείτε αν ακολουθήσετε το #instavivlio στο Instagram, εκεί που δρουν οι φανατικοί αναγνώστες των social media.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ MAN BOOKER INTERNATIONAL PRIZE

Την περασμένη Τρίτη, σε μια κίνηση που ελάχιστοι προέβλεψαν, η επιτροπή του Man Booker International Prize απένειμε το φετινό βραβείο στη συγγραφέα Jokha Alharthi και τη μεταφράστρια Marilyn Booth για το μυθιστόρημα ‘Celestial Bodies’.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ένα έργο γραμμένο στα Αραβικά κερδίζει το μεγάλο βραβείο. Η Jokha Alharthi, συγγραφέας από το Ομάν, είχε τη μεγάλη τιμή, με το βιβλίο της να αφηγείται ένα οικογενειακό έπος με φόντο τη μετάβαση της χώρας από κέντρο δουλεμπορίου σε μεγάλο παραγωγό πετρελαίου.

Νικώντας, εκτός από τα προγνωστικά, συγγραφείς όπως οι γνωστοί μας Olga Tokarczuk και Juan Gabriel Vásquez, η Alharthi αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το να κοιτούν κριτικοί και αναγνώστες κι εκτός των χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής για τα αναγνώσματά τους. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η λογοτεχνία είναι μια παγκόσμια υπόθεση και το επόμενο αριστούργημα είναι πιθανό να έρθει από εκεί που δεν το περιμένουμε.

RANDOM LINKS

Ο George R.R. Martin γράφει για το τέλος του ‘Game of Thrones’, Οι πιο παράξενοι τίτλοι ελληνικών βιβλίων: Ο μεγάλος τελικός, ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος της Amazon, η αστυνομική λογοτεχνία της Αθήνας, οι εκδότες απαντούν: ποιο είναι το παιδικό βιβλίο των εκδόσεών σας που αγαπάτε περισσότερο και γιατί, γιατί οι φασίστες επιτίθενται σε βιβλιοπωλεία, συγγραφείς όπως οι John le Carré και Neil Gaiman υπογράφουν επιστολή κατά του Brexit, 13 συχνά λάθη στην κριτική βιβλίων και πώς να τα αποφύγετε, πώς οι προσδοκίες των αναγνωστών επηρεάζουν τη δημιουργική διαδικασία των συγγραφέων, γιατί το βιβλίο άντεξε, η Elena Ferrante για τη δύναμη των γυναικών στη λογοτεχνία, όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για το επόμενο βιβλίο του ‘A Song of Ice and Fire’, πέθανε στα 95 της χρόνια η συγγραφέας και εικονογράφος Judith Kerr, το παρελθόν το παρόν και το μέλλον των audiobooks, βιβλία για παιδιά στα αυτόματα πλυντήρια της Αμερικής, το αβέβαιο μέλλον των πλωτών βιβλιοθηκών της Σουηδίας, μια έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από τη Virginia Woolf και με την επιμέλεια της Tilda Swinton, πώς να εκδώσεις κλασικά βιβλία που δεν έχουν γράψει νεκροί λευκοί άντρες, η μάχη ενός εκδότη στην Ινδία για μια κοινωνία χωρίς κάστες, η θλιβερή αλλά αναπόφευκτη τάση προς την ξεχασμένη επιστημονική φαντασία, για το σκοτεινό και διεστραμμένο κόσμο των κλασικών παραμυθιών, πώς το να φαντάζεσαι άλλους κόσμους μπορεί να σε βοηθήσει να φανταστείς άλλους εαυτούς, για την αναπάντεχη λογική πίσω από τα mashup του Sherlock με τον Lovecraft, το προφίλ του Ιάπωνα μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Matsumoto Seichō, η κληρονομιά του ‘1984’, επανεξετάζοντας το μυθιστόρημα κοινωνικής αναρρίχησης και το Αμερικανικό Όνειρο, για την κόντρα του Raymond Chandler με τα βιβλία μυστηρίου της Βρετανίας, άλογα σε καταφύγια ζώων βοηθούν παιδιά να βελτιώσουν τις αναγνωστικές ικανότητές τους, για τη Barbara Neely και την εμβληματική της ντετέκτιβ Blanche White, βιβλίο επιστρέφει στη βιβλιοθήκη 80 χρόνια μετά.