ΘΕΑΤΡΟ

‘Το δικό μας σινεμά’ είναι ένα ευχαριστώ στη γενιά που μας μεγάλωσε

Είδαμε το θεατρικό μιούζικαλ των Ρέππα-Παπαθανασίου και νοσταλγήσαμε τον παλιό καλό καιρό.

Υπέροχες ερμηνείες, τραγούδια που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, περίπου 1.000 κοστούμια και τρεις ώρες γεμάτες από Φίνος Φιλμ νοσταλγία. Όλα αυτά μαζί συμπληρώνουν το μείγμα του νέου θεατρικού μιούζικαλ, ‘Το δικό μας σινεμά’, με την υπογραφή του συγγραφικού διδύμου των μεγάλων επιτυχιών, Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και τις ευφάνταστες χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, στο ανακαινισμένο ιστορικό Θέατρο Άλσος.

‘Το δικό μας σινεμά’ είναι μια παράσταση που σκοπό έχει να μας γυρίσει πίσω, περίπου στο 1955 όταν πια αρχίζει η μεγάλη άνοδος του κινηματογράφου, με τους ηθοποιούς της εποχής να ζουν την μεγάλη δόξα της δεκαετίας του ’60 και να ακολουθούν στη συνέχεια την πτώση του σινεμά στη δεκαετία του ’70. Ένα αφηγηματικό και μουσικό ταξίδι σε μια γενιά, με την οποία μεγάλωσε όλη η τότε Ελλάδα. Τη γενιά της Φίνος Φιλμ.

Η παράσταση, άλλωστε, είναι ένα ‘ευχαριστώ’ στον Φιλοποίμενα Φίνο, ο οποίος ήταν ο δημιουργός όλων των διάσημων ελληνικών ταινιών της εποχής, καθώς και ο κύριος υπεύθυνος για την ανάδειξη των ηθοποιών που λατρέψαμε μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο. Αυτό που καταφέρνουν οι Ρέππας και Παπαθανασίου, όμως, είναι να κάνουν ακόμη και τη νέα γενιά, αυτή που δεν μεγάλωσε βλέποντας τις ταινίες του ’60 και του ’70 (αλλά μερικές σίγουρα τις έχει δει κάποιο απόγευμα στην τηλεόραση), να νοσταλγήσει εκείνη την εποχή. Να εύχεται να ζούσε έστω και λίγο τις ζωές των ηθοποιών που πρωταγωνίστησαν σε αυτές τις ταινίες.

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου είναι ο πρώτος ηθοποιός που κάνει την εμφάνισή του στο σανίδι με την έναρξη της παράστασης και φυσικά αποθεώνεται. Με μια αφήγηση για τη ζωή και το έργο του Φίνου, δίνει το έναυσμα για να ξετυλιχθούν μπροστά μας τα κουβάρια της ζωής των κεντρικών ηρώων. O Πέτρος (Σπύρος Παπαδόπουλος) είναι πρωταγωνιστής του θεάτρου και κάνει τις πρώτες του ταινίες στη δεκαετία του ’50. Είναι παντρεμένος με την Μιράντα (Κατερίνα Λέχου) η οποία είναι σταρ του θεάτρου και περιφρονεί το σινεμά αλλά κάνει και κάποιες ταινίες για να βγάζει χρήματα. Η Μιράντα έχει μια κόρη από τον προηγούμενο γάμο της, την Δανάη (Ευγενία Σαμαρά).

Η Μαίρη (Δέσποινα Βανδή) είναι μια πετυχημένη τραγουδίστρια που στην δεκαετία του ’50 κάνει ρόλους σε ταινίες του άντρα της, Γιώργου (Κώστας Κόκλας) που είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Όταν ο Πέτρος και η Μαίρη συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μια ταινία του Γιώργου αρχίζει μια ιστορία με έρωτες, ανταγωνισμούς, φιλοδοξίες και διαψεύσεις. Ο Χρόνης (Παύλος Χαικάλης) είναι ο χορογράφος των επιτυχιών της εποχής. Η Ζωγραφούλα (Ελένη Γερασιμίδου) είναι η μητέρα του Πέτρου.

Ο Κώστας (Γιώργος Κωνσταντίνου) και η Δέσπω (Πηνελόπη Πιτσούλη) είναι ζευγάρι παλιών ηθοποιών απο τα μπουλούκια που έχουν δύο κόρες την Μαίρη και την Ντίνα (Παρθένα Χοροζίδου), μια μοδίστρα στα στούντιο του Φίνου. Ο Στέφανος (Μέμος Μπεγνής) είναι ανερχόμενος ζεν πρεμιέ εκείνης της εποχής, όπως και ο Παύλος (Γιώργος Χρανιώτης) ο οποίος είναι παντρεμένος με μια στάρλετ την Φανή (Σύλβια Δελικούρα).

