AP Photo/Jeff Chiu
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v85: Το βιβλίο που βοήθησε στη σύλληψη ενός serial killer

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Συνεχίζουμε με φόρα από την προηγούμενη εβδομάδα με νέα βιβλιοφιλικά events (και λίγη γκρίνια για ένα από αυτά), μια έρευνα που συγκρίνει τις αναγνωστικές συνήθειες των Ελλήνων με εκείνες της υπόλοιπης Ευρώπης, για το βιβλίο που ακούστηκε περισσότερο σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα και με ένα θεατρικό 5:30 ωρών.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ SERIAL KILLER

Τον Μάρτιο, ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες από την Αμερική, αναφέραμε και ένα ιδιαίτερο βιβλίο: Το true crime ‘I’ll Be Gone in the Dark’ της Michelle McNamara. Να πως το είχαμε περιγράψει τότε: “Η προσπάθεια της MacNamara, μέχρι και το θάνατό της, να ανακαλύψει στοιχεία σχετικά με τον άπιαστο μέχρι σήμερα Golden State Killer, έναν σαδιστή δολοφόνο που σε περισσότερα από 10 χρόνια διέπραξε 50 βιασμούς στη Βόρεια Καλιφόρνια, πριν μετακομίσει στον Νότο, εκεί που προχώρησε σε 10 σαδιστικούς φόνους.”

Η McNamara ήταν η σύζυγος του κωμικού Patton Oswalt, ο οποίος μετά το θάνατό της τον Απρίλιο του 2016 αποφάσισε να ολοκληρώσει το βιβλίο που η ίδια έγραφε για τον Golden State Killer. Το βιβλίο εκδόθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου, με τη βοήθεια του συγγραφέα και ερευνητή Paul Haynes και του ερευνητικού δημοσιογράφου Billy Jensen και βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των bestsellers για τα nonfiction βιβλία.

Το HBO ανακοίνωσε μάλιστα την αγορά των δικαιωμάτων του βιβλίου ώστε να δημιουργήσει μια σειρά ντοκιμαντέρ για τον GSK και τα εγκλήματά του και την περασμένη Τρίτη ξεκίνησαν και επίσημα τα γυρίσματα.

Μόλις 24 ώρες μετά όμως, συνέβη αυτό που μόνο η Michelle McNamara φαινόταν να πιστεύει: Περισσότερα από 30 χρόνια αφού ο Golden State Killer εγκατέλειψε την ενεργό δράση, η αστυνομία του Sacramento ανακοίνωση τη σύλληψη του 72χρονου Joseph James DeAngelo ως υπόπτου στην, από καιρό, παγωμένη υπόθεση.

Ο DeAngelo υπήρξε πρώην αστυνομικός και πλέον κατηγορείται για 6 φόνους, ενώ η αστυνομία προχωρά στη σύνδεσή του με όλους τους φόνους που διέπραξε ο Golden State Killer. Και μπορεί η McNamara να μην έδειξε στο βιβλίο της προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά ο θόρυβος γύρω από αυτό και τα στοιχεία που παρουσιάζονται στις σελίδες του, σίγουρα έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο σε μια υπόθεση που δεν απασχολούσε ενεργά την αστυνομία εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Η δικαίωση είναι σίγουρα με την πλευρά της συγγραφέα.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Με μια, σχετικά ήρεμη, ανοιξιάτικη εκδοτική εβδομάδα έκλεισε ο Απρίλιος, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εμείς δεν έχουμε να μιλήσουμε για νέα βιβλία. Είπαμε, το Βιβλιοφαγικό mashup φροντίζει εδώ και σχεδόν 2 χρόνια να σας προτρέπει να μεγαλώσετε τη wishlist σας.

Αρχή με την ‘Ημερήσια διάταξη’ (‘L’Ordre du jour’, 2017) του Éric Vuillard, το ιστορικό βιβλίο που κέρδισε το τελευταίο βραβείο Goncourt και μας φέρνουν οι Εκδόσεις Πόλις. Θέμα του, μόλις 160 σελίδων, βιβλίου είναι τα παρασκήνια της εγκαθίδρυσης του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία, με τον συγγραφέα να επικεντρώνεται σε 2 ημερομηνίες, τον Φεβρουάριο του 1933 και τη σύσκεψη επιχειρηματιών της Γερμανικής βιομηχανίας με αξιωματούχους των ναζί και τον Μάρτιο του 1938 και την προσάρτηση της Αυστρίας. Η γραφή του Vuillard μπλέκεται με τα γεγονότα πίσω από τα γεγονότα που ο ίδιος παρουσιάζει, κάνοντας το βιβλίο ένα must read για αυτούς που αγαπούν την ιστορία.

