GAME OF THRONES

The Long Night: 3 βάσιμες θεωρίες για το πρίκουελ του Game of Thrones

Από τους πρώτους Lannister μέχρι μια μυστήρια φιγούρα των White Walkers, το PopCode ανοίγει τα σκονισμένα κιτάπια του παγανιστικού Westeros και εικάζει τι θα δούμε το πολυαναμενόμενο πρίκουελ.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο George R.R. Martin είχε μιλήσει για το επερχόμενο πρίκουελ του ‘Game of Thrones’ στο blog του, η σειρά δεν είχε σκηνοθέτη, δεν είχε καστ, δεν είχε τοποθεσία. Δεν είχε καν τίτλο – ο GRRM είχε προτείνει ‘The Long Night’, αλλά δεν πίστευε ότι το HBO θα πήγαινε με αυτό. Θα προτιμούσαν, θεωρούσε, κάποια ονομασία με αναφορά στον τίτλο της σειράς που καθιέρωσε το σύμπαν του στην τηλεόραση, ένα GameofThrones-κάτι. Τελικά, αυτή την εβδομάδα η σειρά και τον τίτλο που στήριζε ο συγγραφέας και παραγωγός της απέκτησε, και την πρωταγωνίστριά της.

Η πρεμιέρα του ‘The Long Night’ θα έρθει τουλάχιστον έναν χρόνο μετά το τέλος του ‘GoT’ σύμφωνα με το δίκτυο, αλλά η Naomi Watts έχει ήδη στρογγυλοκαθίσει στον θρόνο της. Ως πρώτο – και κατά τα φαινόμενα ηγετικό – μέλος ενός καστ που θα αρχίσει σιγά-σιγά να εμπλουτίζεται, η Watts δεν είναι μονάχα αγαπημένη επιλογή (και φανταστική ευκαιρία να ξεπλύνει την πικρίλα του μέτριου ‘Gypsy’ της στο Netflix), αλλά η περιγραφή του ρόλου της μας έβαλε σε σκέψεις. Κυρίως, για το γενικότερο περιβάλλον του πρίκουελ.

Όταν ανακοινώθηκε το πράσινο φως για τη μία από τις πέντε σειρές που είχε παραγγείλει το HBO σε επιφανείς και ανερχόμενους γραφιάδες του Χόλιγουντ, ο GRRM είχε μιλήσει για την επονομαζόμενη Age of Heroes εποχή ως χρονική τοποθεσία του show. Μόνο που η Age of Heroes, μια περίοδος γεμάτη ήρωες, θρύλους και τιτάνια κατορθώματα, απλώνεται σε τέσσερις χιλιετίες. Δεν μας είχες πει και κάτι, GRRM. Τώρα μας είπες όμως.

Ως Long Night αναφέρουν οι Westerosi το φρικτό σκοτάδι που έπεσε σε όλες τις γνωστές σε αυτούς περιοχές του πλανήτη. Μιλάμε για ένα παγκόσμιο γεγονός δηλαδή που δεν άγγιξε μόνο το Westeros, αλλά και την Ανατολή του Γνωστού Κόσμου. Συνέβη 8.000 χρόνια πριν την εκστρατεία του Aegon the Conqueror – ή 6.000 χρόνια αν πάμε σύμφωνα με τους Maesters της Citadel. Η ιστορία του Westeros είναι αμφιλεγόμενη γιατί κανείς δεν την έγραφε μέχρι την εισβολή των Andals το 6.000 BC (Before Conquest). Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η ύπαρξη των White Walkers αντιμετωπιζόταν και στη σειρά μέχρι και τρομερά πρόσφατα ως κάποιο αστείο, παραμύθι, ή τρικ για να κάνεις το παιδί σου να φάει όλο το φαΐ του. Το σκοτάδι της Long Night, της επέλασης των White Walkers που παραλίγο να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα, έμεινε στη μνήμη ως κάποιος διαρκής Χειμώνας. Ενίοτε και στα μαθήματα της Old Nan στον Bran Stark.

Εκείνη μας τα εξήγησε καλύτερα:

Στα βιβλία η περιγραφή του καταιγισμού έγινε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Οι White Walkers σάρωναν πόλεις καβάλα σε γιγαντιαίες, παγωμένες αράχνες ή στα νεκρά τους άλογα. Βασιλιάδες πάγωναν στους θρόνους τους και οι βοσκοί στις καλύβες τους. Γυναίκες έπνιγαν τα παιδιά τους για να μην τα πάρει η ασιτία. Τα δάκρυα πάγωναν στα μάγουλά τους πριν και οι ίδιες ξεψυχήσουν. Σε όλα αυτά, υποτίθεται, έδωσε τέλος ένας ήρωας που έχει πάρει διάφορα ονόματα ανά τις ηπείρους. Στις μέρες της σειράς τον έχεις ακούσει ως Prince that Was Promised, ως Azor Ahai, ως Last Hero. Σύμφωνα με θρύλο της βαθιάς Ανατολής από το έθνος των Yi Ti μάλιστα, σωτήρας ήταν μια γυναίκα με ουρά πιθήκου. Κάθε περιοχή – ή και κοινότητα σε κάποιες περιπτώσεις – έχει προσφωνήσει διαφορετικά τους ήρωές της, προσδίδοντας με τα χρόνια και κάποια προφητεία για την επαναφορά τους. Υπάρχουν και θεωρίες που υποστηρίζουν την ύπαρξη όλων αυτών ως διαφορετικά πρόσωπα, αλλά οι πιθανότητες λένε ότι μιλάμε για κάποια σημαντική προσωπικότητα-καταλύτη στην τελευταία φάση του πολέμου εναντίον των White Walkers, που επιβιώνει στην προφορική ιστορία ως μυθικός υπερήρωας. Το σημερινό Westeros ποντάρει στην επιστροφή του ανθρώπου αυτού – και εμείς σε αυτά τα πρόσωπα που μπορεί να είναι η μετενσάρκωσή του.

Πέρα από τον ήρωα αυτόν όμως, τεράστιο ρόλο έπαιξε και η ανακάλυψη του dragonglass και του βαλυριανού ατσαλιού ως αποτελεσματικό όπλο εναντίον των White Walkers, η αναχαίτισή τους από τους πρώτους άνδρες του Night’s Watch και, τελικά, η κατασκευή του Τείχους από τον Bran the Builder. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν ήταν ο μόνος που είδε ότι ένα φυσικό εμπόδιο θα ήταν αποφασιστική λύση – τα Five Forts της Ανατολής που ποτέ δεν είδαμε υψώνονται μεταξύ της Bleeding Sea και των Mountains of the Morn. Είναι πελώρια οχυρά φτιαγμένα από μαύρη πέτρα, με χωρητικότητα το καθένα για 10.000 άνδρες, 100 σχεδόν μέτρα ψηλότερα από το Τείχος (ξέρουν τι κάνουν οι Ανατολίτες). Ο θρύλος λέει ότι χτίστηκαν για να προστατεύσουν τους κατοίκους από τους δαίμονες του θεού Lion of the Night. Και εδώ δηλαδή, ίσως έχουμε να κάνουμε με κάποια ερμηνεία περί White Walkers πέρα από τον ωκεανό.

Επανερχόμενοι στην αρχική σύνοψη της σειράς από το HBO, είναι ξεκάθαρο πως η ματιά μας δεν θα περιοριστεί στο Westeros:

Χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα του Game of Thrones, η σειρά θα καταγράψει την πτώση της ανθρωπότητας από την Εποχή των Ηρώων στην πιο σκοτεινή της ώρα. Και μονάχα ένα είναι σίγουρο: από τα τρομακτικά μυστικά της ιστορίας του Westeros ως την πραγματική προέλευση των White Walkers, τα μυστήρια της Ανατολής και τους Starks των θρύλων… δεν θα είναι η ιστορία που νομίζουμε ότι ξέρουμε”.

Το ‘Long Night’ ευτυχώς δεν θα εξαντληθεί στον Βορρά όπως πολλοί φοβήθηκαν όταν ανακοινώθηκε. Ούτε θα απέχει από τα πολιτικά παιχνίδια που αγαπήσαμε στις πρώτες σεζόν. Ναι, η μαγεία λογικά θα έχει τον πρώτο λόγο με τα Παιδιά του Δάσους και τις πρώτες θρησκείες, αλλά η πολιτική κατάσταση της εποχής δεν θα λείψει. Στον Βορρά για παράδειγμα, κάθε ξεχωριστό βασίλειο είχε προβληματικούς ηγέτες που καταλάβαιναν μόνο από τσεκούρι και φωτιά. Targaryen δεν υπάρχουν ακόμα, αν και κάποια στιγμή μέσα στην Age of Heroes άρχισαν να ανακαλύπτονται οι δράκοι από Βαλυριανούς βοσκούς στο νότιο Essos – κάπως έτσι απορρίπτεται η πρώτη εύλογη σκέψη για τη Naomi Watts ως μακρινό πρόγονο της Daenerys.

Η περιγραφή της ωστόσο ως ‘χαρισματική σοσιαλίτ με σκοτεινό παρελθόν’ θα μπορούσε να παραπέμπει στα Westerlands. Ο Οίκος Lannister εντοπίζει τη γέννησή του εκείνες τις μέρες, αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται και για μέλος του Οίκου Casterly. Οι Casterly (βλέπε κάστρο Casterly Rock) ήταν κάποτε η πιο πλούσια και ισχυρή οικογένεια των First Men – αυτό πριν τους εκτοπίσει ο Lann the Clever, ιδρυτής των Lannister, από την περιοχή τους και την πάρει για δική του. Υπάρχουν πολλές εικασίες για τον ακριβή τρόπο που το πέτυχε αυτό, πάντως σίγουρα κάποια στιγμή στη διάρκεια της Age of Heroes οι Casterly εξαφανίζονται από την ιστορία και οι Lannister παίρνουν τη θέση τους.

