ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v39: Αυτά είναι τα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας για φέτος

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Με πολύ δυνατές κυκλοφορίες, πολλά βραβευμένα βιβλία και συγγραφείς, μερικά όμορφα εξώφυλλα, delivery ποίησης στο Messenger και τις φήμες για το sequel του βιβλίου του 2017 (μέχρι στιγμής) θα ασχοληθούμε σήμερα.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ

Για τα Hugo Awards είχαμε μιλήσει τον Αύγουστο, όταν απονεμήθηκαν τα βραβεία του 2016. Τώρα ήρθε ξανά η ώρα τους, αφού ανακοινώθηκαν στο 75ο Worldcon, το παγκόσμιο συνέδριο επιστημονικής φαντασίας που φέτος έγινε στο Ελσίνκι, οι υποψηφιότητες για το ‘17.

Τα βραβεία βγήκαν σε μεγάλο βαθμό καθαρά από την προσπάθεια τις ακραίας ομάδας του Vox Day, των Sad Puppies και των Rabid Puppies (αν δε θυμάστε την πρόσφατη ιστορία των Hugo, ρίξτε μια ματιά στο σχετικό κείμενο του Slate από το 2015) να σφετεριστεί και να μονοπωλήσει τις shortlists.

Μπορείτε να δείτε όλες τις κατηγορίες εδώ αλλά να τα 6 υποψήφια βιβλία για Καλύτερο Μυθιστόρημα:

‘All the Birds in the Sky’ της Charlie Jane Anders

‘A Closed and Common Orbit’ της Becky Chambers

‘Death’s End’ του Liu Cixin

‘Ninefox Gambit’ του Yoon Ha Lee

‘The Obelisk Gate’ της N.K. Jemisin (που ήταν και η περσινή νικήτρια της κατηγορίας με το ‘The Fifth Season’)

‘Too Like the Lightning’ της Ada Palmer

Αρκετά σημαντικά βραβεία ανακοίνωσαν τις λίστες των υποψηφίων τους αυτές τις μέρες ή βραβεύσαν τους νικητές τους. Πρώτο το Baileys Women’s Prize for Fiction, το βραβείο που απονέμεται στο καλύτερο μυθιστόρημα από γυναίκα συγγραφέα που έχει εκδοθεί στη Βρετανία μέσα στην περασμένη χρονιά. Οι πάντα εξαιρετικές επιλογές του Women’s Prize for Fiction, που ξεκίνησε το 1996, έχουν βάλει το βραβείο ψηλά στη λίστα μας με όσα παρακολουθούμε.

Η φετινή shortlist περιλαμβάνει τα εξής 6 βιβλία:

‘First Love’ της Gwendoline Riley

‘Do Not Say We Have Nothing’ της Madeleine Thien

‘The Power’ της Naomi Alderman

‘Stay With Me’ της Ayọ̀bámi Adébáyọ̀̀

‘The Dark Circle’ της Linda Grant

‘The Sport of Kings’ της C.E. Morgan

Περσινή νικήτρια ήταν η Lisa McInerney με το ‘The Glorious Heresies’ της και η απονομή του μ̶π̶ο̶υ̶κ̶α̶λ̶ι̶ο̶ύ̶ ̶B̶a̶i̶l̶e̶y̶s̶ βραβείου για το 2017 θα γίνει στις 7 Ιουνίου.

Βραβεία όμως έχουμε και στην παιδική λογοτεχνία. Στα εντός των τειχών, τα βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου αναδεικνύουν τα καλύτερα ελληνικά παιδικά βιβλία, αλλά πάντα ξεχωρίζουν και για τη βράβευση ανθρώπων και φορέων που προωθούν την ανάγνωση. Εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων, βιβλιοθηκονόμοι, δήμοι, σχολικά έντυπα (υπάρχουν ακόμη σχολικές εφημερίδες; τέλεια!) τιμώνται για την προσφορά τους. Και μόνο για αυτό το κομμάτι τους, τα συγκεκριμένα βραβεία αξίζουν της προσοχής μας.

