ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v146: Γιατί δεν απονεμήθηκε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στα Κρατικά Βραβεία

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Τα βιβλιοφιλικά podcasts, ο θάνατος ενός μεγάλου ποιητή, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και οι σελιδοδείκτες του Twitter θα μας απασχολήσουν σήμερα, στο 146ο τεύχος του Βιβλιοφιλικού mashup που κρατάτε στα χέρια σας.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας πρόλαβαν να μας δώσουν και τις βραχείες λίστες με τα βιβλία που είναι υποψήφια στην κάθε κατηγορία αλλά και τους νικητές. Αυτό έγινε, όπως λέει το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί οι επιτροπές του κάθε βραβείου προσπάθησαν να γνωμοδοτήσουν για βραβεία τριών ετών μέσα στη διάρκεια της διετούς θητείας τους. Κι αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο του 2019 βραβεύουμε ακόμα τη βιβλιοπαραγωγή του 2017. Ωραίος ο στόχος, συμφωνώ απόλυτα, αλλά γιατί έπρεπε να ανακοινωθούν οι λίστες και οι νικητές με 5 μέρες απόσταση δεν το πολυκαταλαβαίνω.

Στις 6 διαφορετικές κατηγορίες των Βραβείων Λογοτεχνίας (Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας, Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας και Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα) και στις 4 του Παιδικού Βιβλίου (Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου, Εφηβικού-Νεανικού, Γνώσεων) ήταν υποψήφια 62 εργά, έκδοσης 25 διαφορετικών εκδοτικών. Από αυτούς, οι Εκδόσεις Πατάκη ήρθαν πρώτες με 14 υποψηφιότητες, οι Εκδόσεις Πόλις ακολούθησαν με 7 (όλες στα Βραβεία Λογοτεχνίας), οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο με 4 (και για τους 2 όλες στα Παιδικού Βιβλίου).

Οι υποψηφιότητες στη μεγάλη κατηγορίες του Καλύτερου Μυθιστορήματος ήταν:

  • Τυχερό του Κώστα Καβανόζη από τις Εκδόσεις Πατάκη

  • Καρμπόν του Γιώργου Κούβα από τις Εκδόσεις Κίχλη

  • Οι τυφλοί του Νίκου Α. Μάντη από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

  • Ο κήπος στις φλόγες του Δημήτρη Νόλλα από τις Εκδόσεις Ίκαρος

  • Ο αγριόγατος πηγαίνει πάντα μόνος της Τέτης Παγκάλου από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης

  • Αργός Σίδηρος του Σωφρόνη Σωφρονίου από τις Εκδόσεις Αντίποδες

  • Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο της Σώτης Τριανταφύλλου από τις Εκδόσεις Πατάκη

Αυτό το τελευταίο, το μυθιστόρημα ‘Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο’ της Σώτης Τριανταφύλλου ήταν και ο μεγάλος νικητής, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα των νικητών και τις βραχείες λίστες σε όλες τις κατηγορίες.

Και κάτι τελευταίο: Στην κατηγορία του Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο, μιας και η επιτροπή “έκρινε ότι το όριο ηλικίας που επιβάλλει ο ισχύων νόμος για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς περιορίζει δραστικά τις επιλογές της στην κατηγορία αυτή”. Υπέροχο, πραγματικά υπέροχο. *πηδάει από το παράθυρο*

ΑΝΤΙΟ ΝΑΝΟ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ

Πέθανε την περασμένη Πέμπτη στα 98 του χρόνια ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης.

Ένας σημαντικός άνθρωπος για την ελληνική ποίηση του 20ου αιώνα, ο Βαλαωρίτης γεννήθηκε το 1921 στην Ελβετία, μεγάλωσε στην Ελλάδα, σπούδασε στην Αγγλία και τη Γαλλία, συνυπήρξε στους λογοτεχνικούς κύκλους του Ελύτη και του Σεφέρη, συνάντησε τους Henry Miller, T. S. Eliot, W. H. Auden, Dylan Thomas, André Breton και τους υπερρεαλιστές του, μετέφρασε έργα των Ελύτη και Εμπειρίκου στα αγγλικά και υπήρξε ενορχηστρωτής της επιτυχίας του Σεφέρη στον αγγλόφωνο κόσμο.

Δημιούργησε το λογοτεχνικό περιοδικό Πάλι μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1960, αλλά η Χούντα των Συνταγματαρχών τον οδήγησε στην αυτοεξορία στην Αμερική, εκεί όπου δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο San Francisco State University για 25 χρόνια.