Οι Εκδόσεις Διόπτρα φροντίζουν πάντα για την crime ανάγνωσή μας και μας δίνουν 2 πολύ ενδιαφέροντα, αγωνιώδη βιβλία. Πρώτο το ‘Θα σε βρω’ (‘I Am Watching You’, 2017) της Teresa Driscoll, ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια την Έλλα, που παρακολουθεί 2 κορίτσια στο τρένο για το Λονδίνο που μπλέκονται με 2 άντρες που μόλις έχουν βγει από τη φυλακή. Θέλει να τις προστατέψει αλλά δεν κάνει τίποτα τελικά και την επόμενη μέρα ένα από τα κορίτσια εξαφανίζεται. Όταν πηγαίνει στην αστυνομία είναι πια πολύ αργά και η Έλλα είναι γεμάτη τύψεις, ενώ διασύρεται από τα media για το ότι δεν έκανε κάτι νωρίτερα. Ένα χρόνο αργότερα, λαμβάνει απειλητικά μηνύματα και κάποιος την παρακολουθεί, ο ίδιος που γνωρίζει πολύ καλά που βρίσκεται το χαμένο κορίτσι.

Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της Διόπτρας είναι ‘Το δέμα’ (‘Das Paket’, 2016) του Sebastian Fitzek. Η Έμμα είναι μια νεαρή ψυχίατρος που δεν αντέχει να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού της, μετά από το βιασμό της στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Όταν μια μέρα ο ταχυδρόμος της ζητά να δεχτεί το δέμα του γείτονά της, έναν άντρα που δεν έχει δει ποτέ, ο κόσμος της θα γίνει για ακόμη μια φορά άνω κάτω.

Από τις Εκδόσεις Gutenberg φτάνει σε μας το κλασικό μυθιστόρημα (και ντεμπούτο) του Theodore Dreiser, ‘Η Κάρι μας’ (‘Sister Carrie’, 1900). Το βιβλίο αφορά ένα νεαρό κορίτσι από την επαρχία που μετακομίζει στην πόλη του Σικάγο όπου ξεκινά να κυνηγά το δικό της Αμερικανικό Όνειρο, αρχικά ως ερωμένη αντρών τους οποίους αντιμετωπίζει ως ανώτερης κλάσης και αργότερα καθώς εξελίσσεται σε διάσημη ηθοποιός.

Την τρίτη περιπέτεια του Αστυνόμου Χάρη Κόκκινου και το κλείσιμο της Τριλογίας της Αθήνας μας φέρνουν με την ‘Πόλη στο φως’ η Ευτυχία Γιαννάκη και οι Εκδόσεις Ίκαρος. Το μυθιστόρημα ξεκινά με τη δολοφονία μιας εγκύου γυναίκας μέσα στο σπίτι της αλλά συνδέεται με κυκλώματα ντόπινγκ και με βία 2 δεκαετιών που μπλέκει τη Σερβία στα μέσα των ‘90s με την Αθήνα στα μέσα των ‘10s, ενώ την ίδια στιγμή ο γιος του Χάρη Κόκκινου δικάζεται για λάθη του παρελθόντος.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Όχι πολλά πράγματα και από την Αμερική σήμερα, αλλά έχουμε να μιλήσουμε για 3 βιβλία, οπότε μπαίνουμε στο ψαχνό χωρίς πολλά λόγια.

You Think It, I’ll Say It’ της Curtis Sittenfeld, μια συλλογή 10 διηγημάτων όπου η συγγραφέας αντιμετωπίζει τα σύγχρονα ερωτήματα των τάξεων, των σχέσεων και των ρόλων των φύλων με το σύνηθες στυλ γραφής της και με τους χαρακτήρες της να κρίνουν, λανθασμένα, τους γύρω τους, σε ένα γαϊτανάκι πρώτων εντυπώσεων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ αντρών και γυναικών.