Εκτός, το Astrid Lindgren Memorial Award, το σπουδαιότερο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως, πήγε φέτος στον Γερμανό εικονογράφο Wolf Erlbruch. Μοναδικό του έργο που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά είναι παραμύθι ‘Το εργαστήριο της πεταλούδας’ από τις Εκδόσεις Νεφέλη, όπου συνεργάζεται με την Gioconda Belli.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ

Τα φετινά βραβεία ΕΒΓΕ απονεμήθηκαν την περασμένη Δευτέρα και πάντα έχει ενδιαφέρον το τι βραβεύτηκε από το χώρο των βιβλίων.

Στην κατηγορία Βιβλίο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμάς παρουσιάζει το ‘Δεν έχω τόπο, δεν έχω γειτονιά’ από την Κύπρο, που κέρδισε έπαινο. Αφορά μια δημοσιογραφική έρευνα για τη διαδρομή των προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα και έχει κρυμμένες φωτογραφίες που για να εμφανιστούν ο αναγνώστης θα πρέπει να σκίσει μερικές σελίδες, δημιουργώντας μια μόνιμη πληγή στο βιβλίο, όπως και οι μόνιμες πληγές αυτών των ανθρώπων.

Στην κατηγορία Εξώφυλλο Βιβλίου ξεχωρίζει το εξώφυλλο που σχεδίασε ο Γιάννης Καρλόπουλος για το ‘Κραυγάζοντας με τον Καζαντζάκη’ της Μαρίας Πολενάκη από τις Εκδόσεις Ιωλκός, δημιουργία που κέρδισε το ΕΒΓΕ της κατηγορίας. Οι 2 έπαινοι πήγαν στην Κυριακή Μαυρογεώργη για το ‘Η νύχτα των παπουτσωμένων γάτων’ του Frédéric H. Fajardie από τις Εκδόσεις Angelus Novus και στο Bios για τη διπλή έκδοση ‘Μεταπαραγωγή’ και ‘Σχεσιακή Αισθητική’ του Νικολά Μπουριό από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στην κατηγορία Αυτοεκδόσεις πολύ δυνατός ο έπαινος για το ‘Νιω, μια μικρή ιστορία’ του Βασίλη Σελιμά, ένα μικρό κόμικς που παρουσιάζει τις αφηγήσεις της γιαγιάς Νιως. Κυκλοφόρησε σε 300 αντίτυπα και υπάρχει ακόμη διαθέσιμο σε ελληνικά και αγγλικά.

Στην κατηγορία Εικονογράφηση Βιβλίου το ΕΒΓΕ πήρε το ‘Οι πιο ωραίοι θησαυροί’, η ιστορία για την αποταμίευση που δημιούργησε για τη Eurobank η Μυρτώ Δεληβοριά, ενώ 2 από τους επαίνους έκλεψαν παιδικά βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη.

Στην κατηγορία Εικονογράφηση Εξωφύλλου το ‘Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!’ του Αντώνη Παπαθεοδούλου από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος βραβεύτηκε με έπαινο για το εξώφυλλο που σχεδίασε ο Πέτρος Μπουλούμπασης

Όλοι οι νικητές για το 2017 βρίσκονται στο site της διοργάνωσης.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Αν επισκεφθείτε ένα βιβλιοπωλείο σήμερα, θα βρείτε μια εξαιρετική 5άδα φρέσκων βιβλίων. Αυτή η 5άδα είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, το βιβλιοσχετικό αντίστοιχο της superteam των Warriors στο NBA. Ας τα δούμε ένα ένα, για να ξέρετε τι να διαλέξετε (αν και όλοι ξέρουμε πως θα τα πάρετε και τα 5).

Έφτασε η μεγάλη στιγμή να δούμε το ‘Ποτέ και πουθενά’ (‘Neverwhere’, 1996) του Neil Gaiman και στα ελληνικά, από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τον Ρίτσαρντ καθώς βρίσκεται σε έναν κόσμο κάτω από το Λονδίνο, εκεί που μένουν οι φυγάδες και οι άστεγοι, όσοι πέφτουν στις ρωγμές της κοινωνίας της πόλης που βρίσκεται από πάνω του. Έναν κόσμο περίπου μαγικό και σίγουρα επικίνδυνο, εκεί που άγγελοι και τέρατα, μισθοφόροι και κλεφτρόνια συναντιούνται και συνθέτουν έναν από τους πιο παράξενους τόπους του φανταστικού.

