ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

O Edmund Reid είναι η ήρεμη δύναμη του Whitechapel

Ήρεμος, πρωτοποριακός, ηγετικός και δίκαιος. Έτσι θα χαρακτηρίζαμε τον inspector του Ripper Street αν δεν είχε πολλά μυστικά που τον κάνουν ευάλωτο.

Τέλη τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα και στους δρόμους του Whitechapel στο Λονδίνο κυριαρχεί ο τρόμος μετά από τις συνεχόμενες δολοφονίες από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη. Η ηρεμία μπορεί να επιστρέψει μόνο από έναν αποφασιστικό άνδρα που έχει το δίκαιο μέσα του και μάχεται για αυτό. Το όνομά του είναι Edmund Reid και μοιάζει να μην μπορεί να τον αγγίξει τίποτα. Υπάρχουν όμως μερικά γεγονότα στο παρελθόν του που προσπαθεί να κρύψει καλά, τα οποία τον κάνουν ευάλωτο.

Το άρθρο περιέχει spoilers για την σειρά. Όχι πάρα πολύ σημαντικά μιας και όλα τα επεισόδια αποτελούν αυτόνομες ιστορίες αλλά όλη η σειρά κινείται γύρω από την ζωή του inspector!

Πριν από όλα όμως ας σας συστηθεί ο ίδιος.

 

Ο Edmund Reid είναι ο τύπος που μοιάζει πάντα ήρεμος. Δεν χαμογελάει και το πρωί όταν θα σηκωθεί θα πιει το τσάι του σαν σωστός Βρετανός.

Έχει στρατολογήσει μια ομάδα την οποία εμπιστεύεται απόλυτα και ουσιαστικά τον συμπληρώνει. Ο Detective Sergeant Bennet Drake ο οποίος αναλαμβάνει όταν η κατάσταση φτάνει στο σημείο “όπου δεν πίπτει ο λόγος, πίπτει η ράβδος” και ο Captain Homer Jackson, ο οποίος είναι το μυαλό της παρέας παίζοντας το ρόλο του ιατροδικαστή σε κάθε υπόθεση.

Επειδή οι υποθέσεις δεν κοιτάνε ρολόι και οι δύο είναι διαθέσιμοι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, οποιαδήποτε στιγμή τους καλέσει ο Reid.

 

Όταν χρειάζεται αναλαμβάνει δράση και ο ίδιος. Αυτές είναι ελάχιστες στιγμές αλλά είναι οι σημαντικές. Εκεί πιάνει την ράβδο και καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

 

Ο Reid δουλεύει περισσότερο με το μυαλό. Όταν σε σκανάρει από πάνω μέχρι κάτω, πρέπει να ξέρεις ότι τα πράγματα δεν είναι καλά για σένα. Κάτι έχεις κάνει και σίγουρα θα το βρει.

 

Τα πράγματα πολλές φορές δεν πάνε σύμφωνα με το πλάνο. Μπορεί να απογοητεύεται αλλά πάντα κάτι θα σκεφτεί.

 

Είναι παντρεμένος και είχε αποκτήσει μια κόρη που χάθηκε πριν μερικά χρόνια. Έχει ρίξει την ευθύνη πάνω του αλλά η ελπίδα ότι θα την βρει δεν έχει εκλείψει ούτε λεπτό. Όμως αυτό το συμβάν έχει καταστρέψει τον γάμο του. Αυτό και η υπέρμετρη αφοσίωση του στην δουλειά και στην δικαιοσύνη.

 

Ο inspector έχει αδυναμία στις γυναίκες. Αδυναμία όχι στις γυναίκες με εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά σε γυναίκες που του ιντριγκάρουν το μυαλό. Γυναίκες που μπορούν να τον κοιτάξουν βαθιά μέσα στην ψυχή του.

 

Γυναίκες που ξέρει ότι μπορεί να εμπιστευτεί τα μυστικά του και τα λάθη του. Λάθη που έχουν στιγματίσει το μυαλό και το σώμα του.

Πολλές φορές μετά το τέλος κάποιας υπόθεσης θέλει να πιει ένα ποτό ή μια μπύρα.

 

Είναι οι στιγμές που φιλοσοφεί με τον Μπένετ σε κάποια μπάρα. Είναι οι στιγμές που αναρωτιέται γιατί κάνουν αυτή την δουλειά.

 

Είναι οι στιγμές που θα πει μεγάλες σοφίες για την ζωή. Είναι οι στιγμές που θα παραδεχτεί ότι η ντροπή για μερικές πράξεις είναι το πιο βαρύ φορτίο που μπορεί να κουβαλήσει ένας άνθρωπος.

Είναι οι στιγμές που δεν θα ντραπεί να βουρκώσει μπροστά στους συναδέλφους του.

 

Αλλά στο τέλος, όταν έχει τελειώσει μια υπόθεση και η δικαιοσύνη έχει αποδοθεί είναι η μοναδική στιγμή που θα δεις αυτόν τον άντρα να χαλαρώνει και να χαμογελάει.

 

Ο Edmund Reid είναι ένας ντετέκτιβ που κυριαρχείται από τα πάθη του. Πάθη που τον κάνουν ευάλωτο μερικές στιγμές. Και τα πάθη του είναι η δικαιοσύνη και οι γυναίκες.

Υ.Γ.: Ο Reid είναι πραγματικό πρόσωπο που ασχολήθηκε με την υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη.