GAME OF THRONES

Game of Thrones, ‘Winterfell’: Riding on dragons with boys

Όσα είδαμε στην πρεμιέρα της 8ης σεζόν “Game of Thrones”.

“Κάποτε πίστευα πως ήσουν έξυπνος.”

Η Sansa παραδίδει ένα top tier άδειασμα στον κατά τα άλλα συμπαθή Tyrion σε ένα γενικότερο πλαίσιο σιωπηλής εξαλλοσύνης στο οποίο την βρίσκει το άνοιγμα αυτής της τελευταίας σεζόν. Δεν είναι δύσκολο να την καταλάβει κανείς. Έχει περάσει τα πάνδεινα, έχει υπομείνει τα πάντα, έχει οργανώσει το Βορρά, κι όλα αυτά για να δει τον δεν-ψήνομαι-να-είμαι-βασιλιάς Jon να φέρνει σπίτι τη νέα του κοπέλα και τον Πιο Τίμιο Lannister όλων των εποχών να ανακοινώνει την επερχόμενη συμμαχία με τη Cersei.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, πάνε και δυο χρόνια από την προηγούμενη σεζόν “Game of Thrones”. Ε, πώς να μην είναι σκασμένη.

Όπως όμως ο Jon επέστρεψε στο Winterfell με ενισχύσεις, έτσι και το “Game of Thrones” γύρισε πίσω στις ζωές μας μοστράροντας όλα του τα όπλα και τα παιχνιδάκια. Και είμαστε εδώ για να τα κοιτάξουμε όλα ένα-ένα.

Επιτέλους λοιπόν, είμαστε ξανά εδώ. Για τον τελευταίο γύρο της μεγαλύτερης σειράς που θα ζήσουμε ποτέ.

Πάμε να δούμε τι είδαμε στην τελευταία ever πρεμιέρα “Game of Thrones”:

Ακολουθούν, προφανώς, spoilers.

As if it’s your last

Όλα ξεκινούν στο Winterfell όπου ξεκινάει το last stand των ανθρώπων του Westeros, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, είτε το αποδέχονται είτε όχι. Στους παραλλαγμένους και φέτος τίτλους αρχής, το μεγάλο τείχος έχει καταστραφεί και ο χειμώνας έχει αρχίσει την εισβολή του στο Westeros-μινιατούρα, οδεύοντας απειλητικά προς τον σιδερένιο θρόνο. Ο ίδιος ο τίτλος του επεισοδίου είναι “Winterfell”- θα ήταν πολύ κουλ αν κάθε επεισόδιο της τελευταίας σεζόν φέρει το όνομα κάποιας τοποθεσίας του χάρτη καθώς κινούμαστε, αναγκαστικά, από το Βορρά προς το Νότο αναζητώντας την τελευταία τοποθεσία αντίστασης στους νεκρούς. Και, πραγματικά, μπορεί το φινάλε της σειράς να λέγεται κάπως αλλιώς παρά “King’s Landing”;

Προτρέχουμε. Πρώτα έρχεται η στιγμή της παρέλασης. Οι δυνάμεις της Daenerys, στην οποία έχει, αχμ, υποταγεί ο Jon Snow και μαζί του -θέλοντας και μη- ο Βορράς, περνάνε τις πύλες του Winterfell υπό ένα κλίμα γενικευμένης βουβαμάρας.Οι συμμαχικές δυνάμεις καβάλα στα άλογα και κάτω, μέσα από την πύλη, γνωστές και άγνωστες φάτσες κοιτούν σα να περιμένουν το punchline. Άλλων τα πρόσωπα γράφουν “οκ, πείσε με”. Άλλων είναι απλώς ζωγραφισμένα με μια ταμπέλα “μονόδρομος-απαγορεύεται”.

Το γενικότερα άβολο κλίμα εκφράζεται σαφέστερα κι αργότερα στο συμβούλιο των αρχηγών, όπου το πρόβλημα είναι πως παραγίνανε πολλοί οι αρχηγοί. Όπως εκφράστηκε σε μια από τις αγαπημένες μου στιγμές κωμωδίας της πρεμιέρας (απρόσμενα, υπήρχαν μπόλικες, κι αυτός είναι ένας κύριος λόγος που διασκέδασα αληθινά με το επεισόδιο), “Lady… και Βασιλιά…. Και Βασίλισσα…”.