Η έκδοση του Ίκαρου περιλαμβάνει και μια ιστορία που έγραψε ο Gaiman μετά το τέλος του βιβλίου, καθώς και τον πρόλογο του συγγραφέα.

Η επιστροφή του Jo Nesbø με την 11η περιπέτεια του Χάρι Χόλε ήρθε την Παρασκευή από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Στο αγωνιώδες μυθιστόρημα ‘Η δίψα’ (‘The Thirst’ 2017), ο επιθεωρητής Χόλε επιστρέφει στην αστυνομία του Όσλο για να ψάξει έναν κατά συρροή δολοφόνο που στοχεύει τους χρήστες του Tinder και να αναμετρηθεί με έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του. Μια από τις πιο bestsellerίσιες κυκλοφορίες της χρονιάς που σίγουρα θα κάνει τους φανς του Nesbø να τρέξουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει, είδα πολύ κόσμο να ξεκινά το βιβλίο την πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφορίας του) στα βιβλιοπωλεία.

Η πολυαναμενόμενη 3η συνέχεια της Τετραλογίας της Νάπολης είναι εδώ. Το ‘Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν’ (‘Those Who Leave and Those Who Stay’, 2013) της Elena Ferrante από τις Εκδόσεις Πατάκη προχωρά την ιστορία της Έλενα και της Λίλα στη δεκαετία του ‘70, με νέες προκλήσεις αλλά και με τον ισχυρό τους δεσμό ακέραιο, προχωρώντας προς την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα των ημερών μας. Αν δεν έχετε αρχίσει ακόμη τα βιβλία, αυτή είναι μια καλή στιγμή. Το 4ο μέρος της Τετραλογίας αναμένεται μέσα στο 2ο μισό του 2017.

Το ‘Δόκτωρ Γκλας’ (‘Doctor Glas’, 1905) του Hjalmar Söderberg μπορεί να μην έχει τη λάμψη των παραπάνω αναγνωσμάτων αλλά είναι ένα κλασικό βιβλίο που χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε στα ελληνικά. Μας το φέρνουν οι Εκδόσεις Printa και αποτελεί ένα σπουδαίο έργο της σουηδικής λογοτεχνίας, ένα μυθιστόρημα που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο σεξουαλικά καταπιεσμένος γιατρός Γκλας προσπαθεί να βοηθήσει τη Χέλγκα, η οποία θέλει να αποφύγει τις σεξουαλικές υποχρεώσεις της απέναντι στον σύζυγο της, έναν ηλικιωμένο ιερέα. Όταν τίποτα από όσα δοκιμάζει δεν πετυχαίνει, ο Γκλας σκέφτεται τη δολοφονία.

Ένα από τα βιβλία του Graham Greene που βρίσκεται εξαντλημένο εδώ και χρόνια ξαναφέρνουν σε νέα έκδοση και μετάφραση οι Εκδόσεις Πόλις. Το μυθιστόρημα ‘Η καρδιά των πραγμάτων’ (‘The Heart of the Matter’, 1948) κοιτά μια βρετανική αποικία στην Αφρική, στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τα μάτια του αστυνόμου Χένρι Σκόμπι. Ο Σκόμπι προσπαθεί να παραμείνει ακέραιος και να μην εμπλακεί σε παράνομες δοσοληψίες με έναν Σύριο επιχειρηματία, αλλά ο κρυφός έρωτας του για τη νεαρή Έλεν θα ανατρέψει την ηθική και ολόκληρη τη ζωή του.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Άλλα 5 βιβλία, από την Αμερική αυτή τη φορά, έχουμε να παρουσιάσουμε σήμερα: Πολλά συγγραφικά ντεμπούτα, επιστημονική φαντασία, μαγικός ρεαλισμός, φανταστικό και το retelling ενός κλασικού μυθιστορήματος.

