ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v120: Η Λάρισα κάνει φεστιβάλ κόμικς και φυσικά το ονομάζει LA Festival

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Πριν το καθιερωμένο διάλειμμα της στήλης κάθε Φεβρουάριο, μιλάμε για βιβλία και κόμικς και εξώφυλλα και βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία και παιδικούς ήρωες, για όλα όσα πρέπει να ξέρετε, στην 120η έκδοση του Βιβλιοφαγικού mashup, της εβδομαδιαίας συνήθειας όλων των αναγνωστών.

ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

Ναι, η Λάρισα αποκτά ένα νέο φεστιβάλ κόμικς. Ναι, αυτό το φεστιβάλ ονομάζεται LA Comics Festival. Ναι, το λογότυπο της διοργάνωσης είναι αυτό που βλέπετε εδώ. Ναι, έχουμε ενθουσιαστεί με όλα αυτά τα στοιχεία.

Από τις 4 μέχρι τις 10 του Μαρτίου τα κόμικς έρχονται στο Μύλο του Παππά. Ο Σύλλογος Κόμικς και Τεχνών ΕΤουΚου και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνουν το φεστιβάλ που θα φέρει κομίστες από ολόκληρη την Ελλάδα στην πόλη της Λάρισας.

Για να δείτε όλες τις εκδηλώσεις και τους καλεσμένους του LA Comics Festival, ακολουθείτε την Facebook page της διοργάνωσης και κάντε οπωσδήποτε μια βόλτα για να δείτε τις φανταστικές αφίσες που σχεδιασαν για το φεστιβάλ διάφοροι Έλληνες κομίστες.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπορεί σήμερα να μην έχουμε νέα βιβλία εντός των τειχών, αλλά έχουμε 4 αναγνώσματα που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό στα βιβλιοπωλεία της Αμερικής. Ας τα δούμε ένα ένα και ας αποφασίσουμε αν αξίζουν μια θέση στη wishlist μας.

The Far Field’ της Madhuri Vijay, στο οποίο η Shalini, μια 30χρονη προνομιούχα γυναίκα ψάχνει απαντήσεις για τη μητέρα της που έχει πεθάνει και ταξιδεύει από τη Μπανγκαλόρ στο Κασμίρ ψάχνοντας έναν μυστηριώδη άντρα από το παρελθόν της, αλλά αυτό που βρίσκει στο απομονωμένο χωριό στο οποίο φτάνει και στην οικογένεια που τη φιλοξενεί, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που περιμένει.

The Dreamers’ της Karen Thompson Walker, όπου οι κάτοικοι μιας μικρής φοιτητικής πόλης στη Νότια Καλιφόρνια αρχίζουν να πανικοβάλλονται όταν μια παράξενη αρρώστια κάνει ανθρώπους να μην ξυπνούν από τον ύπνο τους, χωρίς κανέναν να μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει, ποιος θα είναι ο επόμενος και ποια είναι τα όνειρα όσων κοιμούνται.

Golden Child’ της Claire Adam, με τον Clyde, τον πατέρα 2 δίδυμων αγοριών, να ψάχνει στην ύπαιθρο του Τρινιντάντ τον ένα από τους 2, που χάθηκε τριγυρνώντας στο δάσος, με τις μέρες να περνούν και τον ίδιο να έρχεται μπροστά σε μια επιλογή που κανένας γονιός δε θα έπρεπε να κάνει.

King of Scars’ της Leigh Bardugo, σε αυτό το νέο κομμάτι του Grishaverse σύμπαντος και spin-off της συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον Nikolai της ‘Shadow & Bone’ τριλογίας της, ο νεαρός βασιλιάς θα ρισκάρει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας του, αλλά και τα σκοτεινά μαγικά που κρύβονται μέσα του και απειλούν όλα όσα έχει χτίσει.

ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 2019 ΕΧΕΙ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ετούτο εδώ είναι το εξώφυλλο του ‘The Testaments’ της Margaret Atwood, όπως αποκαλύφθηκε μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Πώς σας φαίνεται; Εμένα δε μου αρέσει η γραμματοσειρά καθόλου, αλλά δε θα κολλήσουμε εκεί τώρα.

Θυμίζω πως το ‘The Testaments’ είναι το πολυαναμενόμενο sequel του ‘The Handmaid’s Tale’ που η Margaret Atwood έγραψε επιτέλους και φτάνει στις 10 Σεπτεμβρίου στα βιβλιοπωλεία. Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία σκηνή του ‘The Handmaid’s Tale’ (και 34 χρόνια μετά την έκδοσή του), το ‘The Testaments’ επιστρέφει στην Gilead και τρεις γυναίκες θα έχουν το ρόλο του αφηγητή στη νέα ιστορία της Atwood.