Σιγά σιγά οι πάντες αρχίζουν έστω και διακριτικά, έστω και επίφοβα, να την πέφτουν στον Jon που εγκατέλειψε έτσι άκοπα το στέμμα του. Όμως ο άνθρωπος δεν ήθελε ποτέ του να γίνει βασιλιάς, δηλαδή πόσο πιο σαφώς πρέπει να το πει. ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Το μόνο που ήθελε ποτέ του είναι να εξασφαλίσει την ασφάλεια του Βορρά και στη διαδικασία να καβλαντίζει με γυναίκες έξω από τα σύνορα του βασιλείου του, κοιτώντας τες με αυτά τα στενάχωρα κουταβίσια μάτια. Δεν είναι παράλογο! Άνθρωπος είναι κι αυτός, να ζήσει θέλει. Ειδικά από τη στιγμή που πέθανε.

Ενώ λοιπόν προσπαθούν όλοι να καταπιούν με δυσκολία το ότι η Daenerys είναι τώρα η βασίλισσά τους και θα πουν κι ένα τραγούδι, ο Tyrion ανακοινώνει σα να μη συμβαίνει τίποτα πως σύντομα θα συμμαχήσει μαζί τους κι ο στρατός των Lannister. Tyrion, για όνομα του καλού θεού, διάβασε λίγο το δωμάτιο, πιες μια γουλιά κρασάκι και άσε κανά νέο και για λίγο αργότερα. Εδώ θα είμαστε όλο το χειμώνα, ας έχουμε κάτι να λέμε. Φυσικά όπως ήταν λογικό το συμβούλιο καλωσόρισε αυτή την είδηση σα να ήταν νέος λογαριασμός της ΔΕΗ, οι μουρμούρες δίνουν και παίρνουν, ο Tyrion εξηγεί πως μισό λεπτάκι, βγάζει νόημα το πλάνο. Σε όλη τη διάρκεια της σκηνής ένιωθα όπως εκείνη τη φορά που έβλεπα τον Τάσο Μητρόπουλο να ετοιμάζεται να μπει στο γήπεδο με φανέλα του Παναθηναϊκού.

Τελοσπάντων, η Sansa συνεχίζει να κάνει σοβαρή δουλειά, προσπαθώντας να μαζέψει στο Winterfell όλους τους ΠιοΒόρειους συμμάχους, και λίγο αργότερα συναντά τον Tyrion στο μπαλκόνι. Οι δυο τους τα λένε για την τελευταία φορά που βρεθήκανε (το επεισόδιο είναι γεμάτο με τέτοιες σκηνές, είναι ειλικρινά σα να γράφτηκε από φαν), “χα χα θυμάσαι εκείνο;” “χμναι, πάμε παρακάτω, τι θες τώρα”. (H Ιωσηφίνα μου θυμίζει σε αυτό το σημείο την ατακάρα για τον γάμο του Joffrey “It had its moments”, που κι αυτή είναι στο ίδιο πλαίσιο fanfic γραψίματος: Χαρακτήρες που αντιδρούν σε διάσημα γεγονότα της σειράς σα να ήταν παρέα με τους θεατές.) Ο Tyrion της εξηγεί το νέο τους φοβερό σχέδιο κι η Sansa συγκρατεί ένα eye roll λέγοντάς του καθώς φεύγει “κάποτε σε είχα για ξύπνιο”. Όλοι μας Sansa μου, τι τα θες.

Γιατί πιστεύει τόσο πολύ σε αυτή την ανίερη συμμαχία ο Tyrion; Θα επανέλθουμε σε αυτό. Για την ώρα μένουμε εδώ βλέποντας χαρακτήρες να συνεχίζουν να επανενώνονται λες και έχει νόημα- σε 5 ώρες όλα θά’χουν τελειώσει!