Ίσως πάλι μιλάμε για τη γυναίκα ‘με δέρμα λευκό σαν το φεγγάρι και μάτια σαν γαλανά αστέρια’ που, σύμφωνα με τον θρύλο, ερωτεύτηκε ο 13ος Lord Commander του Night’s Watch. Οι δυο τους κυβέρνησαν 13 χρόνια ως Βασιλιάς και Βασίλισσα της Νύχτας στο πια εγκαταλελειμμένο Night Fort της φρουράς. Αυτός αναφέρεται ως Night King στα βιβλία, αν και η σειρά φαίνεται να τον έχει ταυτίσει με τον πρώτο άνθρωπο που τα Παιδιά του Δάσους μετέτρεψαν σε White Walker. Εκείνη όμως; Υπήρξε στ’ αλήθεια; Ήταν White Walker; Ήταν μια γυναίκα που εξασκούσε τη μαγεία των Παιδιών του Δάσου; Είναι αυτό το σκοτεινό μυστικό της;

Ή μήπως η Watts είναι η Nissa Nissa; Γυναίκα του Azor Ahai, του ήρωα που νίκησε τους White Walkers με το ξίφος του – το Lightbringer. Οι δύο πρώτες προσπάθειές του να το σφυρηλατήσει είχαν αποτύχει. Την τρίτη φορά, μετά από 100 μέρες και 100 νύχτες κατασκευής του σπαθιού, κάλεσε κοντά του τη Nissa Nissa και της ζήτησε να θυσιαστεί για την ολοκλήρωση του έργου του. Μες στην οδύνη του και αφού της είπε ότι την αγαπά περισσότερο απ’ οτιδήποτε, πέρασε το Lightbringer στην καρδιά της. Λέγεται ότι η κραυγή της αγωνίας και της έκστασής της ράγισε το φεγγάρι, αλλά το αίμα, η ψυχή, η δύναμη και το κουράγιο της πότισαν το ατσάλι του ξίφους και το έκαναν ανίκητο.

Μήπως όμως δεν είναι καμία από τις παραπάνω;

Αν κάτι λατρεύει ο George R.R. Martin είναι να ξεγελάει τα ασπρόμαυρα συμπεράσματά μας. Ο κόσμος του είναι γκρίζος και δεν ξέρει από Καλούς και Κακούς. Στο ‘Long Night’ θα δουλέψει με τη showrunner, Jane Goldman (Kick-Ass, X-Men: First Class/Days of Future Past), για να ανατρέψει ό,τι επιβιώνει στα παραμύθια του Westeros. Οι μυθικές φιγούρες κάποτε ήταν άνθρωποι, μάλλον πολύ διαφορετικοί από την εξιδανικευμένη εκδοχή τους.

Ήταν όντως ο Bran the Builder που έχτισε το Τείχος; Παντρεύτηκε ο Durran Godsgrief, ιδρυτής του House Durrandon και πρόγονος των Baratheon, την κόρη του θεού της θάλασσας και της θεάς του ανέμου; Έκανε ο Grey King 100 γιους που αλληλοσφάχτηκαν για τη διαδοχή στα Iron Islands; Είχε ο Βασιλιάς Πέρα απ’ το Τείχος, Joramun, ένα πολεμικό κέρας που ξυπνούσε γίγαντες; Και αφού βοήθησε να νικηθούν οι White Walkers, γιατί ξέμεινε να παλεύει με τα τέρατα στη λάθος πλευρά του Westeros;

Μπορεί να ισχύουν τα πάντα και τίποτα.

Με το ‘Long Night’, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε σε μία οριακά άγνωστη στιγμή του σύμπαντος του Martin, μαθαίνοντας σιγά-σιγά περισσότερα απ’ όσα τελικά θα κατάφερναν ποτέ να μάθουν οι διεκδικητές του Σιδερένιου Θρόνου.

Σε άλλα νέα κάστινγκ, δίπλα στη Naomi Watts θα δούμε τον Josh Whitehouse του ‘Poldark’ (ετοιμάζεται και για το ‘The Happy Worker’, παραγωγής David Lynch), ενώ το Entertainment Weekly έβγαλε το πρώτο του εξώφυλλο από το σετ της 8ης σεζόν. Μπρρρ!

* Το ‘Game of Thrones’ θα ρίξει αυλαία μέσα στο 2019, ενώ το ‘Long Night’ θα αρχίσει γυρίσματα τον επερχόμενο χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο πιο αδικημένος χαρακτήρας του ‘GoT’ επιστρέφει για τον 8ο κύκλο
Μια ιστορία από το 1979 μπορεί και να μαρτυρά το τέλος του ‘GoT’
Αυτή η θεωρία για τον Night King θα σε πάρει με το μέρος του (αν δεν είσαι ήδη)