‘American War’ του Omar El Akkad, ένα βιβλίο που ξεκινά από το 2074, στο ξέσπασμα του Δεύτερου Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, κι ακολουθεί ένα νεαρό κορίτσι από τη Λουιζιάνα, τη Sarat Chestnut, καθώς ο χρόνος και η σύγκρουση τη μεταμορφώνουν από ένα παιδί σε ένα θανατηφόρο όπλο. ‘Marlena’ της Julie Buntin, η ιστορία της δυνατής φιλίας μεταξύ 2 έφηβων κοριτσιών, της Cat και της Marlena, από την οπτική γωνία της Cat, μια φιλία που θα κρατήσει μόλις 1 χρόνο, θα κοστίσει το θάνατο της μιας και θα ορίσει τη ζωή της άλλης. ‘The End of the Day’ της Claire North, ένα βιβλίο για τον Charlie, το πρόσωπο που συναντάς λίγο πριν έρθει ο Θάνατος να σε βρει, τα ταξίδια του και τους ανθρώπους που συναντά.

‘What It Means When a Man Falls from the Sky’ της Lesley Nneka Arimah, μια συλλογή διηγημάτων ενός σπάνιου νέου ταλέντου, με τις ιστορίες της να κινούνται γύρω από τον Μαγικό Ρεαλισμό, εξερευνώντας τους δεσμούς που μας συνδέουν, μέσα από γεμάτους ανατροπές τρόπους. ‘No One Is Coming to Save Us’ της Stephanie Powell Watts, όπου η συγγραφέας γράφει μια σύγχρονη εκδοχή του ‘The Great Gatsby’, δημιουργώντας ένα δυνατό, περίπλοκο μυθιστόρημα για μια οικογένεια Αφροαμερικανών στη Βόρεια Καρολίνα, που έρχεται αντιμέτωπη με το Αμερικανικό Όνειρο και κοντράρει τις επιθυμίες της με την πραγματικότητα της ζωής.

ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ

Δε συνηθίζουμε να μιλάμε για νέους εκδοτικούς εδώ στη στήλη χωρίς να δούμε τι εκδίδουν, αλλά μιας και παραπάνω είδαμε εξώφυλλα βιβλίων είπα να σας δείξω και τα εξώφυλλα των 3 πρώτων βιβλίων που κυκλοφόρησαν από τις νεοσύστατες Εκδόσεις Αμολγός. Με κυρίαρχες θεματικές τους τη Φιλοσοφία και το Θέατρο και τον σχεδιαστή Χρήστου Κούρτογλου, που ξέρουμε από τα εξώφυλλα των Εκδόσεων Ίκαρος, να βρίσκεται στην επιμέλεια μερικών από αυτά, τα εξώφυλλα του Αμολγού μπαίνουν πολύ δυνατά στο παιχνίδι. Καλή τους επιτυχία.

AND NOW, THIS

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Κάθε εβδομάδα διαλέγουμε 3 από τις φωτογραφίες του instagramικού hashtag #instavivlio, αυτές που μας κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον. Να οι 3 αυτής της Δευτέρας.

Paris, street book seller #paris #instavivlio

A post shared by @zizeloni on

Color coding    #bookshelf #shelves #shelfie #books #readmore

A post shared by Vassia Karkouli (@themodisher) on

Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ MESSENGER ΣΑΣ

Έχω μια πρόταση για εσάς: Πως θα σας φαινόταν αν σας ερχόταν αυτόματα στο Messenger του Facebook ένα διαφορετικό ποίημα κάθε μέρα; Κι όχι ό,τι κι ό,τι ποίημα, αλλά επιλεγμένο από το ‘The New Yorker’.