Ο Jon επανενώνεται με την Arya η οποία του λέει με καλοσύνη κι αγάπη να μην είναι χαζός, κι εκείνος τη ρωτάει αν έχει χρησιμοποιήσει το σπαθί της. “Μια-δυο φορές” λέει εκείνη με διακριτικά συνεφφιασμένο βλέμμα. Ο Jon καταλαβαίνει, δεν συνεχίζει. Η Arya συνεχίζοντας το τουρ της, επανενώνεται με τον Hound (βάλε επανάληψη του παραπάνω “χαχα θυμάσαι;” “χμναι, πάμε παρακάτω” διαλόγου) και με τον Gendry από τον οποίον ζητάει να “της φτιάξει” “ένα” “σπαθί”.

Δεν το είδα να έρχεται αυτό, αλλά η σκηνή τους ήταν ζωντανή και ελπίζω να δούμε κι άλλα πάρε δώσε ανάμεσά τους.

Όσο για την τελευταία επανένωση; Στην τελευταία σκηνή του επεισοδίου ο Jaime καταφθάνει κι εκείνος στο Winterfell ως απεσταλμένος της Ουάσινγκτον. Θα δει τη Brienne; Θα τα πει… ένα χεράκι… με τη Daenerys; Θα κάνει… high five… με τον Tyrion; Όχι όχι όχι, τίποτα από όλα αυτά. Γιατί πρώτα απ’όλα, θα αντικρύσει τον Bran.

BRAAAAAN.

Σημείωση εδώ. Καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου, ο Bran έχει ένα ακριβώς βλέμμα.

Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω του, εκείνος φυσικά το ξέρει ήδη, επειδή είναι ο Dr. Manhattan, και ξέρετε και κάτι, δεν τον πολυνοιάζει κιόλας. Τα έχει ήδη ζήσει όλα. Ό,τι κι αν καταλαβαίνεις, ό,τι κι αν μάθεις, ό,τι κι αν ζήσεις, ο Bran το ξέρει ήδη. Είναι στο μπακγκράουντ, μονίμως στο ίδιο ακριβώς σημείο, κοιτάει έτσι —.— και σχεδόν ακούς το BRAAAAAAN του Hans Zimmer να παίζει.

Πόσο μάλλον λοιπόν όταν ο εν λόγω χαρακτήρας είναι κανείς άλλος από τον Jaime, τον άνθρωπο που με τον ίδιο του…. το χέρι… έσπρωξε τον Bran από το παράθυρο του πυργίσκου, καταδικάζοντάς τον σε μια ζωή χωρίς τη δυνατότητα να ξαναπερπατήσει, και άρα στέλνοντάς τον στη διαδρομή που εν τέλει πήρε η ζωή του. Jaime, εσύ το έκανες, μόνος σου!

BRAAAAAAAAAAAN.

Playing with fire

Μέσα σε όλο το κλίμα συγκινησιακά φορτισμένων επανενώσεων είχαμε και τον Jon με τη Dany να ζουν τον εφηβικό τους έρωτα. Η Sansa ρωτάει τον Jon αν γονάτισε μπροστά της επειδή ήταν η καλύτερη στρατηγική κίνηση ή επειδή #την_αγαπάει αλλά συγγνώμη για την παρέμβαση, να πω ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο, τι ερωτήσεις είναι αυτές τώρα. Κάποιες φορές οι άνθρωποι και είναι τέλειοι για σένα και έχουν μαζί τους κι ένα τρομερό στρατό που μπορεί να κατατροπώσει όλους σου τους αντιπάλους.

Ο Jon λοιπόν κι η Dany κάνουν το διαλειμματάκι τους από όλες τις στρατηγικές και τα συμβούλια και τα άγχη για να απολαύσουν μια στιγμή στην παγωμένη εξοχή, να μυρίσουν τις μαραμένες μαργαρίτες, να τον καβαλήσουν το δράκο τους. Δεν είναι ευφημισμός αυτό το τελευταίο περιέργως, η Dany όντως μαθαίνει στον Jon πώς να καβαλήσει το δεύτερο δράκο που απέμεινε. Κι όταν λέμε “μαθαίνει”, είναι με την ευρύτερη έννοια του όρου.