Η επιστροφή του και πάλι στην Ελλάδα τον έφερε στη διεύθυνση του περιοδικού Συντέλεια, με τη δεκαετία του ‘80 να μοιάζει από τις πιο παραγωγικές του, με αρκετά διηγήματα και μυθιστορήματα του συγγραφέα να κυκλοφορουν εκείνα τα χρόνια εκτός από τις ποιητικές του συλλογές. Το τελευταίο λογοτεχνικό του έργο ήταν η συλλογή ‘Στο υποκύανο μάτι του Κυκλώνα’ (2015) από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, που περιλάμβανε ποιήματα της περιόδου 2001-2015.

Έχεις βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην ποίηση, από την Εθνική Ένωση Ποίησης της Αμερικής και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με άλλα 4 νέα ενδιαφέροντα βιβλία συνεχίζεται ο καυτός Σεπτέμβριος για τις φρέσκιες εκδόσεις της Αμερικής κι όπως πάντα το Βιβλιοφαγικό mashup βρίσκεται εδώ για να σας μιλήσει για αυτά.

A Little Hatred’ του Joe Abercrombie, όπου 6 χαρακτήρες μάχονται για επιβίωση και επικράτηση σε ένα βασίλειο όπου ο πόλεμος, η πολιτική και το αίμα βαδίζουν χέρι-χέρι και όπου η επιστήμη κάνει σιγά σιγά την εμφάνισή της, σε ένα πολυσύνθετο μυθιστόρημα φανταστικού.

Red at the Bone’ της Jacqueline Woodson, ένα βιβλίο που διασχίζει το χρόνο και αφηγείται την ιστορία δύο διαφορετικών οικογενειών της Νέας Υόρκης που έρχονται κοντά μετά από μια απροσχεδίαστη εγκυμοσύνη και το ρόλο της κοινότητας και της ιστορίας στη σχέση τους και στη ζωή του νέου παιδιού.

Chilling Effect’ της Valerie Valdes, μια ξεκαρδιστική space opera στην οποία η Captain Eva Innocente και το πλήρωμα του σκάφους της πρέπει να ξεκινήσουν για μια αποστολή διάσωσης όταν μια ομάδα εγκληματιών απαγάγει την αδερφή της Mari, με την Eva να προσπαθεί να συγκεντρώσει τα λύτρα και να συναντά, μεταξύ άλλων, τηλεπαθητικές γάτες κι έναν εκδικητικό αυτοκράτορα.

A Cosmology of Monsters’ του Shaun Hamill, όπου ο Noah προέρχεται από μια οικογένεια που μπορεί να δει τα τέρατα, με τους γονείς του να λειτουργούν το The Wandering Dark, μια ατραξιόν τρόμου, και να βλέπουν οράματα, ενώ ο ίδιος ο Noah προσπαθεί να κατανοήσει τη σύνδεση της οικογένειάς του με το υπερφυσικό.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο Νίκος ρωτά, “Τελευταία έχω μπει στον κόσμο των podcasts και τώρα είμαι σε αναζήτηση podcasts στα οποία γίνεται συζήτηση για βιβλία (περισσότερο στο κομμάτι fantasy/επιστημονικής φαντασίας). Υπάρχουν τέτοια αξιόλογα και ευχάριστα podcasts; (Δεν θα τολμήσω να ρωτήσω αν υπάρχουν ελληνικά)

Φίλε Νίκο, αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση. Τα τελευταία λίγα χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει τα podcasts και θα έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και καιρό ένα μικρό αφιέρωμα σε βιβλιοφιλικές σειρές. Να που έφτασε η ώρα λοιπόν, με την ερώτησή σου.