Είναι βασικά το βιβλίο που περιμένει ο περισσότερος κόσμος μέσα στη χρονιά, ένα βιβλίο που χωρίς αμφιβολία θα χτυπήσει την κορυφή των λιστών με τα best sellers του 2019. Θα είναι όμως όσο καλό ήταν το προηγούμενο βιβλίο; Γι’ αυτό υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο.

AND NOW, THIS

Ο νικητής του πλουσιότερου λογοτεχνικού βραβείου της Αυστραλίας, ο Κουρδοϊρακινός Behrouz Boochani που βλέπετε στη φωτογραφία, βρίσκεται εδώ και 6 χρόνια υπό κράτηση σε ένα νησί της Παπούα Νέα Γουινέα, μιας και έχει ζητήσει άσυλο από την Αυστραλία και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Έγραψε το nonfiction έργο του, που έχει τίτλο ‘No Friend But the Mountains’, μέσα από το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται, ένα μήνυμα από το Whatsapp τη φορά.

Δεν ξέρω, θεώρησα πως αυτή είναι μια είδηση που πρέπει να διαβάσετε.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Τα βιβλία και οι φωτογραφίες από τις σημερινές μας επιλογές στο #instavivlio μας ταξιδεύουν μακριά. Έτσι δε συμβαίνει πάντα άλλωστε. Για να δούμε τι διαβάζουν και που βρίσκονται μερικοί από τους Έλληνες bookstagrammers αυτή τη φορά.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Ιωάννα ρωτά, “Ας πούμε πως βρίσκεσαι σε ένα βιβλιοπωλείο. Βλέπεις μια κοπέλα να ξεφυλλίζει τα βιβλία. Ποιο βιβλίο θα έπρεπε να επιλέξει για να την προσέξεις; Θα της μιλήσεις;

Φίλη Ιωάννα, εδώ είμαστε. Θαρρώ πως το “Με βάση τα βιβλία” δημιουργήθηκε για να έρθει μια μέρα η δική σου ερώτηση, εδώ βαδίζουμε πραγματικά σε μονοπάτια στήλης με συμβουλές των περιοδικών. Έχουμε πολλά να κάνουμε unpack εδώ, για πάμε.

Βρίσκομαι σε ένα βιβλιοπωλείο και βλέπω μια κοπέλα να ξεφυλλίζει βιβλία. Οκ, συμβαίνει. Πόσες φορές όμως συμβαίνει να δω και ποιο ακριβώς βιβλίο επιλέγει; Μάλλον λίγες, αφού κι εγώ ξεφυλλίζω βιβλία, δεν είμαι εκεί για να παρατηρώ τις κοπέλες. Αλλά ας πούμε πως πέφτει το μάτι μου στο βιβλίο που κρατάει, τυχαίνει, δεν κλείνουμε και τα μάτια στην παρουσία των άλλων ανθρώπων στο περιβάλλον μας.

Αν κρατάει στα χέρια της λοιπόν ένα βιβλίο που έχω διαβάσει και αγαπήσει (αν έχει πιάσει Vonnegut ή Pratchett ή το ‘Catch-22’ ή το ‘The Rotters’ Club’ ή ένα βιβλίο true crime, έτσι για να δώσω μερικά γρήγορα παραδείγματα) ή κάποιο που με ενδιαφέρει πολύ να διαβάσω, ειδικά αν είναι στο άμεσο tbr μου, τότε σίγουρα θα νιώσω μια σύνδεση με την κοπέλα. Βέβαια την ίδια σύνδεση θα ένιωθα αν πρόκειται και για αγόρι, μιας και τα βιβλία δεν κοιτάζουν φύλο. Θέλω να πω, δε θα νιώσω τη σύνδεση επειδή ανήκει στο αντίθετο φύλο, θα φταίει το βιβλίο που κρατά στα χέρια.

Αν θα της μιλήσω; Σχεδόν αποκλείεται. Είπαμε, δε βρισκόμαστε εδώ για βιβλιοφιλικό φλερτ, αλλά για να επιλέξουμε τα επόμενα αναγνώσματά μας. Το βιβλιοπωλείο, όπως και η βιβλιοθήκη, είναι ιερά μέρη για πολλούς αναγνώστες και σίγουρα το male gaze είναι κάτι που θα ήταν καλό να λείπει από εκεί.

Χαίρομαι όταν άλλοι άνθρωποι αγαπούν τα ίδια πράγματα με εμένα, αλλά δεν αρκεί το να ξεφυλλίζεις ένα αγαπημένο μου βιβλίο για να σε προσέξω. Σου γκρέμισα το μύθο του βιβλιόφιλου που ερωτεύεται μέσα από ένα ανάγνωσμα τώρα ε;

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΤΑ MOOMINS ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

Τα Moomins της Tove Jansson επιστρέφουν αυτή την άνοιξη στην τηλεόραση της Φινλανδίας και της Βρετανίας (και ελπίζουμε να τα πάρει και το Netflix να τα δούμε εύκολα κι εμείς).

Από τους πιο αγαπημένους παιδικούς χαρακτήρες της Ευρώπης, το ‘Moominvalley’ έρχεται για να ζωντανέψει ξανά τα έργα της Jansson, σε μια σειρά που είναι η πιο ακριβή στην ιστορία της Φινλανδικής τηλεόρασης. Το αγγλόφωνο voice cast της περιλαμβάνει τους Matt Berry, Rosamund Pike, Richard Ayoade, Will Self, Warwick Davis, Kate Winslet, Akiya Kenry και Taron Egerton στο ρόλο του Moomintroll, βασικού πρωταγωνιστή των Moomins.

Η σειρά, που αποτελείται από 13 επεισόδια, θα ξεκινήσει να προβάλλεται στη Φινλανδία μέσα στον μήνα και στην Αγγλία τον Απρίλιο από το SkyOne.

Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΚΙΝΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Αυτό εδώ που βλέπετε παραπάνω είναι το Bibliomotocarro, η μικρότερη κινητή βιβλιοθήκη της Ιταλίας!

Ο συνταξιούχος δάσκαλος Antonio La Cava μετέτρεψε πριν αρκετά χρόνια το τρίκυκλό του σε κινητή βιβλιοθήκη. Με αυτό ο Antonio γυρίζει τα ορεινά χωριά της περιοχής Basilicata στη νότια Ιταλία, μέρη με μόνο μερικές εκατοντάδες κατοίκους, φέρνοντας ιστορίες στα παιδιά που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα βιβλία.

Στις ορεινές περιοχές που ταξιδεύει το Bibliomotocarro, τα παιδιά γεμίζουν με ιστορίες και ο Antonio La Cava αποδεικνύει πως τα βιβλία φτάνουν παντού, αλλά και πως αρκετοί βιβλιόφιλοι είναι υπέροχοι, δοτικοί άνθρωποι.

RANDOM LINKS

Ένα κείμενο για την πολτοποίηση των βιβλίων και τους λόγους που συμβαίνει, το Booker Prize έχασε τον σπόνσορά του, τι σημαίνει τελικά για ένα βιβλίο πως είναι “δύσκολο”, πώς νεαρές γυναίκες αλλάζουν τους κανόνες της ποίησης, για τα βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε αλλά συνεχώς μας ξεφεύγουν, πολλά ανέκδοτα έργα του J.D. Salinger θα εκδοθούν μέσα στα επόμενα χρόνια και η παράξενη ζωή του συγγραφέα, τον Σεπτέμβριο φτάνει το νέο βιβλίο του Stephen King με τίτλο ‘The Institute’, καλωσήρθατε στην Instagram εποχή των εξωφύλλων βιβλίων, συγγραφέας ακυρώνει την έκδοση του βιβλίου της μετά από το χαμό που προκάλεσε στο Twitter, ένα δωρεάν ebook με ιστορίες κλιματικής λογοτεχνίας, όση περισσότερη τηλεόραση έχουμε τόσοι περισσότεροι συγγραφείς επωφελούνται και μερικά βιβλία δε χρειάζεται να έχουν την προοπτική να φτάσουν στο Hollywood, το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα, μην ταγκάρετε τους συγγραφείς στις αρνητικές σας κριτικές των βιβλίων τους, το πρόβλημα με τα προσφυγικά μυθιστορήματα, είναι το ‘Good Omens’ ένα από τα καλύτερα συνεργατικά βιβλία, για την ποίηση επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού, γιατί οι Γάλλοι αγαπούν το Αμερικανικό νουάρ, η εμμονή του Hans Christian Andersen με τα πόδια, τι διάβαζαν οι Che Guevara και Fidel Castro, για το δημιουργό εκατοντάδων εξωφύλλων paperbacks Robert McGinnis, ο μυστηριώδης κλάδος των αφηγητών, για τα 40 χρόνια του κωμικού μυθιστορήματος ‘The Dog of the South’ του Charles Portis, το ευχαριστήριο γράμμα του Dr. Seuss στον άνθρωπο που έσωσε το πρώτο του βιβλίο, ήταν ο Rudyard Kipling συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, είναι το ‘The Moon is a Harsh Mistress’ το σπουδαιότερο έργο του Robert A. Heinlein, μια νουάρ ανάγνωση του ‘The Great Gatsby’, 10 βιβλία για τα Troubles της Βόρειας Ιρλανδίας.