 

-Δεν ξέρω πώς να καβαλήσω έναν δράκο.

-Κανείς δεν ξέρει, μέχρι να καβαλήσει ένα δράκο.

Δεν ξέρω αν εσείς ήσασταν έτοιμοι για τόσα κυβικά life coaching σοφίας στο ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας, η Daenerys πάντως τα ξεφόρτωσε στην οθόνη μας. Γι’αυτό είναι βασίλισσα!

Από τις ωραιότερες πάντως σκηνές του επεισοδίου. Και τα Βαθιά Αποφθέγματα, και οι γούτσι-γούτσι ματιές της Dany στον αξιαγάπητα αδέξιο Jon που προσπαθεί να ανέβει σε κάτι πίξελς, και το διασκεδαστικά καρτουνίστικο περφόρμανς του Kit Harrington στις ακόλουθες στιγμές άτσαλης πρώτης πτήσης με δράκο, κάπου ανάμεσα σε καρτούν με τον Ντόναλντ Ντακ ατζαμή και στον Αλαντίν που πετάει με την Τζάσμιν επάνω σε χαλιά (σε μαγικά χαλιά).

Όλο αυτό καταλήγει στους δυο τους να έχουν βρει μια απομονωμένη σπηλιά ζυγίζοντας για λίγο μεταξύ αστείου και σοβαρού την ιδέα να κάτσουν εκεί στην ησυχία τους μέχρι να τελειώσει ο χειμώνας (και ο χρόνος), χωρίς κανείς ποτέ να μπορεί να τους βρει. Αν με ρωτάτε εμένα είναι κάπως νωρίς για τέτοιο commitment αλλά εμένα κανείς δε με ρωτάει και πολύ σωστά κιόλας.

Αυτός που θα ΕΠΡΕΠΕ να ερωτηθεί είναι ο Drogon ο οποίος τους κοιτάει να φιλιούνται σα να ήταν ανήσυχος γονιός του οποίου του παιδί πέρασε την προθεσμία επιστροφής στο σπίτι και φιλιέται στο περβάζι. “Σου είπα στις 11 θα έχεις γυρίσει; Το είπα; ΤΟ ΕΙΠΑ.” Ο Jon φιλάει τη Dany, ο Drogon τον βλέπει, οι δυο τους βλέπονται. “ΣΕ ΒΛΕΠΩ” θα ακούγαμε αν ο Drogon μπορούσε να μιλήσει.

Kill this love

Και κάτι τελευταίο για το Winterfell πριν πάμε να δούμε λίγο τι γίνεται και παραέξω. Δε μιλήσαμε για τον Sam καθόλου, ο οποίος είχε μάλλον τη σημαντικότερη σκηνή από πλευράς mythology στο επεισόδιο. Όπως είπε η Ιωσηφίνα στο τελευταίο podcast, ο Sam μαζί με τον Bran είναι το ίντερνετ και τώρα οι δυο τους προσπαθούν να αποφασίσουν τι να κάνουν με την πληροφορία που βρήκαν για το αληθινό γενεαλογικό δέντρο του Jon Snow.

Το συζητάνε κάπως αλλά πριν καταλήξουν κάπου ο Sam έχει μια συνάντηση με τη Daenerys που ξεκινά ευχάριστα, “τι μπορώ να κάνω για σένα σοφέ Samwell” “θα ήθελα να με αφήσετε να κρατήσω αυτά τα βιβλία που πήρα από τη βιβλιοθήκη μεγαλειότατη” “χεχε” κλπ. Αλλά πριν προλάβεις να πεις “πατροκτονία”, η σειρά παίρνει τη γνωστή της σκοτεινή στροφή. Η Daenerys διαπιστώνει πως ο πατέρας του Sam ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αρνήθηκαν να υποταχθούν σε εκείνη κι άρα, ατυχώς, συμβαίνουν αυτά, κατανοητό πλήρως, γουέλ, τον σκότωσε.