Πριν επικεντρωθούμε στα fantasy/sci-fi podcasts, ορίστε μερικά που μιλούν γενικότερα για βιβλία/ανάγνωση. Σας τα λινκάρω για να τα δείτε μόνοι σας, με μόνο 2-3 λόγια για το καθένα: Reading Glasses (προτάσεις βιβλίων, tips για καλύτερη αναγνωστική ζωή, λύσεις σε βιβλιοφιλικά προβλήματα), 372 Pages We’ll Never Get Back (οι παρουσιαστές συζητούν βιβλία που είναι πολύ πιθανόν να μισούν), Overdue (κάθε εβδομάδα και ένα βιβλίο που οι παρουσιαστές πάντα ήθελαν να διαβάσουν), By The Book (οι παρουσιάστριες προσπαθούν να ζήσουν σύμφωνα με τα όσα λένε διαφορετικά self-help βιβλία), The Desk Set Podcast (συνεντεύξεις συγγραφέων, προτάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συζητήσεις), Literary Disco (τρεις φίλοι συζητούν για βιβλία, ένα από τα καλύτερα βιβλιοφιλικά podcasts εκεί έξω), Reading Women (δυο γυναίκες ανακαλύπτουν λιγότερο γνωστές γυναίκες συγγραφείς), Book Fight (δυο συγγραφείς μιλούν για βιβλία).

Για να δούμε τώρα τι έχουμε στην επιστημονική φαντασία και το φανταστικό, εκεί όπου υπάρχουν χιλιάδες podcasts για να διαλέξει κανείς:

  • The Legendarium, που ασχολείται με το έργο σπουδαίων συγγραφέων του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας και θεωρείται από τα πιο δυνατά λογοτεχνικά podcasts που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Έχει ασχοληθεί διεξοδικά με ονόματα όπως η Robin Hobb, ο Patrick Rothfuss, ο Jim Butcher και ο Frank Herbert.

  • The Prancing Pony, παρότι υπάρχουν εκατοντάδες podcasts που ασχολούνται με τον J.R.R. Tolkien, το Prancing Pony θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο.

  • Writing Excuses, ένα podcast από συγγραφείς για συγγραφείς που βγαίνει κάθε εβδομάδα, έχει συνήθως διάρκεια 15-20 λεπτά και ανάμεσα στους παρουσιαστές του βρίσκονται οι Brandon Sanderson, Mary Robinette Kowal και Margaret Dunlap!

  • Imaginary Worlds, που καταπιάνεται με τα είδη της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού, το πώς δημιουργούνται οι ιστορίες τους και πώς μας κάνουν να τις βλέπουμε ως αληθινές.

  • The Coode Street, ο θεωρητικός της επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού Gary K. Wolfe και ο εκδότης και επιμελητής Jonathan Strahan συζητούν και αναλύουν τα λογοτεχνικά είδη της speculative λογοτεχνίας σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα podcasts του είδους.

  • Our Opinions Are Correct, το podcast που κέρδισε το πρόσφατο Hugo Award για Best Fancast, όπου η συγγραφέας Charlie Jane Anders και η δημοσιογράφος Annalee Newitz ασχολούνται με την επιστημονική φαντασία και όχι μόνο στα βιβλία.

  • Galactic Suburbia, ένα podcast από την Αυστραλία, όπου μια κριτικός, μια συγγραφέας φανταστικού και μια εκδότρια συζητούν για φανταστικό, επιστημονική φαντασία, τον εκδοτικό κόσμο και τα βιβλία γενικότερα.

  • Sword & Laser, που συζητά ως μια ακουστική λέσχη ανάγνωσης βιβλία φανταστικού και επιστημονικής φαντασίας, έχοντας χτίσει μια μεγάλη κοινότητα στο Goodreads με 23000+ μέλη.

  • Apocalist Book Club, με τις παρουσιάστριες να διαβάζουν βιβλία της αποκαλυπτικής λογοτεχνίας σε χρονολογική σειρά και να βρίσκονται τώρα στο 1908.

  • The Grim Tidings, παρότι το podcast έκλεισε τον κύκλο του στην αρχή της χρονιάς μάλλον δεν υπάρχει πιο must listen για τους φανς του είδους της Grimdark λογοτεχνίας.

  • Goosebuds, ένα podcast αφιερωμένο αποκλειστικά στα βιβλία της σειράς ‘Goosebumps’ του R.L. Stine.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

AND NOW, THIS

Πέρυσι τέτοιον καιρό είχα γράψει εδώ στο mashup για το νέο George R.R. Martin Pop! της Funko που θα έβγαινε λίγες μέρες μετά. Και επειδή ήθελα να διευκολύνω λιγάκι την εταιρία, προτείνοντας 10 νέα Funko Pop! με θέμα συγγραφείς που πίστευα πως θα έχουν ιδιαίτερη επιτυχία στους βιβλιόφιλους.

