ΘΕΑΤΡΟ

Ο αγαπημένος δίσκος του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου ήταν μια μοσχαρόσουπα στην Καρδίτσα

Για αντίστοιχης σοβαρότητας ζητήματα και όχι μόνο, μιλήσαμε με τον κωμικό λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του six d.o.g.s.

Για τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο μπορώ να πω πολλά. Όχι αλήθεια το λέω, μπορώ όντως να πω πάρα πολλά, διότι αφενός τον ξέρω από μικρό παιδί κι αφετέρου παρακολουθώ την μετάβασή του απ’ τα μαθηματικά στο stand up comedy από το ξεκίνημά της.

Μια μετάβαση που αγκάλιασα απ’ την αρχή φανατικά, διότι ήξερα πολύ καλά απ’ τα χρόνια μου ως μαθητής πόσο εύκολα μπορούν τα μαθηματικά να μετατραπούν σε κωμωδία.

Επειδή φαντάζομαι πως δεν σε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα παιδικά του χρόνια, αποφασίσαμε από κοινού (δεν είχε ιδέα), σ’ αυτή τη συνέντευξη να περιοριστούμε μόνο στο stand up comedy.

Με εξαιρετικές αφορμές λοιπόν την πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ ‘Τούνδρα, Τάιγκα, Στέπα‘ και την αποψινή του εμφάνιση μαζί με τον Μιχάλη Μαθιουδάκη στη σκηνή του six d.o.g.s για την παράσταση ‘Στα Πλάγια‘, τα είπαμε για την κωμωδία, τα κλεμμένα αστεία και τις περιοδείες που θυμίζουν εκδρομή γηροκομείου.

(Φωτογραφίες: Καρολίνα Κρασσούλη)

Επειδή όμως το μόνιμο άγχος πριν από μια συνέντευξη με κωμικό είναι το αν θα καταφέρεις να την κάνεις αστεία, είπα να ζητήσω απ’ τον Βύρωνα να μου πει ένα ανέκδοτο για να το βγάλουμε απ’ τη μέση. Δεν με απογοήτευσε.

Χτυπάει Κουδούνι πολυκατοικίας μισοχαλασμένο.

-Ποιος είναι;

-Γιαννακόπουλος!

-Τι θέλετε;

-Ήρθα για να γ@#@σω την κόρη σου!

-Για να τι;

-Γιαννακόπουλος

Τέλεια. Πλέον, μπορούσαμε να συνεχίσουμε με το κανονικό πρόγραμμα της συνέντευξης, ρωτώντας τον Βύρωνα για την ηχογράφηση της ζωντανής του παράστασης, η οποία κυκλοφόρησε σε άλμπουμ πριν από μερικές ημέρες.

Πώς κύλησε η παράσταση και τελικά είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα; (ωχ! ξαφνικά θα μιλάω με bold!)

Ήταν μια εκπληκτική και εορταστική βραδιά. Η πρώτη μου solo παράσταση, στην οποία συγκέντρωσα και παρουσίασα το σύνολο των κειμένων μου, μετά από 4 χρόνια ενασχόλησης με το stand up comedy.

Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στην προπώληση εξαντλήθηκαν τα 300 εισιτήρια της μικρής αίθουσας του Passport Κεραμεικός και μεταφέραμε την παράσταση στη μεγάλη αίθουσα όπου ήρθαν 700 άνθρωποι για να ηχογραφήσουμε αυτό το το album. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που με είχαν δει αρκετές φορές live σε bar, cafe και ρακάδικα. Αν και αρκετοί ήξεραν το υλικό μου, ήθελαν αφενός να έρθουν να με στηρίξουν στην ηχογράφηση και αφετέρου να βεβαιωθούν ότι δε θα ξαναπώ αυτό το υλικό.

Οι περισσότεροι κωμικοί μελετάμε το είδος του stand up παρακολουθώντας τα ωριαία special των Αμερικάνων και Άγγλων κωμικών, ακούγοντας τα album τους γραμμένα σε πανέμορφα και ασφυκτικά γεμάτα θέατρα. Θέλαμε και μπήκαμε σε αυτή τη δουλειά για να βλέπουμε και να παίζουμε τέτοιου είδους παραστάσεις. Η καθημερινότητα της δουλειάς όμως δεν είναι αυτή. Η πραγματικότητα είναι ότι any given night θα είσαι σε ένα τυχαίο ρακάδικο, ή σε ένα τυχαίο bar, θα πάρεις ένα μικρόφωνο και θα μοιραστείς τη σκηνή με άλλον έναν ή άλλους πέντε κωμικούς για να προσφέρεις ένα διασκεδαστικό και όμορφο βράδυ σ’ ένα κοινό 30 ατόμων“.

 

 

Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σου;

Αρχικά ένα δεύτερο album μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Επίσης, θα ήθελα πολύ να γράψω μια παράσταση stand up comedy εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τα μαθηματικά, στα πρότυπα του ‘Long story short’ του Colin Quinn“.

Θα δοκίμαζες να γράψεις μια σειρά στα πρότυπα του Louie ή του Seinfeld;

“Είναι εξαιρετικές και οι δύο σειρές, αλλά προς το παρόν επικεντρώνομαι αποκλειστικά στο να μάθω να κάνω καλά το stand up”.

Απλά ένα κείμενο στ’ αγγλικά τότε;

Μια πρώτη σκέψη που κάνω είναι να υποτιτλήσω στα αγγλικά το video του album σαν άσκηση κι από εκεί και πέρα βλέπουμε. Αν αρχίσουν να προκύπτουν τακτικά αγγλόφωνα gig για τουρίστες τα καλοκαίρια ίσως θα είχε ένα νόημα“.