Beneath a Ruthless Sun’ του Gilbert King, ένα true crime βιβλίο που καταγράφει την πραγματική ιστορία μιας υπόθεσης βιασμού που συνέβη τον Δεκέμβριο του 1957, μια ιστορία ρατσισμού στον Αμερικανικό Νότο, και το κυνήγι μιας δημοσιογράφου, της Mabel Norris Reese, για την ανακάλυψη της αλήθειας κάτω από τα γεγονότα, αλήθεια που έφερε στο φως μια μεγάλη συνωμοσία.

Ash Princess’ της Laura Sebastian, όπου ένα κορίτσι, στερημένο από το βασιλικό της δικαίωμα αφού η μητέρα της, η Βασίλισσα, δολοφονείται μπροστά στα μάτια της, μεγαλώνει με φαινομενική πίστη στους κανόνες, αλλά και με ένα σχέδιο για εκδίκηση στο μυαλό της, σε αυτό το πρώτο μέρος μιας νέας τριλογίες φανταστικού.

15Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πέρυσι, η 14η διοργάνωση της σημαντικότερης βιβλιοφιλικής διοργάνωσης στην Ελλάδα, ήταν ένα συνονθύλευμα, μεγάλου σε αριθμό αλλά ελάχιστου ενδιαφέροντος στο σύνολό τους, εκδηλώσεων, με τις παρουσίες των Jaume Cabré, Santiago Roncagliolo, Pascal Bruckner, Mathias Enard και Erri De Luca να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ήταν όμως και μια χρονιά μεταβατική, με οργανωτικές και οικονομικές αλλαγές να έρχονται λίγο καιρό πριν τη διοργάνωση.

Φέτος, well, φέτος η 15η διοργάνωση κρατά το χαρακτήρα των τελευταίων ετών. Ελάχιστα πρωτοποριακή, λειτουργεί περισσότερο ως ένα τεράστιο βιβλιοπωλείο γεμάτο με δεκάδες παρουσιάσεις βιβλίων, παρά ως εικόνα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας και χωρίς να προχωρά τη συζήτηση του που βρίσκεται η ανάγνωση σήμερα. Το αφιέρωμα στις “χώρες της Γαλλοφωνίας” και τη λογοτεχνία της Ευρώπης, η σε μεγάλο βαθμό συνεχιζόμενη απουσία της genre λογοτεχνίας από την Έκθεση, συζητήσεις όπως “Δημοκρατία και οικονομία: Σχέση στοργής ή οργής; Υπάρχει αντινομία μεταξύ ελεύθερης αγοράς και δημοκρατίας;”, για τις οποίες το κοινό αρκείται απλά στο να διαβάσει τον τίτλο τους πριν στρίψει προς την έξοδο, δε βοηθάνε στο να ανοίξει η ΔΕΒΘ το βλέμμα της προς τη μη-ακαδημαϊκότητα στη συζήτηση για το βιβλίο που επιχειρείται σε αντίστοιχες βιβλιοεκθέσεις του εξωτερικού εδώ και χρόνια.

Κρατάω όμως τα αφιερώματα ‘Η προσφυγική εμπειρία’ (επίκαιρο και απαραίτητο) και ‘Βιβλίο και Performance’ (διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει και δείχνει τη σύνδεση της λογοτεχνίας με άλλες μορφές τέχνης), αλλά και μεμονωμένες εκδηλώσεις όπως η ημερίδα ‘Η ψηφιακή μετάβαση του βιβλίου’, που μιλά για τις ψηφιακές προκλήσεις στο σήμερα και το αύριο του βιβλίου, ή η συζήτηση ‘Ο Μεταφραστής, ο Αναγνώστης, η Γυναίκα του και η Google’ που ασχολείται με τη μετάφραση του μη λογοτεχνικού βιβλίου από γλώσσες περιορισμένης διάδοσης στην ψηφιακή εποχή, εκδηλώσεις που σίγουρα προτείνω να παρακολουθήσετε αν σας ενδιαφέρουν τα θέματα. More of this, please. Ρίξτε μια ματιά σε ολόκληρο το πρόγραμμα της 15ης ΔΕΒΘ σε pdf.

Ό,τι μένει σταθερό ενώ ο κόσμος προχωρά, μοιραία χάνει την όποια αξία είχε παλιότερα. Ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο και με την Έκθεση Βιβλίου, θεσμό που αγαπούν ιδιαίτερα οι αναγνώστες της Θεσσαλονίκης.

ΕΝΑ ΠΙΚ ΝΙΚ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Φαντάζεστε να είχε κάποιος την ιδέα να στρώσει με πράσινο την Πλατεία Κοτζιά για ένα ανοιξιάτικο πικνίκ αφιερωμένο στο βιβλίο; Ναι, κάποιος όχι απλά το σκέφτηκε, αλλά το πραγματοποιεί κιόλας!

Αυτός ο κάποιος είναι ο En Lefko 87.7, που σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και στο πλαίσιο του Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, ετοιμάζει μια ημέρα γεμάτη βιβλία στο κέντρο της Αθήνας, αυτό το Σάββατο 5 Μαΐου, με τον τίτλο Athens Urban Picnic: The Book Edition.

Η ημέρα περιλαμβάνει μουσική, σινεμά, δράσεις για παιδιά, θέατρο, διαδραστικά παιχνίδια, αφηγήσεις και πολλά βιβλία, αλλά και μια pop-up λέσχη ανάγνωσης όπου θα συζητηθεί το νέο μυθιστόρημα ‘Η μοναδική ιστορία’ του Julian Barnes και των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Το καλύτερο βέβαια δε σας το είπα, τη λέσχη ανάγνωσης θα τη διευθύνω εγώ, οπότε σας περιμένω όλους εκεί! Το βιβλίο είναι μικρό, μην το φοβάστε, διαβάστε το γρήγορα-γρήγορα κι ελάτε να το συζητήσουμε μαζί, η λέσχη μας θα ξεκινήσει στις 15:30.

Επίσης σημειώνω πως το βραδάκι θα προβληθεί το ‘High Fidelity’ του Stephen Frears, οπότε αν δεν έχετε δει ποτέ μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων ή θέλετε να ξαναθυμηθείτε την ταινία, τώρα είναι η ευκαιρία. Το πλήρες πρόγραμμα του Athens Urban Picnic: The Book Edition βρίσκεται στο site του En Lefko.

AND NOW, THIS

Η συγγραφέας C.G. Drews είναι το αγαπημένο μου βιβλιοφιλικό Twitter account τον τελευταίο καιρό, ρίξτε μια ματιά στα tweets της, αξίζουν.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Μιας και προχτές τα μικρά βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας γιόρτασαν παρέα με τους αναγνώστες, η σημερινή μας επιλογή από τις φωτογραφίες του #instavivlio έχει θέμα την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων!

always read

A post shared by Βιβλιοπωλείο ΚΟΥΚίΔΑ (@koukida_bookstore) on

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα για τις αναγνωστικές συνήθειες των Ευρωπαίων που νομίζω πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Η έρευνα της Eurostat χωρίζεται σε 4 μέρη. Στο πρώτο εκτιμάται το ποσοστό των οικονομιών του νοικοκυριού που πήγαν, μέσα στο 2016, σε βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη. Όπως βλέπετε στο πινακάκι, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με τη Βουλγαρία, με μόλις το 0.6% του προϋπολογισμού κάθε σπιτιού να πηγαίνει εκεί. Στην κορυφή συναντάμε τις Σλοβακία, Γερμανία και Πολωνία. Ο μέσος όρος της ΕΕ των 28 βρίσκεται στο 1.1%.

Στο δεύτερο μέρος καταμετράται ο μέσος χρόνος καθημερινής ανάγνωσης του πληθυσμού 16 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στοιχεία της περιόδου 2008-2015. Εδώ η Ελλάδα έρχεται 6η, με την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και την Ουγγαρία να καταγράφουν περισσότερα λεπτά/μέρα. 9 λεπτά ανάγνωσης κάθε μέρα αναλογούν σε κάθε κάτοικο της χώρας μας.

Στο τρίτο βλέπουμε πως 11.9% των Ελλήνων διαβάζουν βιβλία, με αυτό το ποσοστό να μας φέρνει στην 5η θέση της ΕΕ, μαζί με το Λουξεμβούργο και κάτω μόνο από τις Νορβηγία, Φινλανδία, Πολωνία και Εσθονία.