Ξεροκαταπίνει ο Sam, με τον John Bradley να δίνει χωρίς πλάκα την μακράν καλύτερη ερμηνεία του επεισοδίου. “Εντάξει, καταλαβαίνω, τουλάχιστον τώρα θα κυβερνήσει ο αδερφός μου”. Μαντέψτε, η Daenerys είχε σκοτώσει και τον αδερφό του.

Ούρλιαξα διαβάζοντας αυτό το τουήτ σχεδόν όσο με είχε πιάσει άβολο νευρικό γέλιο βλέποντας τη σκηνή. Ο Bradley είναι άψογος και μεταφέρει αποτελεσματικά αυτή την περίεργη μίξη θυμού και θλίψης στις επόμενες σκηνές του. Σύντομα μετά πετυχαίνει τον Bran ο οποίος παραμένει σταθερά στη γωνία του κοιτάζοντας —.— και πληροφορείται πως έφτασε η ώρα, πρέπει να πει στον Jon την αλήθεια για τους γονείς του.

Ο Sam παίρνει λοιπόν τον κολλητό του και τον πηγαίνει στα υπόγεια τούνελ για να τους κοιτάζει με άνεση και το άγαλμα του Τίμιου Ned, κι εκεί του ξεφουρνίζει την αλήθεια. O Jon αρνείται να το πιστέψει, αρνείται να συμβιβάσει στο μυαλό του την ιδέα του τίμιου Ned με την ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου μυστικού. Αλλά οι άνθρωποι είναι ικανοί για όλα τα πράγματα, και το ψέμα του Ned βγάζει υποθέτω ένα κάποιο νόημα, όπως του εξηγεί κι ο Sam.

Στο μεταξύ, ο Jon:

H ουσία είναι ότι κάπου μεταξύ εκδικητικότητας και καθήκοντος (ιδανικός συνδυασμός όταν θες να κάνεις κάτι και να είσαι και ηθικά ΟΚ με αυτό!) ο Sam πληροφόρησε τον Jon για την αληθινή του σχέση με τη Dany παύλα με το θρόνο, αφήνοντάς τον να τα βγάλει το φίδι από την τρύπα. Κι ο Bran παραμένει στη θέση του.

—.—

Forever young

Χειροκρότησα κυριολεκτικά όταν είδαμε Beric και Tormund ζωντανούς εκεί στα λαγούμια να ψάχνουν να βρουν διέξοδο από τα παγωμένα συντρίμμια. Το ξέραμε πως ήταν ζωντανοί από όταν λήκαρε το call sheet του επεισοδίου (επειδή #2019) αλλά και πάλι ήταν σπουδαίο να τους ξαναβλέπουμε μπροστά μας. Η σειρά έχει έτσι κι αλλιώς προ πολλού κάνει το άλμα της προς ένα επόμενο επίπεδο (υπερ)ηρωικής πραγματικότητας οπότε απλά απολαμβάνω την ύπαρξη μιας ομάδας αγριεμένων ημι-παρανόμων που ψάχνουν τη διαδρομή τους στα συντρίμμια ενός τείχους, ένας εκ των οποίων είναι ένας μουσάτος τζίντζερ γίγαντας κι ο άλλος είναι ένας μονόφθαλμος τζεντάι που έχει επιστρέψει από το θάνατο μισή ντουζίνα φορές και προχωρά στο σκοτάδι κραδαίνοντας το σπαθί φωτιάς του. Όχι φωτόσπαθο, αυτά είναι επιπέδου παιδικό πάρτυ. ΣΠΑΘΙ ΦΩΤΙΑΣ λέμε.

Η ομάδα πετυχαίνει σε ένα λαγούμι τον Ned Umber, που νωρίτερα τον είχαμε δει να μιλά για την μάζωξη των στρατευμάτων στο Winterfell κατά τη διάρκεια της αλλαγής του Τάσου Μητρόπουλου που λέγαμε νωρίτερα. Τώρα τον βλέπουμε νεκρό, καρφωμένο στον τοίχο με διάφορα αποκομμένα μέλη γύρω του, κολλημένα στον τοίχο και τον ίδιο να μετατρέπεται σε wight.