Ένας από αυτούς τους συγγραφείς ήταν και ο Edgar Allan Poe και για να μην τα πολυλογώ, ναι, η Funko ετοίμασε τον Edgar Allan Poe σε Pop! Φυσικά και το έκανε, σας τα λεγα εγώ, όχι; Η πώληση του θα ξεκινήσει από το New York Comic Con που θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, αλλά μετά θα μπορούν όλοι οι φανς του Poe να τον αγοράσουν από όλα τα ενημερωμένα καταστήματα με Funko Pop!

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Τι βιβλία διαβάζουν οι Έλληνες χρήστες του Instagram; Μπορείς κι εσύ να μάθεις παρακολουθώντας το #instavivlio, εκεί που οι bookstagrammers φωτογραφίζουν τα βιβλία τους, ανταλλάσσουν προτάσεις και γράφουν για τις αναγνωστικές τους εμπειρίες. Εκεί που βρήκα κι αυτές τις 3 φωτογραφίες που θα δεις παρακάτω.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ”

Δεν ξέρω αν είστε επαρκώς προετοιμασμένοι για το παρακάτω αλλά προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο λογαριασμός του σνακ Chex Mix στο Twitter πόσταρε αυτό το tweet:

Μετά οι άνθρωποι ενός εστιατορίου πρόσεξαν το tweet και απάντησαν με το δικό τους:

Ε και μετά έγινε χαμός. Πολλές εταιρίες και προϊόντα αλλά και απλοί χρήστες του Twitter ξεκίνησαν να κάνουν τις δικές τους προτάσεις για το τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση που δεν έχουμε έναν σελιδοδείκτη διαθέσιμο:

Υπήρχαν και μερικές, εχμ, ενδιαφέρουσες προτάσεις:

Ευτυχώς ανάμεσα στον πανικό είχαμε και κάμποσες φωνές της λογικής:

Και τέλος υπήρχε και το βιβλιοπωλείο Strand της Νέας Υόρκης που ήταν ΕΞΑΛΛΟ (δείτε ολόκληρο το thread):

Γενικά, σας παρακαλώ πολύ, μη χρησιμοποιείτε δημητριακά και νερό ως σελιδοδείκτες, να χαρείτε.

RANDOM LINKS

Πώς τα παιδικά βιβλία εξηγούν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στους νεαρούς αναγνώστες, γιατί οι βιβλιοθηκονόμοι πηγαίνουν σε πόλεμο με τους εκδότες για τα ebooks, πώς το Brexit μπορεί να καταστρέψει την εκδοτική βιομηχανία της Βρετανίας, γιατί χρειαζόμαστε να βγάζουν νόημα οι ιστορίες, πώς οι συγγραφείς αντιμετωπίζουν τα social media, μπορεί το διάβασμα να σε κάνει ευτυχισμένο, η αξία και τα εκπαιδευτικά οφέλη της ανάγνωσης κόμικς, ένα νέο πρότζεκτ σκανάρει τα εκατομμύρια κρυφά βιβλία του public domain, για τις μαθήτριες που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που οι Αμερικανοί μαθητές μαθαίνουν για τη φυλή, για το αντιφασιστικό μήνυμα στην καρδιά του ‘Ψάθινα καπέλα’ της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, για τα κόμικς και την κοινωνική δικαιοσύνη, πώς η Beatrix Potter έγινε πρωτοπόρος στην τέχνη του merchandise, σχεδόν όλα σε σχέση με το Goodreads είναι χαλασμένα, για τη δυστοπία της Margaret Atwood και τη δική μας δυστοπία, οι πιο διάσημες επιστολές απόρριψης του εκδοτικού Faber & Faber, για τη μεταβαλλόμενη στάση μας απέναντι στη μετάφραση, πώς η εγκυμοσύνη άλλαξε την αναγνωστική μου ζωή, για τον εμβληματικό Ιρανό ποιητή Fadhil al-Azzawi, που είναι όλα τα απομνημονεύματα για την έκτρωση, το μυστήριο της εξαφάνισης της συγγραφέα Barbara Newhall Follett, ο μακρύς δρόμος προς την έκδοση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσω τον εθισμό μέσα από τα βιβλία, τα αστυνομικά βιβλία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να κάνεις quote την Emily Dickinson θα πρέπει να ζητήσεις άδεια από το Harvard, το διάβασμα πριν τον ύπνο κάνει καλό στην υγεία, τι μπορούν να μάθουν οι συγγραφείς από τον Dante Alighieri, ο Edgar Allan Poe στην ποπ κουλτούρα.