Οι άνθρωποι του περιοδικού, για να γιορτάσουν τα 92 του χρόνια, φτιάξανε ένα poetry bot που δουλεύει πολύ απλά. Πηγαίνετε εδώ για να μπείτε στο bot, πατάτε Get Started για να ξεκινήσετε, επιλέγετε ώρα της μέρας που θέλετε να σας στέλνουν το καθημερινό σας ποίημα και μέσα στις επόμενες 92 ημέρες θα διαβάσετε 92 τυχαία ποιήματα από το αρχείο του ‘The New Yorker’. Αξίζει λίγη ποίηση όπου μπορείτε να τη βρείτε.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ SEQUEL ΤΟΥ HANDMAID’S TALE;

Το ‘Handmaid’s Tale’ είναι το αδιαμφισβήτητο βιβλίο της χρονιάς μέχρι τώρα. Λίγο η σειρά που έρχεται στο τέλος του μήνα στο Hulu, λίγο το πόσο σημερινό φαίνεται το θέμα του, λίγο ο χαμός που έγινε στο Women’s March τον Ιανουάριο (τα είχαμε πει/δείξει και τότε), το μυθιστόρημα της Margaret Atwood είναι ένα έργο που απέκτησε μια δεύτερη ζωή, 32 χρόνια μετά την έκδοση του.

Τώρα η Atwood κυκλοφόρησε ένα νέο audiobook του βιβλίου στο Audible. Εκεί δίνει ένα νέο τέλος στην ιστορία της, ανοίγοντας την αρχική της κατάληξη και αφήνοντας μας να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον των χαρακτήρων και του κόσμου τους.

Οι φήμες και οι εικασίες πως η Καναδή συγγραφέας έχει ξεκινήσει ήδη τη συγγραφή της συνέχειας του ‘The Handmaid’s Tale’, πάνω στην κατάλληλη ώρα, μεγαλώνουν κάθε μέρα που περνά από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το audiobook. Δεν μπορώ να κρύψω πως το ενδεχόμενο δε με αφήνει αδιάφορο, θα ήθελα πολύ να δω τι έχει να πει η Atwood 30 ολόκληρα χρόνια μετά. “Nolite te bastardes carborundorum” και πάλι, πιθανότατα.

RANDOM LINKS

Η Μεγάλη Βίβλος του Stephen King: Τα ’00s (μέρος πρώτο), ο Jo Nesbo, η ‘Δίψα’ και η επιστροφή του Χάρι Χόλε50 ημέρες βγαλμένες από τα βιβλία, ένα κείμενο για το ιστορικό περιοδικό κόμικς ‘Βαβέλ’, πως είναι να μεταφράζεις Agatha Christie στα ισλανδικά, ο Juan Gabriel Vásquez διηγείται μια ιστορία για τον Mario Vargas Llosa, ο Stephen King δίνει σε 6 φανταστικούς ψηφοφόρους του Donald Trump τον ορό της αλήθειας για να καταλάβει πως έγινε πρόεδρος, ένα συγκρότημα γράφει μουσική για το ‘Finnegans Wake’ του James Joyce, 10 αξιοσημείωτες φόρμες ποίησηςελαφρώς ενοχλητικά πράγματα που συμβαίνουν στους αναγνώστες, η σύντομη λογοτεχνική ιστορία των ρομπότ μέσα από 10 βιβλία, κείμενο του The New York Review of Books για το μυστηριώδες Χειρόγραφο Voynichπόσοι Shakespeare υπήρχαν τελικά, καλλιτέχνες δημιουργούν τα δικά τους εξώφυλλα για τα αγαπημένα βιβλία τους, το ‘The Underground Railroad’ του Colson Whitehead κέρδισε και το Tournament of Books, 20 σπάνιες φωτογραφίες του Allen Ginsberg, ο George Takei ετοιμάζει ένα κόμικς για την κράτηση του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμερικής κατά τον Β’ΠΠ, ένα παιδικό βιβλίο ‘The X-Files’ με πιτσιρίκους Scully και Mulder, τα ψυχεδελικά εξώφυλλα των βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Michael Moorcock, κυκλοφόρησαν μερικά πολύχρωμα νομίσματα αφιερωμένα στην Beatrix Potter, 20 καταπληκτικά φαγώσιμα βιβλία, ένα παιδικό βιβλίο για την Ada Lovelace, μπορούμε άραγε να κρίνουμε τα βιβλία από τη μυρωδιά τους;