Αυτό το υπέροχο καστ ηθοποιών με νοσταλγία, χιούμορ, τρυφερότητα αλλά και συγκίνηση μας θυμίζουν μια εποχή που έχουμε αγαπήσει και συνεχίζουμε να αγαπάμε. ‘Το δικό μας σινεμά’ είναι ένα αφηγηματικό και μουσικό ταξίδι στη χρυσή εποχή του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Η ιστορία που παρακολουθούμε δεν αφορά αληθινά πρόσωπα, ωστόσο οι Ρέππας-Παπαθανασίου έχουν εμπνευστεί από τις ζωές των ηθοποιών της εποχής, για αυτό ακριβώς το λόγο μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες ομοιότητες με συγκεκριμένα γεγονότα και καταστάσεις.

Η Δέσποινα Βανδή, η οποία έχει ίσως τον μεγαλύτερο χρόνο στη σκηνή, κατάφερε να εντυπωσιάσει το κοινό, τόσο με την υποκριτική, όσο και με το τραγούδι της (όπως ήταν αναμενόμενο), ενώ εξαιρετική ήταν και η Παρθένα Χοροζίδου, η οποία και χόρεψε, τραγούδησε και αποθεώθηκε. Από κοντά ακολουθούν ο Σπύρος Παπαδόπουλος, η Κατερίνα Λέχου, αλλά και ο Παύλος Χαϊκάλης.

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να βρω έστω ένα σημείο που η παράσταση έκανε κοιλιά. Αν και διαρκεί τρεις ολόκληρες ώρες, υπάρχουν συνεχείς εναλλαγές σκηνικών, τραγούδια, διάλογοι και ένα 24μελές μπαλέτο, τα οποία δεν σε αφήνουν να βαρεθείς ούτε λεπτό. Ίσα ίσα που προς το τέλος κανείς μας δεν ήθελε να τελειώσει.

Οι Ρέππας-Παπαθανασίου αφηγούνται την ιστορία των ηθοποιών της εποχής από την άνοδο, μέχρι την πτώση τους, ενώ καταπιάνονται και με άλλα θέματα όπως αυτά της απιστίας, την ομοφυλοφιλίας, της χούντας, αλλά και των όσων γίνονταν πίσω από τις κάμερες, στα γυρίσματα των διάσημων ταινιών της εποχής και φυσικά δεν γνώριζε το κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποδομεί κάπως το στάτους των ηθοποιών της εποχής, οι οποίοι αν και γνώρισαν τη δόξα, ουσιαστικά αντιμετώπιζαν πολλά προσωπικά προβλήματα στις ζωές τους.

Ένα από τα πιο συγκινητικά σημεία ήταν προς το φινάλε, όταν μαθαίνουμε για το θάνατο του Φίνου. Στο background βλέπουμε τους θρυλικούς ηθοποιούς που αναδείχθηκαν από τις ταινίες του, μια γενιά που μεγάλωσε τους γονείς μας, αλλά και εμάς τους ίδιους.

Μια γενιά ηθοποιών που αναμφίβολα θα μεγαλώσει και τα δικά μας παιδιά. Είναι η γενιά του ένδοξου ελληνικού κινηματογράφου και οι ηθοποιοί της παράστασης, στέκονται μπροστά τους, τους κοιτούν με δέος και τους σέβονται με το παραπάνω. Σίγουρα αν κάποιοι από αυτούς έβλεπαν ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2019 ‘Το δικό μας σινεμά’ θα πρόσφεραν στους συντελεστές το πιο ζεστό τους χειροκρότημα.

Φωτογραφίες: NDP Photo Agency

INFO

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ

Ευελπίδων 4, Κυψέλη – Πεδίον του Άρεως

Από Τετάρτη 12 Ιουνίου έως Κυριακή 14 Ιουλίου

Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη-Κυριακή

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια παράστασης: 3 ώρες

Τιμές εισιτηρίων: 7,5 €- 70 €

Για τα μειωμένα εισιτήρια είναι απαραίτητη η προσκόμιση στην είσοδο των απαραίτητων πιστοποιητικών

‘Το δικό μας σινεμά’ είναι μια παραγωγή των Ηλία Μαροσούλη και Άγγελου Κοταρίδη.