Και πάλι, λιγότερο άβολη στιγμή από την αλλαγή του Τάσου Μητρόπουλου.

Ο Beric του βάζει φωτιά με το ΣΠΑΘΙ ΦΩΤΙΑΣ του και το τιμ των Dark Avengers συνεχίζει τη διαδρομή του προς το Νότο. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτό το storyline, αλλά αν αυτό το σκοτεινό τιμ αντι-ηρώων κατάφερνε να πετύχει κάτι αδιανόητα σημαντικό στην πορεία του πολέμου που όμως ποτέ κανείς δε θα μάθαινε, με αποτέλεσμα μια τεράστια στρατηγική επιτυχία και ταυτόχρονα τον ομαδικό θάνατό τους, θα είμαι τρομερά ικανοποιημένος. Θα είναι υλικό για ραψωδίες. Θα τις γράψω εγώ ο ίδιος.

In your area

Και φτάνουμε στην πρωτεύουσα εκεί όπου η Cersei επιβεβαιώνει τη Sansa και το “σε είχα για ξύπνιο” ύφος της προς τον Tyrion. Όταν ο γλιτσερός Qyburn ενημερώνει τη Cersei πως “έχω πολύ άσχημα νέα υψηλοτάτη, το τείχος έπεσε, οι νεκροί μπήκαν στην πόλη” εκείνη αντιδρά βασικά έτσι:

Τι θέλει; Ποιο είναι το endgame της; Ξέρει κανείς στα αλήθεια;

Σε φάσεις μοιάζει κι η ίδια να το αποφασίζει επί τόπου, όπως κάθε σωστός καρχαρίας που λειτουργεί καθαρά βάσει ενστίκτου. Όταν ο απολαυστικά γελοίος Euron είναι σε φάση “ναι τι θα γίνει ΟΜΜΜΩΣ” εκείνη του απαντά πως αν ήθελε να πήγαινε στις πόρνες, τώρα που θέλει βασίλισσα να κάνει κράτει. Μέχρι να στρίψει όμως, είχε σκεφτεί κάτι- όταν η Cersei σκέφτεται κάτι αυτό συνήθως σημαίνει άσχημα νέα για τους πάντες τριγύρω της και καλά για εμάς, τους θεατές.

Οι δυο τους περνάνε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της βασίλισσας τελοσπάντων για να μη τα πολυλογούμε και μέχρι να πει κανείς “King Robert” τους βλέπουμε να έχουν ξεμπερδέψει, εκείνος να τη ρωτάει πώς ήμουν για πες κι εκείνη σε φάση “έλα χρυσέ μου πήγαινε έχουμε και δουλειές”.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την υποθετική εγκυμοσύνη της Cersei και τι σημαίνουν για τα στρατηγικά της σχέδια; Θα το δούμε. Σε πρώτη φάση το μόνο σίγουρο είναι ότι έστειλε μήνυμα στον Bronn (τον θυμάστε; φυσικά) να ξεπαστρέψει τον Tyrion και τον Jaime στην πρώτη του ευκαιρία (φυσικά τίποτα από τα δύο δε θα συμβεί) ενώ όσο η ίδια κι ο Euron “σφραγίζουν” “την” “συμμαχία”, ο Theon απελευθερώνει τη Yara. Εκείνη παίρνει το στρατό της κι αυτός αποφασίζει να επιστρέψει στο Winterfell για να βοηθήσει την κατάσταση.

Ειλικρινά, μόνο ο Theon μας έλειπε τώρα στο Winterfell, αλλά υποθέτω η σειρά έχει αποφασίσει πως θα του χαρίσει μια αληθινά ηρωική έξοδο. Ας είναι. Θα το δεχτούμε.

Όσο για τη Cersei; Η έξοδος θα είναι όσο πιο αντι-ηρωική γίνεται. Θα απολαύσουμε κάθε στιγμή ως τότε.

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD. Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.