Παρότι δεν υπάρχει διαθέσιμο πινακάκι, στην ίδια έρευνα της Eurostat αναφέρεται και ο μέρος χρόνος καθημερινής ανάγνωσης μόνο των αναγνωστών. Εδώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, αφού κάθε βιβλιόφιλος διαβάζει 1 ώρα και 13 λεπτά ανά ημέρα. Μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία στην ανακοίνωση της Eurostat.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ‘2666’

Το επικό μυθιστόρημα ‘2666’ του Roberto Bolaño ξεπερνά τις 1100 σελίδες στην ελληνική του έκδοση και είναι ένα σπουδαίο έργο που εκδόθηκε το 2004, ένα χρόνο μετά το θάνατο του συγγραφέα του.

Από την έκδοσή του και μετά έχουν υπάρξει αρκετές φιλόδοξες προσπάθειες να μεταφερθεί στο σανίδι το πυκνό, φιλοσοφικό, δύσκολο να εξηγήσεις καν την υπόθεσή του βιβλίο, αλλά μια από αυτές σίγουρα ξεχωρίζει. Το 2016 ανέβηκε στο Goodman Theater του Σικάγο η παράσταση των Robert Falls και Seth Bockley, μια παράσταση που τώρα μπορείτε να δείτε online ολόκληρη και δωρεάν.

Στις 5:30 ώρες του ‘2666’, που συμπεριλαμβάνουν 5 διαφορετικά σκηνικά και 15 ηθοποιούς που υποδύονται 80 χαρακτήρες, οι πλοκές του Bolaño ζωντανεύουν και οι λέξεις του ξεπηδούν από τις σελίδες, σε μια μοναδική ευκαιρία για τους αναγνώστες να ζήσουν ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Καλή σας διασκέδαση!

RANDOM LINKS

Στις 28 Απριλίου τα μικρά βιβλιοπωλεία αντεπιτίθενται, με το ‘Sourcery’ ο Terry Pratchett κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, το ‘Winds of Winter’ δεν θα κυκλοφορήσει φέτος, το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι πολύ πιθανό να μην απονεμηθεί, 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις λίστες στο ίντερνετ, γιατί τόσοι πολλοί δικαστές παραθέτουν Jane Austen στις νομικές τους αποφάσεις, για την Jane Austen και τη διαχρονική παράδοση του mansplaining, η Margaret Atwood μιλά για το πως ξεκίνησε να γράφει το ‘The Handmaid’s Tale’, πώς ένα μικρό LGBTQ βιβλιοπωλείο έγινε viral, τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ως ένας τρόπος να πολεμήσουμε το μίσος, τα 100 αγαπημένα βιβλία της Αμερικής από το Great American Read του PBS, πώς οι ιστορίες διαμόρφωσαν τον κόσμο, σημαντικοί συγγραφείς επιλέγουν την αγαπημένη τους αστυνομική ιστορία, ένα αφιέρωμα στον αριθμό κάθε σελίδας στα βιβλία, 3 από τους καλύτερους τρόπους να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά, η σύντομη ιστορία της λογοτεχνίας του πλανήτη Άρη, πότε ακριβώς τα παιδιά ξεκινούν να σκέφτονται πως μισούν την ποίηση, 10 από τις καλύτερες βιβλιοπόλεις του κόσμου, η αστυνομική λογοτεχνία στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα, 50 true crime βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε και ένα κείμενο για την πολυπλοκότητα του να γράφεις για πραγματικά εγκλήματα, η shortlist του Women’s Prize for Fiction, για τον Gabriel García Márquez και το πώς χτίζει τους κόσμους του, ένα αφιέρωμα στη λογοτεχνία του DnD, οι συγγραφείς με θηλυκό όνομα κερδίζουν λιγότερα λεφτά, για την αποκαλυπτική δύναμη των σημειώσεων πάνω στα βιβλία, 8 παιδικά βιβλία για τη Θεσσαλονίκη, οδηγός αρχάριων στα βιβλία της cyberpunk λογοτεχνίας, 9 βιβλία με ντετέκτιβ διπλωμάτες, ένα κείμενο για τη σημαντικότερη ποιήτρια του Πουέρτο Ρίκο, οι βιβλιοφιλικές αναφορές στους τίτλους των τραγουδιών του νέου άλμπουμ της Janelle Monae, 5 βιβλία για επιδημίες και πανδημίες.