Γελάς ποτέ μόνος σου όταν σκέφτεσαι ένα αστείο;

Έχει συμβεί μερικές φορές αλλά σχεδόν ποτέ δεν ήταν κάποιο αστείο που επιβίωσε μετά την πρώτη δοκιμή“.

Σε κάποιον κωμικό που είναι φανερό ότι δεν το ‘χει τι θα έλεγες;

Αρχικά δεν είναι και τόσο φανερό ότι κάποιος δεν το έχει. Όπως και σε κάθε δουλειά, τα πρώτα 4 χρόνια είναι η εκπαίδευση. Αλλά η κωμωδία δεν έχει ύλη που πρέπει να βγάλεις. Ένα καλό αστείο και εν συνεχεία ένα κάλο act είναι ένα πολύ δύσκολο παζλ με πολλά κομμάτια. Το ένα πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις από πριν ποια είναι αυτά τα κομμάτια. Το δεύτερο είναι ότι δεν έχεις εικόνα του τελικού αποτελέσματος για το πώς πρέπει να ενωθούν.

Κάθε κωμικός βρίσκει το δρόμο του με γράψιμο και δοκιμές. Επίσης πότε δε θα ρισκάρω να αποθαρρύνω κάποιον από την κωμωδία. Εδώ υπάρχει άνθρωπος που απέρριψε τον Jordan από ομάδα μπάσκετ. Αυτά τελικά μαθαίνονται“.

 

Έχεις πάρει ποτέ χαμπάρι να σου κλέβει ένας κωμικός κάποιο αστείο και πώς αντέδρασες;

Κωμικός δεν μου έχει κλέψει αστείο. Αν και είναι άκρως τιμητικό το να σε κλέψουν, δεν πρέπει να είναι ευχάριστο. Σε κάποιο γκρουπ στο Facebook όμως είχαν πάρει ένα λογοπαίγνιό μου. Με πείραξε λίγο, αλλά τελικά είναι κάτι που δεν με επηρεάζει καθόλου σαν act. Είναι κάτι μεμονωμένο, έχει χρόνο ζωής 7 λεπτά και μετά χάνεται στη λήθη ενός timeline γεμάτο μπούρδες χωρίς συναίσθημα και προσωπικότητα“.

Οι περιοδείες σας με τον Μαθιουδάκη θυμίζουν περισσότερο περιοδεία ροκ μπάντας ή εκδρομή γηροκομείου στην Αιδηψό; Έχετε τσακωθεί ποτέ;

Είναι ξεκάθαρα εκδρομή γηροκομείου. Περιμένουμε υπομονετικά το πούλμαν και το πρώτο που ζητάμε στο ξενοδοχείο είναι ένα σίδερο και μια έξτρα κουβέρτα. Το βράδυ τρώμε ελαφρά. Δυστυχώς δεν έχουμε τσακωθεί ακόμα. Αμφότεροι καταλαβαίνουμε γρήγορα αν έχουμε κάνει λάθος, το αναγνωρίζουμε και συνεχίζουμε τη ζωή μας κανονικά“.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΥΧΑΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΡΜΟ

 

Τι πάει να πει γιατί, γιατί όχι δηλαδή;

Ποια είναι η μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ που έχεις καταναλώσει πριν από κάποιο live;

Μισό λίτρο τσίπουρο πριν από live στο Βόλο.  Η άρθρωση διαλύθηκε κι είχα πρόβλημα να βρω το σωστό σύμφωνο για την κάθε λέξη. Ποσοστό επιτυχίας 2/5 σύμφωνα“.

Πες μου 5 δίσκους που ξεχώρισες το 2016, εκτός του δικού σου.

Πλέον δεν ακούω πολλή μουσική. Απ’ τους 5 δίσκους που ξεχώρισα το 2016, μόλις ένας είναι του 2016 και τα υπόλοιπα δεν είναι δίσκοι. Επομένως θα έλεγα:

Kings of Leon – Walls

Todd Barry – Μedium Εnergy (2005) (stand up)

Werner Herzog – Ιnto the Inferno (documentary)

Η Λέστερ

Μια μοσχαρόσουπα στη Καρδίτσα“.

Με ποια μεγάλη προσωπικότητα της ιστορίας θα περνούσες 24 ώρες και γιατί;

Έχω ήδη περάσει 24ωρα με πολύ μεγάλες προσωπικότητες. Αλλά η ιστορία δεν τους έχει κρίνει ακόμα“.

Θα προτιμούσες να αποκλειστείς σ’ ένα ερημονήσι με τον Φίλιππο Πλιάτσικα ή με τον Αντώνη Κανάκη;

Θα προτιμούσα να αποκλειστούν οι δυο τους και να σκάσω εκεί μετά από 2 χρόνια να κουμπώσω στην παρέα τους“.

Άγχος Πανελληνίων, άγχος πριν την πρώτη φορά στο σεξ ή άγχος πριν την πρώτη φορά ζωντανής παράστασης;

Το άγχος της πρώτης φοράς σε ζωντανή παράσταση και της πρώτης φοράς στο σεξ είναι πρακτικά το ίδιο. Το σκέφτεσαι για καιρό, κρατάει 5 λεπτά και σε αφήνει με μία ξεκάθαρη άποψη πως ‘αυτό πρέπει σίγουρα να το ξανακάνω’.  Το Άγχος των Πανελληνίων είναι πιο βαθύ και πιο ενοχλητικό, αλλά αφού τελειώσεις συνειδητοποιείς ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή“.

Το album ‘Τούνδρα, Τάιγκα, Στέπα’ είναι διαθέσιμο στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι), στο bandcamp και μετά από κάθε παράσταση του κωμικού.

Ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος εμφανίζεται μαζί με τον Μιχάλη Μαθιουδάκη την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στη σκηνή του six d.o.g.s.